x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De zece ori "Not guilty!"

De zece ori "Not guilty!"

de Adriana V. Paduraru    |    15 Iun 2005   •   00:00
De zece ori "Not guilty!"

La capatul a peste patru luni de proces, juriul l-a achitat pe Michael de acuzatiile de agresiune sexuala asupra unui minor, de tentativa de sechestrare si de administrare de alcool in vederea comiterii de abuzuri.

Regele pop, Michael Jackson, este un om liber. Juriul l-a gasit nevinovat la toate cele zece capete de acuzare formulate impotriva sa de catre procurorii din Santa Maria. Pentru acuzatiile de agresiune sexuala asupra unui minor, de tentativa de sechestrare si de administrare de alcool in vederea comiterii de abuzuri, megastarul in varsta de 46 de ani risca peste 18 ani de inchisoare. Potrivit AFP, judecatorul Rodney Melville nu i-a privit pe jurati in timpul lecturii verdictului, ramanand imobil, iar la final s-a ridicat si l-a felicitat pe principalul avocat al apararii, Tom Mesereau. Procurorul Tom Sneddon nu a anuntat daca va face apel, manifestandu-si doar deceptia fata de verdictul juriului. In schimb, Mesereau si-a declarat satisfactia: "S-a facut dreptate. Acest om este nevinovat. A fost intotdeauna". Michael si familia sa au rasuflat usurati, a spus un purtator de cuvant al acestora. Fosta sotie a cantaretului si mama a doi dintre copiii sai, Debbie Rowe, a precizat ca este "incantata", iar doi dintre fratii megastarului au denuntat incapatanarea de care a dat dovada procurorul Sneddon.

SONDAJ. 52% dintre americani n-au fost surprinsi de verdictul juratilor

DELIBERARI. Juriul s-a consultat, pentru a ajunge la un verdict, inca din 3 iunie. Sute de jurnalisti si fani asediau micul tribunal din Santa Maria, asteptand cu nerabdare si chiar nervozitate deznodamantul procesului. Juratii, opt femei si patru barbati, au explicat ca au incercat sa faca abstractie de celebritatea acuzatului si sa-l judece ca pe oricine altcineva. "Aveam nevoie de probe mai solide si pur si simplu acestea nu existau", a motivat decizia unul dintre ei. De asemenea, mai multi jurati au afirmat ca nu i-a convins absolut deloc marturia mamei presupusei victime, pe care apararea o acuza ca a inventat totul pana in cele mai mici detalii pentru a obtine bani. "Cred ca Michael Jackson a abuzat probabil de copii in trecut", insa "se punea problema credibilitatii acuzatorului", a declarat un membru al juriului pentru CNN. "Marturia copilului a avut greutate, dar nu a putut sa-mi imprastie indoielile", a adaugat acesta.

CARIERA. Desi a fost achitat de toate acuzatiile care i se aduc, lui Michael Jackson nu-i va fi usor sa-si relanseze cariera, estimeaza specialisti citati de AFP. Daca acest verdict constituie o usurare imensa pentru fostul rege pop, nu acelasi lucru s-ar putea spune si despre cariera sa muzicala. Mai ales ca, in timpul procesului indelungat si extrem de mediatizat, viata privata a megastarului a fost disecata in cele mai mici detalii. "Poate sa se relanseze cineva de varsta lui? Va fi dificil si va depinde de capacitatea sa de a atrage o noua generatie de fani", explica Todd Boyd, profesor la Universitatea California de Sud (USC) si specialist in cultura pop americana. Din acest punct de vedere, vestile nu sunt bune. Potrivit unui sondaj realizat recent printre cititorii revistei Billboard, 46% dintre cele 6.851 de persoane chestionate estimau ca Michael si-a incheiat cariera muzicala. "Au trecut 20 de ani de cand a lansat albumul care i-a adus celebritatea absoluta. Cei mai frumosi ani ai sai sunt in urma, si nu in fata lui", crede Geoff Mayfield, responsabil al topurilor de vanzari ale Billboard. Nici Robert Thompson, profesor la Universitatea Syracuse, New York, nu crede intr-o revenire a lui Jackson. "Chiar si inainte de proces, nimeni nu mai astepta urmatorul lui album, mai degraba asteptam cu totii urmatorul scandal in care urma sa fie implicat", a adaugat acesta. De partea cealalta se afla J. Randy Taraborelli, biograful megastarului. El este de parere ca Jackson are puterea de a reveni, cu toate ca in multe momente din timpul procesului arata istovit, ba chiar a avut ceva probleme de sanatate. "Sunt sigur ca poate obtine oricand un contract cu o casa de discuri. Bineinteles, singura conditie este ca si el sa fie interesat de acest lucru", a declarat pentru BBC Taraborelli.

AVERE. Abandonat de sponsorul lui, Pepsi, inca din 1993, confruntat cu scaderea vanzarilor, dat in judecata de fosti colaboratori si furnizori, cantaretul ar avea in prezent, potrivit procurorilor din Santa Maria, datorii de 224 de milioane de dolari. Insa, desi este in criza de lichiditati, nu se poate spune ca regele pop este falit. Jackson este proprietarul unui catalog de 200.000 de melodii pe care il imparte cu Sony si care include majoritatea succeselor trupei Beatles si ale lui Elvis Presley. "Partea sa din valoarea acestui catalog este estimata la 500 de milioane de dolari. Drepturile de autor asupra propriilor melodii valoreaza intre 75 si 150 de milioane de dolari si, de fiecare data cand un cantec de-al sau este difuzat la radio sau televiziune, in buzunarele lui Michael intra bani. Nu este falit, este inca bogat", a declarat pentru CNN Brett Pulley, redactor-sef al revistei Forbes. Potrivit acestuia, Michael detine si proprietati imobiliare si investitii in valoare de peste 600 de milioane de dolari, printre care Neverland, evaluat la 25 de milioane.

SCANDAL
Michael a fost unul dintre cele mai adulate staruri din lume. Apoi a devenit din ce in ce mai controversat. In anii ’80, infatisarea lui incepe sa sufere schimbari majore. El neaga orice operatie estetica, cu exceptia a doua rinoplastii, si isi explica albeata pielii printr-o boala, vitiligo. De asemenea, obsesiile sale privind igiena ii atrag porecla "extraterestrul". Proprietatea californiana este transformata in parc de distractii, botezata Neverland, aluzie la Peter Pan, copilul care nu vrea sa creasca. In 1993, imaginea sa de excentric inofensiv se destrama o data cu acuzatia de agresiune sexuala asupra unui baiat de 13 ani. Familia minorului retrage insa plangerea in schimbul a 23,3 milioane de dolari. In toamna anului 2002, Michael tine din nou prima pagina a ziarelor: isi prezinta fiul fanilor, tinandu-l suspendat deasupra balconului unui hotel berlinez. Lovitura cea mai grea a venit in 2003, cand Jackson este subiectul unui documentar realizat de Martin Bashir. El a spus ca are obiceiul de a dormi cu minori.

CRONOLOGIA PROCESULUI
Va prezentam cateva repere cronologice din timpul celui mai rasunator proces din istoria recenta a Americii:
  • 18 decembrie 2003: Jackson este inculpat pentru agresarea sexuala a unui minor
  • 16 ianuarie 2004: Jackson apare in fata Tribunalului din Santa Maria si pledeaza "nevinovat"
  • 17 septembrie 2004: Jackson este confruntat pentru prima oara la Tribunalul din Santa Maria cu mama presupusei victime
  • 28 februarie 2005: acuzarea il descrie pe Jackson drept un agresor sexual care isi ademeneste victimele cu alcool si reviste pornografice
  • 28 aprilie 2005: fosta sotie a lui Jackson, Debbie Rowe, chemata de acuzare, il descrie pe Jackson drept un om generos, inconjurat de "vulturi"
  • 11 mai 2005: actorul Macaulay Culkin dezminte ca ar fi fost agresat sexual de Jackson in copilarie
  • 3 iunie 2005: juriul incepe deliberarile
  • 13 iunie 2005: juriul anunta ca l-a gasit nevinovat pe Michael
  • SONDAJ GALLUP
    Verdictul juratilor in cazul lui Michael Jackson nu i-a luat prin surprindere pe americani. Potrivit unui sondaj realizat de CNN/USA Today/Gallup, imediat dupa citirea hotararii membrilor juriului, doar 47% dintre cei chestionati s-au declarat surprinsi de verdict. Restul se asteptau la aceasta decizie. De asemenea, 48% dintre persoanele intervievate au declarat ca nu sunt de acord cu verdictul si numai 34% l-au aprobat. In ceea ce priveste influentarea juratilor, sase din zece americani sunt siguri ca statutul de vedeta al lui Michael a reprezentat un factor major care a contribuit la hotararea finala a celor 12 membri ai juriului.
    ×
    Subiecte în articol: special michael jackson santa maria