x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dispariţia unei fetiţe de 8 ani – suspiciune de omor

Dispariţia unei fetiţe de 8 ani – suspiciune de omor

de Adriana Oprea-Popescu    |    25 Mai 2009   •   00:00

În iulie ar împlini 20 de ani. Dac-ar mai fi în viaţă... Varga Ecaterina a dispărut la 29 aprilie 1998 din centrul satului Bo­ghiş, comuna Doba, judeţul Satu Mare. Era ora 6:00 după-amiaza, iar fetiţa avea asupra ei 2.000 de lei (un sfert din va­loarea unui dolar american pe vremea aceea...).



"A dispărut în timp ce se plimba prin localitate", susţine Poliţia în descrierea împrejurărilor dispariţiei din fişa ei. Era îmbrăcată în pantaloni de trening roz, o bluză de tre­ning neagră şi nişte adidaşi albi în picioa­re. Mărimea 33. Avea doar 8 ani... O fetiţă slăbuţă, nu foarte înaltă, brunetă, cu ochii negri şi tenul smead.


DISPĂRUTE DE PE STRADĂ
Imaginează-ţi timpul şi locul din care a dispărut fetiţa: e mijlocul primăverii, afa­ră e lumină, iar oamenii robotesc prin gră­dinile din curţile lor. Udă, sapă, pun răsaduri, ca la ţară... E o după-amiază de miercuri. Pe uliţă trece o fetiţă îmbrăcată în pantaloni roz. Îi vezi, fără să vrei, prin­tre ulucile gardului. Copila se plimbă fără rost pe drumul satului, în căutarea unor tovarăşi de joacă, aşa cum fac toţi cei mici de la ţară, lăsaţi să umble brambura, ne­su­pravegheaţi, pe uliţe. Sau merge poate la magazin, să-şi cumpere o îngheţată din banii pe care-i avea în buzunar. Nu mai ajunge niciunde. Dispare. Ca şi cum în mijlocul drumului s-ar fi căscat un crater care ar fi înghiţit-o... Au trecut de atunci 11 ani şi Varga Ecaterina n-a mai fost găsită vreodată.
La o lună şi jumătate de la dispariţia ei, o altă fetiţă, din acelaşi sat, se face nevă­zută. Sabina Renata Meşterca. Avea 6 ani. Două zile mai târziu, copila a fost găsită moartă.

"Un ucigaş şi violator de copii umblă liber prin ţară", titra un cotidian central la 16 iunie 1998, adăugând: "Duminică, o fetiţă de 6 ani din satul Boghiş, judeţul Satu Mare, a fost găsită moartă în tufişu­ri­le de la marginea localităţii. Necropsia arată că fetiţa a fost violată, supusă perversiunilor sexuale, iar moartea a fost violentă şi s-a datorat asfixierii mecanice, prin strangulare.

Sabina Renata Meşterca a dispărut de acasă vineri, în jurul orei 14:00. Familia a căutat-o toată noaptea fără rezultat. Duminică s-a cerut ajutorul Unităţii de Jandarmi. Cadavrul fetiţei a fost descoperit în boscheţii de la margi­nea satului, într-o poziţie nefirească, cu o leziune în jurul gâtului, iar braţul drept rupt. Cercetările arată că fetiţa a fost supusă perversiunilor sexuale (sex oral şi anal), după care a fost ucisă.

Sătenii din Boghiş sunt îngroziţi de faptele petrecute, mai ales că în urmă cu şase săptă­mâni a mai dispărut o fetiţă, Ecaterina Varga, de 8 ani, care nu a fost găsită nici până azi". A doua zi, acelaşi cotidian pu­blica următoarele: "Ucigaşul de copii din Boghiş ar putea fi un ţigan nebun. Sătenii ameninţă că vor incendia toate casele ţiganilor dacă se va dovedi că criminalul este dintre ei.

Ieri a fost înmormântată Sabina Meşterca, fetiţa de 6 ani ucisă vineri în satul Boghiş din judeţul Satu Mare. (...) În timpul ceremoniei funerare, principalul suspect, un ţigan cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani, a fost dus la sediul IJP Satu Mare pentru cercetări.

Echi­pa de anchetă, formată din comandantul Poliţiei criminale, col. Ioan Leahu, adjunctul comandantului Inspectoratului, col. Alexandru Molnar, şi procurorul criminalist Sever Spătaru, a interogat până în prezent zeci de suspecţi. Potrivit ultimelor date, în Boghiş există 18 bolnavi psihic înregistraţi în evidenţe. Nu­mărul lor este însă mai mare. Peste 100 de jandarmi, grăniceri şi poliţişti au continuat s-o caute pe fetiţa de 8 ani care a dispărut acum şase săptămâni şi încă nu a fost găsită. Se pare că Ecaterina Varga a dispărut în condiţii similare cu cele ale Sabinei Meşterca, iar anchetatorii speră să dea şi de urma ei. Sătenii ame­ninţă că, dacă se va dovedi că un ţigan este uciga­şul Sabinei, vor incendia toate casele de ţigani".

Ironic pentru ignoranţa homo­fobi­lor, şi Ecaterina Varga era de etnie ro­mă. Ucigaşul? Nu ştim... Nici n-are importanţă. El a fost prins şi dovedit pentru uciderea Sabinei Meşterca. Redăm povestea, aşa cum a fost ea relatată de comisarul-şef Traian Tan­din în cartea "Cei mai odioşi 100 criminali români"...
VIOLATĂ ŞI SUGRUMATĂ LA MARGINEA SATULUI
"La începutul verii anului 1998, principalele jurnale de ştiri ale televiziunilor, precum şi prima pagină a ziarelor prezentau cazul unui psihopat din Satu Mare care, într-un interval de timp scurt, a violat şi ucis cu bestialitate câteva fetiţe.

În ciuda ordinului de mobilizare gene­rală dat de IPJ Satu Mare, cercul suspecţilor «s-a încăpăţânat» să se închidă de multă vreme. În fine, când sita a cernut trei suspecţi, cercetările s-au împotmolit, pentru că lipseau probele care să indice cu precizie criminalul. Puţină lume ştie că acest caz a fost elucidat, la trei ani după producerea crimelor, de specialiştii Institutului de Medicină Legală din Craiova. În baza expertizei ADN a fost identificat cu o precizie de sută la sută psihopatul, în persoana lui Otto Varadi. Arestarea lui a fost decisă de câteva fire din zona pubiană, găsite pe corpul unei victime, caz pe care îl prezentăm în continuare.

În după-amiaza zilei de 12 iunie 1998, Tereza şi Andrei Meşterca, domiciliaţi în satul Boghiş, comuna Doba, judeţul Satu Mare, au sesizat dispariţia fetiţei lor, Sabina Renata, în vârstă de 6 ani. În ajutorul lor au sărit vecinii, cunoscuţii şi rudele, care au început căutarea micuţei. Cada­vrul acesteia a fost găsit după două zile la marginea localităţii, într-un loc viran, acoperit cu vegetaţie înaltă. Din raportul medico-legal de autopsie, întocmit de Laboratorul de Medicină Legală al jude­ţului Satu Mare, rezultă că moartea ino­centei a fost violentă, datorându-se asfi­xiei mecanice prin sugrumare.

Surpriza a apărut în urma examenului atent al ca­da­vrului: orificiul anal prezenta o fisură perianală, indiciu clar că existase un raport sexual nefiresc cu victima. Totodată, pe obraji s-au desco­pe­rit echimoze, pe gât şi pe coapsa dreaptă escoriaţii, precum şi fractura, produsă post-mortem, a diafizei humerale drepte. O dată cu efectuarea autopsiei, s-au recoltat probe de sânge, fragmente de organe pentru exa­menele histopatologic şi toxicologic, se­creţii vaginale şi anale şi, cel mai important, fire de păr. Poliţia a demarat cerce­tările la scurt timp după găsirea cadavrului, zona fiind efectiv «periată» în căutarea unor indicii clare care să ducă la identificarea autorului.

Trei zile mai târziu, criminaliştii au al­că­tuit un prim cerc al suspecţilor din care făceau parte Ferenc Gereben, Otto Varadi, Viorel Varga şi Laszlo Hamza. Prin rezo­luţie a Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare s-a dispus efectuarea unei ex­pertize asupra firelor de păr găsite pe corpul şi îmbrăcămintea victimei şi compa­rarea lor, din punct de vedere morfologic, cu cele recoltate din zona capului şi cea pubiană a bănuiţilor.

Prin raportul de ex­pertiză întocmit, Institutul de Criminalistică al IGP a concluzionat că «firele de păr re­coltate din zona feselor victimei pre­zen­tau elemente asemănătoare (nuanţa culorii, grosimea, aspectul canalului me­dular şi al bulbului) cu modelele de comparaţie recoltate din regiunea similară a bănuitului Otto Varadi, 22 ani». Prea puţin pentru ca bănuitul să fie inculpat.

Ca urmare, în ziua de 17 iunie 1998, Serviciul Criminalistic al IPJ Satu Mare a examinat îmbrăcămintea (cea declarată de el) purtată de bănuit în urmă cu cinci zile, respectiv un hanorac, o cămaşă şi o pereche de pantaloni, recoltându-se fire de păr şi particule de noroi, care au fost trimise pentru examinare la Institutul Naţional de Medicină Legală «Prof. Dr Mina Minovici» din Bucureşti.

Noua expertiză a stabilit că «între firele de păr uman capilar recoltate de pe hanoracul lui Varadi şi cele provenite de la victimă existau asemănări din punct de vedere al lungimii, al diametrului mediu, structurii şi, mai ales, din punct de vedere al diversităţii coloristice. În plus, firul vegetal recoltat de pe hanoracul lui Varadi prezenta asemănări morfologice şi structurale cu firele vegetale ridicate de pe pulovărul victimei Renata Sabina Meşterca». Chiar dacă lucrurile deveneau foarte clare, nici una dintre probe nu era aptă a produce condamnarea lui Varadi."
ANALIZA ADN ÎN PREMIERĂ NAŢIONALĂ
"Toate rapoartele întocmite de specialiştii criminalişti (medici legişti şi ingineri chimişti) concluzionau că Otto Varadi este autorul omorului şi al perversiunilor sexuale. Totuşi, lipsea dovada elocventă în baza căreia să fie întocmit rechizitoriul, chiar dacă la dosar se afla declaraţia dată de Varadi în ziua în care a fost reţinut, respectiv 16 iunie 1998. În această declaraţie, el precizează că în ziua de 12 iunie 1998 a ademenit-o pe Renata în acel loc viran (lângă care a fost desco­perit cadavrul), situat la circa 300 de me­tri de marginea localităţii Boghiş, unde prin forţă a încercat să aibă un ra­port sexual normal cu victima.

Întrucât nu a reuşit, a întreţinut raport sexual oral şi anal, după care a sugrumat-o, luându-i cerceii şi lănţişorul. Cadavrul l-a acoperit cu vegetaţie. Însă ancheta a efectuat o în­toarcere cu 180°, atât cu ocazia primei prezentări a materialului de urmărire penală (efectuată de procuror la data de 29 octombrie 1998), cât şi a prezentării în faţa instanţei (în ziua de 26 ianuarie 1999), când Otto Varadi nu a mai recu­nos­cut faptele imputate, declarând că el nu cunoaşte nimic în legătură cu împrejurările în care a decedat Renata Sabina Meşterca.

Aflat în faţa unui re­chizitoriu foarte subţire, Tribunalul Satu Mare a dispus restituirea cauzei la procu­ror pentru completarea cerce­tă­ri­lor. La rândul său, reprezentantul Parchetului a formulat o cerere prin care se solicita încuviinţarea instanţei privind efectuarea unei expertize medico-legale pentru identificarea genetică prin tipizare. Cum singurul insti­tut legal din România capabil să efec­tue­ze o asemenea expertiză, prin folosi­rea de până la 13 gene, era cel de la Craiova, prin Ordonanţa de la 14 decembrie 2000, procurorul a cerut ca pe baza ma­terialului pus la dispoziţie (fire de păr de la victimă şi agresor) să se efectueze o expertiză pentru a se stabili dacă vreunul sau mai multe fire de păr ridicate de pe corpul şi îmbrăcămintea victimei proveneau de la inculpatul Otto Varadi sau erau ale Renatei."

Prin Raportul de expertiză nr. 1389 din 7 iunie 2001, Institutul de Medicină Legală Craiova a stabilit că "din firele de păr prelucrate s-a reuşit extracţia ADN, aceasta folosindu-se pentru analiza a 9 gene (loci), folosite în sistemul inter­na­ţional de identificări genetice. Altele de­ter­minate la firele de păr pubian re­col­tate de pe fesele victimei coincid în tota­litate (proporţie de 100%) cu cele ale bănuitului... luând în calcul frecvenţele allelelor prezente la probe, probabilitatea de coincidenţă cu altă probă întâmplă­toa­re este de 1 la 621 miliarde de indivizi.

Concluzia finală este aceea că firele de păr provin de la Varadi Otto". În baza acestei expertize prin Rechizitoriul nr. 195/P/1998 din 25 iunie 2001, Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare l-a trimis în judecată pe Varadi Otto, cinci clase, necăsătorit, fără antecedente pe­nale, pentru comiterea infracţiunilor de tentativă de viol, perversiune sexuală, tâlhărie şi omor deosebit de grav. Fără contribuţia decisivă a specialiştilor din cadrul IML Craiova, condus de Ioan Lulu Groza, Otto Varadi putea rămâne nepedesit, atâta vreme cât probele deţinute de organele de anchetă nu erau concludente. A fost condamnat la închisoare pe viaţă.
DESPRE ECATERINA, NIMIC...
Cazul de mai sus a fost primul din România în care s-a apelat la expertiza ADN. Otto Varadi n-a fost condamnat pe viaţă, ci la 28 de ani de închisoare. Îi execută pentru Sabina Meşterca. Pentru Varga Ecaterina nu pătimeşte nimic. Cei care o mai caută (teoretic) pe fetiţa de 8 ani n-au ştiut sau n-au avut cum să-l strângă cu uşa pe ticălos. El nu are mustrări de conştiinţă şi nici chef de spovedanie. Am încercat să stăm de vorbă cu el şi am trimis o solicitare către Penitenciarul Oradea, locul de detenţie al pedofilului. Ne-a răspuns chiar Varadi, printr-o declaraţie olografă şi analfabetă: "Subsemnatul: Varadi Otto năs la 3.03.1979 Fiul lui Gheorge şi Tereza.

Condamnat la 28 de ani pt. Omor Deosebit de Grav, Prin prezenta declar că am fost informat de D-ul subcomisat Tica Gabriel despre solicitarea ziarului Jurnalul Naţional pentru realizarea unui interviu cu mine, şi Tot odată âmi exprim refuzul de a acorda acest interviu despre viaţa me-a de dinaintea comiteri faptei pentru care am fost condamnat. Aceasta este Declaraţia pe care o dau şi o susţin".
La data comiterii ororilor din satul Boghiş, Otto Varadi abia împlinise 19 ani...


CINE-O MAI CAUTĂ?
Vie sau moartă... Practic, n-o mai caută nimeni. Singurul care ar putea spune unde se află Varga Ecaterina e Otto Varadi. Iar el nu vrea să facă nici o declaraţie. Vreme de 11 ani, poliţiştii din Satu Mare n-au avansat cu ancheta în acest caz.

Singura modificare în datele problemei: printr-o eroare de dactilografiere, dispă­ru­ta a "îmbătrânit" cu 3 ani... "O feti­ţă de 11 ani din localitatea Boghiş, judeţul Satu Mare, a dispărut de pe raza comunei în anul 1998", ne informează astăzi IPJ Satu Mare. "La data de 30.04.1998, mama mi­norei a sesizat Poliţia, precizând că fiica sa a dispărut de la domiciliu în ziua anterioară. Din investigaţiile efectuate de po­liţişti a rezultat faptul că minora Varga Ecaterina obişnuia să se joace singură şi nu era supravegheată de aparţinători, aceştia muncind ca zilieri în diferite gospodării din localitate, revenind seara la domiciliu.

În cauză a fost demarată de urgenţă ancheta, poliţiştii efectuând cer­cetarea la faţa locului, audieri de martori, verificări în mai multe localităţi, unde au existat indicii că minora s-ar putea afla, precum şi la toate unităţile teritoriale de Poliţie din judeţ şi la Inspectoratele Ju­de­ţene de Poliţie, întocmindu-se forma­li­tă­ţile ne­cesare urmăririi la nivel naţional a mi­no­rei.

Dispariţia minorei a fost media­ti­zată în mod repetat, în presa locală şi centra­lă, prezentându-se fotografiile şi semnalmentele minorei, informaţii pu­blicate şi pe site-ul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, precum şi la sec­ţi­unea «Copii dispăruţi» pe site-ul Poli­ţiei Române. În prezent, cazul a fost preluat de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectora­tului General al Poliţiei Române, cercetările continuând."


URMEAZĂ
Citiţi mâine: Povestea tragică  a unei fetiţe de 3 ani care a fost răpită, bătută şi apoi ucisă. O crimă rămasă nepedepsită, chiar dacă toţi cei implicaţi şi-au recunoscut fapta.

×