x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "De haram s-a dus"

"De haram s-a dus"

de Vasile Surcel    |    17 Oct 2007   •   00:00
"De haram s-a dus"

La scurt timp după ce elicopterul in care se aflau soţii Ceauşescu a decolat de pe sediul CC al PCR, furia mulţimilor s-a revărsat asupra Palatului din "Primăverii". Apoi, in zilele care au urmat, locuinţa fostului şef al statului a fost scena unor episoade incredibile, desprinse parcă dintr-un film despre jefuirea unei cetăţi abia cucerite.

La scurt timp după ce elicopterul in care se aflau soţii Ceauşescu a decolat de pe sediul CC al PCR, furia mulţimilor s-a revărsat asupra Palatului din "Primăverii". Apoi, in zilele care au urmat, locuinţa fostului şef al statului a fost scena unor episoade incredibile, desprinse parcă dintr-un film despre jefuirea unei cetăţi abia cucerite.

Timp de căteva decenii, romănii au fost ferm convinşi că familia "Măreţului Cărmaci" este extrem de bogată. Apoi, incepănd chiar din primele zile de libertate postdecembristă, averile ferecate in "peştera lui Ali Baba" din Bulevardul Primăverii au inceput să se imprăştie rapid, risipite in toate cele patru zări. Abia peste mulţi ani s-a aflat că, la Tărgovişte, Nicolae şi Elena Ceauşescu au plecat in moarte doar cu ceea ce aveau pe ei.

Singura avere descoperită şi confiscată efectiv de la soţii Ceauşescu au fost cele căteva obiecte de preţ pe care le aveau la ei cănd au fost executaţi. Obiecte confiscate pe bază de proces-verbal. In cazul lui Nicolae, documentul menţionează: "Un ceas de mănă bărbătesc, marca Rollex-Oister day-date, confecţionat din metal alb, cu brăţară din acelaşi material".

Ceva mai bogată a murit Elena, care avea căteva podoabe femeieşti. Acelaşi document menţionează: "Un colier din metal de culoare galbenă, o brăţară şi 27 de agrafe de păr, confecţionate tot din metal galben". Plus două paltoane jerpelite care păreau că, inainte de a fi găurite de gloanţe, fuseseră deja ciuruite de molii.

22 Decembrie 1989: la scurt timp după ce elicopterul pilotat de Vasile Maluţan a decolat de pe acoperişul CC al PCR, Palatul din "Primăverii" era luat cu asalt de revoluţionari. In scurt timp, reporterii Televiziunii Romăne, numită pe atunci şi "Liberă", au inceput să delireze "la oră de vărf", prezentăndu-ne robineţii de aur din baia "Dictatorului" sau balanţa, tot de aur, pe care Zoe căntărea măncarea pentru căinele său. Ulterior, paza "obiectivului" a fost incredinţată unei companii de paraşutişti. Inainte ca militarii să ia sub control "Bărlogul Dictaturii", acolo a pătruns o mulţime de oameni veniţi direct din stradă. Oameni care, mănaţi de patosul revoluţionar, şi-au luat de acolo "suveniruri" care nu aveau doar o valoare simbolică. După mulţi ani, comandantul paraşutiştilor a povestit că atunci din debaralele palatului s-a adunat un mic munte de incălţăminte veche, pe care, cu siguranţă, Ceauşeştii nu au purtat-o niciodată.

Concluzie clară: "musafirii" s-au căpătuit cu incălţările rămase fără stăpăn. Iar in locul lor şi-au lăsat scălciatele lor ciubote proletare. Ulterior, la "Palat" s-a infiinţat o comisie de inventariere a bunurilor găsite. Unul dintre membrii acesteia, istoric de meserie, le-a relatat că, intr-o bună zi, o colegă, şi ea specialist in istorie, a venit de acasă imbrăcată cu o haină de blană ponosită şi a incercat să plece cu un mantou al Elenei. Substituirea a fost bineinţeles observată, dar colegii s-au mulţumit doar să-i arate obrazul distinsei specialiste. Intraţi in Palatul "Primăverii", reporterii TVR-L au mai povestit că lăngă patul in care dormea uneori Zoe fusese descoperită o "Cazanie", carte bisericească rarisimă, tipărită in secolul al XVII-lea, care aparţinea tezaurului cultural naţional.

Atunci, cartea ne-a şi fost arătată, dar după aceea a dispărut fără urmă. Şi nu a mai fost găsită nici pănă in ziua de astăzi.


● Domnule ministru... ● Lungul drum al reabilitării ● Valentin - Zoia - Nicu ● Piese valoroase ● La Muzeu, ca la Nufărul ● Radu Antal: "Valentin işi vede de activitatea ştiinţifică" ● Anticarul: Marius Niculescu ● Avocata: Paula Iacob ● Emeric Jenei: "Valentin este un om extrem de loial"
Â

×
Subiecte în articol: ediţie specială