x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Deva - Ambulanta privata, preluata prin santaj

Deva - Ambulanta privata, preluata prin santaj

de Dorian Cobuz    |    31 Mar 2006   •   00:00
Deva - Ambulanta privata, preluata prin santaj

Un afacerist acuza fostii sefi ai Sanatatii hunedorene ca i-au conditionat un contract de peste 24 de miliarde de lei vechi cu cesionarea a 60% din actiunile firmei. Desi acestia au semnat la notariat actele prin care prelua fiecare cate 30%, acum au subite pierderi de memorie.

Un afacerist din Deva aduce acuzatii grave unor sefi din sanatatea hunedoareana. El spune ca acestia i-au conditionat castigarea licitatiei cu cesiunea unui pachet majoritar din firma. Acestia neaga si spun ca actul care sta la baza acuzarii este o greseala de moment.

Directorul Ambulantei Deva, Ladislau Balasz, si-a dat demisia in 2003 din functie si si-a facut o firma proprie. El a contractat un imprumut de aproape 800.000 de milioane de lei vechi pentru achizitionarea de masini cu care sa-si desfasoare aceasta activitate. "Trans Med 2003" SRL, societatea pe care a infiintat-o, a castigat la scurt timp un contract cu Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) Hunedoara pentru transportul pacientilor dializati din judet la Spitalul Judetean din Deva. Prin acest contract, "Trans Med 2003" a castigat 2,5 miliarde de lei vechi in 2003 si alte aproape 20 de miliarde de lei vechi in urmatorii doi ani. Contractul s-a tot prelungit prin acte aditionale, licitatia nereluandu-se.

AU SEMNAT! In urma cu aproape 20 de zile, Ladislau Balasz s-a prezentat insotit de avocat la Parchetul de pe langa Tribunalul din Cluj-Napoca. El a facut un autodenunt, aratand ca sefii din sistemul sanitar hunedorean i-au conditionat contractul cu CJAS in schimbul cesionarii in beneficiul lor a pachetului majoritar de actiuni. Cei doi acuzati sunt Dan Florescu, pe atunci directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, si Lucia Bulugean, sefa Directiei de Sanatate Publica Hunedoara. Calitatea publica pe care o ocupau le interzicea sa faca afaceri cu institutiile pe care le conduceau, dar asta nu i-a impiedicat sa se prezinte, in data de 21 iulie 2003, la notarul Ladislau Farcas din Hunedoara unde au semnat o convetie (numar de inregistrare 2307) intre ei si Ladislau Balasz, prin care preluau fiecare cate un pachet de 30% din partile sociale ale "Trans Med 2003" SRL. Prins intre datoria catre banca si necesitatea de a castiga un contract cu singura institutie care ii putea da ceva de munca, Ladislau Balasz a acceptat asocierea fortata de catre cei doi.

Aspectul interesant de remarcat este ca aceasta conventie reprezinta un document a carui ratiune nu pare a fi decat intentia de ascundere a tranzactiei: in mod firesc, cesiunea de actiuni se face printr-un act aditional la statutul societatii, iar informatiile de acest fel se fac publice catre si prin Registrul Comertului. De altfel, caracterul cel putin suspect, daca nu chiar ilegal, al asocierii celor doi in aceasta societate este foarte putin probabil sa nu le fi fost cunoscut mai marilor sanatatii hunedorene la acel moment.

Click pt a mari imaginea
PROBA. Documentul semnat de sefii a doua institutii publice, prin care deveneau actionari

SOFERUL, LA CONDUCERE. Denuntatorul, Ladislau Balasz, le-a declarat procurorilor ca Florescu a fost cel care a preluat fraiele in societate, desi asocierea n-a avut un caracter oficial si, mai mult, la scurt timp, cele 60% dintre actiunile firmei au fost preluate de catre Virgil Baicu, un apropiat al directorului CJAS. Preluarea pachetului de catre Baicu s-a facut tot printr-o conventie, semnata la 9 septembrie 2003, in fata aceluiasi notar. Numai ca asocierea avea sa fie inscrisa la Registrul Comertului abia in august 2004!

Cel care a pus bazele afacerii, Ladislau Balasz, s-a vazut dat la o parte, in urma unui divort si prin marirea capitalului social, societatea fiind acum preluata de catre Virgil Baicu, care detine 99% din firma.

Interesant este, ca dupa indepartatea lui Balasz, cel care a semnat actele aditionale cu CJAS a fost noul administrator al firmei, Vasile Crisan, fostul sofer al directorului care a parafat contractul cu Trans Med 2003 din partea Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate, Dan Florescu.

DAN FLORESCU: "MEA CULPA!"
"Nu stiu despre ce vorbiti!", a fost rapunsul mai mult decat iritat al fostei sefe a Directiei de Sanatate Publica Hunedoarea, Lucia Bulugean. Aceasta a negat ca s-ar fi asociat vreodata in Trans Med 2003, ba mai mult, a spus ca daca exista un document in acest sens, nu poate fi vorba decat de un fals. Si Dan Florescu ne-a inchis telefonul initial, raspunzandu-ne cu "Pa!" la incercarea de dialog. Acesta a revenit insa mai tarziu, aparandu-se printr-o teorie care nu sta in picioare. Acesta spune ca nu stie exact ce a semnat si ca abia dupa aceea a aflat ca nu poate fi asociat in nici o firma care deserveste institutia pe care o conduce!!! "Mea culpa!", argumenteaza acesta. Florescu mai spune si ca a vrut doar sa ajute un prieten de familie, care in felul acesta ii garanta pentru cele "vreo 600.000 de milioane cu care il imprumuta", dar, cand si-a dat seama de greseala, ar fi renuntat la asociere. El recunoaste, insa, participarea Luciei Bulugean la semnarea acelui document, dar vine sa intareasca: "Nu a fost pus niciodata in aplicare". Virgil Baicu a refuzat orice dialog, indicandu-ne Registrul Comertului pentru informatii despre societatea pe care o detine.

Dan Florescu: Este vorba despre o conventie initiala facuta, care mi-am dat seama ca... ea n-a intrat de facto si n-a fost operata... Omu’ a cerut niste bani imprumut si am negociat... dar ea nu a fost operata niciodata aceasta conventie.

Jurnalul National: Domnule director, societatea despre care vorbim a castigat aproape 24 de miliarde de lei de la institutia pe care ati condus-o o buna vreme.
D.F.: In primul rand, am condus-o un an si cateva luni. Da’ nu poate sa fie atat de mare contractul... Da’, ma rog, ea a avut activitate... care-i problema? N-a fost nici o concurenta, in sensul ca a fost singura societate care a licitat... Greseala mea a fost ca am vrut sa ajut acest cetatean care, bagand divort cu nevasta-sa... in sfarsit.

J.N.: Dumnealui a facut un autodenunt la DNA
D.F.: Foarte bine. Eu nu am absolut nici o problema.

J.N.: Din care rezulta ca dumneavoastra i-ati impus aceasta asociere.
D.F.: Cum puteam eu sa-i impun aceasta asociere?

J.N.: I-ati fi spus ca pentru a castiga aceasta licitatie...
D.F.: Pai nu avea cum sa nu castige aceasta licitatie, cand a fost singurul...

J.N.: Dar nu este suficient sa participi la o licitatie. Mai trebuie si sa indeplinesti niste conditii.
D.F.: Pai da, bineinteles. Si noi am incheiat un contract dupa ce am castigat o licitatie.
(...)
Domn’le a fost o chestie asa... Credeam ca, caracterul omului este mai presus de toate. Da’ imediat dupa ce mi-am dat seama...

J.N.: Cum au incetat prevederile acestei conventii?
D.F.: Daca nu au fost luate in calcul la societate... a fost practic stins.
(fragmente din discutia telefonica purtata cu fostul director al CJAS Hunedoara, Dan Florescu)

LEGATURI PERICULOASE
Dan Florescu a negat deci, orice implicare in Trans Med 2003, societatea cu care a incheiat contract in calitatea sa oficiala. El a sugerat ca totul se rezuma la un gest de razbunare nemotivata a fostului sau prieten, Ladislau Balasz. Baicu si Florescu sunt cei doi actionari ai societatii "2006 Medtrans" SRL, care a aparut in august 2003, adica intre cele doua acte notariale prin care Balasz a cedat 60% din actiuni.
×