x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Demiteti militienii!

Demiteti militienii!

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    26 Ian 2007   •   00:00
Demiteti militienii!

Politistii de la Glina si de la Popesti Leordeni care s-au ocupat initial de cazul Aurica Matei vor fi cercetati de comisia de disciplina a Ministe-rului Administratiei si Internelor in timp ce fostul sef al Politiei orasului Popesti Leordeni a fost mutat la postul din comuna Magurele. Conducerea Politiei Ilfov tace malc.

Dosarul lui Victor Neciu a ajuns ieri la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, unde va fi anchetat pentru omor calificat. Politistii de la Glina si de la Popesti-Leordeni care s-au ocupat initial de caz vor fi cercetati de comisia de disciplina a Ministerului Administratiei si Internelor, in timp ce fostul sef al Politiei orasului Popesti-Leordeni a fost mutat la postul din comuna Magurele. Conducerea Politiei Ilfov tace malc.

Aurica Matei a disparut la data de 4 decembrie 2006. Dupa mai bine de o luna a fost gasit intr-o rapa. Era aruncat acolo chiar de cel care, in dimineata disparitiei, l-a lovit cu masina, l-a luat cu el si dus a fost. Victor Neciu, cel care l-a omorat, nu a recunoscut in prima declaratie decat ca accidentul s-a produs. Ca l-a luat pe Aurica cu intentia buna de a-l duce la spital, i-a dat un milion de lei si l-a trimis la medici. Dupa ce a fost arestat, criminalul si-a schimbat declaratia si a marturisit ce a facut de fapt cu Aurica. Speriat de faptul ca i-a murit in masina, soferul nu a mai ajuns la Spitalul Bagdasar cu cel pe care-l accidentase, ci l-a aruncat intr-o rapa, langa Raul Arges, in loc ferit. Soferul nu era singur in masina, ci era insotit de fiul lui si un "angajat". Neciu sustine ca ceilalti doi n-au participat la aruncarea corpului lui Aurica in rapa. Drept este ca intr-o luna, cei trei puteau sa mediteze la cum e mai bine sa spuna ca s-au petrecut lucrurile daca politia avea sa-i descopere. Dosarul lui Victor Neciu a ajuns ieri la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, unde va fi anchetat pentru omor calificat. "Sunt multe indicii din care rezulta ca, din momentul cand l-a suit in camion, inculpatul a avut clar intentia sa-l arunce", sustine Tomita Neagu, prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Cornetu.

AGENTII ROBERT CAPRA SI TEPOSU, politisti la Glina - au fost sesizati cu privire la accident verbal de Paul Militaru la o ora de la producerea lui. In urma articolului publicat in data de 22 decembrie, mai-marele Politiei ilfovene, comisarul-sef Florin Trosca, ne-a facut cateva precizari: "La data de 05.12.2006, ora 09:30, lucratorii Postului de Politie Glina au fost sesizati verbal de catre un cetatean cu privire la producerea unui eveniment in orasul Popesti-Leordeni, zona Glincarn, capatul liniei 154. Imediat, o echipa de politisti de la postul de politie s-a deplasat la locul indicat si a efectuat cercetari fara a descoperi nici un fel de urme ale unui presupus accident rutier si nici identitatea autorilor sau a victimei. Politistii au intocmit in acest sens un proces-verbal inregistrat sub numarul 556931, din data de 05.12.2006". In realitate, accidentul a avut loc la data de 4 decembrie. Politistii nu au facut nici o cercetare la fata locului din care puteau iesi elemente importante pentru rezolvarea cazului. Ancheta a durat 50 de zile.

INSPECTORUL DUMITRU CIOCA, politist in Popesti-Leordeni - la data de 7 decembrie 2006 a primit obiectele care apartineau decedatului de la Paul Militaru, martorul-cheie si nu a facut un proces-verbal, deoarece a avut o "misiune" si a uitat. Era in masina cu agentul Robert Capra. A doua zi l-a chemat pe Paul Militaru la politie si a scris un proces-verbal cu data de 8 decembrie.

COMISAR-SEF FLORIN TROSCA, inspector-sef al Inspectoratului Judetean de Politie Ilfov, a trimis la data de 4 ianuarie 2007, la o luna dupa producerea accidentului, un punct de vedere ca reactie la dezvaluirile noastre privind ziua in care a avut loc accidentul, prin care sustinea ca "disparutul" Aurica Matei n-a mai fost de vazut incepand cu data de 5 decembrie 2006. A pus la indoiala inclusiv existenta accidentului de circulatie. Totodata, in punctul de vedere respectiv, ca sa-i apere pe politistii incompetenti, il face mincinos pe martorul-cheie, Paul Militaru: "Cu privire la ultima neclaritate mentionata la finalul articolului aparut in Jurnalul National la data de 04.01.2007 facem precizarea ca domnul Militaru Paul nu avea cum sa anunte politia la data de 04.12.2006 despre producerea evenimentului rutier, din moment ce, din documentele aflate la dosar, reiese clar ca persoana disparuta s-a aflat in noaptea de 04/05.12.2006 la serviciu, fiind vazuta ultima data in dimineata zilei de 05.12.2006, atunci cand domnul Militaru Paul a anuntat, in jurul orei 10:00, un echipaj de politie de la Postul de Politie Glina despre posibila producere a unui accident rutier". Mai multi oameni l-au vazut pe Paul Militaru cand a stat de vorba cu politistii din Glina.
De asemenea, comisarul-sef Florin Trosca si-a arogat in numele IJP Ilfov rezolvarea cazului, desi are cunostinta cum s-a intamplat in mod real acest lucru, cand localizarea criminalului a fost facuta de Serviciul Roman de Informatii.

ADRIAN TEODORESCU, POLITIST la IJP Ilfov. In preajma Sarbatorilor trebuia sa verifice daca nu cumva masina condusa de Neciu apartinea vreunui REMAT. Nu a verificat-o, pentru ca REMAT-ul era inchis de Sarbatori. Dupa o luna dupa producerea accidentului, cauta victima in cavoul familiei.

SUBINSPECTOR CRISTINA GOLIS, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Ilfov. Pentru ca am "indraznit" sa facem cunoscute gafele colegilor domniei sale, ne-a blocat accesul la informatii-cheie, oferite in schimb cu larghete celor care scriau in roz. Dreptate. Aurica Matei va fi inmormantat crestineste sambata. Avocatul Emil Barbulescu, impreuna cu Mariana Matei inca mai spera ca institutiile abilitate ale statului sa faca dreptate, in cazul lui Aurica.

ANCHETE PARALELE
Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL
SOLICITARE. Avocatul Emil Barbulescu solicita refacerea raportului de expertiza medico-legal de catre o comisie noua
Reporterii Jurnalului National au facut o ancheta paralela cu cea oficiala si au identificat mai multe surse de informatii pretioase. Ancheta noastra a inceput la o saptamana de la producerea accidentului.
Politistii aveau la dosar declaratii contradictorii si imprecise cu privire la data la care s-a produs accidentul si culoarea masinii. Pentru a stabili data exacta la care s-a produs accidentul, redactorii au stat de vorba cu toti oamenii care puteau oferi detalii despre ziua cand Aurica Matei a disparut. Intr-un final, au stabilit ca Aurica disparuse intr-adevar la data de 4 decembrie. Marin Dumitru, unul dintre colegii de serviciu, a povestit ultimele ore din viata lui Aurica. "In dimineata de 4 decembrie iesea din tura de la balastiera. Aurica si-a luat «prinzatorul», desi a pornit sa caute sticleti deasupra ciulinilor din jurul balastierei pe care o pazea. …Mi-am luat ramas bun de la Aurica. De atunci nu l-am mai vazut." "La data de 8 ianuarie, dupa o aventura pe drumurile «europene» din Popesti-Leordeni, am ajuns la Paul Militaru, martorul-cheie al accidentului." Acesta a spus ca: "Luni (n.r. - 4 decembrie 2006) s-a intamplat accidentul. Nea Florica, colegul meu, sofer, stie de accident de luni, pentru ca marti nu a fost la munca. Dupa carnetelul meu, el nu a fost marti la munca. Deci, luni a fost accidentul." Politistii care s-au ocupat initial de caz au completatprocesul-verbal pe data de 5 decembrie 2006. Nu au gasit nici o urma a accidentului.

PREGATIRE INTERNATIONALA
Comisarul-sef Florin Trosca, s-a specializat la Zagreb in anul 2003 in tehnici operationale de relatii cu presa in program de lupta impotriva traficului cu arme. In anul 2001 s-a specializat la Biroul Serifului din Arapahoe County, in Statele Unite ale Americii. In anul 1999 a participat timp de trei luni la un curs de pregatire "Ordine Publica". Tot in anul 1999 a inceput masterul pe "Administrarea comunitara a justitiei" la Facultatea Bucuresti si Universitatea Tiffin din SUA.

In atentia ministrului Blaga
Solicitam domnului ministru Vasile Blaga deschiderea unei anchete care sa lamureasca raspunderile politistilor in intarzierea rezolvarii cazului Matei, motivele incalcarilor grave ale procedurilor in cadrul IPJ Ilfov.
×