x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Din nou potop

Din nou potop

de Dana Purgaru    |    19 Iul 2005   •   00:00
Din nou potop

Vesti proaste pentru romani. Un nou front de ploi traverseaza tara. Meteorologii au ezitat sa dea pana acum prognoza neagra, dar elementele de avertizare sunt certe.

In toate regiunile tarii vor cadea ploi torentiale cu descarcari electrice, vijelii si grindina. Astfel, astazi, spre seara, va fi afectat vestul, centrul si nordul tarii, iar la noapte zonele din centru, est si sud. Maine ploile se vor muta in sud-est. Meteorologii se asteapta la cantitati de apa ce vor depasi, izolat, 40-50 l/mp. Ingrijorator este insa faptul ca acestea se vor inregistra in intervale scurte de timp. "Astazi, cu precadere in zonele intracarpatice, iar la noapte si maine, mai ales in zonele extracarpatice vor fi descarcari electrice, intensificari ale vantului si averse de ploaie, izolat insemnate cantitativ", ne-a declarat Viorica Dima, meteorolog de serviciu in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Joi, vineri si sambata, vor mai fi ploi de scurta durata, in special dupa-amiaza, la deal si munte.

LA MUNTE. Dupa o zi cu vreme calduroasa, va ploua incepand din Muntii Apuseni si nordul Carpatilor Orientali, iar spre seara ploile torentiale (peste 50 l/mp) vor cupinde intreaga zona montana. De asemenea, vor fi descarcari electrice, vijelii si grindina. Maine, tot in zona montana, va fi innorat si vor cadea precipitatii in Carpatii Orientali si in Carpatii Meridionali, unde vor fi 25 l/mp si posibile vijelii. La mare vremea se va inrautati noaptea cand va ploua, iar vantul va sufla mai tare. Aceasta situatie se va pastra si maine, cand va ploua toata ziua si va fi mai racoare. In Capitala vor fi 34°C si averse de ploaie.

OPTIMIST


"Aceste cantitati de precipitatii nu pot duce la inundatii pe raurile mari sau mijlocii. Cel mult exista pericolul de inundatii de la torente"
Ion Sandu
directorul Administratiei Nationale de Meteorologie

Campania Jurnalul National - Salvati bisericile inundate!


Biserica este poarta catre Cer a rugaciunilor noastre. In satele cotropite de ape, oamenii disperati nu mai au nici macar unde sa ceara indurare de la Dumnezeu. Jurnalul National vine in ajutorul bisericilor afectate de inundatii cu o campanie umanitara. Din inima, pentru sufletele satelor acoperite de ape.

ASTEPTARE. Sfintii de pe peretii bisericilor pangarite de viituri sunt ingropati in noroaie. Nu se mai aud strigatele lor. In adancul crestinilor care au supravietuit potopului. Umbla pe unde au fost candva ulitele satului, jelindu-l ca pe un mort, cu bocete. Casele lor sunt naruite, pamanturile pe care le-au muncit au fost ingropate de ape. Oamenii supravituiesc durerii, asteptand... Ajutoarele de la stat, care vor veni "dupa posibilitati", vor fi praf in ochi si nu vor zvanta lacrimile. Iar cele de la semeni nu vor reusi nici ele sa aline uriasa suferinta. Singurul semn in care mai cred acesti necajiti este cel pe care-l asteapta de la Dumnezeu. Se roaga in gand pentru el, ridicand privirile catre uriasa icoana a Cerului, unica ramasa. Biserica, locul in care au primit sfantul botez, taina cununiei si a impartasaniei a fost pangarita de puhoaie. Nu mai au nici macar unde sa se roage si nici unde sa-si duca mortii, pe ultimul drum. Cimitirele de la marginea satelor sunt sub ape. Crucile au fost smulse de viitura, iar oasele celor ingropati s-au amestecat printre maluri. Si in vreme ce autoritatile ne pregatesc o noua campanie electorala sub acelasi slogan, "Sa traiti bine!", supravietuind cu greu unor vremuri de bejania sufletului.

CHEMARE. Singura noastra nadejde, ca popor, e in Dumnezeu. Bisericile sunt mainile cu care El sprinjina pamantul. Sa le curatam cu lacrimi de noroaie si sa ne intoarcem fata catre Iisus! "Am fost pusi la grea incercare pentru necredinta noastra", spun oamenii a caror munca de-o viata e acum sub ape. Dumnezeu ne incearca in continuare, credem noi. Pe toti cei care traim cu El in suflete. Ne incearca mila si ne da sansa sa ne dovedim credinta. Jurnalul National ii cheama pe toti romanii sa se alature campaniei umanitare pentru salvarea bisericilor inundate. In vreme ce statul ofera cupoane pentru motorina si ingrasaminte, noi incercam sa refacem drumul catre Dumnezeu.

CONTACT. Toti cei care doresc sa contribuie la renovarea bisericilor afectate de inundatii sunt rugati sa sune la redactia Jurnalului National (318.20.43 sau 318.20.37), departamentul Reportaj: 0744. 314. 360 (Adriana Oprea-Popescu) si 0745.768.452 (Carmen Preotesoiu) sau sa scrie pe adresa redactiei Jurnalului National sau pe adresa de e-mail: umanitar@jurnalul.ro . De asemenea, ii rugam pe preotii si enoriasii ai caror biserici au fost afectate de inundatii sa ne contacteze pentru a le putea oferi ajutorul.

Bilant nou dupa inundatii - 21 de morti


Bilantul tragic al inundatiilor se schimba de la o zi la alta. Numarul victimelor a ajuns la 21. In urma viiturilor, au ramas 696 de case distruse si 94.000 de hectare de teren agricol avariate.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri, dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca a decedat inca o persoana in judetul Vrancea, in localitatea Maicanesti, numarul victimelor inundatiilor ajungand astfel la 21. Tariceanu a anuntat si ca au fost distruse 696 de case si alte 2.000 au fost avariate.

PROBLEME. Potrivit premierului, exista inca probleme cu furnizarea apei potabile in Bacau, Darmanesti, Onesti si in zece cartiere din Galati, insa lucrarile de refacere a alimentarii cu apa sunt in curs. In schimb, Tariceanu a asigurat ca nu exista probleme cu asigurarea medicamentelor si a vaccinurilor pentru populatia din localitatile afectate de inundatii, Ministerul Sanatatii trimitand in localitatile afectate specialisti din Bucuresti si cate 1,5 tone de medicamente in fiecare judet. Premierul a anuntat si ca la aeroportul din Bacau va fi amenajata o baza de distributie a ajutoarelor primite pentru sinistrati.

BANI IN CONTURI. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca pentru refacerea caselor si infrastructurii distruse de ape au fost alocate 3.000 de miliarde de lei vechi Consiliilor Judetene, urmand ca saptamana viitoare sa fie alocate inca 5.000 de miliarde de lei vechi. "Banii vor ajunge maine (azi - n.r.) dimineata in contul Consiliilor Judetene. Va garantam ca fondurile vor fi alocate in functie de necesitati, nu de componenta politica a consiliilor judetene", a afirmat Vasile Blaga. In total, in prima etapa vor fi alocate aproximativ 10.000 de miliarde de lei vechi. Din aceste fonduri, Ministerul Agriculturii va acorda cate 1.700.000 lei vechi pe hectar pentru reinfiintarea culturilor de toamna.
Blaga a mai spus ca s-a obtinut acordul Comisiei Europene pentru redirectionarea fondurilor ISPA si Sapard, in valoare de 70 de milioane de euro, pentru limitarea efectelor inundatiilor. La sedinta de ieri a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta a participat si presedintele Traian Basescu. (Monica Iordache)
×
Subiecte în articol: national eveniment inundatii