x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Demograficii, o data intr-un an

Demograficii, o data intr-un an

de Adrian Mihai    |    16 Iun 2006   •   00:00
Demograficii, o data intr-un an

Problemele demografice ale Roma-niei au un "stapan": Comisia Natio-nala pentru Populatie si Dezvoltare. Functionarea ei este insa criticata chiar de o parte dintre membrii acesteia, iar intr-un an, de cand functioneaza comisia, s-a intrunit o singura data.

DEMOGRAFIE
Problemele demografice ale Romaniei au un "stapan": Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare. Functionarea ei este insa criticata chiar de o parte dintre membrii acesteia, iar intr-un an, de cand functioneaza comisia, s-a intrunit o singura data.

Romania are o Comisie Nationala pentru Populatie si Dezvoltare, organism consultativ al Guvernului, in subordinea directa a primului-ministru. Cata lume stie de ea? Putina. Responsabilitatile ei sunt insa numeroase si importante. Poate chiar prea numeroase. Printre altele, comisia ar trebui sa analizeze evolutia fenomenelor demografice, sa monitorizeze politicile cu impact direct asupra situatiei sociale, in functie de tendintele demografice.

INTALNIRI. Mai multi membri ai comisiei spun ca nu stiu decat de o singura intalnire a ei. Maria Muga, secretar de stat la Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei, coordonatoare a comisiei, spune ca de la infiintarea ei, acum aproape un an, au fost trei asemenea intalniri. Functionalitatea ei ii pune pe ganduri pe membri. "N-am inteles nimic din functionarea ei si nu stiu la ce serveste si daca serveste la ceva", ne spune prof. univ.dr. Traian Rotariu, decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Universitatea "Babes-Bolyai", dezamagit de modul in care functioneza comisia. Ca membru, el si-ar dori ca aceasta sa fie mai activa. Nici Vasile Ghetau, profesor de demografie la Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti si director al Centrului de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" al Academiei Romane, nu stie despre o alta intalnire. Desi esentiala, nu doar invitatia lipseste, ci si informarile de dupa eveniment.

IN LUCRU. Din multitudinea de studii, analize si strategii de care comisia este raspunzatoare, pana in prezent nimic nu este gata. Comisia ar trebui sa inainteze guvernului rapoarte anuale privind evolutiile demografice si principalele masuri intreprinse. Raportul pe 2005 e in ceata. "Vom vedea daca a fost finalizat si vi-l punem la dispozitie, fara doar si poate", ne promite Muga. Filip Stanciu, consilierul secretarului de stat, ne spune insa ca pe parcursul anului trecut nu se va face un raport, deoarece comisia a inceput sa functioneze abia in ultima parte a anului si ca primul raport trebuie sa il asteptam abia la toamna, cand se va implini un an de functionare.

Emigratia si imigratia, fenomene fundamentale ale demografiei, nu sunt luate in considerare. "Cel putin la ultimele discutii pe care le-am avut la nivelul acestor comisii nu am discutat daca Romania, din punct de vedere economic, se poate sustine pe urmatorii cinci-zece ani fara contributia fortei de munca venita din strainatate pe teritoriul Romaniei", ne spune Muga. Nici romanii plecati cu contracte temporare in strainatate nu sunt in atentia comisiei. Ce intentii au, mai vor ei sa se intoarca? Pentru raspuns suntem pasati la alte institutii. Nu atat faptul ca nu exista inca un raspuns este o problema, ci faptul ca subiectul nici nu prezinta interes.

NEDUMERIRE
"N-am inteles nimic din functionarea Comisiei Nationale pentru Populatie si Dezvoltare si nu stiu la ce serveste si daca serveste la ceva" - prof. univ.dr. Traian Rotariu, decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Universitatea "Babes-Bolyai"

ATRIBUTIILE PRINCIPALE
  • initiaza propuneri de strategii privind dezvoltarea de politici prin care sa se previna sau sa se depaseasca efectele negative ale fenomenelor demografice din Romania, in acord cu Planul national de dezvoltare a Romaniei;
  • analizeaza evolutia fenomenelor demografice efective si prognozate, pe baza informatiilor existente din studii si cercetari si din surse administrative si statistice, precum si impactul tendintelor demografice asupra dezvoltarii durabile a Romaniei;
  • elaboreaza proceduri specifice identificarii tendintelor demografice privind evolutia diferitelor grupuri sociale si analizeaza rezultatele obtinute;
  • elaboreaza analize, studii si disemineaza informatiile privind evolutia indicatorilor statistici specifici din domeniu, la nivel national si international;
  • monitorizeaza dezvoltarea de politici cu impact direct asupra situatiei sociale, tinand cont de tendintele demografice privind rata natalitatii, imbatranirea populatiei si migratia;
  • avizeaza programele de cercetare si strategiile cu impact asupra dezvoltarii durabile a Romaniei.
  • ABORDARE COERENTA
    "Redresarea situatiei demografice a Romaniei nu poate fi decat rezultatul unei strategii de lunga durata, strategie conceputa de specialisti, guvernanti, Parlament, clasa politica, societatea civila, scoala, biserica, mass-media si nu in ultimul rand opinia publica", considera profesorul Vasile Ghetau (foto). Acesta considera ca redresarea natalitatii este fundamentala in diminuarea gradului de deteriorare a situatiei demografice si, pe termen lung, in eventuala stopare a declinului demografic. "Numai masuri economice stimulative adresate mamei si copilului, tanarului cuplu ar putea avea efecte benefice. Este insa nevoie de o abordare coerenta, bine fundamentata, in continua monitorizare si care sa permita ajustari de parcurs in functie de evolutii si context", argumenteaza Ghetau, care este profesor de demografie la Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti si director al Centrului de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" al Academiei Romane. Stabilirea unei astfel de strategii ar trebui sa fie preocuparea majora a Comisiei Nationale pentru Populatie si Dezvoltare, organism creat prin HG nr. 648/7 iulie 2005 si aflat in subordinea directa a primului-ministru. Ghetau considera ca "acest organism, intrunit pana acum o singura data, nu este ceea ar trebui sa fie, nici prin structura, nici prin modul de functionare si mijloacele pe care le are la dispozitie si nici prin autoritatea pe care ar trebui sa o aiba in fata celor care, direct sau indirect, initiaza si adopta masuri care vizeaza demografia tarii. Nici nu este consultat".

    Indemnizatie pentru capsunari

    Categoria persoanelor care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, a fost extinsa prin modificarea OU 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului. Astfel, in calculul perioadei de 12 luni, anterioare nasterii, care se iau in calcul pentru stabilirea indemnizatiei de mama, se vor include si perioadele in care angajatul primeste concediu fara plata pentru a face cursuri de formare profesionala, se afla in somaj tehnic sau persoana se afla in perioada de 60 de zile dupa absolvire.

    In plus, vor mai putea beneficia de concediu de maternitate si indemnizatie si alte categorii de persoane, precum cele care au lucrat cu contract de munca in strainatate si pot dovedi acest lucru; persoanele care au statut de avocat; persoanele care au beneficiat de pensii de invaliditate; persoanele care nu au solicitat dreptul la indemnizatie, desi ar fi fost indreptatite sa beneficieze; persoanele care au nascut anterior datei de 1 ianuarie 2006, care se aflau in concediu de maternitate si in plata indemnizatiei, si care, dupa incheierea acestei perioade, ar fi fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului; persoanele care au ramas insarcinate pana la 31 decembrie 2005 inclusiv si care realizeaza in sistemul public de pensii perioade de stagiu de cotizare de cel putin zece luni, in ultimul an anterior nasterii copilului.

    ALOCATII PENTRU COPII. Aceeasi Ordonanta vizeaza si modificarea Legii 61/1993 privind alocatia pentru copii, in sensul excluderii criteriului participarii la cursurile de invatamant. Ca atare, alocatia de stat se va acorda copiilor in varsta de pana la 18 ani, inclusiv, fara a se conditiona de participarea scolara. In situatia in care tinerii urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, alocatia de stat se va acorda pana la terminarea acestora. In schimb, tinerii din invatamantul liceal sau profesional care repeta anul scolar nu vor beneficia de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta anul scolar din motive de sanatate. (Aniela Nine)

    IN LUME
    Click pentru a mari
    CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI
    Cele mai importante scaderi ale curbei demografice in Germania in ultimii 150 de ani au avut loc o data cu introducerea pastilei contraceptive si dupa introducerea sistemului asigurarilor sociale de Bismarck in 1889. Din sfera occidentala, singura tara cu spor natural pozitiv de populatie este SUA. Profesorul Herwig Birg, titular al unei catedre de demografie la Universitatea Bielefeld, sustine ca aceasta crestere a natalitatii in SUA este determinata de faptul ca americanii au o parere foarte buna despre ei, iar pensiile din SUA reprezinta aproximativ o treime din nivelul UE, sume care permit sustinerea sociala a familiei.

    Si Franta a luat masuri financiare pentru sprijinirea familiei. Cuplurile care fac trei copii nu mai sunt nevoite sa munceasca, ajutorul primit de la stat fiind unul substantial.

    REACTIILE CITITORILOR
    "Doamne ajuta! Lucrez ca preot la parohia Berivoiesti, Fieni, jud. Dambovita si am cunostinta de cauza despre ceea ce inseamna cresterea unui copil sau a mai multor copii. Articolul dvs. m-a pus pe ganduri, in sensul ca il banuiesc pe autorul (sau pe autorii) lui de atitudine pro-avortionista. Iata de ce: ceea ce scrieti despre cheltuielile necesare cresterii unui bebelus nu sunt adevarate. Ar insemna ca cei saraci nu au nici o sansa de a face copii, ca ar muri imediat micutii din lipsa de fonduri pentru cresterea lor. Poate ca la multe din produse ati redat preturile, rotunjite in plus, care pot fi intalnite prin magazine, dar insumarea lor nu are nici o noima" Preot Stroilescu Constantin

    "Am 38 de ani, abia acum am reusit sa am o casa si poate sa ma casatoresc cu prietenul meu. Abia acum ma gandesc sa fac un copil, daca s-o mai putea... daca nu, imi voi lua a doua pisica (cineva, ieri, era oripilat de "egoismul" unora care cresc doar pisici si caini). Daca as fi facut un copil mai demult, se prea poate sa fi avut soarta unei bune prietene care, din cauza lipsei de bani, a divortat, a stat cu chirie in niste case insalubre si din cauza asta a avut de suferit numai COPILUL. S-ar putea ca acest copil sa nu mai vrea sa auda de parintii care nu au putut (o sa creada ca nu au vrut) sa aiba grija de ea. Eu nu cred ca e bine sa gandesti ca faci un copil pentru a avea grija de tine la batranete, e un motiv egoist si nu inteleg de ce trebuie sa il faci pe copil sa creada ca iti este dator pentru ca l-ai nascut?" cititor

    "Dupa acest articol, fiti siguri ca tara noastra va ajunge la 16 milioane de locuitori (dupa cum spuneati zilele trecute) mai devreme de 2050. Pentru cei care nu au copii, sa nu creada nimic din acest articol, totul este o mare exagerare. Eu am doi copii mici si i-am crescut cu multe din produsele prezentate aici, dar luate la preturi mult mai mici... Si cu lapte de mama pana la 1 an... Si cu multa dragoste..." Simsimona

    "Intr-o tara ca Romania chiar ca nu poti sa dai atatia bani pe tot felul de chestii, cat de mult ai vrea pentru copilul tau. Nu am copii inca si nu stiu cand voi avea, pentru ca mi-e frica de multe - nu am o casa, stau numai cu chirie de vreo noua ani, am un prieten cu care nu m-am casatorit inca. Si muncesc si castig vreo 400 euro. Credeti ca ajung cei 800 RON pentru cresterea copilului sa stau acasa doi ani? Si nu cumparand cele scrise in articol, ci doar strictul necesar..." lumy

    "Sunt de acord ca un copil sau mai multi trebuie facuti cu responsabilitate, ca vine partea mai grea, crescutul lor, dar ce propui? Sa aiba doar bogatii dreptul de a face copii - ne umplem de plozii tembeli ai miliardarilor, crescuti la McDonalds (scuze de reclama) si in fata calculatorului. Asta da (de)generatie!!! bine gandit!"

    SCRIETI-NE!
    Asteptam comentariile dumneavoastra pe adresa de e-mail demografie@jurnalul.ro sau direct pe site-ul www.jurnalul.ro.
    ×