x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special DESPĂGUBIRI / Banii de Dacii, cât pentru un Logan la mâna a doua

DESPĂGUBIRI / Banii de Dacii, cât pentru un Logan la mâna a doua

de Daniela Ivan    |    01 Noi 2008   •   00:00
DESPĂGUBIRI / Banii de Dacii, cât pentru un Logan la mâna a doua

Cei care au economisit bani pentru Dacii înainte de ’90 au început de ieri să-i primească înapoi, după mai bine de 18 ani de aşteptare şi nesiguranţă. Oamenii s-au ales cu echivalentul a 5.000-6.000 de euro, bani care le prind bine acum, la bătrâneţe. Însă ştiu că din această sumă nu mai pot să cumpere decât trei sferturi dintr-un Logan. Cei mai mulţi optează să-şi lase banii tot la CEC, într-un depozit, de frica hoţilor. Mai puţin de 200 de bucureşteni au plecat ieri cu banii acasă sau la altă bancă.



Zi obişnuită ieri la agenţiile CEC din Bucureşti. Dacă nu aş fi ştiut că este prima zi când a început restituirea banilor pentru Dacii, nu aş fi bănuit. Nu era coadă, nu erau oameni care se ceartă, câte două-trei persoane la fiecare ghişeu care se întrebau una pe alta: "Dumnea­voastră cât aveţi de luat, dar în ce an aţi depus?". Ceva coadă, vreo 20 de persoane, s-a adunat la agenţia din Cotroceni, pe care oamenii o ştiau pentru că acolo au depus actele pentru restituire cu câteva luni în urmă. "Stau aici de două ore şi încă nu am intrat", se plânge un bătrânel care pare trecut de 75 de ani. "De ce nu vă duceţi la altă agenţie, puteţi merge oriunde?! Eu am venit să depun actele, că nu am avut timp până acum", l-a întrebat o doamnă mai tânără. "Eu ştiu acest CEC de mulţi ani, de aici îmi iau pensia şi aici vreau să ţin şi banii", răspunde bătrânelul.

MULŢI BANI RĂMÂN TOT LA CEC

"Nu-i luaţi acasă?", intru şi eu în discuţie. "Acasă? Vrei să vină hoţii peste mine, să mă omoare? Nu, îi las aici, la CEC, că mi-a spus o doamnă de aici că dacă vreau pot să mai scot din ei şi tot am o dobândă bună." Alţii sunt mult mai documentaţi. "Eu am fost pe la toate băncile, m-am interesat, am făcut o ana­liză. O să-i ridic şi-i depun la o altă bancă care are o dobândă de 11,5% pentru pensionari, deci cu vreo două puncte în plus faţă de CEC", a opinat un domn.

"Da, dar aici au un produs special, contul Privilegiu, poţi să mai şi retragi bani dacă ai nevoie de medicamente sau de ceva prin casă şi tot dobânda de 8,5% ţi-o dă, dacă retragi câteva milioane, acolo", a explicat un bărbat între două vârste.

Timpul trece repede la agenţia din Co­tro­ceni, oamenii au un subiect comun de discuţie şi o stare bună în aşteptarea ba­nilor. "Dar dumneata cât ai de luat? Păi, 174 de milioane pentru o depunere de 55.000 de lei, în ’86. Eu, 213 milioane pentru o depunere integrală în ’87." "Oricum, e puţin. Calculaţi şi dumneavoastră. Când am depus eu în ’87, cu 70.000 de lei îmi luam un apartament cu trei-patru ca­me­re. Acum? Ia vedeţi cât costă o garsoni­e­ră", spune Voinea Gheorghe, care ac­cep­tă să-şi dea numele după ce ne mai îm­pri­e­tenim. "Ce garsonieră? Acu’, cu banii ăştia nu mai pot să-mi iau decât trei sferturi de Logan, dar e bine şi aşa decât nimic", îi ia vorba o doamnă.

"Vreţi un subiect?", se bagă în vorbă un domn de vreo 45 de ani, care până atunci doar a ascultat. "Statul a organizat bine procesul şi declaraţiile sunt gratis, în schimb, actele de succesiune pentru aceste livrete pentru Dacii sunt taxate de notari cu bani grei. Prin Ordinul 1.145/2005, notarii ar putea dacă ar vrea să scutească de la plată sau să facă reduceri de onorarii pentru pă­gu­biţii de la Dacii. Nu-i obligă nimeni, însă această le­ge le permite. Dacă statul renunţă la banii lui, tu, notar, nu poţi să faci o redu­cere la onorariu?", spune Matei Dan. Omul spu­ne că a făcut o astfel de cerere pentru reducere de onorariu la un notariat, dar s-a respins fără a i se da vreo explicaţie în afara lui "nu se poate". El spune că a plătit 280 lei noi şi tot atât celălalt moştenitor.

TAXĂ DE 3%

O familie a decis să plece cu o parte din bani acasă. "Noi am luat mai puţini bani pentru că am depus târziu, în 1990. Ce să vă spun? Am lăsat la CEC 100 de milioane şi am ridicat 40 de milioane", spune fe­me­ia. "Şi după ce că am luat mai puţin, acu’ trebuie să mai dăm şi la asociaţie 3% din sumă. Am făcut calculul, trebuie să dau vreo 5 milioane. Nu e corect pentru că nu toată lumea dă, dar toţi îşi recuperează banii. Ori dau toţi, ori nu", intervine şi soţul.

"Vă spun sigur că am mai dus şi un coleg, care acum cred că mă înjură. Am vrut să fac un bine. Cu toţii ne-am dat consimţământ prin notariat şi acum trebuie să mă duc la Poştă să le pun banii", continuă femeia.

Încerc să verific această informaţie şi pun mâna pe telefon. Mihai Cucu Dogaru, preşedintele Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme din România, mă lămureşte.
"Toate acţiunile din iulie 2005, inclusiv peste 500 de procese în ţară şi 24 la Curtea Europeană, le-am susţinut printr-o Casă de Avocaţi care a acceptat să ne ia toţi banii la sfârşit. Şi, la data respectivă, înainte de votarea legii, oamenii au consfinţit în faţa notarului să contribuie cu 3% din sumă, la final. Din păcate, nu putem să luăm acum comision şi celor care nu ni s-au alăturat înainte de votarea legii pentru a face acţiunile de lobby, prin care am reuşit acum să dăm banii la oameni." Dogaru ne lămureşte că nici măcar acum lucrurile nu s-au încheiat. "Mai trebuie rezolvată şi problema celor 3.000 de oameni care şi-au transferat banii de la CEC la BRD".

×
Subiecte în articol: special banii