x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De Martisor, dubla afisare

De Martisor, dubla afisare

27 Feb 2005   •   00:00

SPECIAL
De Martisor incepe dubla afisare a preturilor. Jurnalul National va propune o comparatie intre preturile de dinainte de ’89 si cele transformate in leul greu. Daca pe vremea lui Ceausescu kilogramul de cartofi costa 8 lei, astazi a ajuns 10.000 de lei, adica un leu greu. In ’89 salariul mediu net era de 3.000 de lei. Acum este de 6,8 milioane de lei, 680 de lei grei dupa denominare. Atat era salariul mediu in 1955. Maine, toti romanii vor primi cate un martisor: preturi duble. Nu va speriati, este vorba doar de dubla afisare a preturilor, prima etapa a denominarii. Timp de patru luni vom invata sa calculam preturile si in leul greu.
ADRIAN MIHAI

ETICHETE. Marile retele comerciale lucreaza de zor la dubla afisare a preturilor
Denominare este o simpla schimbare a banilor. Toate monedele si bancnotele actuale vor fi inlocuite de altele noi. Inlocuirea banilor va incepe insa abia de la 1 iulie. Pana atunci, facem doar exercitii de aritmetica. "Hartia" pe care acum scrie 10.000 lei va fi echivalenta cu noua bancnota de 1 leu nou. Ea va avea o grafica similara si aceleasi culori ca si cele de acum, pentru a fi mai usor de identificat si de utilizat. Moneda de 1 ban, care este conform Constitutiei subdiviziunea leului, va reintra si ea in circulatie si va fi echivalenta cu 100 de lei vechi.

Banii nu isi pierd valoarea, indiferent daca ii tineti "la saltea" sau la banca. Nu va trebui deci sa va grabiti sa schimbati banii. Bancnotele vechi sunt valabile pana la sfarsitul anului viitor. Din 2007, ei vor putea fi preschimbati la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate special de catre BNR pana la sfarsitul lui 2006. Simbolul international al leului se schimba si el din ROL, in RON. Astfel, 1 RON va fi egal cu 10.000 ROL.

CARDURI. Cea mai mare problema pe care o va aduce leul greu este ca va trebui sa fim mai atenti atunci cand vom face plati. La prima vedere, nu este ceva prea complicat. Cea mai mare problema o sa fie insa atunci cand pentru a plati un produs vom primi restul atat in lei grei, cat si in lei noi. Si mai dificil o sa fie atunci cand va trebui sa compunem o suma atat din lei vechi, cat si din lei noi, la care "restul" sa fie primit si el in cele doua unitati de masura.

Bancherii considera ca utilizarea cardului pentru plati va creste o data cu aparitia leului greu. Oamenilor le va veni mult mai simplu sa scoata cardul din buzunar si sa fie atenti doar la suma inscrisa pe cititorul de card.

AMENZI. Cei care de maine nu afiseaza preturile atat in moneda veche, cat si in moneda noua risca o amenda de la 10.000.000 lei la 30.000.000 lei, exprimata in moneda veche. Obligativitatea dublei afisari este valabila pana la 30 iunie 2006. Sanctiunea este prevazuta de legea privind denominarea monedei nationale, nr. 348 din 2004.

Controalele vor fi facute la nivel national de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, "la momentul oportun", dupa cum afirma reprezentantii institutiei. "In interesul consumatorului", reprezentantii autoritatii nu au divulgat data inceperii verificarilor, ceea ce ar putea insemna ca agentilor economici li s-ar putea acorda un ragaz pentru a se conforma legii.

VECINII. In Romania preturile vor fi afisate in cele doua monede timp de 16 luni, iar circulatia paralela a celor doua tipuri de bani se va face timp de 18 luni. Dintre tarile din jur, doar Rusia a mai optat pentru afisarea duala a preturilor inainte de aparitia monedei efective. Perioada a fost atunci de doar o luna, fata de trei luni, cat este la noi. Polonia a optat pentru cea mai lunga perioada de "antrenament", de doi ani. In ceea ce priveste circulatia paralela, cea mai scurta perioada s-a inregistrat in Ucraina: 15 zile. Polonia a fost iar campioana si a optat pentru o perioada de doi ani.

CURSUL, IN LEI GREI
Pentru banci, dubla afisare a preturilor, potrivit circularei BNR, are impact in principal asupra cursului de schimb valutar si a tarifelor si comisioanelor exprimate in sume absolute. "BRD afiseaza deja, in ROL si RON, cursurile de schimb valutar, tarifele si comisioanele, si este pregatita sa treaca la dubla afisare si in privinta altor aspecte, nereglementate de BNR", declara Claudiu Cercel, directorul Directiei Operatiuni de Piata si sef al proiectului de trecere la leul nou in cadrul bancii. Pe aceasta lista se afla: soldurile finale ale extraselor de cont de card, chitantele si ecranele POS-urilor, la unitati si la comercianti, ecranele ATM-urilor, pentru sumele predefinite, chitantele ATM-urilor, eliberate cu ocazia tranzactiilor sau a interogarilor soldului. De asemenea, afisarea dubla a preturilor va fi facuta si pe soldurile finale ale extraselor de cont, fisa conturilor de credit ale clientului si lista depozitelor clientului. De asemenea, site-ul Bancii Nationale a Romaniei (www.bnr.ro) contine o sectiune speciala, denumita "Denominarea monedei nationale".

MARTISOARE DE 50 DE BANI
"Daca e musai, cu placere". La aceasta zicala se pot alinia vanzatorii de martisoare in ceea ce priveste dubla afisare a preturilor. Astfel, martisoarele care costa 5.000 de lei vor fi 50 de bani, cele de 10.000 de lei vor costa un leu greu, si asa mai departe. "Pentru moment, mi se pare o pierdere de timp. Pe noi, vanzatorii de martisoare, afisarea preturilor si in leul nou nu ne afecteaza in mod deosebit; nu va insemna costuri suplimentare", spune o femeie care vindea martisoare din flori si plante naturale. "Nu este nici o problema pentru noi. Vom afisa preturile si in leul nou. Mai rau este daca nu o facem, pentru ca ne da amenda si, ca sa o achitam, va trebui sa dam toti banii pe care i-am castigat. Nu e greu de calculat, ce mare scofala. Impartim la 10.000 si gata", spune un alt vanzator. Nu putini sunt cei care habar nu au ca de la 1 martie vor fi nevoiti sa afiseze pretul produselor si in leul nou. "Nu stiam de asa ceva. Dar, decat sa primesc amenda, mai bine pun doua preturi", spune o pensionara, vanzatoare de martisoare. (Gabriel Preda)

COSTURILE DENOMINARII
Furnizorii de servicii postale si de telefonie mobila estimeaza inca la cat se ridica cheltuielile pe care le vor avea cu introducerea leului greu. La Posta Romana, analiza asupra costurilor ridicate de trecerea la leul greu nu s-a finalizat, compania neputand inca sa faca o estimare. De marti, tarifele postale vor fi afisate in toate subunitatile postale, atat in leul nou, cat si in leul vechi, urmand ca de la 1 iulie 2005, toate tarifele sa fie afisate in leul nou. Facturile emise, incepand din 1 martie, vor avea inscrise pe ele preturile in leul vechi, iar la rubrica total se va mentiona si valoarea in leul nou. Dupa data de 1 iulie 2005 insa, facturile si chitantele vor avea exprimata suma doar in leul nou. Operatorul de telefonie Orange considera ca in acest moment costurile implicate in procesul denominarii nu pot fi evaluate in totalitate. Modificarea sistemelor contabile si contabilizarii in alta moneda in cursul exercitiului financiar este extrem de complexa si nu a fost inca finalizata, ne-a spus Grigore Florescu, director IT Orange Romania.
×
Subiecte în articol: special leul preţurilor dubla afisaj