x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezbatere Jurnalul - Ingeri si demoni fata in fata

Dezbatere Jurnalul - Ingeri si demoni fata in fata

de Lavinia Dimancea    |    20 Oct 2006   •   00:00

Rezultatele cercetarii sociologice facute in randul jurnalistilor romani au infierbantat spiritele in timpul dezbaterii organizate, miercuri sea-ra, de Jurnalul National. Cu si despre ziaristi, cu si despre politicieni, despre raspunsurile surprinzatoare ale oamenilor de presa din Romania.

  • Sondaj - Opiniile ziaristilor despre lume si viata
    INTERES. Ziaristi, sociologi, politicieni si analisti au venit la dezbaterea organizata de Jurnalul National

    Cenzura, cartelizare, oligarhizare in presa. Competitia dintre politic si mass-media. Toate aceste subiecte au fost discutate de politicieni si jurnalisti la dezbaterea organizata, miercuri seara, de Jurnalul National, pe marginea sondajului CURS realizat in randul ziaristilor.

    REFUZ. Presedintele Basescu nu a vrut sa ia primul cuvantul

    In premiera in Romania, un sondaj de opinie care evidentiaza preferintele politice ale ziaristilor, primul de acest fel, a adus fata-n fata reprezentantii presei si politicienii grei ai momentului. Presedintele Traian Basescu, primarul Capitalei, Adriean Videanu, si liderii Emil Boc (PD), Marko Bela (UDMR), Dan Voiculescu (PC) si Mircea Geoana (PSD) au raspuns invitatiei Jurnalului National de a se confrunta cu ziaristii intr-o dezbatere ce a pornit de la intrebarea mode-ratorului Marius Tuca in ce masura presa este influentata de politica sau politica de presa. Mircea Geoana a admis existenta acestei influente, intorcandu-se in timp, pe vremea guvernarii pesediste, si vorbind de "relatia brutala" a PSD cu presa din cauza unei "conditionari intre publicitatea de stat si o anumita «bunavointa» a jurnalistilor". De la asta si de la liderii care se credeau de neinlocuit, se trage "relatia de retinere" a presei fata de PSD, a aratat Geoana, tragand totusi nadejde ca aceasta nu este "iremediabil compromisa". Ce se intampla acum in opinia liderului PSD? "Asistam la o reordonare a presei in carteluri de presa, generate si guvernate de grupuri economice consolidate si foarte influente. Pentru urmatorii ani, riscul pe care il avem pentru independenta reala a presei este crearea unor poli economici care controleaza atat sfera politicului, cat si sfera jurnalistului", a avertizat Geoana. Jurnalistul Robert Turcescu l-a atentionat insa pe liderul PSD, intrerupandu-l, ca "in politica se vorbeste prea mult fara sa se spuna mare lucru". "Un soi de repros am pentru dvs. De 17 ani pe scena politica, nu sunteti in stare sa produceti comunicatori in afara de dvs. insiva. Suntem in situatia paradoxala de a intervieva aceleasi persoane", i-a apostrofat jurnalistul pe politicienii de fata.

    INGRIJORARI POLITICE. Liderul PD Emil Boc a avansat ideea ca societatea s-a polarizat intre puterea politica si puterea presei, dar si-a exprimat ingrijorarea cu privire la unele aspecte relevate de sondajul CURS. Primul: cenzura. "40% dintre jurnalisti spun ca li s-a cenzurat un articol. Imi pun intrebarea: unde este raul? In incapacitatea jurnalistului de a spune «nu» atunci cand i se cenzureaza sau in ceea ce fac aceia care cenzureaza, sfidand Constitutia?", s-a intrebat Boc. In al doilea rand, liderul pedist s-a aratat surprins de raspunsul a 31% dintre jurnalisti cu privire la comunism ("a fost o idee buna, dar prost aplicata"), aratand ca trebuie meditat serios asupra acestei realitati ziaristice. Dar, una peste alta, crede Boc, mass-media sunt indispensabila. "Un politician fara mass-media nu poate sa reuseasca, pentru ca nu poate sa isi transmita mesajul", a spus liderul democrat, atentionandu-si colegii din politica ca "nu trebuie sa se planga ca nu au intotdeauna suportul mass-media sau ca cineva are o viziune malefica" si ca trebuie sa invete sa construiasca mesaje. Faptul ca presa si politicienii sunt intr-o lupta permanenta a fost subliniat de liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela. "Am impresia ca are loc o competitie cateodata nefasta intre presa si clasa politica in ceea ce priveste tematizarea dezbaterii si a opiniei publice. Clasa politica incearca sa dea teme de discutie, la fel si presa... Cateodata castiga factorul politic, alteori presa. Si, in general, pierde publicul din aceasta competitie", a explicat Marko.

    PREZENTA. Mircea Geoana, Dan Voiculescu si Marko Bela

    PRESA SI FOTBALUL. Presa a dus-o rau cand PSD era la putere, dar nici acum nu este intr-o situatie tocmai buna. Ideea a fost lansata de analistul politic Ion Cristoiu, care a vorbit despre manipularea prin "spectacolele politice zilnice si prin materialele din surse", dar si despre "oligarhii" din presa de astazi, adica patronii. "Presa este in situatia in care sunt cluburile de fotbal la ora actuala. (…) Aceasta oligarhizare in presa este foarte primejdioasa, pentru ca este de tip romanesc, capitalist, de secolul al XIX-lea. Oligarhia din presa este un fel de Gigi Becali in fotbal. Adica vine prin redactii, da telefoane, intervine, scrie uneori", a aratat Cristoiu, subliniind ca acesta-i pericolul cel mare pentru presa, si nu cartelizarea. Ralu Filip, presedintele CNA, nu vede insa un pericol nici in cartelizare, nici in oligarhizare. "Pericolul cel mai mare pentru presa este sa nu ramana fara public, fara sursa de finantare", a sustinut Filip, in timp ce Emil Boc a admis existenta fenomenului cartelizarii in presa romaneasca, perceput drept firesc, dar pana la un anumit punct. "Sa existe transparenta pana la capat", a spus Boc, referindu-se la publicarea surselor de finantare.

    SUPARAREA LUI BASESCU
    Dupa ce a refuzat sa ia primul cuvantul, presedintele Basescu nu a mai apucat sa scoata o vorba, pentru ca s-a suparat si a plecat. El a fost deranjat de interventia ziaristului de la cotidianul Ziua, Victor Roncea, care a punctat cateva dintre greselile sefului statului in relatia cu jurnalistii. Vociferand ca nu a venit sa asiste la "refulari de ziarist", Basescu a parasit sala, iscand in urma lui un ropot de aplauze. "Este inadmisibil. Este expresia politicianului ajuns la putere si, in momentul in care nu i se adreseaza cantari, pleaca", a comentat Ion Cristoiu.
    JURNALISTII "SIFONATI"
    Analistul politic Iosif Boda crede ca jurnalistii "ies destul de sifonati" din sondajul CURS, aratand ca cei 61% de nehotarati reprezinta "o palma usturatoare pe obrazul jurnalistului". El a mai spus ca optiunile ziaristilor sunt total diferite de cele ale populatiei, ceea ce, in opinia sa, inseamna ca "presa nu influenteaza decat intr-o foarte mica masura opinia publica". Sociologul Pavel Abraham a explicat insa numarul mare de nehotarati prin faptul ca jurnalistii au manifestat "o dubla retinere": una fata de sondaje, alta fata de a exprima public "propriile optiuni".
  • ×
    Subiecte în articol: politica eveniment presa