x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Demisia lui Ridzi, minge de ping-pong în PD-L

Demisia lui Ridzi, minge de ping-pong în PD-L

de Monica Iordache Apostol    |    04 Iul 2009   •   00:00
Demisia lui Ridzi, minge de ping-pong în PD-L
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

PD-L contra PD-L. Aceasta este cheia în care poate fi înţeleasă nebunia "demisiei" ministrului Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, desfăşurată ieri mediatic. Ridzi a fost îmbrâncită spre demisie de declaraţiile a doi dintre greii PD-L, Radu Berceanu şi Cezar Preda, şi prinsă în braţe de "aripa Băsescu", prin declaraţia lui Cristian Boureanu.



Joi seară, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat la Realitatea TV că pentru Monica Iacob Ridzi, dacă "lucrurile devin mai concrete", cel mai bine este "să se dea la o parte şi să spună că funcţia nu este un baraj în aflarea adevărului". Ideea a fost continuată ieri, dar într-o formă mai dură, de un alt vicepreşedinte PD-L, Cezar Preda, nemulţumit că Ridzi este ţinută în braţe de partid, cu mari riscuri de imagine. "Vă spun cu toată responsabilitatea că de vreo zece zile, în fiecare dimineaţă, nu fac altceva decât să mă uit pe mailul meu şi al partidului să văd ce trebuie să spun despre Ministerul Tineretului şi de ce a făcut ministrul. Mi se pare că avem şi alte lucruri de făcut, de discutat cu primarii şi cu membrii noştri, de discutat despre campania pentru preşedinte şi de investiţii. Mă oboseşte această solidaritate ţigănească împrumutată de la PSD - vezi cazul Bivolaru - când nu contează dacă omul este sau nu vinovat, ci trebuie doar să fim solidari. Cred că trebuie să terminăm acest lucru cât mai repede. Cred că nu e important pentru PD-L şi liderii PD-L să dăm răspunsuri şi să ne ocupăm de cazul ministrului Tineretului. Am obosit cu chestiunea asta", a declarat Preda. Conform unor surse, greii pedelişti s-au apucat să-i şi caute Monicăi Ridzi înlocuitor.  

BOC: "HABAR NU AM"
Pornind de la această informaţie, Realitatea TV a anunţat ieri că ministrul a demisionat, lucru neconfirmat însă la acel moment. Prins pe picior greşit şi aflat în vizită la Feteşti, premierul Emil Boc a declarat iniţial că "habar nu are" că Ridzi ar fi demisionat. Misterul a fost risipit puţin mai târziu, când Monica Iacob Ridzi a dezminţit, într-un comunicat, vestea demisiei. Abia apoi premierul Boc a declarat şi el că PD-L nu-i caută înlocuitor şi că va recurge la demitere doar dacă va începe urmărirea penală împotriva acesteia. "Orice ministru în legătură cu care se va cere urmărirea penală de către Parchet sau Parlament va fi demis în aceeaşi zi. Până atunci, autorităţile statului trebuie să îşi facă datoria, să ancheteze, Parlamentul să facă comisii, Parchetul să ceară documente şi în momentul în care una dintre autorităţile statului solicită începerea urmăririi penale împotriva unui ministru, în acea zi acel ministru va fi demis. În rest, autorităţile statului trebuie să îşi facă datoria, conform principiului că nimeni nu este mai presus de lege. Trebuie aş-teptată concluzia anchetei judiciare", a spus Boc.

APĂRATĂ DE BOUREANU
De partea cealaltă a baricadei se află grupul celor apropiaţi şi susţinuţi de Cotroceni. Ieri s-a auzit doar vocea vicepreşedintelui PD-L, Cristian Boureanu, care a spus că Monica Iacob Ridzi nu are de ce să îşi dea demisia şi că scandalul legat de contractele ministerului este doar un "atac politic" venit din partea PSD şi PNL. Mai mult, Boureanu a invocat raportul Autorităţii de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, care "spune negru pe alb că tot contractul a fost legal". Ce nu spune Boureanu e că această autoritate este condusă de Cristina Trăilă, colegă de partid cu Ridzi şi fostă consilieră a vicepreşedintelui PD-L Valeriu Stoica, tot un apropiat al Cotrocenilor. Raportul a fost invocat, într-o declaraţie mai veche, şi de Elena Udrea, care într-o emisiune tv a declarat că Ridzi n-ar trebui să demisioneze şi nici nu o va face, pentru că nu se sperie prea uşor. La rândul său Theodor Stolojan a declarat că imaginea PD-L este deja afectată de scandalul Ridzi şi nu ştie ce-ar mai rezolva demisia ministrului. Impactul cazului Ridzi va fi analizat luni de conducerea PD-L. Printre aliaţii lui Ridzi în PD-L se mai află şi Roberta Anastase, cu toţii formând grupul celor care au prins putere în partid şi datorită sprijinului dat la euroalegeri Elenei Băsescu. Dinspre Cotroceni, tăcere totală, singurul semnal dat de preşedinte pe această temă fiind vechi de două săptămâni - un comunicat în care se afirma că şeful statului va suspenda din funcţie orice ministru urmărit penal.

5020-95975-10copy.jpg

Cum s-au tocat banii publici

Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, a încredinţat fără licitaţie către două firme de apartament contracte în valoare de 630.000 de euro pentru organizarea Zilei Tineretului. Gazeta Sporturilor (GSP) a realizat o anchetă jurnalistică în cadrul căreia a dat publicităţii documente oficiale (contractele MTS încheiate cu firmele-surori Artisan Consulting şi Compania Mark şi monitorizările televiziunilor) şi a acuzat-o pe Monica Iacob Ridzi că, încălcând Legea audiovizualului, a cumpărat conţinut, ştiri şi emisiuni pentru MTS, pentru ea şi pentru Elena Băsescu. Redactorul-şef al GSP, Cătălin Tolontan, scria ieri pe blogul personal că pentru organizarea evenimentului MTS de la 2 Mai, inclusiv cel de la Costineşti, au concurat doar firmele Mark şi Artisan. Mark e firma-pui, după cum rezultă din corespondenţa oficială dintre GSP şi Artisan. Mark a câştigat Costineştiul în faţa lui Artisan. Dar, odată obţinut contractul total de 280.000 de euro de la MTS, Mark lasă locul lui Artisan, cel puţin pentru circuitul realizat de GSP (foto). Tolontan precizează că "280.000 de euro reprezintă suma pentru tot evenimentul de la Costineşti. Din aceşti bani, concertul nu poate fi identificat exact decât cu două elemente certe, conform contractului MTS-Mark: scena+lumini+sonorizare (75.000 de euro) şi cântăreţi (40.000 de euro). Împreună ar fi trebuit să valoreze, conform contractului, 115.000 euro". Redactorul-şef al GSP mai scrie că, atunci "când Costi Mocanu a spus în faţa Comisiei de Anchetă că MPP (Media Pro Pictures) a organizat şi a plătit concertul, el a spus adevărul. Sumele însă se vor afla abia luni, la comisie. Dar GSP le poate pune de azi la dispoziţia publicului său. Artisan a plătit 7.000 de euro pentru scena+lumini+sonorizare şi 8.000 de euro pentru două trupe, Zdob şi Zdub şi Alex. Restul costurilor, inclusiv restul trupelor care figurează explicit în contract, a fost achitat de MPP! Repetăm. 115.000 prevăzuţi în contract, versus 15.000 cât au costat de fapt scena mare!!! plus cele două trupe se referă exclusiv la concertul de la Costineşti, nu la tot evenimentul. Celelalte costuri pentru evenimentul de la Costinesti au început şi ele să iasă la iveală, unul după altul. De pildă, Elena Frâncu (n.r. - şefa Direcţiei pentru Sport a judeţului Constanţa) a spus că toate acţiunile sportive au costat 2.000 de euro, iar capitolul prevăzut în contract, unde intra sport plus karaoke şi altele, valorează 70.000 de euro!".

Cronologia audierilor din Parlament

Zvonurile "uite demisia, nu-i demisia" au venit la sfârşitul unei săptămâni în care, la comisia de anchetă parlamentară, au avut loc o serie de audieri şi dezvăluiri în cazul Ridzi.

Luni, 29 iunie, Monica Iacob Ridzi trimite o scrisoare Biroului Permament al Camerei Deputaţilor în care susţine că Parlamentul nu poate face o anchetă, în condiţiile în care la Parchet se desfăşoară deja una. Potrivit scrisorii sale, DNA a început la 23 iunie cercetarea penală privind modul de derulare a trei contracte, în valoare de peste 3 milioane de lei, încheiate între Ministerul Tineretului şi două firme private.

MARŢI, 30 IUNIE
ministrul vine totuşi la audieri la comisia de anchetă, unde răspunde întrebărilor deputaţilor timp de patru ore. Ea nu aduce însă nici un contract sau document legat de Ziua Tineretului. Spăşită, afirmă că a interpretat greşit regulamentul Camerei Deputaţilor când a cerut oprirea anchetei parlamentare. Ea spune că este nevinovată, că a fost obligată să semneze contractele pe care le-a întocmit o comisie ministerială specială care s-a ocupat de eveniment, că va cere un audit intern şi va comanda o expertiză unei companii internaţionale.

Ministrul îi asigură pe deputaţi că dacă va începe urmărirea penală împotriva sa va demisiona.

MIERCURI, 1 IULIE
MTS trimite primele documente comisiei, trei contracte de consultanţă, fişa de investiţii şi bugetul evenimentului. Directorul de achiziţii publice, cel economic şi cel juridic, chemaţi la audieri, arătă şi ei cu degetul către comisia specială care s-a ocupat de organizarea evenimentului ca fiind singura răspunzătoare. În rest, ei nu ştiu nimic. Despre comisia specială se află doar că e formată din trei persoane numite direct de ministru. Nici un nume însă. Dan Tuia, directorul de achiziţii publice pe timpul căruia s-au încheiat contractele, recunoaşte senin că a ales firmele care au primit bani pentru organizarea evenimentului pe baza unor pliante pe care le-a găsit prin minister.

JOI, 2 IULIE

Sunt chemaţi la audieri secretarii şi subsecretarii de stat din minister.

Doar unul dintre ei a avut de-a face cu Ziua Tineretului: l-a trimis ministrul să alerge la cros şi să participe la celelalte competiţii sportive organizate la Iaşi, el fiind originar din acest oraş. Costi Mocanu, directorul executiv al Pro Tv SA, spune că Pro Tv Pictures a organizat evenimentul de la Costineşti, toate cheltuielile fiind suportate de această firmă, inclusiv cele pentru scena pe care MTS a plătit 75.000 de euro. Singura legătură a Pro TV cu MTS a fost un contract de publicitate încheiat cu o agenţie de advertising prin care s-a cumpărat spaţiu publicitar în jurul acestui eveniment. Prezent şi el la audieri, redactorul-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Tolontan, aduce anexele contractelor încheiate de MTS cu cele două firme care s-au ocupat de organizarea Zilei Tineterului şi arată că ministerul a cumpărat ştiri şi reportaje, ceea ce este ilegal. El subliniază şi faptul că Ridzi a apărut în jumătate din ştirile difuzate cu ocazia evenimentelor din 2 mai. Cele două firme, Artisan Consulting SPR şi Compania de Publicitate Mark SRL, care au primit bani de la MTS pentru organizarea evenimentului de la 2 mai, sfidează comisia şi nu îşi trimite reprezentanţi la audieri, deşi au fost invitate.

Trimit în schimb două adrese identice ca şi conţinut în care arată că DNA a început cercetările în acest caz, iar existenţa comisiei ar trebui să se încheie.

×