x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De la cultul eroilor la cultul personalităţii

De la cultul eroilor la cultul personalităţii

de Roxana Roseti    |    25 Oct 2007   •   00:00
De la cultul eroilor la cultul personalităţii

Istoria a reţinut data de 25 octombrie ca aniversare a Armatei Romăne. Sărbătorirea acestei zile speciale şi-a făcut loc in "calendarul" sărbătorilor naţionale abia la finele primei conflagraţii mondiale (1914-1918).

In subsolul paginii puteti viziona filmul "Mărăşeşti, 50 de ani", film realizat in 1967: imagini de exceptie cu Nicolae Ceausescu alaturi de importanti lideri de partid si de stat ai vremii.




Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu, importanţi lideri de partid şi de stat. Toţi la o comemorare fastuoasă a Bătăliei de la Mărăşeşti (august-septembrie 1917) din august 1967.

In hronicul neamului nostru, slove de foc: Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. Aşa incepe vocea de pe fundalul filmului "Mărăşeşti, 50 de ani", realizat in 1967.

"Cu prilejul aniversării Armatei Romăne, 25 octombrie 2007, plecăm din august 1967. Cănd, la Mausoleul de la Mărăşeşti, a avut loc o comemorare fastuoasă", spune Pantelie Tuţuleasa, regizor şi cineast, realizatorul filmului sus-menţionat.

Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu, importanţi membri de partid şi de stat precum Ion Gheorghe Maurer, Alexandru Bărlădeanu, Chivu Stoica, Manea Mănescu, Virgil Trofin şi mulţi alţii. Urale, mulţime. Peste 100.000 de persoane au fost acolo. Dintre care, peste 200 de bătrăni, ostaşi veterani ai primului război mondial. Ceauşescu este secondat de "generalul-colonel Ion Ioniţă, principalul autor al dezvoltării Armatei pe timpul căt a fost ministrul Forţelor Armate. Unul dintre organizatorii acestei grandioase manifestări din 1967", adaugă Tuţuleasa. "Ne plecăm cu veneraţie in faţa eroilor naţiunii", spune Nicolae Ceauşescu in discursul său. Printre alţii, sculptorul Ion Jalea, participant la acele lupte, ia cuvăntul in "calitate" de invalid de război.


REPETIŢIILE. "Cum am ajuns la Mărăşeşti?" Tuţuleasa răspunde la propria intrebare: "Ca oricare dintre cineaştii care se respectă, eram prins in alte activităţi de filmare şi documentare pentru alte teme, in cadrul Sahia Film. Mi s-a dat de ştire că trebuie să merg urgent pe esplanada Mausoleului de la Mărăşeşti, unde se fac repetiţii pentru aniversarea a 50 de ani a Bătăliei de la Mărăşeşti. Mijlocul de transport cel mai rapid era un avion aflat la dispoziţia presei, care te aducea in mai puţin de trei sferturi de oră la Bucureşti. După care trebuia să continui drumul in Moldova. Am ajuns la faţa locului la ora prănzului. Repetiţiile erau in toi. Nu o să uit niciodată acele repetiţii. Deşi au fost momente de repetiţie de luptă cărora nu le-am dat importanţă in filmul care tratează strict aniversarea celor 50 de ani. De aici, este uşor de inţeles că planul meu desfăşurător a fost mai uşor de realizat. Aşezarea celor cinci camere de luat vederi pe suprafaţa imensă a acestui loc. Restul? Restul se vede in film. Personaje ale vremii extrem de interesante şi care au intrat in istorie. Acest film ar putea fi utilizat foarte bine ca material didactic! Vorbele mai multe sunt de prisos".
Imagini. Filmările de la Mărăşeşti i-au adus aminte de momente ale copilăriei. Este vorba despre povestirile profesorului Cristescu. "Era prin anii ’30-’40. Aveam 11 ani, eram in clasa a IV-a. Nu o să pot uita niciodată cum de Ziua Armatei, profesorul Cristescu (de cultură generală) venea de două ori (pe atunci se aniversa Ziua Armatei şi de Ziua Regelui). In aceeaşi elegantă uniformă de paradă. Era uniforma de gală a infanteriei, iar infanteria era Regimentul de bază al Armatei Regale. Profesorul Cristescu trecea printre băncile elevilor cu cizmele lui de infanterist, foarte bine lustruite. Cu scărţ, cum se spunea pe atunci. Ne povestea mici fragmente din pregătirile Armatei de pe front. Işi lăuda intotdeauna compania din care făcea parte şi vorbea despre bravurile ei pe cămpul de luptă. Povestirile domnului profesor erau foarte interesante. Pentru că aveau un adevăr in construcţia lor. Adevărul era dorinţa nemăsurată a ostaşului de a intălni adversarul şi de a-l imbrănci, şi de a-l obliga să plece. Pot spune că in acel august 1967 mi-au revenit in minte imaginile care mi se iveau in minte copil fiind, in timp ce povestea profesorul: ostaşii ies din tranşee şi pornesc la atac cu alaiul sonor: «Uraaa! Uraa!»". Pantelie Tuţuleasa spune că are o admiraţie deosebită pentru doi regi ai Romăniei: Ferdinand şi
Carol I, şi are un singur regret in ceea ce ii priveşte: "Nici unul dintre ei nu a avut parte de o aniversare de genul celei de 50 de ani din 1967!".


REPETIŢII

"M-am rezumat să asist la repetiţiile din jurul Mausoleului de la Mărăşeşti. Au fost momente de repetiţie de luptă cărora nu le-am dat importanţă in filmul care tratează strict aniversarea celor 50 de ani. Astfel, planul meu desfăşurător a fost mai uşor de realizat"

PARTICIPANŢI
"Ion Gheorghe Maurer, Alexandru Bărlădeanu, Chivu Stoica, Manea Mănescu, Virgil Trofin. Pe lăngă toţi aceştia, mai era vorba şi despre mulţime. Peste 100.000 de persoane au fost acolo. Dintre care, peste 200 de bătrăni, ostaşi veterani ai primului război mondial"

REGRET
"Am o admiraţie deosebită pentru doi regi ai Romăniei: Ferdinand şi Carol I. Şi am un singur regret in ceea ce ii priveşte: nici unul dintre ei nu a avut parte de o aniversare de genul celei de 50 de ani din 1967. Iar aniversarea din 1967 a fost cu adevărat fastuoasă"
Pantelie Tuţuleasa - cineast


Pelicula a reţinut evenimentul: filmul documentar "Mărăşeşti, 50 de ani"



×
Subiecte în articol: special mărăşeşti