x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezastre în direct

Dezastre în direct

de Irina Cristea    |    18 Mar 2011   •   15:02
Dezastre în direct
Sursa foto: /AFP Photo

Cutremurele urmate de valuri tsunami de­vas­tatoare au îngrozit planeta în ultimii ani. Pre­zenţa foarte promptă a jurnaliştilor, a fo­to­reporterilor şi a camerelor de luat vederi au transformat calamităţile în adevărate "A­­po­calipse în direct", cu sute de mii de victime.

La o zi după Crăciunul din 2004, 220.000 de persoane au pierit în Asia de sud-est. Cel mai puternic cutremur înre­gistrat în ultimii 40 de ani a ge­ne­rat un tsunami care aproape că a ras de pe faţa Pământului insula Su­matra (Indonezia) şi a lovit coastele a aproximativ 10 ţări din sud-estul continentului asiatic. Valul seismic provocat de cutremurul de 9,3 grade a crescut nivelul apei până la 30 de metri în provincia indoneziană Aceh. Aici s-au înregistrat, de altfel, cele mai multe victime – aproape 170.000.

Doi ani mai târziu, Indonezia avea să fie din nou lovită de un tsunami, du­­pă ce un cutremur cu magnitu­di­nea de 7,7 grade s-a produs pe coasta de sud a insulei Java. Bilanţul – 654 de morţi. Furia apelor a lovit Insulele Sa­lo­mon în aprilie 2007. Au pierit peste 50 de persoane, iar 13 sate au fost devas­tate.

Valuri ucigaşe
Locuitorii din insulele Samoa, Ton­­ga şi Samoa americană au văzut moartea cu ochii în septembrie 2009, când un seism de 8 grade a provocat un val ucigaş. Numărul victimelor a fost de peste 150. Tot în Oceanul Pacific, dar pe coastele Americii de Sud, dezastrul s-a produs în februarie 2010. Un cutremur, urmat de tsunami, loveşte zona central-sudică a statu­lui Chile, provocând moartea sau dispariţa a 555 de persoane. Majoritatea victimelor au fost înregistrate în zona de coastă Maule, la 400 de kilometri sud-vest de Santiago.

În octombrie 2010, greu încercata Indonezie a plătit din nou tribut aşezării sale geografice. Peste 400 de persoane au murit într-un tsunami generat de un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7 în arhipelagul Mentawai, în largul Sumatrei.

Cel mai şocant incident din ulti­mii ani este însă seismul urmat de tsu­nami care a lovit nord-estul Ja­po­niei la 11 martie 2011. Un tsunami de zece metri a "măturat" coasta în ap­ro­piere de Sendai, la scurt timp după un cutremur cu magnitudinea de 8,9 (re­vi­zuită, ulterior, de japonezi la 9 gra­de) produs în largul arhipelagului. O alertă de tsunami a fost emisă pentru aproape toate coastele Pacificului, in­clus­iv Australia şi America Centrală şi de Sud.

Imagini şocante au apărut pe ec­ra­nele televiziunilor şi în paginile zia­relor. În întreaga lume s-au difuzat, în direct sau înregistrate, imagini în care se vede cum apa înghite oraşe, autostrăzi, poduri, oameni şi maşini. Am­barcaţiuni de mari dimensiuni date peste cap, structuri întregi de be­ton lăsate în ruină, aeroport inundat până aproape de acoperişul de pe care o mână de supravieţuitori cer ajutor.

Estimările arată că numărul victimelor va fi de ordinul zecilor de mii, acesta fiind cel mai devastator cutre­mur provocat vreodată în Japonia. Ca şi cum distrugerile şi pierderile de vieţi omeneşti nu ar fi fost de ajuns, ca­tastrofa a adus cu sine şi o criză nucleară fără precedent în lume. Într-o ţară care se bazează în mare măsură pe energia nucleară, mai multe centrale atomice suferă probleme tehni­ce majore pe care autorităţile ja­po­neze fac tot posibilul să le ţină în frâu.

Mai mult, cutremurul care a fost atât de puternic încât a mutat axa pămân­tului cu 25 de centimetri, ceea ce ne-ar putea costa o mic­rosecundă pe zi, du­pă cum a anunţat Institutul Italian de Geofizică şi Geologie. De asemenea, Institutul american de supraveghere geologică susţne că principala insulă a Japoniei s-a mutat cu 2,4 metri.

Citiţi toate articolele din Ediţia de colecţie a Jurnalului Naţional - Sfârşitul lumii

×
Subiecte în articol: editie de colectie - sfarsitul lumii