x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Deces - Milosevici a sfidat Haga

Deces - Milosevici a sfidat Haga

de Ana Ilie    |    Irina Cristea    |    Anca Aldea    |    12 Mar 2006   •   00:00
Deces - Milosevici a sfidat Haga

Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a fost gasit mort ieri in celula sa din inchisoarea Tribuna-lului Penal International de la Haga (TPI). Milosevici avea 64 de ani.

Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a fost gasit mort ieri in celula sa din inchisoarea Tribunalului Penal International de la Haga (TPI). Avea 64 de ani. Un reprezentant al TPI a precizat ca Milosevici a fost gasit mort sambata dimineata, in jurul orei 10:00, si ca parea a fi decedat in urma cu mai multe ore.

Slobodan Milosevici a fost gasit mort in patul sau din celula centrului de detentie al Natiunilor Unite la Scheveningen (un cartier in Haga - n.r.), a anuntat ieri TPI, specificand ca doctorul inchisorii a confirmat decesul. In plus, presedintele TPI, Fausto Popar, a decis deschiderea unei anchete care sa elucideze circumstantele mortii fostului lider iugoslav.

TENTATIVE DE OTRAVIRE. Milosevici era judecat de mai bine de patru ani pentru crime de razboi, genocid si crime impotriva umanitatii. El suferea de serioase probleme cardiovasculare, care i-ar fi putut cauza moartea. Unul dintre consilierii sai juridici, Zdenko Tomanovici, a declarat aseara ca "Milosevici spunea ca au existat, in inchisoare, tentative de otravire asupra sa". Tomanovici si-a exprimat ingrijorarea fata de moartea suspecta a clientului sau si a precizat ca este foarte important ca autopsia sa se faca si la Moscova.

Corpul neinsufletit al "macelarului din Balcani" a fost transportat la Institutul medico-legal din Haga pentru autopsie si un examen toxicologic, efectuate, in aceasta dimineata, in prezenta unui medic sarb. Un oficial de la TPI a precizat ca "nu exista semne de sinucidere, dar nu putem spune ca a murit de moarte naturala".

CU DOUA TAISURI. Disparitia lui Milosevici nu inseamna ca fostul lider iugoslav si-a facut si iesirea de pe scena politicii si a istoriei, comenteaza agentiile internationale de presa. Ea intervine intr-un moment crucial pentru Balcanii de Vest. Ministrii de Externe ai UE tocmai isi incheiasera reuniunea unde statele din fosta Iugoslavie fusesera cap de afis. La inceputul lui aprilie este programata reluarea negocierilor intre Republica Serbia si Muntenegru si UE si tocmai se domolise fierberea provocata de zvonul ca aliatul lui Milosevici, Ratko Mladici, a intrat pe mana autoritatilor. Surprinsi in mijlocul discutiilor de vestea mortii lui Milosevici, diplomatii europeni au schitat balcanilor un viitor luminos dupa disparitia fostului lider. Potrivit acestui curent de opinie, disparitia lui "Sloba" ar fi un bun moment pentru ca sarbii sa traga linie si sa lase definitiv in urma o intreaga epoca ce a lasat urme adanci asupra regiunii. Exista insa si un alt curent de opinie, conform caruia sarbii vor trage cu totul alta lectie. Fostul reprezentant al comunitatii internationale in Bosnia, Paddy Ashdown, se teme ca in Serbia va urma o perioada de criza, de instabilitate, datorata numerosilor simpatizanti pe care Milosevici inca ii are in randul populatiei. Riscul este mare daca Milosevici va fi inmormantat pe pamant sarbesc.

Click pentru a mari

REBELUL. Viata lui Milosevici a fost o continua sfidare la adresa celor care s-au opus gandirii sale politice, comenteaza AFP. El a petrecut 13 ani infruntand puterile occidentale care il somau, sub amenintarea sanctiunilor, sa renunte la politica sa de forta. A refuzat intotdeauna sa-si recunoasca greselile si a atribuit inlocuirea sa de la putere, din octombrie 2000, fortelor straine antisarbe si "valetilor" lor din interiorul tarii - mai clar liderii opozitiei.

INTROVERTITUL. Ascensiunea sa a fost fulgeratoare pentru un om introvertit, fara calitati de orator si lipsit de carisma. In 1987, cand era presedinte al Ligii Comunistilor din Serbia, el afirma in Kosovo, in fata a mii de sarbi fascinati: "Nimeni nu are dreptul sa va loveasca!". Incepand din acel moment, este vazut ca un om providential. El isi neutralizeaza rivalii, isi invinge mentorul, Ivan Stambolici, si preia functia de presedinte al Serbiei. Abil tactician, Milosevici se impune ca un interlocutor indispensabil pentru incheierea, in 1995, a Acordurilor de la Dayton, care pun capat conflictului. "Demonul" razboiului nu il paraseste si, sustinut de un aparat represiv, continua actiunile in Kosovo.

Moscova acuza TPI

Moartea surprinzatoare a lui Milosevici a declansat imediat reactii atat din partea familiei, cat si din cea a rudelor fostului lider de la Belgrad. Astfel, fratele lui Slobodan Milosevici, precum si mai multi politicieni rusi au acuzat Tribunalul Penal International (TPI) de la Haga de a fi "responsabil" de decesul fostului presedinte iugoslav.

"TPI poarta intreaga responsabilitate a ceea ce s-a intamplat", a afirmat Borislav Milosevici, fost ambasador al Iugoslaviei in Rusia. "Fratele meu a cerut, cu trei luni in urma, sa fie lasat sa primeasca ingrijiri medicale la Moscova. Tot acest circ al acestui TPI este teribil, este criminal", a mai adaugat el.

Sotia lui Slobodan, Mirjana, a declarat pentru CNN: "Tribunalul mi-a ucis sotul". Parerea ei este impartasita si de sarbi, care s-au declarat socati de moartea neasteptata a fostului lor conducator. "L-au tinut mai mult de trei ani ca pe un animal, fara sa-i permita sa primeasca vizite sau medicamente care l-ar fi putut ajuta", a declarat, pentru AFP, Milanka Sojic.

Tribunalul respinsese la sfarsitul lunii februarie cererea de punere in libertate provizorie depusa de avocatii lui Milosevici, pentru ca acesta sa poata fi tratat in Rusia. Din acest motiv, acum, dupa moartea lui, vicepresedintele Parlamentului rus, Liubov Sliska, membru al Partidului Rusia unita (pro-Kremlin), a declarat ca "cei care au refuzat acest lucru ar trebui sa demisioneze, pentru ca i-au refuzat dreptul la viata".

In fine, diplomatia rusa declara, imediat dupa ce fostului lider de la Belgrad i s-a refuzat dreptul de a veni in Rusia, ca "nu intelege" refuzul TPI.
×
Subiecte în articol: special milosevici