x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezastrul din Bucegi ajunge în atenţia Uniunii Europene

Dezastrul din Bucegi ajunge în atenţia Uniunii Europene

de Elena Stan    |    13 Apr 2011   •   14:22
Dezastrul din Bucegi ajunge în atenţia Uniunii Europene
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Jurnalul National

161043-5972362.jpgDrumul Babelor, făcut prin asfaltarea munţilor în arii strict protejate din Parcul Natural Bucegi, şi ne­nu­mă­ra­tele proiecte imobiliare pe care Consiliul Judeţean Dâmboviţa le dezvoltă într-un sit Natura 2000 vor aduce o nouă procedură de infringement României.

După ce Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă a atras atenţia asupra pro­ble­melor de mediu din Parcul Natu­ral Bucegi, Coaliţia ONG Natura 2000 România avertizează asupra dezas­tru­lui din Bucegi şi scandalului inter­na­ţional pe cale să izbucnească. Pla­nul de investiţii pentru zona Peş­tera-Pa­dina ar putea să fie amendat de Co­misia Europeană dacă se do­ve­deş­te că legislaţia va fi încălcată. Pro­iec­tul din zona Peştera-Padina vi­zea­ză construcţia a peste 5.000 de locuri de cazare în hoteluri, vile şi pensiuni, mai multe pârtii de schi, piscine, ştranduri, capacităţi de transport pe cablu, 2.000 de locuri de parcare, un heliport, sală de sport cu 200 de locuri, un centru naţional de pregătire olimpică, având trambuline de schi, instalaţii complete pentru biatlon şi schi fond, terenuri de sport în aer liber, duşuri, toalete pu­blice şi, nu în ultimul rând, infrastructură rutieră. Proiectul este iniţiat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, condus de Florin Popescu, preşedintele PDL Dâmboviţa, şi va prinde viaţă cu bani alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea.

„Coaliţia ONG Natura 2000 România a început din vara 2010 demersurile pentru strângerea de date pentru dosarul de infringement pe cazul Bucegi sit Natura 2000. Deşi Planul de Urbanism Zonal a fost aprobat prin aviz de mediu în 2007, pentru Bucegi, care a devenit între timp Sit Natura 2000 conform legii, fiecare investiţie trebuie să treacă separat prin procedura de evaluare adecvată. În baza acestor rezultate se va vedea dacă habitatele şi sau speciile pentru care a fost desemnat situl vor fi afectate şi se vor dispune măsurile corespunzătoare, chiar şi stoparea investiţiei”, se arată în comunicatul Coaliţiei Natura 2000.

Iubitorii mediului înconjurător sunt nemulţumiţi de aceste investiţii prin care se va distruge aria naturală protejată de legislaţia europeană.

„Se declară că se aduc bani prin investiţii care vor îmbunătăţi viaţa oa­menilor din zonă, dar se distruge tot ceea ce-i defineşte pe aceşti oa­meni. Modul în care se desfăşoară această investiţie, „vitală” pentru zonă, nu face decât să elimine pentru totdeauna tocmai elementele naturale ce definesc Bucegiul şi, nu în ultimul rând, pe noi ca şi naţiune. Dacă acest proiect va fi implementat, va schimba ireversibil faţa acestui masiv, distrugând până şi ultimul peisaj natural din Bucegi; aceasta este trista realitate”, a declarat Erika Stanciu, membru în Consiliul re­pre­zen­tativ al Coaliţiei ONG Natura 2000 România.

Pentru a stopa distrugerea Bucegilor, organizaţiile membre ale Coa­liţiei n-au stat degeaba. Acestea au demarat culegerea de informaţii pentru completarea dosarului de infringement ce va fi trimis Comisiei Europene în cel mai scurt timp. „Din 2007, Coaliţia ONG Natura 2000 România a făcut numeroase sesizări organelor abilitate să ia măsuri pentru supravegherea şi reglementarea acestei situaţii, momentan fără vreun rezultat palpabil. Construirea unui caz de infringement pe legislaţia europeană nu este un proces simplu: trebuie să ai documente şi fapte reale, au­tentice, să arăţi în ce mod s-a în­căl­cat legislaţia etc. În baza lor Comisia îşi începe propriile investigaţii şi decide dacă va face ceva”, a adăugat Erika Stanciu.

Activităţile întreprinse în ultima perioadă în zona ariilor protejate din Bucegi pot atrage amenzi usturătoare dacă se demonstrează că sunt făcute cu încălcarea legislaţiei europene.
„Dacă Comisia Europeană va dispune iniţierea procedurii de infringement pe acest caz, proiectul din zonă nu numai că nu va primi fonduri comunitare pentru implemen-
tare, dar România va fi pasibilă de amendă şi vom fi chiar în situaţia de a se bloca toate fondurile dedicate ţării noastre până la remedierea situaţiei.”

Vocea Coaliţiei ONG Natura 2000 România este cu atât mai pu­ternică, deoarece reuneşte 55 de organizaţii nonguvernamentale din domeniul protecţiei mediului.
Din cadrul Coaliţiei face parte şi World Wide Fund for Nature (Fondul Mondial pentru Natură). WWF este una dintre cele mai mari şi eficiente organizaţii internaţionale independente care derulează proiecte pentru conservarea naturii. WWF are aproximativ 5 milioane de susţinători în toată lumea şi o reţea activă în peste 100 de ţări.

Coaliţia, constituită în 2003, ac­ţio­nează în domeniile: arii protejate, conservarea biodiversităţii, imple­men­tarea reţelei Natura 2000 în Ro­mâ­nia. Organizaţiile membre ale Coa­liţiei se implică în procesul de identificare a siturilor ce vor fi desemnate în cadrul reţelei Natura 2000, întăreşte capacitatea ONG-urilor de mediu de a se implica în mod activ în protecţia naturii. Coaliţia cooperează cu autorităţile, urmărind totodată respectarea obligaţiilor de structurile guvernamentale. Membrii Coaliţiei sunt organizaţii neguvernamentale care au aderat la principiile Coaliţiei şi a căror preocupare principală este protecţia naturii în România.

De aproape două săptămâni, Jurnalul Naţional a început să publice materiale cu privire la „mânăriile” făcute în Parcul Natural Bucegi. Toate aceste proiecte care vizează dezvoltarea turistică a zonei nu sunt decât un paravan pentru afacerile mai-marilor din PDL. Este incredibil cum persoane puse în funcţii din care ar trebui să apere mediul natural dau avize pentru distrugerea ariilor na­turale protejate la nivel european. România este ţara membră a Uniunii Europene cu cea mai bogată şi va­loroasă biodiversitate, care va pierde enorm de pe urma deciziilor luate „în grabă” de oameni care nu au nici o treabă cu mediul natural. Aşa se face că în zone declarate Sit Natura 2000 din Parcul Natural Bucegi au început deja să răsară pensiuni, terase sau hoteluri. Spre surprinderea noastră, autorităţile nu ştiu nimic despre aceste construcţii care apar parcă „peste noapte”. Instituţiile pasează vina de la unii la alţii şi nimeni nu este sancţionat.

Bucegiul este protejat încă din 1936
În lanţul Carpaţilor româneşti, Ma­si­vul Bucegi este deosebit datorită complexurilor de ecosisteme locale şi regionale, precum şi datorită ma­rii diversităţi a acestora sau a unor unicate, prezente pe întreaga su­pra­faţă. Zona Munţilor Bucegi, despre care există referiri încă din secolul al XV-lea, a fost propusă pentru protejare în anul 1936, da­to­rită peisajelor inegalabile şi a di­ver­sităţii speciilor de plante şi animale specifice acestui masiv. Parcul Natural Bucegi, înfiinţat în 1990, se întinde pe o su­pra­faţă de 32.496,8 ha, pe raza a trei judeţe: Dâmbo­vi­ţa, Prahova şi Braşov, având mai mult de 60% din teritoriu acoperit cu păduri. Parcul are ca scop pro­tec­ţia şi conservarea unor ansambluri peisagistice în care interacţiunea activităţilor umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zonă distinctă, cu valoare semnificativă peisagistică. În perimetrul Parcului au fost identificate şi constituite în mod legal 14 Rezervaţii Naturale având ca scop protecţia şi conservarea unor habitate şi specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic şi paleontolo­gic. În Masivul Bu­cegi sunt cunoscute până în pre­zent 3.500 de spe­cii de animale, de la rotifere până la taxoni superiori. Flora Munţilor Bu­cegi a constituit cu predilecţie un punct de atracţie pentru botanişti ori de câte ori au ajuns în acest colţ al naturii fie ca turişti, fie cu preocupări stricte de cercetare. Da­to­ri­tă caracterului de unicat al peisajului, cu greu se poa­te face o compa­ra­ţie între Ma­si­vul Bucegi şi celelalte masive sau lan­ţuri muntoase de la noi; ei au o ne­tă­găduită per­so­nalitate, determinată de multitudinea aspectelor pe întreaga su­prafaţă, de marea bo­gă­ţie a florei, faunei şi a peisajelor. Aşezat între Valea Prahovei, Depresiunea Bârsei şi Leaota, masivul este format din­tr-un arc de culmi în formă de potcoavă, cu deschiderea către sud, din mijlocul căruia iz­vo­reş­te râul Ialomiţa. Cele două ra­muri principale ale potcoavei, care închid între ele bazinul superior al Ialomiţei, converg în extremitatea nordică la Vf. Omu, 2.505 m, punctul culminant al masivului. Prin­cipalele văi alpine care pornesc de sub Vârful Omu sunt toate văi glaciare, cu un profil caracteristic.

Mai jos redăm integral comunicatul ONG Natura 2000:

"Planul de investiţii pentru zona Padina-Peştera ar putea să fie amendat de Comisia Europeană, dacă se dovedeşte că legislaţia va fi încălcată. Coaliţia ONG Natura 2000 România a început din vara 2010 demersurile pentru strângerea de date pentru dosarul de infringement pe cazul Bucegi sit Natura 2000.

Deşi Planul de Urbanism Zonal a fost aprobat prin aviz de mediu în 2007, pentru Bucegi, care a devenit între timp Sit Natura 2000 conform legii, fiecare investiţie trebuie sa treacă separat prin procedura de evaluare adecvată. În baza acestor rezultate se va vedea dacă habitatele şi sau speciile pentru care a fost desemnat situl vor fi afectate şi se vor dispune măsurile corespunzătoare, chiar şi de stoparea investiţiei.

"Se declară că se aduc bani prin investiţii care vor îmbunătăţi viaţa oamenilor din zonă, dar se distruge tot ceea ce-i defineşte pe aceşti oameni. Modul în care se desfăşoară această investiţie, "vitală” pentru zonă, nu face decât să elimine pentru totdeauna tocmai elementele naturale ce definesc Bucegiul şi nu în ultimul rând pe noi ca şi naţiune. Dacă acest proiect va fi implementat, va schimba ireversibil faţa acestui masiv, distrugând până şi ultimul peisaj natural din Bucegi; aceasta este trista realitate”, a declarat Erika Stanciu, membru în Consiliul reprezentativ al Coaliţiei ONG Natura 2000 România.

Organizaţiile membre ale coaliţiei au demarat culegerea de informaţii pentru completarea dosarului de infringement ce va fi trimis Comisiei Europene în cel mai scurt timp. "Din 2007 Coaliţia ONG Natura 2000 România a făcut numeroase sesizări organelor abilitate să ia măsuri pentru supravegherea şi reglementarea acestei situaţii, momentan fără vreun rezultat palpabil. Construirea unui caz de infringement pe legislaţia europeană nu este un proces simplu: trebuie să ai documente şi fapte reale, autentice, să arăţi în ce mod s-a încălcat legilaţia, etc. În baza lor Comisia îşi începe propriile investigaţii şi decide dacă va face ceva”, a adăugat Erika Stanciu.

Dacă Comisia Europeană va dispune iniţierea procedurii de infringement pe acest caz, proiectul din zonă nu numai că nu va primi fonduri comunitare pentru implementare, dar România va fi pasibilă de amendă, şi vom fi chiar în situaţia de a se bloca toate fondurile dedicate ţarii noastre, până la remedierea situaţiei”.


În ediţia de mâine:
Citiţi despre modificările aduse OU 57/2007 privind ariile naturale protejate la nivel european, astfel încât să fie posibile construcţia de clădiri şi asfaltarea drumurilor din zonele strict protejate doar cu aviz de la administratorul parcului.

 

- Citiţi campania Jurnalului Naţional pentru oprirea distrugerii Parcului Natural Bucegi

×