x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Desecretizare" - Gripa aviara ne-a costat 8 milioane de euro

"Desecretizare" - Gripa aviara ne-a costat 8 milioane de euro

de Diana Rucinschi    |    06 Ian 2006   •   00:00
"Desecretizare" - Gripa aviara ne-a costat 8 milioane de euro

Romania a cheltuit pana in prezent cu virusul H5N1 peste 8 milioane de euro. Doar pentru dezinfectante si echipamente de dezinfectie. O suma imensa din care mai bine de jumatate a fost tinuta la secret. Mai precis este vorba de banii cheltuiti din bugetul Ministerului Transporturilor, bani de care nu vorbeste insa nici un oficial.

Autoritatile statului afirma ca gripa aviara ne-a costat pana in prezent in jur de 132 miliarde de lei. Dintre care 95 de miliarde de lei ar fi costat dezinfectantele si echipamentele de dezinfectie, si aproximativ 19 miliarde despagubirile pentru pasarile eutanasiate. Alte 20 miliarde de lei au fost alocate Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala. Niste calcule sumare demonstreaza insa ca aceasta suma este cu mult mai mare. Aproape dubla. Oficialii vorbesc doar despre materialele achizitionate de Autoritatea Veterinara cu bani primiti din bugetul Ministerului Agriculturii. In schimb trec sub tacere sumele cheltuite cu achizitionarea de materiale si echipamente pentru combaterea si supravegherea gripei aviare efectuate din bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).

SECRET. Am solicitat Ministerului Transporturilor inca de la 18 decembrie sa ne precizeze ce suma a fost cheltuita pana in prezent cu gripa aviara. Intrebare care a luat Ministerul Transporturilor total pe nepregatite. De inteles, daca avem in vedere faptul ca, cu exceptia unei declaratii facute la 17 octombrie de Ioan Andreica, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), nici un oficial nu a mai suflat o vorba despre acesti bani. Dar total absurd daca tinem cont ca este vorba de cateva milioane bune de euro de la bugetul de stat. Andreica estima la vremea respectiva ca este vorba de 2 miliarde de lei vechi pe zi pentru dezinfectantul "nor" si covoarele de dezinfectie (la intrarea si iesirea din zonele de preventie). Raspunsul oficial al ministerului l-am primit dupa doua saptamani, si nu face deloc lumina in aceasta chestiune. Dimpotriva. Iar clarificarile ulterioare au fost imposibil de obtinut, deoarece cei doi directori ai Companiei de Autostrazi si Drumuri, respectiv al CFR Marfa, nu erau disponibili.

BANII. Compania Nationala de Autrostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA precizeaza ca a "inregistrat pana la aceasta data suma de 138 miliarde de lei cu titlul de cheltuieli pentru combaterea gripei aviare, din care a achitat suma de 67,83 miliarde de lei in conditiile in care pentru anul 2005 a avut alocata in baza HG nr. 1743 / 2005 suma de 54,40 miliarde lei". CFR Marfa afirma ca au cheltuit pana in prezent cu gripa aviara din bugetul SNTFM CFR Marfa 3 miliarde de lei. Aceste sume nu se coreleaza cu cele primite prin HG 1743/2005: 81,6 miliarde de lei din fondul de interventii. Banii alocati sunt pentru "asigurarea derularii actiunilor de prevenire si combatere a bolii la nivelul infrastructurii rutiere si de cale ferata din zonele care au fost declarate in carantina incepand cu data de 15 octombrie 2005. Iar din acestia, 54,4 miliarde de lei la "cheltuieli materiale si servicii" si 26,57 miliarde lei la "transferuri neconsolidabile". In timp ce cheltuielile materiale si serviciile reprezinta banii dati Companiei Nationale de Autrostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, suma de 26,57 miliarde de lei reprezinta banii pentru CFR Marfa.

DEZINFECTIE. Cumuland cheltuielile Autoritatii Veterinare si ale Ministerului Transporturilor, se ajunge la o valoare impresionanta: 238 de miliarde de lei. Aproximativ 8 milioane de euro. Nu a fost posibil, din pacate, pana in prezent, sa aflam si cantitatile. Avand in vedere valorile, este vorba de cantitati impresionante. Cu atat mai mult cu cat legislatia in domeniu precizeaza foarte clar zonele care trebuiesc dezinfectate. Astfel, Ordinul 311 din 8 august 2001 (care transpune Directiva 92/40/CE) privind diagnosticul, profilaxia, supravegherea si combaterea influentei aviare si care sta la baza Planului de necesitate al Romaniei pentru influenta aviara, prevede dezinfectarea primara si secundara doar a ... exploatatiei infectate. Articolul 10 al Ordinului 311 / 2001 precizeaza ca "in cazul confirmarii influentei aviare in gospodariile populatiei, boala se declara oficial, se instituie masurile de carantina si se dispune sacrificarea pasarilor din curtea sau curtile contaminate. Adaposturile si curtea sau curtile respective vor fi dezinfectate". Iar in zona de protectie de 3 kilometri din jurul exploatatiei infectate, masurile de control prevad inspectii periodice, examinarea clinica a acestor pasari, iar daca este necesar, recoltarea de probe pentru examen de laborator. Peste tot, in Ordinul 311 se vorbeste insa doar de dezinfectarea exploatatiei infectate:

EXPLICATII. Ministrul Gheorghe Flutur ne-a declarat ca nu cunoaste suma exacta dar "este vorba de acele filtre de dezinfectie la intrarea in zonele afectate si ca au avut cheltuieli mari cu ele". Gheorghe Flutur sustine ca au fost amplasate filtre la intrarile/iesirile din judetele afectate.

Pe de alta parte la sfarsitul anului trecut au fost desfiintate filtrele de dezinfectie la granita dintre judetul Covasna si judetele Brasov si respectiv Bacau. Nici unul dintre aceste judete nu a fost afectat de gripa aviara. Daca pana alaltaieri existau 23 de focare in judetele Tulcea, Braila, Buzau, Calarasi si Ialomita, MAPDR a anuntat ca patru dintre ele - din Tulcea - au fost inchise. Este vorba de Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman si Periprava.

Ministerul Agriculturii a efectuat de altfel la inceputul lunii decembrie o modificare radicala in ceea ce priveste eutanasierea pasarilor. La debutul bolii a fost efectuat un adevarat "genocid" avicol, fiind sacrificate toate pasarile din intreaga localitate. Incepand cu luna decembrie s-a trecut la uciderea pasaretului doar din gospodaria infectata si gospodariile invecinate. Adica exact asa cum prevede si Ordinul 311. Gheorghe Flutur ne preciza ca motivul il reprezinta aparitia testelor rapide. Aceste teste erau insa omologate inca de la 4 noiembrie 2005.

BULGARIA: VIITOAREA DESTINATIE. Asa cum ne-a precizat Nicolae Stefan, directorul IDSA pasarile migratoare au inceput deja sa se deplaseze inspre Bulgaria: "Sunt impinse din nord spre sud, spre Delta Nilului devreme. Cu cat vremea este mai rea, cu cat au mai putine solutii de hrana, cu atat pleaca mai repede. Cu cat vremea este mai blanda, cu atat ele raman mai mult. Dovada ca au venit incepand cu septembrie si suntem in sfarsitul lui decembrie si nici pana acum nu au plecat decat foarte putine". La randul sau, Gheorghe Flutur solicita la mijlocul lunii decembrie conducerii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare sa informeze Ambasada Bulgariei de la Bucuresti cu privire la semnalarea focarului din Calarasi, intrucat "stolurile de pasari merg spre nordul Bulgariei". Pana in prezent, Bulgaria nu a declarat nici un caz de gripa aviara.

DOI MORTI
Lumea intreaga este cu ochii pe Turcia dupa ce doi adolescenti - frate si sora - au murit ca urmare a infectarii cu virusul H5N1 luat de la gainile bolnave din gospodaria familiei. Acestea sunt primele cazuri de deces din cauza gripei aviare inregistrate in afara Extremului Orient. Mostrele de tesut prelevate din plamanii baiatului au fost testate pozitiv cu virusul H5N1 in laboratoarele turcesti si au fost trimise, la Londra, laboratorului OMS pentru verificari suplimentare. Autoritatile turce spun ca inca nu exista indicii ca virusul se transmite de la om la om. Dar alte noua persoane au fost internate in ultimele zile, suspectate ca ar fi contractat gripa aviara. Autoritatile sanitar-veterinare din Romania au cerut deja institutiei similare din Turcia informatii cu privire la situatia din aceasta tara. "Nu putem spune ca Romania este in afara pericolului, deoarece cazurile de gripa aviara descoperite pana in prezent au aparut in gospodarii particulare", ca in Turcia, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. El a adaugat ca masurile de protectie impotriva gripei aviare vor fi intarite in Romania. (Florina Zainescu)

PIERDERI
Crescatorii de pasari au suferit pierderi de peste 123 milioane de lei (33,5 milioane de euro) dupa aparitia focarelor de gripa aviara. In perioada 7 octombrie-20 decembrie 2005 s-au pierdut peste 50,4 milioane de lei din cauza scaderii pretului de vanzare la carnea de pasare la poarta abatoarelor. Alte 22,6 milioane de lei au constituit costurile suplimentare pentru stocarea carnii a carei livrare a fost intarziata, iar 17 milioane de lei in urma opririi exporturilor. Plus alte milioane, pagube legate de nepopularea cu pui a complexurilor. (Florina Zainescu)

VACCINAREA JUDETELOR DIN SUD
PREVENTIE. Alte patru judete incep vaccinarea
Comandamentului Central Antiepizootic a decis, ieri, sa transmita o nota catre Ministerul Sanatatii, prin care sa solicite inceperea vaccinarii profilactice impotriva gripei umane a populatiei din judetele din sudul tarii care au iesire la Dunare: Teleorman, Olt, Dolj si Mehedinti. "Desi in aceste judete nu exista focare de gripa aviara, plecarea pasarilor migratoare, aflate acum in Romania, catre tarile calde cere precautie in intreaga zona de sud a Romaniei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii. (Florina Zainescu)

Â

×