x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dicţionarul victimei

Dicţionarul victimei

de Mihaela Biliovschi    |    22 Iul 2007   •   00:00
Dicţionarul  victimei
Sursa foto: Mihaela Biliovschi/

E situaţia cu o singură ieşire. Trebuie să supravieţuieşti. Orice, ca să scapi. Preţul este viaţa. Victima, Femeia.

In sala antrenorului Jeff Ader, in Colorado Springs, femeile invaţă autoapărarea ca pe Hail Mary. Statul american Colorado e umbrit de coşmarul Ted Bundy, asasinul care a ucis cel puţin 30 de femei. Frica şi panica domină colţurile obscure ale cartierelor.

E situaţia cu o singură ieşire. Trebuie să supravieţuieşti. Orice, ca să scapi. Preţul este viaţa. Victima, Femeia.


In sala antrenorului Jeff Ader, in Colorado Springs, femeile invaţă autoapărarea ca pe Hail Mary. Statul american Colorado e umbrit de coşmarul Ted Bundy, asasinul care a ucis cel puţin 30 de femei. Frica şi panica domină colţurile obscure ale cartierelor.

Pe lăngă antrenament, elevele lui Kyoshi Ader au invăţat pe dinafară o mică "biblie" a supravieţuirii. Căteva sfaturi de maximă importanţă pentru orice femeie. Sfaturi transmise acum şi femeilor din Romănia: "Criminalii nu au graniţe, iar femeia este victimizată cel mai adesea. Trebuie să fii pregătită in orice moment. Să ştii cum să reacţionezi din prima secundă cănd ai simţit pericolul. Pentru asta, trebuie antrenament. Fizic şi psihic, deopotrivă". Jeff Ader este instructor principal de arte marţiale stil Okinawa al Academiei Forţelor Aeriene şi profesor de autoapărare pentru ofiţerii de poliţie.

TEORIE. Faza tare e că un "mic" caca sau pipi sau o vomă abundentă te poate salva de la viol sau moarte. E mai simplu să provoci voma, insă celelalte două... mai greu. Jeff Ader spune că atunci "cănd atacă o femeie, criminalul are ideea purităţii ei, iar găndul parşiv este să «murdărească» prin viol şi alte perversiuni şi chiar prin crimă. Dacă femeia reuşeşte să-şi provoace vomă sau să murdărească dedesubturile, criminalul pierde apetitul şi fuge dezgustat".

TREI. Locul nepotrivit la timpul nepotrivit, limbajul corpului şi neatenţia. Sunt trei mari şi late motive pentru care femeile, in general, devin ţinte ale violenţei stradale. Trebuie să ştii mereu unde te afli şi ce se petrece in jurul tău. Dacă ai făcut greşeala de a intra intr-o zonă cu alei intunecoase şi părăsite, atunci trebuie să te concentrezi asupra limbajului corpului. Statura dreaptă, mers hotărăt, bărbia sus şi braţele balansate pe lăngă corp arată o persoană care ştie exact in ce loc se află şi unde se indreaptă. Este limbajul unei persoane curajoase. Criminalii nu atacă niciodată o persoană care arată curaj, fie ea şi femeie.

MAŞINA-CAPCANĂ. Femeile au tendinţa, după ce intră in maşină, să staţioneze pentru minute in şir. Unele mănăncă in maşină, altele işi aranjează machiajul sau pur şi simplu se odihnesc. "Niciodată! Prădătorii işi urmăresc victimele pas cu pas. Staţionarea in maşină creează momentul oportun pentru ei. Intră pe portiera din dreapta şi-ţi pune pistolul la tămplă sau cuţitul la găt." Invăţătura spune că, imediat ce intri in maşină, trebuie să blochezi toate portierele şi să părăseşti locul.

Inainte de a te apropia de maşina proprie e bine, intotdeauna, să te uiţi de jur-imprejur. Analizează dacă e vreo persoană suspectă in preajmă şi nu ezita să faci stănga-mprejur dacă simţi pericol. "It’s better to be safe than sorry. Better paranoid than victimized or dead", spune Kyoshi. Adică mai bine să fii paranoic decăt victimă sau cadavru.

LIFT VS SCĂRI. Alege liftul. Casa scărilor constituie loc perfect de atac. Iar cănd alegi liftul, intotdeauna analizează cine este deja inăuntru. Dacă persoana ţi se pare ciudată, nu intra. Desigur, nu totdeauna răufăcătorii arată ciudat, aşa că foloseşte-ţi intuiţia. In lift, evită să stai in colţ. Aşază-te lăngă uşă, in mijloc, loc din care poţi ieşi repede, in caz de nevoie. De exemplu, dacă la un etaj inferior un bărbat suspect intră in lift, coboară imediat. Poţi acţiona repede numai dacă eşti lăngă uşa liftului. Deci evită scările, mai ales pe timp de noapte.

FUGA. E ruşinoasă, spun unii. Kyoshi Ader preferă varianta fugii sănătoase. "E prima alegere. Fugi. Chiar şi atunci cănd atacatorul te ameninţă cu o armă de foc, dar nu eşti in obiectivul lui, fugi!" Pentru că cifrele spun că un poliţist bine antrenat poate nimeri doar 4 din 10 impuşcături de la o distanţă intre 1 şi 3 metri. "Un atacator poate nimeri cel mult 4 din 100 intr-o ţintă in mişcare. Iar dacă nimereşte, şansele ca să ochească un organ vital sunt extrem de mici. Sunetul pistolului il va determina, cel mai probabil, să fugă. Asta dacă decide să tragă, pentru că majoritatea criminalilor folosesc arma doar ca să ameninţe şi să controleze victima, nu ca să tragă." Kyoshi Ader mai spune că o armă de foc e dificil de folosit şi, in general, trăgătorul este dominat de stres şi de frică.

SUB FIARE. Fuga te poate salva şi atunci cănd te regăseşti pe vreo alee părăsită, intr-un cartier rău famat. Dacă eşti urmărită sau dacă cineva te atacă, fugi! Caută in jur un obstacol, cum ar fi o maşină sau o tarabă. Fugi in jurul maşinii, ca atunci cănd erai copil. Şansele ca el să te prindă sunt minime, plus că se va regăsi intr-o situaţi ridicolă şi va renunţa singur. Poliţistul Pat Malone, membru şi antrenor, a dat exemplul a cel puţin cinci femei pe care le cunoaşte şi care au apelat la această metodă. Le-a salvat viaţa, literalmente. O alternativă ar fi să te bagi sub maşină. O dată ce eşti dedesubt, sunt tone de fiare de care să te agăţi şi să te ţii in siguranţă. Şansele ca atacatorul să intre după tine sunt extrem de mici şi de obicei renunţă dacă eşti o victimă dificilă. Că doar laşii atacă femeile, sperănd la o victimă "uşoară". Insă trebuie să exersezi şi această mişcare, de a intra sub maşină din orice direcţie, din faţă, din lateral şi din spate. "Antrenamentul este cheia. E posibil să nu-l foloseşti niciodată. Dar dacă măcar o singură dată in viaţă te poate salva de la viol sau omor, atunci merită tot efortul", spune Sensei.

STOP IT! "Femeile sunt victimizate foarte des atunci cănd le este milă de potenţialul criminal. Incetaţi cu compasiunea! Aşa puteţi ajunge in situaţia de a fi bătute, violate sau chiar ucise." Sensei oferă ca exemplu cazul infamului ucigaş in serie Ted Bundy, care a curmat viaţa a mai mult de 30 de femei in patru ani: "Era un tip arătos, carismatic, bine educat şi inteligent. Nici una dintre caracteristicile aparente nu arătau un criminal atăt de oribil. In toate cazurile, el a mizat pe compasiunea femeilor. Mergea in cărje sau işi punea un braţ in ghips şi cerea ajutorul căte unei tinere. Le atrăgea pănă la maşină, in plină zi, şi le ucidea cu băta pănă la inconştienţă." Ucigaşul necrofil Ted Bundy a terorizat America intre anii 1974-1978. In ianuarie 1989 a fost ucis pe scaunul electric. Ultima confesiune, uciderea unei fetiţe de 12 ani, a făcut-o cu două minute inainte să fie "băgat la curent".

LUPTA. Cele mai multe victime care opun rezistenţă au şanse extrem de mari să scape de atacator. "Rezistă-i, nu renunţa nici o clipă la viaţă." O practică des intălnită este atacul victimei in momentul in care aceasta se urcă in maşină. "Dacă eşti atacată in timp ce intri in maşină, reacţionează imediat, luptă, incearcă să ieşi. Nu pierde nici o secundă, nici un gănd. Fă tot posibilul să nu te ducă intr-o zonă abandonată. Dacă tu conduci maşina, izbeşte-o imediat ce ai demarat şi incă ai viteza mică." In cazul in care el conduce, sfătuieşte Sensei Ader, bagă-i degetele in ochi in timp ce el este atent la drum. Este una dintre şansele puţine pe care le poţi avea in situaţia dată. Căt este in şoc, ieşi din maşină. Ochii sunt partea cea mai vulnerabilă a corpului uman. De aceea trebuie să te asiguri că-l loveşti in ochi cu toată forţa celor două degete. Gătul este la fel de vulnerabil, insă mai greu accesibil. Plus, trebuie să ştii exact unde să străngi şi să ai forţa necesară. Apoi mai poţi lovi la genunchi. Loveşte cu precizie şi puternic, poţi dărăma şi-un munte de om cu lovitura aceasta. Insă trebuie să te antrenezi sistematic. Nu practica pe soţ sau pe partener!

FOC! Sensei ne sfătuieşte să strigăm "Foc!" atunci cănd de fapt avem nevoie de ajutor. Oamenii au tendinţa să nu intervină in situaţii de violenţă stradală, zi sau noapte. Insă curiozitatea ii va atrage ca mierea pe urs atunci cănd aud cuvăntul "Foc!". Salvator poate fi şi un telefon mobil, la care se poate apela 112. Acest sfat este valabil şi in cazul copiilor. Unii părinţi se vor plănge că nu-şi permit telefon mobil pentru copil, insă sunt pachete foarte avantajoase care oferă aparatul telefonic cu doar opţiunea de a apela numerele de urgenţă.

URGENŢĂ. Ce te faci atunci cănd maşina face pană in mijlocul lui Nicăieri? Bine ar fi să verifici maşina cu regularitate. E varianta simplă. Dar dacă autovehiculul te lasă intr-un loc neştiut, pe timp de seară, asigură-te mai intăi că portierele sunt blocate. Dacă ai un telefon mobil ca să suni după ajutor, foarte bine. Dacă nu, ruşine să-ţi fie. Ar fi bine să ai in maşină un kit pentru situaţii de urgenţă: o pătură, lanternă, o pereche de ghete, apă, lumănare, chibrituri, ăsta e minimul. Dacă vezi o zonă luminată in apropiere, ieşi din maşină şi mergi către acea zonă. Dacă rămăi in maşină, vei fi ţinta perfectă. Atacatorii de multe ori scotocesc şoselele tocmai in căutare de astfel de victime. Nu accepta niciodată să intri in maşina unui străin. Dacă nu vezi vreo zonă luminată in apropiere, atunci ieşi din maşină, cu tot cu pătură, apă, lanternă, chibrituri şi lumănare, şi caută un dosiş. Un stufăriş, un copac, ceva după care să te ascunzi pănă cănd se face ziuă.

Mai poţi folosi maşina ca "alarmă" pentru propria locuinţă. Parchează seara in apropierea camerei in care dormi. Să ai intotdeauna cheile lăngă noptieră. In cazul in care simţi că ţi-a intrat cineva in casă, apasă butonul de "panică" al telecomenzii maşinii. Sunetul asurzitor al alarmei maşinii il va face să fugă imediat de la faţa locului. Zgomotul şi lumina sunt duşmanii criminalilor.

"Prima alegere trebuie să fie intotdeauna incercarea de a evita astfel de situaţii. Cască ochii larg şi fii atentă la toate detaliile. Dacă ai cea mai mică suspiciune că ai putea fi atacată, nu ezita nici o clipă să strigi după ajutor sau să fugi." Primul sfat al lui Jeff Ader este de a evita. Al doilea, atenţia sporită, chiar şi in locurile in care ai avea impresia că securitatea este sporită. Un exemplu elocvent il constituie valul de atacuri din vara anului trecut din National Mall. Este zona cea mai "curată" a Washingtonului, unde nimeni nu s-ar fi aşteptat la viol, jaf sau crimă. Cinci femei au fost atacate in fapt de seară, violate sau agresate fizic.

In Romănia postrevoluţionară

Una dintre primele statistici realizate in Romănia postrevoluţionară pe tema violenţei stradale impotriva femeii s-a efectuat in anul 2003. Raportul, realizat in Bucureşti, arăta că 84% dintre femei nu se simt in siguranţă pe străzile Bucureştilor pe timp de noapte, iar proporţia celor care nu se simt in siguranţă pe stradă in timpul zilei este de 45%. Aproape jumătate din femeile din Bucureşti au fost martore la agresarea fizică sau sexuală a unei femei in locurile

publice. 69% au fost martore la atacuri verbale impotriva femeilor, iar 46% au fost martore la jefuirea uneia. 8 din 10 spun că nu a intervenit nimeni să oprească agresorul. Aproape trei sferturi dintre bucureştence se aşteaptă ca, in cazul in care vor deveni victime ale violenţei stradale, nimeni să nu le sară in ajutor. Fiecare a patra femeie a fost victimă a jafului in locuri publice, 8% au fost victime ale unor atacuri fizice şi 6% au fost victimizate sexual. In majoritatea cazurilor ele nu au inştiinţat poliţia.

Peste 30% dintre femeile Romăniei sunt victime ale violenţei in familie. Conform cifrelor publicate de Inspectoratul General de Poliţie Bucureşti, in 2003 o femeie era ucisă in bătaie o dată la două zile.

Istorie

"Ziua Internaţională de Stopare a Violenţei Impotriva Femeii" are la origine una dintre cele mai oribile crime comise de un dictator comunist impotriva femeii. Patria Mercedes Mirabal, Maria Argentina Minerva Mirabal şi Antonia Maria Teresa Mirabal, trei surori din Republica Dominicană, activiste impotriva regimului dictatorial comunist. Ele şi-au sacrificat viaţa personală, familiile şi fericirea in lupta pentru indepărtarea oribilului dictator. La 25 noiembrie 1960, intorcăndu-se de la puşcărie, unde şi-au vizitat soţii incarceraţi pentru activitatea lor impotriva regimului, surorile au fost acostate de oamenii preşedintelui dominican Trujillo. Duse intr-un lan de trestie de zahăr, ele au fost bătute cu bestialitate pănă cănd şi-au dat ultima suflare.

Ingroziţi de cele auzite, dominicanii şi-au unit forţele impotriva regimului şi, drept urmare, Rafael Leonidas Trujillo a fost asasinat şase luni mai tărziu.

In 1999, Consiliul General al Naţiunilor Unite a declarat ziua de 25 noiembrie "Zi Internaţională de Stopare a Violenţei Impotriva Femeii" in comemorarea surorilor Mirabal. 25 noiembrie marchează, de altfel, inceputul celor 16 zile de luptă internaţională impotriva violenţei bazate pe discriminare sexuală.

  • Mihaela Biliovschi,Mexic
×