x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezbatere - Spionii romani care au sabotat comunismul

Dezbatere - Spionii romani care au sabotat comunismul

04 Mar 2005   •   00:00

SPECIAL
Continuam sa va prezentam biografiile secrete ale ofiterilor Serviciului de Spionaj al Romaniei socialiste, care au defectat in Occident. Fuga in Occident a zeci de ofiteri din Directia Informatii Externe demonstreaza cel putin o criza majora in serviciul de spionaj al Romaniei socialiste.
RAZVAN BELCIUGANU

APARATCIK. Tudor Postelnicu, un politruc al PCR, a fost desemnat dupa fuga lui Pacepa sa conduca intai Securitatea si apoi Ministerul de Interne
Unui astfel de ofiter, testat si pregatit indelung, nu-i sar nervii dintr-odata pentru a pleca vazand cu ochii, in timp ce isi lasa acasa sotia si copiii. Daca au ales sa fuga individual si nu a fost nimic premeditat si extrem de bine conspirat, probabil ca la DIE se intampla ceva. Cum-necum, in intervalul in care au dezertat din DIE si au trecut la "inamic", spionii defectori au "acoperit" foarte bine si echilibrat intreaga zona de interes a NATO, din Marea Britanie pana in SUA, din Franta pana in Suedia. Din noile pozitii, de colaboratori ai serviciilor de informatii din NATO, au pregatit dinamitarea comunismului. Doar stiau foarte bine cum functioneaza sistemul. Continuam astazi sa publicam biografiile secrete ale acestor ofiteri. Cazurile lor merita analizate de Justitie si dezbatute de societatea romaneasca, daca au fost tradatori sau eroi, atat timp cat Ion Mihai Pacepa, Liviu Turcu si Mihai Raceanu au fost reabilitati.

CAPITANUL SERBAN IOAN s-a nascut la 1 septembrie 1933 si apartinea Directiei Informatii Externe - UM 0503. Conform sentintei 50/25.05.1981 a Tribunalului Militar Teritorial in Dosarul nr. 238/1981, "In ziua de 16 februarie 1981 a fost trimis in strainatate in interese de stat avand asupra lui documente strict secrete de importanta deosebita pe care urma sa le predea Ambasadei RS Romania din Elvetia. Ajungand in statul amintit, si-a parasit misiunea si s-a prezentat direct organelor de politie elvetiene, carora le-a predat documentele strict secrete ce le avea asupra sa, trecand in pozitia de dezertare si refuzand sa se intoarca in tara. Faptele sunt dovedite cu adresa de la filele 2 si 3 emise de Ministerul de Interne (…) Cu unanimitate de voturi, este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157, al. 1, teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64, lit. a-c, C. pen. pe timp de 5 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253, al. 1, C. pen.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332, al. 1, C. pen.; in baza art. 67, c.p., dispune degradarea militara; obligat la plata a 600 lei cheltuieli judiciare". Pedeapsa a fost comutata la 20 de ani inchisoare, conform Decretului 11/26 ianuarie 1988, iar, potrivit aceluiasi decret, celelalte doua pedepse de cate 7 ani au fost amnistiate. Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Capusan Vasile, col. Ciucu Aurel, lt. col. Niculescu Constantin; procuror - col. just. Stefanescu Mihai; grefier - plt. adj. Plesu Romil.

MAIORUL COVACI TEODOR IOAN s-a nascut la 3.06.1939, in Constanta. Era ofiter al Directiei Informatii Externe - UM 0503. Conform sentintei nr. 77/26.12.1983 a Tribunalului Militar Teritorial in Dosarul nr. 480/1983, "In anul 1982 a fost trimis sa-si desfasoare activitatea la Ambasada RS Romania din Belgia. La data de 24 iunie 1983, cel in cauza a sustras din ambasada documente strict secrete de importanta deosebita pe care le-a predat organelor de politie belgiene. Totodata, a parasit postul, refuzand sa se intoarca in tara si cazand in pozitia de dezertor. Faptele sunt dovedite cu actele de la f. 15 si 16 (vol. II) astfel incat instanta le retine ca atare (…) Cu unanimitate de voturi este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157, al. 1, teza I, c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64, lit. a si b, C. pen. pe timp de 4 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253, al. 1, C. pen.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332, al. 1, C. pen.; in baza art. 67, c.p., dispune degradarea militara; obligat la plata a 1.200 de lei cheltuieli judiciare". Pedeapsa a fost comutata la 20 de ani inchisoare, conform Decretului nr. 11/26 ianuarie 1988, iar, potrivit aceluiasi decret, celelalte doua pedepse de cate 7 ani au fost amnistiate. Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Berindei Gheorghe; lt. col. Chitulescu Valeriu; lt. col. Niculescu Constantin; procuror - col. just. Stefanescu Mihai; grefier - plt. adj. Samoila Magdalena.

SPRINCENATU CONSTANTIN s-a nascut la 23 noiembrie 1949 in comuna Pestisani, jud. Gorj. Fusese ofiter de securitate intre 1973 si 1982, iar ulterior a fost inginer la Departamentul pentru constructii in strainatate - Directia ARCOM. Conform sentintei nr. 27/16.04.1984 a Tribunalului Militar Teritorial in Dosarul 156/1984, "La 29 februarie 1984, pentru 15 zile, a fost in interes de serviciu in Algeria, plecand din tara cu o cursa Tarom. La escala facuta de aeronava pe aeroportul din Zürich, Elvetia, si-a parasit misiunea, s-a prezentat la organele de politie, carora le-a predat documente cu caracter de secret de stat sustrase si detinute ilegal de el in perioada cat a fost ofiter activ si a cerut azil politic refuzand intoarcerea in tara. Faptele sunt dovedite cu actele emise de DSS, din care rezulta sustragerea din unitate a unor documente privind munca de securitate si predarea lor politiei elvetiene la data de 29 februarie 1984, cu adresa Directiei pentru pasapoarte, evidenta strainilor si controlul trecerii frontierei, care atesta ca cel in cauza nu s-a intors in tara, precum si declaratia lui Nastase Gabriel in care spune ca inculpatul si-a parasit misiunea si s-a predat politiei elvetiene (…) Cu unanimitate de voturi este condamnat la: moarte, degradare militara si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157, al. 1, teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64, lit. a si b, C. pen. pe timp de 3 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253, al. 1, C. pen.; 3 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prevazute de art. 64, lit. a si b, C. pen. Timp de un an pentru infractiunea de sustragere de inscrisuri, prev. de art. 242, alin. 1 si 3, C. pen.; obligat la plata a 1.300 de lei cheltuieli judiciare". Pedeapsa a fost comutata la 20 ani inchisoare, conform Decret 11/26 ianuarie 1988. Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Vasile Hristache; lt. col. Badea Constantin, lt. col. Staflea Romulus; procuror - col. just. Stefanescu Mihai; grefier - Samoila Magdalena.

GHEORGHIU ALEXANDRU s-a nascut la 6.10. 1924, com. Tansa, jud. Iasi. Absolvise Facultatea de Drept si era casatorit. Indeplinea functia de ministru consilier la Ambasada RS Romaniei din Washington, dupa ce a primit viza la 6 decembrie 1983 si a iesit din tara la 20 decembrie 1983. Conform sentintei nr. 28/19.05.1986 a Tribunalului Militar Teritorial in Dosarul 226/1986, "La 19 decembrie 1985, a parasit postul luand cu el fotocopii ale unor documente strict secrete de importanta deosebita existente in cadrul Oficiului Diplomatic si la care avea acces, pe care le-a predat la Departamentul de Stat al SUA. Prin Departamentul de Stat si-a prezentat demisia si refuzul de a se inapoia in tara, folosind o scrisoare transmisa MAE (…) Cu unanimitate de voturi este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157, al. 1, teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64, lit. a si b, C. pen. pe timp de 5 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253, al. 1, C. pen.; confiscarea autoturismului "Peugeot 404" cu motor seria 54994791, inmatriculat sub nr. 5-B-697; confiscarea sumei de 19.649,75 lei apartinand inculpatului si asupra carora s-au luat masuri asiguratorii; obligat la plata a 1.100 de lei cheltuieli judiciare". Pedeapsa este comutata la 20 ani inchisoare conform Decretului nr. 11/26 ianuarie 1988. Componenta tribunalului, presedinte - col. just. Maniu Traian; judecator - col. just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Popescu Ion; lt. col. Dragomir Marian; mr. Carapaceanu Dumitru; procuror - col. just. Stefanescu Mihai; grefier - Samoila Magdalena.

JUDECATORUL. Magistratul militar Gica Popa i-a condamnat la moarte pe Ceausesti, dupa ce inainte a dat sentinta capitala pentru cei care au tradat cauza dictatorului

CAPITANUL BALEANU VERGIL s-a nascut la 22.06.1949, com. Ocnitei, jud. Dambovita, era de profesie inginer electronist - Institutul Politehnic, casatorit, doi copii minori. Era ofiter in UM 0770/S8. Conform sentintei nr. 35/11.07.1989 a Tribunalului Militar Teritorial in Dosarul 249/1989, "a primit misiunea de a se deplasa in perioada 3-11.11.1987 in Austria pentru a transporta si preda la Ambasada din Viena documente strict secrete de importanta deosebita. Ajuns in Austria, s-a prezentat la organele de politie secreta, carora le-a predat documentele ce-i fusesera incredintate, refuzand sa se mai intoarca in tara. Faptele sunt dovedite de comunicarile facute de UM 0770/S8 (f. 2-3), ordinul de trecere in pozitia de dezertor (f. 4), precum si declaratiile date de Dijmarescu Cornelia-Margareta si Militescu Magdalena-Delia (f. 41-43) (…) Cu unanimitate de voturi este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii, pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157, al. 1, teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64, lit. a si b, C. pen. pe timp de 5 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253, al. 1, C. pen.;7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332, al. 1, C. pen.; in baza art. 67, c.p., dispune degradarea militara; obligat la plata a 2.800 de lei cheltuieli judiciare; mentine sechestrul asigurator". Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Popa Gica; judecator - col. just. Buticas Gica; asesori - lt. col. Gavrila Costica, lt. col. Mihai Ion, mr. Toma Cornel; procuror - col. just. Stefanescu Mihai; grefier - Samoila Magdalena.

CAPITANUL HORODINCA NICOLAE ION s-a nascut la 24.03.1946, in Constanta. Licentiat in Drept, era casatorit si avea un copil minor. Era ofiter al Directiei Informatii Externe - UM 0544. Conform sentintei nr. 46/17.05.1980 a Tribunalului Militar Teritorial in Dosarul 197/1980, "La 24 februarie 1980 a fost trimis in misiune in SUA pentru a preda Ambasadei RS Romania din Washington mai multe documente cu caracter strict secret de importanta deosebita. Odata ajuns in statul respectiv, a parasit misiunea incredintata si s-a pus in slujba Serviciului de Informatii al SUA, caruia i-a predat documentele ce le avea asupra sa. Totodata, a transmis agentilor serviciului amintit si unele date si informatii secrete pe care le cunostea in virtutea atributiilor de serviciu, refuzand sa se inapoieze si cazand in pozitia de dezertor. Faptele sunt dovedite cu adresa de la fila 2, din care rezulta misiunea pe care a avut-o, faptul ca nu si-a indeplinit-o, ca s-a pus in slujba Serviciului de Informatii al SUA, caruia i-a predat documentele si caruia a transmis verbal si alte date si informatii pe care le cunostea, cu OZU de la fila 3 si 4 a fost trecut in pozitia de dezertare, precum si cu documentul de la fila 15 (…) Cu unanimitate de voturi este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157, al. 1, teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64, lit. a si b, C. pen. pe timp de 5 ani si confiscarea partiala a bunului prevazut in procesul verbal de la fila 6 pct. 1 (un minicalculator T130 seria 0017741), pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253, al. 1, C. pen.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332, al. 1, C. pen.; in baza art. 67, c.p., dispune degradarea militara; obligat la plata a 1.500 de lei cheltuieli judiciare". Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Cuciureanu Octavian; judecator - col. just. Sitaru Valeriu; asesori - col. Cerghizan Vasile, lt. col. Carnaru Dumitru, cpt. rangul III Ghimbasanu Nicolae; procuror - col. just. Radu Ivan; grefier - plt. adj. Plesu Romil.

CAPITANUL STOINA STEFAN MARIUS s-a nascut la 18 februarie 1935, la Craiova. Era de profesie inginer electronist, iar in urma casatoriei avea trei copii. Era ofiter in Directiei Informatii Externe - UM 0503. Conform sentintei 61/22.06.1981 a Tribunalului Militar Teritorial in Dosarul nr. 292/1981, "In ziua de 28 mai 1979 a fost trimis in strainatate in interes de stat avand asupra sa si documente strict secrete de importanta deosebita pe care trebuia sa le predea Ambasadei RS Romania din Suedia. Odata ajuns in statul sus-amintit, inculpatul si-a parasit misiunea si s-a prezentat direct organelor de politie din Suedia, carora le-a predat documentele strict secrete ce le avea asupra sa, trecand in pozitia de dezertare si refuzand sa se intoarca in tara si a cerut azil politic. Faptele sunt dovedite cu adresa de la filele 2 si 4 emise de Ministerul de Interne (…) Cu unanimitate de voturi este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157, al. 1, teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64, lit. a-c, C. pen. pe timp de 6 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253, al. 1, C. pen.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332, al. 1, C. pen.; in baza art. 67, c.p., dispune degradarea militara; obligat la plata a 700 de lei cheltuieli judiciare". Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Munteanu Fanica; asesori - col. Capusan Vasile, col. Ciucu Aurel, lt. col. Niculescu Constantin; procuror - col. just. Stefanescu Mihai; grefier - plt. adj. Plesu Romil.

HAIDUCU MATEI PAVEL s-a nascut la 18.05.1948 in Bucuresti. Economist de profesie, era casatorit si avea un copil. Era ofiter al Directiei Informatii Externe - UM 0544. Conform sentintei nr. 50/25.05.1981 a Tribunalului Militar Teritorial in Dosarul 421/1983, "In 1975 a fost trimis in strainatate in interes de serviciu in Franta la Ambasada RS Romania. In anul 1982 a sustras din ambasada documente strict secrete de importanta deosebita, a parasit misiunea incredintata, iar documentele sustrase le-a predat Serviciului de Informatii francez. A cerut azil politic, refuzand sa se intoarca in tara. Faptele sunt dovedite cu adresa de la fila 2 (vol.1) (…) Cu unanimitate de voturi, este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157, al. 1, teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64, lit. a-c, C. pen. pe timp de 5 ani si confiscarea partiala a averii, respectiv 1/3 din aceasta pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253, al. 1, C. pen. In baza art. 2 si 8 din Decretul nr. 349/1982 constata gratiata conditionat cu 1/6 din pedeapsa de mai sus, urmand sa execute cinci ani si 10 luni inchisoare; in baza art. 67, c.p., dispune degradarea militara; obligat la plata a 500 lei cheltuieli judiciare". Pedeapsa a fost comutata la 20 ani inchisoare conform art.3 din Decret nr. 11/26 ianuarie 1988, iar, potrivit aceluiasi decret, pedeapsa de 7 ani inchisoare a fost amnistiata. A fost pus sub urmarire cu mandatul de arestare executare a pedepsei 104/83/ 12.02.1988 emis de TMT, pus sub urmarire de IGM cu ordinul S/275611 /1988. Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Filip Patru, col. Popescu Laurentiu; lt. col. Rusanescu B.; procuror - col. just. Stefanescu Mihai; grefier - Samoila Magdalena.

Singurul fugar al spionajului militar

Capitanul de rang I Luca Andrei, n. 24 august 1929, apartinea Directiei Informatii a Marelui Stat Major, fiind atasat militar in Bulgaria. Conform sentintei nr. 14/23.02.1981 a Tribunalului Militar Teritorial in Dosarul nr. 85/1981, "In ziua de 17 august 1980 si-a parasit unitatea trecand in Italia, unde s-a prezentat organelor de informatii din acea tara carora le-a predat documente strict secrete de importanta deosebita sustrase de el de la Ambasada din Sofia, in final refuzand sa se intoarca in tara, cazand in pozitia de dezertor. Susnumitul a parasit postul luand cu sine un autoturism Dacia 1300, precum si un aparat foto marca Ricoh, proprietatea MApN. Si-a mai insusit din gestiunea ce-o avea 900 de dolari SUA si 581,7 leva. Prin insusirea bunurilor amintite, inculpatul a cauzat MApN o paguba de 64.342,40 lei, iar prin insusirea devizelor, o alta paguba de 16.983,06 lei - paguba totala: 81.325,46 lei. Faptele sunt dovedite cu actul de la fila 2, adresa de la fila 3 emisa de Ministerul Apararii Nationale, cu actul f.4, precum si cu OZU aflat la f.5; prin actele de la f.9-12 se dovedeste primirea de catre inculpat a bunurilor si devizelor; actele f.14 si 15 dovedesc parasirea postului si refuzul sau de a se intoarce in tara, iar telegrama de la f.2 trimisa sotiei sale chiar de el atesta faptul ca a ajuns in Italia (…) Cu unanimitate de voturi, este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157 al.1 teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a-c C.pen pe timp de 4 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253 al 1 C. pen.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332 al. 1 c.pen.; 5 ani inchisoare pentru infractiunea de abuz de incredere in paguba avutului obstesc prev. de art. 213 C. pen. rap. la art. 227 C.pen.; in baza art. 67 c.p. dispune degradarea militara; obligat la plata a 81.325,46 lei despagubiri civile catre MApN, la care se adauga dobanzile aferente. Obligat la plata a 1.500 de lei cheltuieli judiciare". Pedeapsa a fost comutata la 20 de ani inchisoare, conform Decretului nr. 11/26 ianuarie 1988, iar potrivit aceluiasi decret celelalte doua pedepse de cate 7 ani au fost amnistiate. Este foarte interesant faptul ca, potrivit mai multor marturii al unor fosti ofiteri de informatii din Directia Informatii a Marelui Stat Major, despagubirea MApN a fost facuta de catre Ministerul de Interne. Aceiasi ofiteri, mai spun ca in Directia Informatii din Marele Stat Major existau indicii ca Luca Andrei a fost racolat de Directia Informatii Externe din Departamentul Securitatii Statului. Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col.just. Munteanu Fanica; asesori - col. Marcean Nicolae, col. Suciu Alexandru; col. Ghinea Marin; procuror - col. Just. Stefanescu Mihai; grefier - plt.adj. Plesu Romil.

Nu ratati!
In numarul viitor cititi biografiile secrete ale altor ofiteri de informatii ce au defectat in Occident.
×