x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Din puţul gândirii lui Proces Verbal: „Ieşi-ţi afară”

Din puţul gândirii lui Proces Verbal: „Ieşi-ţi afară”

de George Epurescu    |    05 Mar 2012   •   21:00
Din puţul gândirii lui Proces Verbal: „Ieşi-ţi afară”

Titlul nu e o replica din 'Nasul', e realitatea in care traim. Constitutia este inlocuita cu OMERTA, legea tacerii aparata de bratul armat al sistemului mafiot de stat, recte Jandarmeria.

Mimarea democratiei si a statului de drept nu permite intrarea in forta asupra protestatarilor si trec la inti­midare prin prezenta agresiva, mobilati cu aparatori si tuburi cu gaze la mica distanta de protestatari. La adapostul intunericului organizeaza ambuscade in drumul spre statiile mijloacelor de transport in comun pentru amendarea manifestantilor, dar si a cetatenilor aflati la locul nepotrivit in momentul nepotrivit. Tacticile sunt dublate de prezenta in numar dublu sau triplu fata de numarul protestatarilor, agresivitate, lipsirea de libertate, refuzul legi­timarii, lipsa insemnelor si gradelor militare de pe uniforme, nerespecatrea procedurilor de legitimare si dispersare si, nu in ultimul rand, MINCIUNA.

Pe 14 ianuarie nu a fost primul episod in lupta cu abuzurile Jandarmeriei si mi-am facut temele in privinta prevederilor legale. Desi nu am fost prezent de la inceput in zona Centrului Vechi, m-am intalnit cu tinerii care facusera o 'excursie' in zona pe drumul de intoarcere spre Piata Universitatii. Nu am scandat nimic, vorbeam la telefon si aveam portavocea pe umar. Am fost oprit de doi jandarmi, care mi-au blocat drumul. Le-am spus ca este lipsire de libertate si un abuz ceea ce fac. I-am intrebat daca este retinere sau arestare, si au spus ca nu este nici una, nici alta. I-am salutat si am

incercat sa-mi continui drumul. Imediat au sarit si m-au imobilizat, apoi au facut cerc in jurul meu si al celorlalti care s-au apropiat din urma. Jandarmii au refuzat sa se legitimeze, incalcand art 27. (5) din Legea jandarmeriei 550/2004: 'In exercitarea atributiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Romane este obligat sa isi faca cunoscuta calitatea si sa prezinte insigna sau legitimatia de serviciu, dupa caz, cu exceptia situatiilor in care rezultatul interventiei sau siguranta ulterioara a acestuia ar fi periclitata', dar si art 27. (2) lit. b privind drepturi si obligatii: 'Sa legitimeze orice persoana cand exista indicii temeinice ca a savarsit, savarseste sau se pregateste sa savarseasca o fapta ce constituie infractiune ori contraventie, precum si persoanele care solicita intrarea intr-un perimetru legal restrictionat' prin refuzul de a comunica suspiciunea de incalcare a legii sub care am fost opriti.

Jandarmii se contraziceau intre ei privind legea incalcata, osciland intre Legea 60/91 a adunarilor pu­blice, Legea 61/91 a tulburarii linistii publice, iar altii spuneau ca e doar un control de rutina si ca nu va fi nimeni amendat. 'M-am trezit acasa cu o amenda pentru ca am incalcat Legea 61/1991, fiind surprins strigand, citez: «IESI-TI AFARå» SI «ROMANIA, TRE­ZESTE-TE!». Impreuna cu alte persoane, tulburand astfel ordinea si linistea locatarilor din zona'. Nu exista nici o sesizare din partea locatarilor, amenda este pentru ora 22:15, Legea 61 intrand in vigoare dupa ora 23:00, conform art. 2 din Legea 60/1991.

Cel mai grav aspect al amenzii il reprezinta lipsa martorului si explicatia jandarmului: 'Condittile meteo, precum si orele tarzii nu au permis acest lucru'. In zona eram aproximativ 30 de persoane exact in usa unei cafenele pline.

Prin asemenea abuzuri incearca sa impamanteneasca o noua tactica de intimidare, indiferent ce faci poti fi amendat, inventandu-se fapte, fiind mintit ca este un control de rutina, avand incredere in institutiile statului. Jandarmeria este bratul armat al caracatitei politico-economice ce a pus stapanire pe statul roman. Romani, treziti-va, ca am dormit destul!

×
Subiecte în articol: special proteste piata universitatii