x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Discovery a fost lansata cu succes

Discovery a fost lansata cu succes

de Ana Ilie    |    Radu Croitoru    |    27 Iul 2005   •   00:00
Discovery a fost lansata cu succes

Naveta Discovery a atins orbita terestra la mai putin de 9 minute dupa ce a fost lansata de la centrul spatial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral. Pentru NASA, este un dublu eveniment - un zbor reusit in memoria echipajului navetei Columbia.

Naveta spatiala americana Discovery a fost lansata cu succes ieri, cu sapte astronauti la bord, cu destinatia Statia Spatiala Internationala (SSI). Este prima lansare a Agentiei Spatiale Americane NASA de la tragedia navetei Columbia, din urma cu doi ani si jumatate. La lansarea care a avut loc ieri la Cape Canaveral, Florida, a participat si prima doamna a Americii, Laura Bush.

Naveta a parcurs normal distanta spre orbita Pamantului, dand nastere, in urma sa, unui urias nor de vapori deasupra Oceanului Atlantic. Rezervorul extern s-a desprins la 8 minute si 40 de secunde de la aprindere si s-a dezintegrat in straturile superioare ale atmosferei, in timp ce Discovery a pornit cele doua motoare, pentru a atinge altitudinea necesara voiajului spre Statia Spatiala Internationala.

DATE TEHNICE. Potrivit planului de zbor al navetei, Discovery a trecut de la 0 la 28.968 km/h, viteza necesara pentru a iesi pe orbita, in numai cateva minute. Naveta ar trebui sa ajunga in preajma Statiei joi la o viteza de 8 kilometri pe secunda. Misiunea Discovery este de a testa noile echipamente instalate la bord, care ar trebui sa permita evitarea unor viitoare tragedii de tipul Columbiei. In plus, Discovery va furniza si piese de schimb pentru SSI si rezerve de alimente pentru echipajul de acolo.

PRIMII. In acelasi timp, americanii au conceput zborul navetei drept unul care va realiza in premiera manevre ce vor spori siguranta zborurilor viitoare. Prima noutate a avut loc la exact opt minute de la decolare, cand pilotul a inclinat lejer naveta, pentru a permite echipajului sa inspecteze vizual rezervorul in momentul desprinderii. In cazul Columbiei, o bucata de spuma izolanta s-a detasat de rezervorul extern si a provocat prabusirea navetei si moartea celor sapte piloti. A doua noutate a misiunii va avea loc la putin timp inainte de intalnirea cu Statia Spatiala, cand pilotul va inclina naveta in asa fel, incat ocupantii SSI sa verifice vizual daca partea inferioara a navetei a suferit vreo problema in timpul lansarii.

FEMEIA-CAPITAN II CONDUCE PE ASTRONAUTI
POZA DE FAMILIE. Salut inainte de plecare
Echipajul de sapte astronauti, intre care un japonez, este condus de o femeie, Eileen Collins, de 48 de ani. Ea a promis la plecare ca misiunea de a testa modificarile si procedurile destinate sa evite repetarea unui accident similar celui care a distrus naveta Columbia va fi un succes. "Este timpul sa reluati zborurile, drum bun si ne revedem peste doua saptamani", le-a transmis astronautilor Mark Taffet, de la centrul de control al NASA, cu cateva minute inainte de decolare. "Multumim!", a raspuns simplu comandantul Eileen Collins.
×
Subiecte în articol: eveniment Discovery naveta