x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezinteres la pătrat!25 noiembrie: Referendum inutil,Europarlamentare ignorate

Dezinteres la pătrat!25 noiembrie: Referendum inutil,Europarlamentare ignorate

de Aniela Nine    |    Gabriela Antoniu    |    26 Noi 2007   •   00:00
Dezinteres la pătrat!25 noiembrie: Referendum inutil,Europarlamentare ignorate

Cu un procent in plus sau in minus, PD este dat căştigător la euroalegeri de toate institutele de sondare care au realizat exit-poll-uri la ora inchiderii urnelor. Următoarele clasate - PSD şi PNL. Surpriza acestor rezultate estimative este insă PRM, care nu a reuşit nici măcar să treacă de pragul electoral.• Bucurie exagerată, supărare cu scăntei ● Partidele, in două direcţii ● De la poarta inchisorii, la "europarlamentare" ● Elodia n-a apărut nici măcar ieri, la vot...

Datele centralizate la orele 18.30 de către Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) realizate pe un eşantion reprezentativ de 8140 persoane arătau următoarele scoruri electorale inregistrate de partide la alegerile europarlamentare:

PD - 32,70%

PSD - 21,40%

PNL - 14,60%

PLD - 6,6%

UDMR- 6,3%

PNG - 4,2%

PC - 4,2%

PRM -3,6%

CSOP: Referendumul invalid

Sondajul la ieşirea de la urne realizat de CSOP pentru Realitatea TV arată următoarele rezultate :

La euroalegeri: PD a primit 31,5% din voturi; PSD 21,1%; PNL 15,6%; PLD 6,9%; UDMR 6,2%; PNG 4,6%; candidatul independent Laszlo Tokes a primit 3,7% din voturi; PRM 3,4%; PC 2,4%; PIN 1,6%; PNŢCD 1,5%; Partida Romilor Pro Europa 0,9%; Partidul Verde 0,3% şi Partidul Alianţa Socialistă 0,2%.

La referendum: au votat "DA" 89,2% dintre cei care s-au prezentat la vot şi "NU" 10,8%. Prezenţa inregistrată, aşa cum arată CSOP, a fost de aproximativ 27%, ceea ce duce la invalidarea referendumului.

Prezenţa la euroalegeri, ora 21: 29,12%

Prezenţa la vot la alegerile europarlamentare era, duminică, la ora 21.00, ora inchiderii urnelor de 29,12% din numărul alegătorilor inscrişi in liste, potrivit comunicării BEC. In mediul urban prezenţa era de 24,9 %, iar in mediul rural de 34,89 %. In 23 de judeţe prezenţa a fost peste media naţională. In Bucureşti participarea a fost cea mai redusă din ţară, respectiv 21,15%. Pe primul loc ca prezenţă la urne la ora 21.00 se situa judeţul Harghita - 45,81%, Covasna - 39,57%, Sălaj - 39,16%, Teleorman - 37,47 %, Mureş 33,93%. Pe ultimele locuri ca prezenţă se află judeţele Prahova - 24,23%, Timiş - 25,49%, Argeş- 25,58%, Brăila- 25,71%. Datele au fost estimate pe baza unui eşantion format din 2.586 secţii de votare, marja de eroare fiind de +/- 3%.

Prezenţa la referendum, ora 21: 26,04%

Romănii au votat in proporţie de 26,04 % pănă duminică la ora 21.00, la referendumul privind votul uninominal. In mediul urban, prezenţa a fost de 22,40 %, iar in cel rural de 31,08 % . In 25 de judeţe prezenţa la vot a fost peste media pe ţară.Prezenţă peste media pe ţară s-a inregistrat in Covasna - 33,69 %, Vrancea - 31,63%, Vaslui - 31,23%, Teleorman - 30,48%, Neamţ - 30,22%. La polul opus se situează Bucureştiul, cu 19,10 %, Prahova - 22,25 %, Ialomiţa - 22,62 %, Tulcea - 22,81%, Timiş - 22,91%. BEC pentru referendum va face comunicări privind rezultatele parţiale ale referendumului incepănd de luni de la ora 7.00, continuănd la 9.00, 15.00, 18.00, 21.00.

La referendumul privind demiterea din funcţie a preşedintelui Băsescu din 19 mai s-au prezentat la urne 8.135.272 cetăţeni (44,45%). Dintre aceştia, 6.059.315 (74,48%) s-au opus demiterii şefului statului, iar 2.031.099 (24,75%) au spus DA. Comparativ, la referendumul de ieri nu s-au prezentat la vot aproximativ 2 milioane de cetăţeni care l-au susţinut in primăvară pe şeful statului.

Băsescu: "O lecţie şi pentru mine"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seara, că referendumul pentru votul uninominal este o lecţie, inclusiv pentru el şi a precizat că nu va inceta să susţină primenirea clasei politice. că participarea slabă la referendum reflectă lipsa de incredere in clasa politică, a acuzat deficienţe in procesul electoral şi a criticat politicienii care au indemnat electoratul să nu voteze, apreciind drept regretabil acest fapt.

Sondaj realizat de Asociatia ATLE la comanda B1 TV.




Sondajul a fost realizat in 200 sectii de votare pe un esantion de 6000 persoane. Marja de eroare este de ± 1,3%.

Datele corespund estimarilor de la ora 19.30.

Referendum : 89,2 %- DA, nu se cunoaşte prezenţa le vot

La referendum, romănii au votat in proporţie de 89,2 % in favoarea scrutinului uninominal majoritar in două tururi, potrivit unui exit-poll realizat de CSOP. Nu se ştie inca prezenţa la vot. Pentru a fi validat, referendum trebuie să se fi prezentat jumătate plus unul din alegătorii cu drept de vot, iar jumătate plus unul dintre aceştia să fi spus DA. Studiul realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP) şi difuzat de Realitatea TV indică o prezenţă la vot de sub 27% şi 10,8% voturi impotriva uninominalului.

Reacţii la cald

Emil Boc: "Suntem cei mai puternici"

Liderul PD Emil Boc a declarat, duminică, după ce exit-poll-urile la europarlamentare au indicat un scor de peste 30% pentru partid, că acest vot confirmă că democraţii sunt cei mai puternici din Romănia şi din Europa şi demonstrează că aceştia au fost consecvenţi atăt la putere, căt şi in opoziţie.

Geoană :"Scor relativ bun"

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, duminică, după anunţarea exit-poll-urilor la europarlamentare, cu PSD cotat la circa 20%, că prezenţa redusă la urne reprezintă un vot de blam pentru Guvern, preşedinte şi clasa politică şi a apreciat că social-democraţii au obţinut un scor relativ bun.

Tăriceanu: O seară minunată pentru PNL"

Liderul PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică, după anunţarea exit-poll-urilor la euroalegeri, care plasează PNL la circa 15%, că e o seară minunată pentru liberali, care au reuşit să depăşească toate aşteptările . El a adăugat că, in ultimii trei ani, liberalii au reuşit să implinească multe din proiectele comune: aderarea la UE şi crearea de locuri de muncă bine plătite.

Stolojan:"PLD şi-a atins obiectivul"

Preşedintele PLD, Theodor Stolojan, a declarat, duminică, după anunţarea exit-poll-urilor, că, prin cele aproximativ şapte procente căştigate de liberal-democraţi, acest partid şi-a atins obiectivul de a salva liberalismul din Romănia iar următorul obiectiv este unificarea forţelor de centru-dreapta

Dan Voiculescu"Aşteptăm rezultatul final"

Liderul PC Dan Voiculescu a declarat, duminică, după ce exit-poll-urile au indicat un scor de 4% pentru conservatori, că nu consideră că acest rezultat este final şi că joi va avea loc o şedinţă a Biroului Politic al partidului, pentru analizarea rezultatelor. "Aşteptăm rezultatele de la ora 21,00, iar in varianta in care vom reuşi să trecem pragul, atăt Irinel Popescu, Maria Grapini sunt oameni cu carene măndrim in PE. In varianta in care nu vom reuşi să trecem pragul, rămănem in continuare in bătălia politică şi punem problema stabilităţii politice in Romănia", a spus Voiculescu. El a adăugat că manevrele preşedintelui Traian Băsescu de a ridica PD şi PLD au reuşit parţial, aceste două partide rămănănd o "masă de manevră alui Traian Băsesecu".

CV Tudor işi anunţă demisia din Parlament

Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a anunţat, duminică seara, că va demisiona din Parlament şi că le va cere şi celorlalţi senatori şi deputaţi ai partidului să-i urmeze exemplul, gestul său fiind determinat de faptul că, in opinia sa, formaţiunea sa a fost "furată" la alegerile europarlamentare. CV Tudor a spus că işi va depune luni demisia şi că nu se va răzgăndi. El a mai anunţat că va convoca, pentru vineri, Congresul extraordinar al partidului, in care va cere tutror parlamentarilor PRM să demisioneze din Legislativ despre care a spus că este "un Parlament al ruşinii şi al mafiei". El a anunţat că cine va refuza va putea rămăne in Parlament doar ca independent.

APD: Becali a votat ilegal

Candidatul la un mandat de eurodeputat, George Becali, a votat, in mod ilegal, cu paşaportul, la secţia de votare numărul 68 din Voluntari (judeţul Ilfov), in prezenţa observatorilor APD şi a reprezentanţilor mass-media, informează Pro Democraţia.

La incheierea procesului de votare, duminică, Asociaţia Pro Democraţia (APD) semnalează sporirea numărului de voturi exprimate in afara cadrului legal de către participanţii la alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor din Romănia in Parlamentul European. "In intervalul orar 16.00 - 21.00, politicianul candidat la un mandat de eurodeputat, George Becali, a votat, in mod ilegal, cu paşaportul, la secţia de votare numărul 68 din Voluntari (judeţul Ilfov), in prezenţa observatorilor APD şi a reprezentanţilor mass-media. Acest exemplu nu este nicidecum singular. Cazuri de exprimare a opţiunilor electorale in baza altor documente decăt cele menţionate de lege au fost semnalate de observatorii APD şi in judeţeleCluj (secţia 423, localitatea Gilău; secţia 536, secţia Savadisla) şi Ilfov (la aceeaşi secţie 68 din Voluntari)", se arată intr-un comunicat al asociaţiei. Alte sesizări primite de Asociaţia Pro Democraţia in intervalul orar 16.00 - 21.00 "includ suspiciuni de vot multiplu, semnarea proceselor verbale de către membrii BESV in alb şi incercări de influenţare a opţiunilor electorale ale alegătorilor", mai arată sursa citată.

Marko Bela: "Vom avea 2-3 reprezentanţI in PE"

Liderul UDMR Marko Bela a spus că, pe baza rezultatelor, Uniunea va avea doi sau trei reprezentanţi in PE, iar aceştia vor indeplini toate dezideratele pe care UDMR şi le-a propus in legătură cu PE. "Candidaţii noştri vor realiza tot ce au promis. Deocamdată, noi avem un program, un angajament in legătură cu PE şi anume milităm pentru norme foarte precise şi bune in ce priveşte drepturile minorităţilor şi la nivel de PE, milităm pentru un buget căt mai consistent pentru Romănia, inclusiv pentru dezvoltarea Ardealului, dezvoltarea infrastructurii sau alte domenii legate de UE, căt şi alte deziderate şi bineinţeles vom lucra pentru realizarea acestora", a spus Marko Bela.


Dezinteres la pătrat

Cu un procent in plus sau in minus, PD este dat căştigător la euroalegeri de toate institutele de sondare care au realizat exit-poll-uri la ora inchiderii urnelor. Următoarele clasate - PSD şi PNL. Surpriza acestor rezultate estimative este insă PRM, care nu a reuşit nici măcar să treacă de pragul electoral.

Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), care a realizat exit-poll-ul pentru Antena 1, a prezentat aseară după inchiderea urnelor datele centralizate pănă la orele 18:30, date care plasau PD pe primul loc, cu un scor de 32,7%. Următorul loc, la o distanţă de peste 10 procente, i-a revenit PSD, pentru care au votat 21,4% dintre cei care au mers la urne. Liberalii, clasaţi pe locul trei, au reuşit să obţină 14,6% din voturi, PLD 6,6% iar UDMR 6,3%. Aceleaşi rezultate estimative arată că pentru PC au votat 4,2% dintre alegători, pentru PNG tot 4,2%, in timp ce PRM nu a reuşit să străngă decăt 3,6% din voturi. Candidatul independent Laszlo Tokes a reuşit să obţină un scor de 3,3% care ii va asigura un loc de europarlamentar. PIN a mobilizat doar 1,4% din alegători, iar PNŢCD a obţinut 0,9%, Partida Romilor - 0,6%, Partidul Verde - 0,1% şi PAS - 0,1%. Sondajul CCSB a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 8.140 persoane.

CSOP. Rezultatele inregistrate de un alt institut, CSOP, care a realizat un exit-poll pentru Realitatea TV, nu marchează diferenţe mari de procente, numai că institutul nu a precizat ora de centralizare a datelor prelucrate. Conform acestora, PD a primit 31,5% din voturi, PSD 21,1%, iar PNL 15,6%. Următoarele locuri revin PLD - cu 6,9% şi UDMR cu 6,2%. PNG a obţinut 4,6% din voturi, Laszlo Tokes - 3,7%, PRM 3,4% iar PC 2,4%. PIN a obţinut 1,6% din voturi, PNŢCD 1,5%, PR 0,9%, PV 0,3%, iar PAS 0,2%.

VOTURILE REALE. O "traducere" a procentelor primite de partide, aşa cum au fost arătate in exit-poll-ul CCSB, pornind de la numărul total de persoane cu drept de vot şi de la prezenţa inregistrată la urne, arată adevărata dimensiune a "victoriei" reclamate aseară de primele trei partide. La un număr total de 18.267.634 de electori, prezenţa anunţată de BEC la inchiderea urnelor de 29,12% inseamnă că au pus ştampila pe buletinele de vot doar 5.319.535 de alegători. In consecinţă, cele 32,7% ale PD inseamnă că democraţii au reuşit să primească doar 1.739.487 de voturi, PSD 1.138.380, iar liberalii doar 825.847 de voturi.

REFERENDUM INVALID. Potrivit BEC, romănii au votat in proporţie de 26,04 % pănă aseară la ora 21:00, ora inchiderii urnelor, la referendumul privind votul uninominal, fiind necesară o prezenţă de jumătate plus unu din cetăţenii cu drept de vot pentru a putea fi validat. In mediul urban, prezenţa a fost de 22,40%, iar in cel rural de 31,08%, Bucureştiul ocupănd ultimul loc, cu 19,10%. Prezenţa la vot la europarlamentare la inchiderea urnelor (ora 21:00) a fost de 29,12% din numărul alegătorilor inscrişi in liste. In mediul urban, prezenţa a fost de 24,9%, iar in mediul rural de 34,89%. In Bucureşti, participarea a fost cea mai redusă din ţară, respective 21,15%.

ATLE

Şi ATLE a realizat un exit-poll pentru postul B1TV, rezultatele fiind asemănătoare cu celelalte două exit-poll-uri, dar numai pentru primele clasate. In rest, diferenţele inregistrate sunt de pănă la 3%. Datele prelucrate au fost inregistrate la orele 19:30, pe un eşantion de 6.000 de persoane, din 200 de secţii de votare. Conform acestor date, PD a obţinut 32% din numărul total de voturi, PSD 23,5%, PNL 13,1%, PLD 6,8%, UDMR 5%, PNG 4,6%, PIN 4,2%, PRM 4%, PC 3,2%, Laszlo Tokeş 1,8%, PNŢCD 1,1%, PR 0,3%, PV 0,2% şi PAS 0,1%.

In Bulgaria

La 21 mai, cănd s-au anunţat rezultatele finale ale alegerilor organizate de Bulgaria pentru cele 18 locuri destinate politicienilor de la Sofia in PE, procentul de 29% a plasat această ţară intr-o medie de participare la vot a statelor care au aderat după 2004. Alegerile din Bulgaria au fost tensionate şi de controversa exit-poll-urilor care au anunţat cu totul alte rezultate decăt cele care au fost oficial prezentate de comisia electorală centrală de la Sofia, in 21 mai. Partidul invingător in alegeri, plasat in centru-dreapta pe eşicherul politic, a fost "Cetăţenii pentru o dezvoltare Europeană a Bulgariei" (GERB), cu 21,77%. (D.Z.)

aniela.nine@jurnalul.ro

gabriela.antoniu@jurnalul.ro

×