x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Deschiderea scolilor, intre boicot si normalitate

Deschiderea scolilor, intre boicot si normalitate

16 Sep 2004   •   00:00

Noul an scolar a inceput doar in institutiile in care profesorii sunt membri ai celor trei confederatii sindicale care au semnat marti acordul cu Guvernul. Chiar daca nu erau siguri ca se vor face ore, parinti si copii au pornit ieri de dimineata catre scoli.

In Bucuresti, noul an scolar a inceput doar in institutiile in care profesorii sunt membri ai celor trei confederatii sindicale care au semnat marti acordul cu Guvernul. Chiar daca nu erau siguri ca se vor face cursuri, parinti si copii au pornit ieri-dimineata catre scoli.
CATALIN PRUTEANU

Incertitudinea plutea in aer la primele ore ale diminetii. Parintii, care au cheltuit sume importante de bani pentru buchetele de flori, si-au condus copiii la scoala fara sa fie siguri ca acolo vor gasi pe cineva care sa primeasca aceste mici atentii. Prinsi la mijloc in cearta dintre sindicalisti si guvernanti, copiii nu stiu de care federatie sindicala apartin dascalii lor.

BOICOT. Pe zidurile Liceului "Alexandru Vlahuta" erau postate afise in care se anunta decizia intregului corp didactic de a boicota festivitatile inceputului de an scolar. In aceasta institutie invata circa 960 de elevi, dintre care ieri-dimineata doar cativa mai asteptau in fata intrarii. "Vrem sa-i felicitam pe membrii FSLI (Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant), care au avut curajul de a nu accepta ultima propunere de majorare a salariilor", au declarat directoarea Carmen Toma si Marina Radulescu, liderul sindical din cadrul liceului.

NEMULTUMIRI. Pe de alta parte, Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" si-a deschis portile. Dascalii de aici sunt membri ai Federatiei "Spiru Haret", care a semnat acordul cu Guvernul. Cu toate acestea, profesorii nu sunt multumiti de majorarea salariilor. "Eu am vechime de 16 ani in invatamant si am un salariu de 5 milioane net", declara o invatatoare, a carei catedra este acoperita de uriase buchete de flori. "Sa lucrezi cu copiii mici este foarte dificil. Eu predau de un an in invatamant si deja am ajuns la capatul rabdarilor", adauga o colega invatatoare. Invatatoarele au inteles ca majorarea anuntata de liderii sindicali dupa semnarea acordului cu Executivul nu este una substantiala. Totusi, au decis sa se supuna deciziei de a nu boicota inceputul anului scolar si de a-i primi cum se cuvine pe boboci.

SPERANTE. Anul scolar a inceput in conditii cat se poate de normale si la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu". Profesorii de aici sunt membri ai Federatiei Educatiei Nationale (FEN) si s-au supus, la randul lor, deciziei liderilor sindicatului de care apartin, care au cazut marti la pace cu Executivul. Pe holurile colegiului, profesoarele discutau ultimele evenimente si incercau sa puna la adapost buchetele de flori daruite de elevi. "Eu nu stiu ce inseamna o majorare cu 30%. 30% din ce? Sunt convinsa ca au umflat cifrele. Nu sunt multumita cu aceasta crestere. Noi, profesorii, mai speram. Nu cred ca vom lua mai multi bani, pentru ca mai mult ca sigur va creste si impozitul pe salarii", afirma o profesoara cu vechime. "Noi n-am putut sa nu deschidem anul scolar, ne-a fost mila de copii si de parinti. Ei n-au nici o vina", adauga profesoara.

AU INTRAT DOAR BOBOCII

O situatie inedita a aparut ieri la Scoala "Titu Maiorescu". Aici, deschiderea anului scolar a avut loc numai pentru boboci. Doar ei ai intrat, insotiti de invatatoare in clase. Restul cadrelor didactice, membre ale FSLI, au participat la festivitati, dar au refuzat sa intre in salile de cursuri. Decizia lor nu a afectat prea mult bucuria parintilor si entuziasmul celor mici. Parintii au fotografiat si filmat de zor intrarea boboceilor, imbracati in uniforme, pentru prima data in scoala. In tot acest timp, ceilalti dascali au asteptat langa elevi. "Vreau sa-mi exprim indignarea la adresa celorlalte sindicate, care au acceptat conditiile autoritatilor. Nu ne asteptam la o diversiune atat de grava din partea lor. Maine nu vom face decat sa supraveghem copiii, nimic altceva. Cartile sunt puse pe banci, dar dupa diversiunea de aseara...", afirma profesoara Adina Adarov. "Dupa 32 de ani de munca, cu toate gradele, salariul meu este de 5.950.000 de lei. Este sub orice critica", se revolta profesoara. (Catalin Pruteanu)

"Daca faceau greva, aveam si noi vacanta"

FLORINA ZAINESCU

Miercuri, 15 septembrie. Ora 9:00. La Colegiul Economic "Viilor" este forfota mare. Adolescente cu pletele in vant, in haine mulate sau, din contra, lalai - dar "la moda" si "aerisite" - se pupa zgomotos pe obrajii bine pudrati. "Ce mai faci, fata? Te-ai vopsit?! Ce bine arati! Cum a fost in vacanta?" Mai la o parte, sprijiniti de masini sau de gardul liceului, baietii le privesc cu un zambet superior, in timp ce trag cu sete din tigara. Pe ei ii intereseaza mai putin suvitele blonde aparute in freza colegului de clasa. Dar proaspat achizitionatul telefon mobil al acestuia ii fascineaza imediat. "E marfa, frate!" Nu sunt prea incantati ca incep scoala. "Ar fi fost frumos daca profii faceau greva. Mai aveam si noi un pic de vacanta", recunosc cativa dintre ei. Si la chioscul de langa scoala este agitatie. Cornuri, sticle de suc, guma de mestecat. Vanzatorul isi serveste amabil clientii. "Bere. La doi litri!" Vanzatorul ramane la fel de serviabil, desi cei trei pusti care au dat comanda nu au inca 18 ani.

SFATURI. Peste galagia din curtea scolii rasuna vocea lui Cher: "I’m strong enough...". Apoi vocea directorului: "Faceti liniste, va rog! Si veniti toti mai aproape!". Urari de bun venit, sfaturi... "La scoala trebuie sa aveti o tinuta corespunzatoare. Stilul lalai este frumos, dar nu aici. Baietii sa vina in pantaloni si pantofi inchisi la culoare si in camasa alba sau bleu. Si sa poarte cravata! Se accepta si blugii, dar sa fie curati", isi sfatuieste directorul Teofil Vultur elevii. "Iar fetele pot sa vina in pantaloni sau in fusta inchise la culoare, camasa si cu cravata sau un snurulet la gat. Da o nota de eleganta, chiar de frumusete", isi continua Vultur discursul.

INCEPE SCOALA. Desi nu stiu inca daca salariile lor vor fi marite si cu cat, profesorii de la Colegiul de pe Viilor au votat pentru inceperea anului scolar, imi spune directorul. Din pacate, din tot acest conflict, el a iesit cel mai sifonat. "Desi sunt profesor, datorita functiei pe care o ocup, sunt reprezentantul patronatului. Astfel incat astazi am primit o citatie. Sindicatele din care fac parte ceilalti colegi ai mei m-au dat in judecata", a marturisit Teofil Vultur zambind.

Nevazatorii au inceput cursurile in reprosuri

TATIANA DABIJA

Tineri care au dioptrii foarte mari sau mai vad doar fasii de lumina, orbi insotiti de parinti sau frati, genti de voiaj una peste alta, cateva buchete de flori.

In curtea Centrului Scolar Special nr. 1 pentru Nevazatori din Bucuresti s-au adunat, din toata tara, elevi cu deficiente de vedere. Sunt vreo 150 de elevi si parinti laolalta. E 15 septembrie si directorul centrului va tine un discurs de bun venit.

Cu intarziere de jumatate de ora, pentru ca si cei care vin cu trenul din locuri indepartate ale tarii sa ajunga la scoala, directorul Alexandru Dabu isi incepe cuvantarea certandu-i pe corigenti si pe repetenti. Anul scolar trecut nu s-a incheiat cu rezultate tocmai bune, iar de vina sunt si elevii, care nu inteleg ca "cine nu munceste nu ajunge om adevarat", si cei 40-50 de profesori ai scolii, ca nu sunt suficient de exigenti, si parintii elevilor, ca nu stiu sa-i educe.

REGULAMENT. Scoala, internatul cu cele 300 de locuri, salile de sport si atelierele sunt varuite, curate, au tot ce le trebuie.

Biblioteca nu mai duce lipsa de manuale si alte carti in Braille ca acum 4-5 ani. Cei 410 elevi de anul acesta vor avea tot ce le trebuie, dar sunt instiintati ca trebuie sa le pastreze. Directorul anunta cu voce tunatoare ca "elevii care vor mai face distrugeri...", "Da, da, stim, o sa plateasca bunurile", completeaza plictisit un tanar care este in ultimul an la liceu. In zumzetul vocilor din curte, unde elevii stau adunati grupuri-grupuri, directorul isi continua cuvantarea: "...Daca voi credeti ca nu veti fi pedepsiti pentru ca sunteti nevazatori si profesorilor le va fi mila de voi, va inselati".

Preotul Eduard Toma, care slujeste in bisericuta din curtea centrului, a facut o slujba si le-a dat sfaturi elevilor sa "mai treaca si pe la biserica" si sa se aiba ca fratii. Dupa aproximativ o ora de discursuri si dupa vorbele preotului, directorul ureaza "La multi ani!" elevilor si-i pofteste pe cei din anul I sa ramana in curte, pentru repartitia pe clase. Dar numai dupa ce trec pe la bisericuta.

Nici elevii, nici profesorii de la liceele de arta nu fac greva

La Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucuresti, clopotelul a sunat, ca de obicei, la 15 septembrie, fara sa fie influentat de rezultatul negocierilor dintre profesorii grevisti si Guvern. Invatamantul artistic nu a amanat inceperea cursurilor pentru ca elevii nu ar mai avea cand sa recupereze orele pierdute. "In plus, doi profesori olandezi, de la Academia Regala de Balet din Amsterdam si, respectiv, de la Compania NDT, au inceput stagii de pregatire cu elevii nostri de la 15 august. Nu le-am fi putut intrerupe sub nici o forma", ne-a declarat directorul Liceului de Coregrafie, Anca Nitescu.

GREUTATI. Elevii de la Coregrafie au un orar incarcat. Dimineata se duc la Opera, se intorc la liceu pentru orele de cultura generala, dupa care se duc iar la Opera pentru repetitii, pentru ca scoala nu are sali de balet corespunzatoare. Cladirea in care functioneaza acum Liceul de Coregrafie apartine, de fapt, Liceului de Muzica "Dinu Lipatti". "Dupa cutremurul din ’77 ni s-a dat un teren de 2.000 de metri patrati pentru o cladire noua, unde este Parcul Operei. Si acum stam cu teancurile de proiecte si nu se gaseste nimeni, de 25 de ani, sa aloce fondurile necesare constructiei. Cei de la Primarie au facut un calcul estimativ si ne-au spus ca investitia ar fi de vreo 5 milioane de dolari", spune Anca Nitescu. Salile amenajate in spatiul de acum nu pot fi folosite decat de elevii pana in clasa a VII-a. Cei mari se izbesc de pereti cand fac piruete mai largi.

Scoala nu are dusuri, copiii sunt toata ziua pe drumuri intre liceu si Opera, familiile le cumpara din fondurile personale echipamentul necesar studiului. Viitorul absolventilor se numeste Opera Romana, Teatrul de Opereta sau strainatate, prin intermediul companiilor de dans internationale. Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" isi continua misiunea inceputa in 1950 si da scenei romanesti nume mari: Corina Dumitrescu (prim-solista la Opera), Cornel Patrichi, Sergiu Stefanski, Ileana Iliescu, Gelu Barbu, Magdalena Popa, Elena Dacian si multi altii. (Dana Ciobanu)

PREZENT

La Liceul de Muzica "Dinu Lipatti" din Bucuresti, peste 750 de elevi au participat la festivitatea de deschidere a noului an scolar. De la bobocii din clasa I pana la veteranii de-a XII-a, toti au raspuns prezent in prima zi de scoala. "Ca in orice institutie de invatamant cu profil artistic, nu ne putem permite sa pierdem orele. Copiii studiaza in fiecare zi, pentru ca, fara exercitiu, nu se poate ajunge la performanta. Iar performanta se vede in premiile pe care elevii nostri le aduc la fiecare concurs international la care participa", ne-a declarat Maria Plostinariu, directorul Liceului de Muzica "Dinu Lipatti". (Dana Ciobanu)

Liceul "Dimitrie Gusti" n-a mai fost inchis de autoritati

MONICA ANDREI

In urma cu cinci zile, prefectul Capitalei, Dan Darabont, insotit de un alai de inspectori, a controlat Scoala Generala nr. 13, din Sectorul 1, si Liceul "Dimitrie Gusti", din Sectorul 5. Nemultumit de felul in care acestea erau pregatite pentru inceperea anului scolar, a hotarat sa le inchida. Parea o decizie indrazneata, dar ulterior s-a dovedit a fi inutila. Ieri, in cele doua scoli, clopotelul a sunat inca de la primele ore.

Scoala Generala nr. 13 se afla pe Bulevardul Petrila, din cartierul Straulesti, o artera care cu greu se poate ridica la pretentiile unei ulite de tara. Amplasata la marginea Bucurestiului, intr-o zona saraca, scoala a fost abandonata de autoritatile locale.

PROMISIUNI. Doar in campaniile electorale sau in anumite momente-cheie, pragul scolii a fost trecut de cate o personalitate. Asa s-a intamplat si ieri, cand la deschiderea anului scolar a venit nimeni altul decat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Imbracati modest, insotiti de parinti si pusi pe sotii, copiii au rezistat cu stoicism discursului tinut de Chiliman. "Aceasta scoala va intra intr-un program de reparatii capitale. Aceasta va deveni cea mai dotata din Bucuresti, va fi o bijuterie a invatamantului romanesc", le spunea primarul elevilor prezenti, bruiat fiind de doua tractoare care strangeau in acelasi timp iarba cosita din curtea scolii.

Promisiunile n-au fost crezute nici macar de cadrele didactice care mai trecusera prin astfel de momente. "Am primit pana acum saci de promisiuni, ne-am saturat. Daca domnul primar era interesat de soarta noastra, venea la noi in luna iunie, cand doamna directoare s-a dus in biroul lui si i-a povestit situatia. Pentru ca nu aveam apa potabila si riscam ca scoala sa fie inchisa, pe ultima suta de metri, ne-au montat dozatoare de apa", spunea o educatoare. Profesorii s-au declarat multumiti ca la capitolul curatenie stau bine. "Nu avem mucegai pe pereti, doar cateva gauri in tavan".

RELATII. La Liceul "Dimitrie Gusti", ieri, distractia era in floare. Toti elevii faceau glume pe seama preotului chemat de conducerea unitatii sa dea binecuvantarea. Daca nu era o placuta la intrare pe care scria numele unitatii, jurai ca locatia respectiva era mai degraba o fabrica sau un depozit decat un liceu.

"LA NOI E DEZASTRU. Avem clasa in podul scolii unde vin vrabiute si porumbei. Pe hol nu e lumina, iar in laboratorul de chimie sunt gauri in podea. La primul cutremur cade. Se vede cu ochiul liber, nu prea mai sunt nici geamuri, iarna ne ninge, ne ploua, depinde cum avem norocul", povesteau cativa pustani. Si nu exagerau cu nimic. Liceul arata jalnic. Virgil Basescu, directorul unitatii, a reusit, in ultimul ceas, sa convinga autoritatile sa nu-i inchida scoala. "M-am dus la domnul prefect si i-am cerut sa renunte la decizia prin care inchidea liceul. Mi-a spus ca nu poate sa-si schimbe decizia si ca ar fi bine macar sa igienizam salile de clasa. Atunci l-am sunat pe domnul primar Vanghelie, care mi-a spus ca pot sa folosesc scoala in proportie de suta la suta", a spus directorul. Igienizarea va costa 7 miliarde de lei si se va face in sase luni sau niciodata.

Manifestul unui elev

Jurnalul National va prezinta scrisoarea-manifest a unui elev care ieri cu siguranta nu a avut parte de obisnuitul inceput de scoala de la 15 septembrie, pentru ca dascalii lui au fost pe ici, pe colo in greva. Scrisoarea a fost trimisa marti seara la "Marius Tuca Show".

"Domnule Prim-Ministru, domnule Ministru al Educatiei

Sunt unul dintre miile de elevi din Romania, unul dintre miile de elemente ale sistemului care au obosit sa vada sistemul mergand, pe an ce trece, tot mai prost. M-am saturat sa vad cum incompetenta si coruptia imi distrug viitorul, imi diminueaza sansele de a concura pe picior de egalitate cu elevi din alte tari ale Occidentului. M-am saturat ca scoala din Romania sa fie pentru mine un handicap si nu un avantaj.

M-am saturat ca in fiecare an sistemul de admitere in licee si facultati sa se schimbe.

M-am saturat sa aflu in martie programa pentru examenele din iunie.

M-am saturat sa primesc note pe criterii "alternative": spaga sau daca fac sau nu meditatii cu profesorul respectiv, in loc de cunostintele pe care le am la acea materie.

M-am saturat sa fiu nevoit sa platesc milioane de lei pe meditatii pentru ca profesorii nu-si fac datoria in scoli.

M-am saturat sa mi se ceara bani pentru "protocol" la Capacitate/Teste nationale sau Bacalaureat.

M-am saturat sa fiu obligat sa studiez 15 materii cand eu sunt interesat de doua-trei si vreau sa fac din studiul acelor materii o viitoare cariera.

M-am saturat sa vad cum elevi care nu muncesc obtin note mai mari ca mine cu ajutorul pilelor, mitei sau asa-ziselor "atentii".

M-am saturat sa am profesori care nu vin la ore si apoi ne pretind sa stim materia pe care ei nu au predat-o.

M-am saturat sa fac 7 ore zilnic si totusi profesorii, chiar si cei mai seriosi, sa nu fie capabili sa acopere uriasa cantitate de materie ce trebuie predata.

M-am saturat sa nu existe colaborare intre elevi si profesori si relatiile dintre acestia sa se pastreze la acelasi nivel ca acum 30 de ani.

M-am saturat sa vad profesori cunoscuti de toata lumea ca fiind corupti venind in continuare la ore si pretinzand "atentii" din partea elevilor .

M-am saturat sa vad alti elevi ca si mine care se plang, care trag semnale de alarma si care nu sunt luati in seama.

Si, mai ales, m-am saturat sa ni se spuna ca s-au luat masuri pentru a se rezolva problemele de mai sus, iar aceste masuri sa existe doar pe hartie.

Ca mine sunt multi, domnilor, tot mai multi elevi si parinti sunt nemultumiti de sistemul educational din Romania. Iar masurile pe care dumneavoastra le luati sunt inutile si insuficiente. Noi nu vrem sa va faceti campanie electorala pe seama noastra pentru ca este vorba de viitorul nostru. Noi vrem sa constientizati, dupa 15 ani, ca educatia este cea mai valoroasa avere a unei tari si ca, fara o educatie corespunzatoare, generatiile viitoare vor avea un handicap major fata de copiii din alte tari. Iata, asadar, ca nu ne gandim numai la noi, ci la sutele si miile de elevi ce vin din urma. Luati masuri pentru ca noi nu vrem sa plecam din tara, vrem sa ramanem aici, alaturi de familiile si prietenii nostri, vrem sa muncim aici, iar dumneavoastra nu ne lasati nici o sansa de a realiza ceva."

FOTO

  • PRIVILEGIATI. Elevii de clasa I, primul contact cu scoala
  • AGLOMERATIE. La scoala din Vatra Luminoasa sunt inscrisi copii din toata tara
  • VIS. Fetele vor sa ajunga pe scena Scalei din Milano
  • "DIMITRIE GUSTI". Elevii au intrat la clase chiar daca prefectul spunea altceva la televizor

    CONTINUARE: Anul scolar, salvat de cresterile salariale
  • ×