x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De ce e Polonia o ţară mai puţin coruptă decât România

De ce e Polonia o ţară mai puţin coruptă decât România

de Adrian Mogos    |    13 Iul 2011   •   21:00
De ce e Polonia o ţară mai puţin coruptă decât România

Polonia a preluat de la 1 iulie, pentru o perioada de sase luni, presedintia Uniunii Europene. Jurnalul National a discutat cu doi inalti oficiali polo­ne­zi pe tema coruptiei, Julia Pitera si Pawel Wojtunik.
Julia Pitera este secretar de stat cu atributii in prevenirea iregulari­ta­tilor din institutiile publice si a vizi­tat Romania in 2004 ca membru al echipei care intocmea raportul de preaderare legat de transparenta institutiilor statului. Pawel Wojtunik este seful Biroului Central Anticoruptie – CBA. Lupta anticoruptie in Polonia este direct supervizata de prim-ministru, dar in Guvern atributiile ii revin secretarului de stat Pitera.

CBA a fost de asemenea infiintat sub coordonarea prim-mi­nis­trului. Julia Pitera s-a ocupat de chestiuni legate de coruptie inca din 1992, cand lucra pentru presedintele Lech Walesa in cadrul biroului pentru reformarea administratiei pu­blice. 'Atunci am observat prima oara cum politicienii incercau sa blocheze functionarea statului. Era o perioada de lupte politice si existau probleme in adoptarea noilor legi legate de achizitiile publice, de functionarii publici', isi aminteste secretarul de stat. Ulterior, Julia Pitera a demisio­nat cand un nou partid condus de fosti comunisti a venit la putere si a decis sa candideze la alegerile locale. A devenit astfel consilier local in Varsovia pentru doua mandate. 'Timp de 11 ani, cat am fost consi­lier local, am descoperit multe meca­nisme de coruptie, in special legate de privatizari, achizitii publice si grupuri de interese care au avut de castigat de pe urma afacerilor imobiliare.

Am fost data in judecata de 15 ori de membrii acestor grupuri si astfel am invatat si cum functioneaza justitia in astfel de cazuri si am observat iregularitatile din modul de functionare a instantelor. Urmarea muncii mele a fost ca un consilier local nu poate fi membru in consiliul de administratie al unei firme detinute de municipa­litate sau in comisiile de licitatie pu­blica', isi aminteste secretarul de stat. Actualul premier Donald Tusk i-a pro­pus Juliei Pitera in 2005 sa candideze pe lista Platformei Civice (PO), partidul care este la putere in Polonia. Dupa ce PO a castigat ale­gerile, s-a zvonit ca Julia Pitera ar fi noul mi­nistru al Justitiei. 'Am fost insa mai interesata', a spus secreta­rul de stat, 'de identificarea me­ca­nis­­melor de coruptie si prevenirea acesteia. Ne-am ocupat de preventie, o sarcina dificila, dar se poate observa ca in ultimii trei ani, cu exceptia ca­tor­va cazuri, nu s-a intamplat nimic care sa atinga imaginea Cabinetului'.

Ca secretar de stat si sef al depar­ta­mentului pe care-l conduce, poate verifica si identifica iregularitatile din toate ­institutiile statului. 'Daca exista suspiciunea unei infractiuni, pregatim o informare care ajunge la CBA, Finante, Procuratura, Politie. Din martie 2010, o noua lege a intrat in vigoare, conform careia ministrul Justitiei nu mai este si procurorul gene­ral. Presedintele tarii alege procurorul general pentru un mandat de sase ani. Am fost foarte nerab­datori sa trecem acest act legislativ, pentru ca era o problema cu ches­tiunea informatiilor, iar catasfrofa de la Smolensk a aratat cat de important a fost ca oamenii sa nu detina functii care le excedeaza compe­tentele. Cand ministrul Justitiei era si procuror general, au existat date legate de iregularitati facute de functionari si eram priviti ca proprii nostri judecatori, iar publicul nu avea incredere ca procesul era obiectiv', a mai adaugat Pitera.

In ceea ce priveste planurile Poloniei in lupta impotriva coruptiei in UE, secretarul de stat a precizat ca nu este nevoie de aranjamente speciale pentru a urmari aceste chestiuni la nivel european si ca unele probleme ale Poloniei sunt prioritare, pentru ca exista o opozitie impotriva reformei, in special cand vine vorba despre companiile de stat. Legat de fondurile europene si modul in care acestea sunt folosite, Julia Pi­tera a mentionat ca in Polonia exista o monitorizare stricta a acestora si este o sarcina dificila pentru ca este vorba despre sume mari: 'Am avut o reactie prompta la orice reclamatie, am luat banii inapoi si ne-am asigurat ca sunt cheltuiti cum trebuie'. Polonia este impartita administrativ in 16 regiuni si guvernatorul fiecarei unitati administrative este respon­sabil de banii europeni alocati regiunii sale.

In ceea ce priveste un proces de coruptie, secretarul de stat a spus ca exista ca­zuri la pro­cu­­raturile mici unde se pot observa do­­sare care treneaza la nes­farsit, dar statul este mai efi­cient in prevenirea decat in com­ba­terea coruptiei.

CBA a fost infiintat in 2006, are in prezent 850 de angajati si functio­neaza sub supravegherea premierului care actioneaza ca un fel de consi­lier. Seful CBA este numit pe o pe­ri­oa­­da de patru ani la propunerea prim-mi­nistrului, dupa consultari cu pre­sedintele tarii, Comitetul pentru Ser­vicii Speciale si Comisia parlamentara pentru Servicii Speciale. Si nu poate avea decat doua mandate. CBA actioneaza pe patru directii diferite: infractiunile de coruptie care includ si obligatiile fiscale, contractele de donatie si subventie; controlul averilor demnitarilor, functionarilor publici si privatizarilor; activitati analitice care sunt prezentate insti­tu­tiilor statului; prevenire si educare le­gat de coruptie, CBA editand si ca­teva carti in acest sens. Din 2009, Pa­wel Wojtunik, fost sef al Opera­tiu­ni­lor Speciale din cadrul Politiei po­lo­neze si director al Biroului Central de Investigatii, a fost numit la condu­cerea CBA, dupa ce a primit impor­tan­te distinctii pentru munca de politist.

Intrebat despre coruptia din fot­balul polonez, Wojtunik a spus ca a fost intr-adevar un caz dificil pana in momentul in care oamenii au in­ce­put sa-si dea drumul la gura si apoi au cazut ca piesele de domino. Wojtunik nu considera faptul ca lucreaza ca sef al Anticoruptiei direct sub indrumarea premierului ca si ceva in­compatibil: 'Deciziile se iau aici, la CBA, cu premierul doar discu­tam ches­tiuni tehnice legate de ne­voi­le pe care institutia le are. Nu as ac­cep­ta niciodata sa intervina cineva in munca pe care o fac'.
In 2010, CBA a avut 586 de cazuri operationale legate de coruptie si 97 de investigatii asupra averilor demnitarilor si functionarilor publici. 'Pare mic numarul anchetelor asupra ave­rilor', a spus Wojtunik, 'insa investigatiile au fost de amploare'.

×
Subiecte în articol: special Polonia