x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Defectiunile din sistemul de aparare a Romaniei

Defectiunile din sistemul de aparare a Romaniei

09 Ian 2005   •   00:00

DECEMBRIE 1989 - 15 ANI DE LA REVOLUTIE
AMESTECUL - Granita cu Ungaria a fost locul prin care au fost introdusi in tara indivizi special antrenati pentru diversiune In cercetarile Comisiei senatoriale - comisie care reprezinta Parlamentul, una din cele trei Puteri ale tarii - , au aparut informatii asupra cazurilor numeroase de cetateni romani care treceau fraudulos granita in Ungaria si care erau cazati in lagare de refugiati improvizate in unitati militare si apoi, dupa un instructaj, retrimisi in Romania.
ALEX MIHAI STOENESCU

ORDINUL. Militarii au fost scosi in strada ca la un razboi in decembrie 1989
Concluzia Comisiei este ca acesti indivizi au compus grupurile violente de la Timisoara. Sursa principala a informatiilor pare a fi colonelul Filip Teodorescu, autorul cartii "Un risc asumat". Intr-adevar, in acest volum fostul adjunct al sefului Directiei de contraspionaj arata ca in vara anului 1989 la nivelul superior al Departamentului Securitatii Statului fusese creat un comandament special cu misiunea de a analiza saptamanal evolutia actiunilor iredentiste maghiare impotriva Romaniei. Acest comandament a constatat, printre altele, ca imputernicitii de granita din partea Ungariei si Iugoslaviei au inceput la un moment dat sa predea un numar mare de transfugi romani, cu toate ca pana atunci astfel de cazuri erau foarte rare.

RECRUTARILE. "Impreuna cu formatiunile de graniceri, au fost stabilite masuri de cercetare informativa atat a persoanelor predate de imputernicitii de granita, cat si a celor prinse la intrarea ilegala in tara; au rezultat informatii deosebit de importante si ingrijoratoare: in lagarele de refugiati din Ungaria si Austria se proceda la recrutarea de mercenari, cu precadere dintre cetatenii romani de nationalitate maghiara si tigani, cointeresandu-i material; li se dadea o suma ca avans, restul urmand sa-l primeasca dupa indeplinirea misiunii; misiunea lor consta in introducerea in Romania de materiale de propaganda anticeausista si antiromaneasca, pe care sa le raspandeasca in zona Transilvaniei si Banatului, introducerea de armament, munitie si explozivi si asigurarea in ascunzatori; sa stimuleze nemultumirile si chiar sa declanseze nemultumiri deschise, acte de violenta impotriva autoritatii de stat, folosind in acest scop si armele, si explozivul puse la dispozitie; in momentul in care se semnala un conflict intr-o localitate din zona, ei trebuiau sa se deplaseze urgent acolo, sa-l amplifice si sa-l directioneze". Conform colonelului Gheorghe Ratiu, seful Directiei I, in competenta caruia se afla cazul, din cele aproximativ 300 de persoane cercetate astfel s-au constituit, ca relevante si substantiale, 20 de dosare, intre care 6 contineau informatii cantitativ si calitativ de extrema valoare informativa.

TABARA DE LA BICSKE. Generalul Ionel Gal, fost sef al Arhivelor Statului, avea sa confirme aceasta situatie: "Din activitatea informativa si de cercetare a rezultat ca cei mai multi din acestia veneau din tabara de la Bicske a organizatiei "Romania libera", unde erau instruiti special sa participe la o actiune de rasturnare prin forta a regimului din Romania. Arestarea si anchetarea a sase indivizi lansati au confirmat faptul ca toti transfugii erau pregatiti si asteptau un semnal sa intre in actiune la Timisoara". In fata Comisiei senatoriale, colonelul Ratiu a facut urmatoarele precizari: "Dupa o teleconferinta a lui Nicolae Ceausescu, Vlad a spus ca mai mult de trei luni nu poate dura asta! Era un fenomen de plecare ilegala din tara, dar la sfarsitul lui ’89 s-a intamplat invers - trimiterea lor inapoi. Ceausescu a dispus ca acesti fugari sa fie tinuti in dormitoare la batalioanele de graniceri. Am trimis oameni sa-i cerceteze; circa 20 au recunoscut ca au fost recrutati de organizatia "Romania libera" din Budapesta si aveau o tabara de antrenament la Bicske. Pentru ca eram in cercetari la Arad cu un cioban care a trecut cu oile, am fost si la Timisoara sa vad situatia acestora. Erau romani si tigani cei recrutati si mi-au spus ca trebuie sa se prezinte la Timisoara. Maghiarii favorizau plecarea fugarilor in Occident prin diferite filiere.

"ROMANIA LIBERA". In 1986, economistul Rosca din Timisoara a infiintat organizatia "Romania libera" la Budapesta care a luptat pentru rasturnarea regimului comunist din Romania. In Ungaria, cercurile iredentiste erau in special din randul clerului. La biserica Sf. Stefan, un preot reformat, Nemeth Geza, ii primea pe transfugi. Cel mai mare numar de transfugi stationati in Ungaria era in jur de 6.000. Geza Nemeth a sprijinit organizatia "Romania libera" si Poszgai i-a vizitat. Nimic contra lui Ceausescu. Apoi, Rosca a plecat in Occident. Ultimul sef acolo a fost unul Manea. Sediul s-a mutat la Bicske - o fosta cazarma - unde pregateau transfugii". Mecanismul racolarii era urmatorul: prin retele de spionaj active pe teritoriul Romaniei erau studiati, contactati "in orb", angajati in discutii cu referire la situatia materiala personala, la situatia generala din Romania, la imaginea lor despre felul de trai din Occident, la posibilitatea de a castiga repede o suma importanta de bani in valuta, o serie de cetateni romani, cu predilectie tineri.

DISPOZITIVUL. TAB-urile si soldatii au "cucerit" Timisoara

LISTA. Intr-un dialog al autorului cu generalul Stefan Alexie, fost secretar de stat in Departamentul Securitatii Statului, acesta a oferit un caz semnificativ: "Cu circa 1-2 luni inainte de evenimentele de la Timisoara, seful Securitatii Bihor a depistat la Vama Bors doi cetateni germani care intrasera legal in tara si care la iesire aveau asupra lor liste si documente care puteau fi interpretate ca acte prin care anumiti indivizi, cetateni romani, erau selectati pentru evenimentele din decembrie. Securitatea a inceput imediat studierea si contactarea celor aflati pe liste. Pe cei doi germani i-au cazat la un hotel din Oradea, si colonelul Ogaseanu a discutat cu ei. Au recunoscut ca au venit cu misiunea de a pregati persoane ca sa actioneze la momentul oportun prin actiuni anarhice in orasele Cluj, Sighisoara, Sibiu, Brasov, Cugir. Cei doi germani erau unul de aproximativ 50 de ani, altul de 28-30 de ani. Va atrag atentia ca violentele de la Cugir din timpul Revolutiei, faptele oribile de acolo, actele de barbarie n-au fost intamplatoare si ca acolo au actionat oameni pregatiti din timp! Criteriul de selectie al celor doi agenti germani viza persoane atentionate sau pedepsite pentru incercare de trecere frauduloasa a frontierei, carora le promiteau ajutorul pentru a fugi spre Vest, persoane cu aviz negativ de a primi viza, de a pleca definitiv din tara, evident nemultumite, precum si infractori de drept comun". Cateva din Notele Securitatii au ajuns si in arhivele presei romane. Se pune intrebarea: romanii care au acceptat sa lucreze pentru "Asociatia maghiarilor ardeleni", avand ca scop "independenta Transilvaniei", adica ruperea ei de tara, si care au fost trimisi de aceasta organizatie sa actioneze la Timisoara au fost eroi ai Revolutiei sau tradatori de tara? Cititorul este lasat sa judece singur. Sa studiem doua Note ale Securitatii, cu amanunte despre cei care au fost pregatiti in Ungaria si au actionat la Timisoara.

FITUICILE. In legatura cu fituicile evocate in una din notele alaturate, un raport al SRI Caras-Severin arata ca aceste fituici au aparut in timpul evenimentelor de la Timisoara in localitati ale judetului: "Din data de 19 decembrie 1989 s-a semnalat in Caransebes, Otelu Rosu si Resita prezenta unor autoturisme inmatriculate in judetul Timis, din care se raspandeau de catre persoane neidentificate fituici al caror continut indemna la solidaritatea cu actiunile de la Timisoara si la inlaturarea de la conducerea tarii a lui Nicolae Ceausescu". O nota a Securitatii judetului Iasi raporta conducerii DSS ca o sursa a sa a informat ca "in ultima perioada, autoritatile maghiare insista tot mai mult pentru a-i determina pe acestia sa se stabileasca in Ungaria. Comisia pentru refugiati le da asigurari ca ii va sprijini in aducerea familiilor din tara noastra, inclusiv prin platirea unor sume de bani calauzele care se angajeaza in trecerea lor ilegala peste granita si ii foloseste in exercitarea, la randul lor, de influente emigrationiste asupra turistilor romani cu care vin in contact (...) functionari ai Ambasadei Frantei din capitala tarii vecine sunt preocupati de contactarea unor tineri din aceasta categorie si determinarea lor de a se inrola in armata franceza, promitandu-le sume mari de bani si acordarea cetateniei respective dupa cinci ani de prestare a unui asemenea serviciu (...) La München, sursa a contactat pe BESTHOLD REILAND, fost medic stomatolog la Radauti, si pe prietenul apropiat al acestuia, TOHOON ZERFFASS, originar din zona Sucevei, ambii avand multiple relatii in randul emigratiei romane din zona. Acestia au relatat despre pregatirile ce le-au facut, cu mult inainte, fugarii romani care au fost trimisi, impreuna cu angajati ai postului de radio Europa Libera, la demonstratia antiromaneasca ce a avut loc, in luna iunie a.c., la Budapesta".

ACTIUNI ANTIROMANESTI. Aceste documente ale Securitatii demonstreaza ca fenomenul pe care il analizam a avut in centrul sau racolarea, instruirea si folosirea unor romani pentru activitati declarate anticeausiste si anticomuniste, dar acoperind si activitati indreptate impotriva statului, antiromanesti. De aceea, teza implicarii maghiare la Timisoara, potrivit careia actorii violenti ai incidentelor erau unguri, iar atacul s-a produs in cadrul unei operatii militare neconventionale purtate de Ungaria pe teritoriul nostru, are nevoie de cel putin o precizare: principala forta de actiune a fost constituita din romani din Romania, incitati sa actioneze cu promisiunea de bani sau emigrare in RFG, din romani fugiti peste granita si pregatiti in lagarele din Ungaria, din minoritari unguri sau germani fugiti din tara si reintrodusi fraudulos peste frontiera.

ROMANI CONTRA ROMANI. Din aceste motive, intrebarea adresata Securitatii: "Unde sunt strainii identificati si prinsi la Timisoara?" este nepotrivita, iar concluzia ca nu a existat o interventie straina si ca autorii violentelor revolutionare de la Timisoara au fost timisoreni este pripita. Avem de-a face cu romani folositi si care s-au lasat folositi pentru o promisiune de lucru sau cetatenie in Germania. Constatam deocamdata ca in principalele puncte de initiere a evenimentelor de la Timisoara, la Piata Maria, pe tampoanele tramvaielor sau la CJP, dand jos stemele, ne-am intalnit cu eroi proveniti din alte localitati! O alta cale de contact era prin intermediul retelelor de contrabanda, foarte active in zona Banatului, mai ales pe relatia Iugoslavia, care foloseau sau eludau micul trafic de frontiera si care furnizau tot felul de produse minore, dar si tigari straine si cafea, de negasit pe piata romaneasca. In diferite situatii de contact, mai ales cu ocazia unor operatiuni de "bursa neagra", cetatenii romani erau sfatuiti sa fuga din tara sau erau pusi in contact cu calauze, explicandu-li-se ca dincolo de granita exista lagare de refugiati care ofera conditii bune de hrana si posibilitatea de a emigra dupa un timp in America, Germania de Vest, Austria. Pe de alta parte, un numar de retele de contrabanda controlate de Securitate reusisera sa interfereze cu aceste operatiuni si sa informeze detaliat asupra activitatilor de pregatire a unor comandouri diversioniste.

ESPECTATIVA. Trupele de securitate au trecut ulterior de partea demonstrantilor

SEMNALUL. O astfel de retea care trafica argint industrial pentru Italia a fost informata la inceputul lunii decembrie 1989 de seful unor vaste operatiuni de contrabanda din Balcani, celebrul lider nationalist sarb Arkan, ca operatiunile de pregatire a unor actiuni subversive cu scopul rasturnarii lui Nicolae Ceausescu erau finalizate si vor fi declansate de pe teritoriul Ungariei si Iugoslaviei. Tinerii iredentisti maghiari sau amatorii romani de aventura erau preluati de calauze si dusi in taberele de instructaj. Comisia senatoriala a identificat si a dat publicitatii numele a doua astfel de tabere pentru instruirea mercenarilor, la Bicske si Haiduszboszlo. Este posibil ca membrii Comisiei, neprofesionisti, sa faca o confuzie intre locul de unde erau racolati (Bicske, Haiduszboszlo) si taberele de instruire, care se aflau in unitati militare. Pentru a se putea informa cat mai corect asupra acestor activitati ostile, Securitatea a reusit sa-si infiltreze propriii agenti printre transfugi si sa afle cum si prin ce mijloace sunt trecuti peste granita, unde sunt grupati si in ce consta pregatirea subversiva. Odata instalati in taberele de pregatire, transfugii din Romania erau inregistrati, fotografiati, li se intocmea un dosar care continea si note ale informatorilor strecurati printre ei in lagar, astfel incat sa poata fi identificat cat mai bine potentialul diversionist al respectivului, gradul de inteligenta, nivelul de nemultumire sau ura impotriva regimului, a poporului roman si a tarii, gradul de interesare materiala, inclinatia spre aventura, curajul.

DIVERSIONISTII. In tabere era difuzata presa "dirijata", continand stiri si articole ostile Romaniei, informatii despre evolutia perestroikai si glasnostului sovietic, despre succesele internationale ale lui Gorbaciov, publicatii ocazionale ale unor organizatii romanesti din emigratie, mai mult sau mai putin controlate de servicii secrete straine. Se puneau la dispozitie pentru a fi citite in limba romana exemplare multiplicate ale cartii "Orizonturi rosii" a lui Ion M. Pacepa. Cei selectati astfel erau apoi supusi unor interviuri conduse de profesionisti, in care se facea un comentariu asupra informatiilor primite de cetateanul roman prin presa "dirijata", prin discutiile "in orb" cu informatorii infiltrati printre ei, se analizau pasaje din cartea lui Pacepa. Pe baza unor criterii profesioniste, cei selectati erau dirijati spre operatiunile de instructaj diversionist evocate de colonelul Filip Teodorescu. De exemplu, unul din criteriile care se aplicau tiganilor era ostilitatea fata de autoritatile romane, in special fata de Militie, mai ales in cazurile care proveneau din randurile infractorilor cu condamnari la activ. Acestui tip de infractor ii este mai usor sa atace un om in uniforma datorita aversiunii pe care o are fata de simbolul respectiv, datorita abilitatilor dobandite in mediul infractional, a curajului sporit si totodata prin cunoasterea din relatia imediata a realitatilor micii coruptii la care multi angajati ai Ministerului de Interne se pretau, mai ales in zonele de granita. Criteriul principal de selectare a tinerilor maghiari era de regula agresivitatea sentimentelor iredentiste.

Fragment din volumul "Istoria loviturilor de stat in Romania - o tragedie romaneasca" de Alex Mihai Stoenescu, Editura RAO-2004.

NOTA SECURITATII DIN ANUL 1989
O sursa a Securitatii judetului Harghita, care a efectuat recent o calatorie turistica in RF Germania, a contactat, intre altii, pe BINDER KAROLY, din localitatea Kirdkheim, de profesie inginer, originar din tara noastra. Cel in cauza a relatat ca este secretarul "Asociatiei maghiarilor ardeleni" stabiliti in landul Baden-Wutenberg. Organizatia are in componenta circa 420 de membrii, sediul acesteia aflandu-se la Stuttgart. Cetateanul vest-german a mai precizat ca scopul intregii activitati desfasurate de membrii asociatiei este "obtinerea independentei Transilvaniei" si ca, fiind constienti de preponderenta elementului romanesc in aceasta zona, in ultima perioada, au inceput sa coopteze in cadrul organizatiei si persoane de nationalitate romana. A sustinut totodata ca in sprijinul acestei idei, una din principalele lor preocupari este de a demonstra opiniei publice internationale ca populatia de nationalitate maghiara din tara noastra "este lipsita de cele mai elementare drepturi si libertati". BINDER KAROLY a facut cu acest prilej si o serie de afirmatii dusmanoase la adresa realitatilor social-politic si economice din RS Romania. Cu aceste aspecte va fi informata UM 0544, impreuna cu care vom actiona pentru obtinerea de date cu privire la scopurile si modalitatile concrete de actiune ale acestei asociatii, cu accent pe prevenirea realizarii unitatii dintre elementele emigratiei romane si maghiare din aceasta zona.

N.N. BINDER KAROLY este in varsta de 40 ani, de origine germana (svab), fost maistru la Fabrica de instalatii si utilaje de transport Carei, casatorit, are trei copii minori. In ianuarie 1989 a plecat cu permis de mic trafic in RP Ungara, de unde a ajuns ilegal in RF Germania, obtinand cetatenia germana.
Are in tara parintii, un frate si sotia (cu cei trei copii) necunoscuti cu probleme deosebite".

NOTA SECURITATII DIN ANUL 1989
1. Recent, o sursa a Securitatii judetului Satu-Mare s-a intors dintr-o calatorie din Ungaria, unde a vizitat unele cunostinte din "tabara refugiatilor" de la Bicske, relatand urmatoarele aspecte de interes operativ: In "tabara" s-a intalnit cu un fost prieten, pe nume NAGY EMERIC, originar din Carei, care i-a confirmat ca in august 1989 a trecut fraudulos in Ungaria, impreuna cu sotia si fiica sa, iar in prezent activeaza ca secretar al unei organizatii denumite "Liga Anticomunista Romana", infiintata recent in lagarul de la Bicske.

A mentionat ca organizatia ar avea circa 100 de membrii, recrutati dintre fugarii de origine romana, si condusi de un anume MANEA TRAIAN din Ploiesti. Impreuna cu fiica sa, NAGY HAJNAL, participa la activitatile pe care MANEA TRAIAN le organizeaza si initiaza din Bicske impotriva Romaniei. A precizat sursei ca se ocupa mult cu actiunile acestei organizatii, iar fiica sa este translator.

Pe fondul unor manifestari dusmanoase nationalist-iredentiste, NAGY EMERIC a incercat sa determine sursa sa ramana in Ungaria, precizand ca in Bicske ar fi un mare numar de fugari romani, inclusiv sasi si svabi, care asteapta sa emigreze in Occident. Desi ungur, activeaza alaturi de romani la indicatia autoritatilor maghiare, precizand ca are sprijinul material al acestora, a unor emigranti romani din Anglia, conlucrand strans cu gruparea "Romania Libera" de la Budapesta.

A mentionat, de asemenea, ca pana in prezent organizatia condusa de MANEA TRAIAN a initiat actiuni anticomuniste si antiromanesti in fata ambasadei de la Budapesta, demonstratii de strada si intentioneaza sa-si intensifice preocuparile de acest gen, mai ales cu prilejul celui de-al XIV-lea Congres.

Securitatea judetului Satu-Mare intreprinde masuri de identificare a rudelor si legaturilor pe care NAGY EMERIC le are in tara, in vederea lucrarii lor active si initierii unor actiuni preventive adecvate.

Cu aspectele raportate va fi informata si Unitatea Militara 0544/225, cu care vom conlucra pentru neutralizarea actelor ostile ale celui in cauza.

NAGY EMERIC este fiul lui Ioan si Terezia, nascut la 10 noiembrie 1947, in Carei, fost merceolog la Inspectoratul pentru Protectia Plantelor, cu ultimul domiciliu in localitatea natala, str (...).
In august 1989, impreuna cu sotia si fiica, a trecut fraudulos granita in Ungaria.

2. Din verificarea informativa realizata de Securitatea judetului Satu-Mare pe langa BODA ELISABETA, soacra tiganului fugar HORVATH NICU, rezulta ca aceasta a fost vizitata in noaptea de 15/16 noiembrie 1989, in conditii de discretie deosebita, de doua persoane necunoscute, care in aceeasi noapte ar fi plecat la Timisoara. Avand in vedere ca HORVATH NICU este persoana prin care MANEA TRAIAN, conducatorul "Ligii Anticomuniste Romane" de la Bicske, intentioneaza sa introduca in tara fituici cu continut ostil, nu este exclus ca una din aceste persoane care au vizitat-o sa fie ginerele acesteia.

Pentru identificarea si retinerea persoanelor in cauza, au fost luate masuri de catre organele de Securitate si graniceri din zona limitrofa frontierei, inclusiv la legaturile cunoscute din Timisoara, solicitand in acest sens si sprijinul Inspectoratului general al Militiei".

Nu ratati!
In numerele viitoare puteti citi o alta analiza a lui Alex Mihai Stoenescu despre evenimentele din decembrie 1989.
×