x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Din timpul lui Carol I

Din timpul lui Carol I

de Carmen Dragomir    |    10 Mai 2006   •   00:00
Din timpul lui Carol I
REGALITATE
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) inaugureaza astazi o expozitie intitulata "Romania in timpul lui Carol I", care cuprinde peste 500 de lucrari si documente insemnate din perioada respectiva.

Evenimentul organizat de Muzeul National de Istorie a Romaniei omagiaza o data cu implinirea a 140 de ani de la urcarea pe tronul Romaniei a Principelui Carol I si cei 125 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei si 100 de ani de la organizarea Expozitiei Generale din 1906.

In 1906, Carol I a hotarat organizarea unei expozitii nationale la Bucuresti, in Parcul Carol, cu participarea mai multor tari europene, pentru a arata romanilor, dar si strainatatii realizarile din cei 40 de ani de domnie. "Expozitia pe care o facem acum vrea sa rememoreze toata domnia lui Carol I, avand in vedere prapastia pe care a creat-o comunismul care a pus sub obroc toata familia regala si tot ce a facut regalitatea pentru Romania", ne-a declarat Maria Magdalena Ionita, cercetator stiintific Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Expozitia, care va fi deschisa pana in septembrie, este structurata pe mai multe teme, abordand toate aspectele importante care au facut din indelungata domnie a lui Carol I, de aproape jumatate de secol, una dintre cele mai prospere perioade din istoria Romaniei. In timpul domniei lui, Romania si-a castigat independenta, s-a introdus sistemul democratic al rotativei guvernamentale, s-a batut moneda nationala, s-a construit reteaua nationala de cai ferate, s-au construit edificii culturale de prim rang.

PRETIOS. Portretul lui Carol I, un exponat valoros printre sutele de obiecte de patrimoniu muzeal

La eveniment participa si alte unitati muzeale, cu piese din patrimoniul lor legate de existenta familiei regale si de realizarile Romaniei sub anii de regalitate: Muzeul Militar National, Muzeul Peles, Muzeul National Filatelic, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National de Arta. Printre cele mai importante obiecte expuse se numara coroanele lui Carol I si a Reginei Elisabeta, purtate de cei doi la festivitatile de incoronare de la 10 mai 1881. Carol si-a comandat coroana din otelul unei tevi de tun capturat de la turci la Plevna, in timpul razboiului de independenta. Coroana din otel care simbolizeaza cucerirea independentei nationale a fost lasata mostenire si celorlalti regi ai Romaniei. Coroana Reginei Elisabeta, de dimensiuni mai mici, este o copie mai mica a coroanei de otel si este lucrata din aur. Vizitatorii pot admira uniforma de ceremonie a lui Carol I, adusa de la Muzeul Militar, rochia reginei Elisabeta sau frumoase piese de mobilier aduse de la Peles sau Cotroceni, printre care se numara si pupitrele lui Carol si al Elisabetei. O alta piesa "de rezistenta" este columna omagiala facuta pentru expozitia din 1906, pe care sunt realizate scene din razboi, iar in partea de sus este reprodusa coroana de otel a lui Carol I.

DOMNIE. La 75 de ani, Regele Carol moare, iar pe tron ii urmeaza Ferdinand

Foarte multe piese amintesc de razboiul pentru cucerirea Independentei nationale. Sunt imagini de pe campul de lupta sau din cartierul general al lui Carol I, printre care celebra pictura care imortalizeaza scena de la Corabia, cand la prima salva de tun, Carol a exclamat "Asta-i muzica ce-mi place!". Printre cele mai valoroase piese se numara portretele lui Carol I si al Elisabetei, acesta din urma fiind sub forma unei camee-medalion, stampila cu semnatura autografa a Regelui Carol I si una dintre sabiile sale. Arme, stindarde si drapele, uniforme ale armatei romane, precum si arme capturate de la turci in timpul operatiunilor militare compun un tablou cat se poate de edificator a ceea ce a reprezentat perioada domniei lui Carol I.

"Carol a contribuit la modernizarea tarii pe toate planurile, iar una dintre directiile in care a avut o foarte mare contributie a fost popularea Bucurestiului cu cladiri impunatoare, asa cum se cerea unei capitale. El a adus arhitecti francezi, germani si elvetieni, dar i-a incurajat si pe cei romani. S-au ridicat in vremea lui foarte multe cladiri in Capitala, dar si in provincie.

Atunci au aparut Ateneul Roman, Palatul Postelor, Palatul Cecului, Palatul de Justitie. Copilul lui cel mai drag a fost insa Pelesul, a carui constructie a inceput in 1875. Lucrarile au fost sistate in timpul razboiului, castelul fiind inaugurat in 1883. Practic, Sinaia ii datoreaza existenta. Dupa realizarea Pelesului, localitatea a fost inscrisa ca oras", afirma cercetatorul stiintific Magdalena Ionita.

CONTRIBUTIE
"Carol a contribuit la modernizarea tarii pe toate planurile, iar una dintre directiile in care a avut o foarte mare contributie a fost popularea Bucurestiului cu cladiri impunatoare, asa cum se cerea unei capitale. El a adus arhitecti francezi, germani si elvetieni, dar i-a incurajat si pe cei romani. S-au ridicat in vremea lui Ateneul Roman, Palatul Postelor, Palatul Cecului, Palatul de Justitie. Copilul lui cel mai drag a fost insa Pelesul".
Maria Magdalena Ionita,
cercetator stiintific Muzeul National de Istorie a Romaniei

SCRISOARE CATRE SOTIE
Bucuresti 28 martie / 9 aprilie 1892: "Scumpa Elisabeta! (...) Privesc la anul din urma, cu adevarat cel mai greu an al vietii mele, cu toate ca in acel an mi-a fost dat sa sarbatoresc jubileul celor 25 de ani de domnie, ca rasplata pentru luptele dure, munca tenace si marile jertfe si sacrificii. Mai mult ca niciodata, simt de data aceasta nevoia profunda, chiar arzatoare, sa-mi scrutez constiinta si sa fiu mai aproape de Dumnezeu. Fie ca spovedania si impartasania de anul acesta sa-mi dea mangaiere, sa-mi dea putere si tenacitate ca sa port cu devotament barbatesc greaua suferinta pe care Providenta a adus-o asupra noastra. (...) Chiar daca viata este o lupta continua plina de de-zamagiri, nu ai voie sa-ti pierzi curajul, trebuie sa stam vitejeste, pentru implinirea datoriei si chiar in vremurile cele mai grele in care esti incercat, sa judeci cu blandete si ingaduinta. (...) Carl" (din volumul "Carol I, corespondenta privata" de Sorin Cristescu, editura Tritonic)
×