x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Din casa lui Ceauşescu, Tismăneanu l-a învăţat pe Băsescu anticomunismul

Din casa lui Ceauşescu, Tismăneanu l-a învăţat pe Băsescu anticomunismul

de Monica Iordache Apostol    |    09 Dec 2010   •   20:04
Din casa lui Ceauşescu, Tismăneanu l-a învăţat pe Băsescu anticomunismul
Sursa foto: Cristian Nistor/Agerpres
141813-cristian-nistor-agerpres-2969952.jpgVladimir Tismăneanu a scos din buzunarul Administraţiei Pre­zi­den­ţiale peste 32.000 de euro pentru a elabora un raport despre dictatura co­munistă din România şi pentru a-l sfătui pe şeful statului cum să aplice măsurile de "repudiere şi condamnare a comunismului" formulate în raport.

Deşi Vladimir Tismă­nea­nu a declarat în repetate rânduri că activitatea sa din ograda Admi­nis­traţiei Prezidenţiale a fost prestată "pro bono", adică fără plată, un docu­ment trimis de Preşedinţie către Grupul de Investigaţii Politice arată că pentru prestaţiile efectuate is­to­ri­cul a decontat 114.770 de lei, adică 32.000 de euro.

 Deconturile pot fi fă­cute, conform regulamentului co­mi­siei în care a activat Tismăneanu, pentru "cheltuelile de transport, ca­za­re şi diurnă". Cu alte cuvinte, Tis­mă­neanu a primit masă, casă şi ma­şi­nă de la stat ca să-i spună lui Traian Băsescu cum să condamne comunismul mai eficient. Şi prima măsură de condamnare a comunismului a fost chiar instalarea lui Vladimir Tis­mă­neanu în casa lui Nicolae Ceauşescu din Bulevardul Primăverii, susţin surse autorizate. Grupul de Investigaţii Politice a solicitat, în baza Legii 544/2001, Administraţiei Pre­zi­den­ţia­le o serie de documente şi informaţii privind sumele primite de Vladimir Tismă­nea­nu în perioada 2006-2009 de la această instituţie. 

Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Ro­mânia, condusă de Vladimir Tis­mă­neanu, a funcţionat doar 9 luni, din aprilie până în decembrie 2006, arată GIP, iar activitatea ei s-a finali­zat cu elaborarea unui raport final în care este descris regimul comunist şi sunt propuse măsuri de condamnare. "Pentru activitatea «pro bono» din aceste 9 luni, Vladimir Tismăneanu a decontat la Administraţia Prezidenţială 56.965 de lei (16.200 de euro)", se arată în comunicatul GIP, conform răspunsului oficial trimis de consilierul de stat pentru probleme cetăţeneşti, Gabriel Pişcociu.

Comisia Prezidenţială pentru Ana­liza Dic­taturii din România s-a desfiinţat în decembrie 2006, o dată cu pre­zen­tarea Raportului privind condam­na­rea comunismului, dar lui Tis­mă­neanu i-a fost găsit altceva de lucru pentru a primi în continuare casă, masă şi maşină. Astfel, la 11 aprilie 2007 a fost infiinţată  Comisia Prezidenţială Consultativă pentru Anali­za Dictaturii Comuniste din România, avându-l ca preşedinte tot pe Vla­dimir Tismăneanu. "În calitate de preşedinte al acestei comisii, Vla­dimir Tismăneanu a decontat la Administraţia Prezidenţială 18.717 de lei (5.600 de euro) în 2007, 25.060 de lei (7.000 de euro) în 2008 şi 14.035 de lei (3.300 de euro) în 2009", se arată în co­municatul GIP, citând acelaşi răs­puns oficial trimis de consilierul de stat Gabriel Pişcociu.

Conform deciziei de înfiinţare a Co­mi­siei Consultative, publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, aceasta are scopul principal "de a-l consilia pe şeful statului asupra mo­du­lui de implementare a re­co­man­dă­rilor formulate în Raportul final pri­vitor la analiza dictaturii comunis­te din România, în domeniul legislativ, de cercetare, arhive şi educaţie". Po­trivit aceluiaşi document, Comisia a putut funcţiona până cel târziu 31 decembrie 2009. Grupul de Investigaţii Politice mai spune că "în 2009, Vla­dimir Tismăneanu s-a implicat ac­tiv în campania electorală a lui Traian Băsescu. Doar că, atunci când ve­nea în ţară pentru a-l susţine pe can­didatul Traian Băsescu, Vladimir Tis­măneanu îşi deconta cheltuielile la Administraţia Pre­zidenţială condusă de Traian Băses­cu". Răspunsul primit de GIP de la Ad­ministraţia Pre­­zi­denţială mai con­ţine o infor­ma­ţie, anu­me că între instituţie şi Vla­di­mir Tis­măneanu "nu au fost în­che­ia­te contracte în perioada 1 ianuarie 2006-31 decembrie 2009". "Deconturile au fost făcute doar în baza regu­lamentelor de or­dine interioară ale comisiilor conduse de Vladimir Tismăneanu".

Regulamentul Comisiei Consultative, publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, arată însă că, pentru a putea face deconturi, persoanele care fac parte din comisie trebuie să aibă un contract de colaborare sau un contract individual de muncă, condiţiile fiind cumulative. "Persoanele care fac parte din comisie, care participă la şedinţele de lucru şi care au încheiat un contract de cola­borare sau un contract individual de muncă cu Administraţia Prezi­den­ţia­lă, pot deconta cheltuielile de trans­port, cazare şi diurnă, înca­drân­du-se în Regulamentul de ordine interioară al Administraţiei Prezidenţiale şi în bugetul aprobat", se arată în do­cumentul oficial al Administraţiei Prezidenţiale. "Grupul de Investigaţii Po­litice a solicitat Administraţiei Pre­zi­denţiale şi copii ale deconturilor lui Vladimir Tismăneanu. Adminis­tra­ţia Prezidenţială a refuzat să ne pună la dispoziţie documentele care ar fi arătat destinaţia precisă a banilor pu­blici primiţi de Vladimir Tis­mă­nea­nu", se mai arată în comunicatul Grupului de Investigaţii Politice.

Tot în comunicatul GIP este reamintită şi ultima declaraţie a lui Tismăneanu, publicată pe blogul său în 24 septembrie 2010: "Cât priveşte insinuările că preşedintele Traian Băsescu m-ar fi plătit pentru efortul de a conduce Comisia Prezidenţială de Analiză a Dictaturii Comuniste, o spun din nou, cât se poate de limpede, am lucrat, ca şi toţi membrii Comisiei, pro bono".

×
Subiecte în articol: vladimir tismaneanu