x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Disparuti fara urma, cautati fara spor

Disparuti fara urma, cautati fara spor

de Paula Anastasia Tudor    |    10 Feb 2007   •   00:00

Pe Roxana Iakab (5 ani) si pe Simon Andreea (9 ani) parca "le-a inghitit pamantul". Politistii nu reusesc sa dea de urma lor. Despre alti 21 de copii se presupune ca i-a inghitit apa. Disparitii cu sus-piciuni de inec, unde "scotocirile" se fac in adancuri.

UN PROIECT JURNALUL NATIONAL
  • Copii disparuti
    IPOTEZA DE LUCRU. Daca un copil dispare in vecinatatea unei ape, "scotocirile" se fac in adancuri. In ajutorul politistilor vin pompierii cu cangi si barci pneumatice

    Unii au fost vazuti cazand in apa, dar n-au mai fost gasiti. Altii au fost vazuti ultima oara jucandu-se pe un mal, iar despre altii se presupune ca s-au indreptat spre apa, pentru ca locuiau prin apropiere... Cand in preajma locului in care a disparut un copil e o balta sau un parau, ipoteza care acapareaza actiunile celor implicati este inecul.

    Pe site-ul IGPR figureaza 21 de copii care au fost ultima oara vazuti in apropierea apei. Cazuri recente, din 2006, dar si cazuri vechi de zece ani. Pana la gasirea celui disparut, mort sau in viata, cazurile raman, macar teoretic, active.

    PRACTIC INSA... Chiar daca se spune ca se iau in calcul toate posibilitatile, de fapt toate celelalte ipoteze sunt excluse din start. In unele cazuri se mai fac vag cautari-verificari, insa mai mult de ochii lumii. Dar atat timp cat exista un singur om pe judet desemnat sa se ocupe de toate disparitiile de minori, dar si de prinderea unor infractori, faptul ca suspiciunile de inec sunt tratate tangential capata o explicatie. "Toate indiciile conduc la faptul ca s-a inecat, insa, daca nu s-a gasit corpul, nu poate fi exclusa nici o ipoteza si cercetarile continua. Copilul este dat in UG"... este o fraza devenita deja cliseu.

    DACA NU-S INDICII, SE FABRICA. Leonard Podaru din Braila avea 16 ani in 1997, cand a disparut. Conform dosarului, baiatul "s-a dus la scoala si nu s-a mai intors. A fost vazut ultima oara de mai multi prieteni pe malul Dunarii la plaja, iar, dupa mai multe ore, parintii i-au gasit hainele in locul in care se scaldase". De aceea, asupra lui planeaza suspiciunea de inec. Insa parintii baiatului spun altceva: "Aflasem intr-adevar ca ar fi fost vazut pe malul Dunarii. Un fost coleg al lui mi-a spus ca l-ar fi vazut intr-un grup de tineri. Era imbracat cu un tricou si o pereche de bermude. Dar n-am gasit nici o haina", ne-a spus tatal baiatului.

    UN MARTOR PIERDUT. Robert Neghina din Costinesti a disparut la 1 iulie 2006, cand a plecat la plaja cu un prieten fara stirea parintilor. Prietenul lui l-a vazut ultima oara in apa pe la 14:45. Se balacea aproape de mal, pentru ca nu stia sa inoate. La acea ora, pe plaja si in mare erau foarte multi turisti.

    Disparitia a fost sesizata seara, iar familia a inceput cautarile prin statiune. Un gardian care-si facea rondul, vazand poza, a spus ca l-a intalnit pe baiat in aceeasi seara pe faleza. Parintii au comunicat acest amanunt la postul de politie din Costinesti, insa suspiciunea de inec a fost mai puternica pentru seful de post decat testarea altor ipoteze. Gardianul a fost contactat de politistii de la Urmariri abia in luna septembrie (dupa ce trecusera doua luni de la disparitie - n.r.). Iar martorul n-a mai putut sa recunoasca atunci, dintr-o multime de poze cu copii, chipul lui Robert…

    TREI FOI. Conform spuselor mamei lui Robert Neghina, dupa trei saptamani, dosarul aflat la postul de politie din localitate continea trei hartii. Declaratia parintilor, procesul-verbal de cercetare la fata locului si afisul cu semnalmentele. Nu existau nici declaratii ale martorilor eventualului inec, desi pe plaja in momentul disparitiei era o multime de oameni care ar fi putut observa ceva. Iar salvamarii patrulau pe mal tocmai pentru a preveni astfel de tragedii. In schimb, familia a primit asigurari ca s-a declansat procedura specifica de cautare. Ca poza disparutului a fost trimisa la toate sectiile de politie din tara, inclusiv la politia transporturi, si ca, cel putin teoretic, fiecare agent il cauta. Dar agentii bucuresteni din Gara de Nord nu stiau de caz in septembrie, iar in Gara Basarab nu se stia nici in noiembrie, dupa patru luni.

    La inceputul lui septembrie, incurajati de faptul ca marea nu a scos la mal corpul baiatului, dar si de declaratia gardianului care sustinuse ca l-a vazut apoi in viata, parintii au inceput sa-l caute pe strazi. Asa au ajuns in Bucuresti si au luat la batut pietele, parcurile, garile si statiile de metrou, lipind afise si intreband de copilul lor.

    "LA PAS". Andreea Dodan a fost cautata si prin baltile din zona Plopeni

    MARTURII NECREDIBILE. In drumurile facute prin Bucuresti, parintii copilului au intalnit oameni care l-au recunoscut pe Robert din poze. Sau cel putin asa au afirmat. Pentru mama a fost suficient, dar nu si pentru politisti. Marea majoritate a declaratiilor venea din partea copiilor strazii, care in fata oamenilor legii nu sunt credibili. Totusi, in noiembrie, o echipa din cadrul serviciului Urmariri al IJP Constanta a plecat cu mama la drum spre Bucuresti si Ploiesti pentru a-i intalni si a le lua declaratii celor care afirmau ca l-ar fi intalnit pe Robert printre copiii strazii. Insa, conform ofiterului judiciarist care a preluat cazul, declaratiile acestora prezinta neconcordante in descrierea disparutului.

    Pe telefonul mobil mama a primit si cateva mesaje prin care i se spune ca fiul ei e intr-o retea de copii tinuti pentru cersit si ca urmeaza sa fie dus in Italia. Daca sunt glume proaste sau nu nu s-a putut afla, deoarece erau trimise de pe cartele prepayed ce nu pot fi identificate.

    "Cercetarile continua, noi trimitem periodic adrese pe la centrele de minori, dar sunt mari indicii ca s-ar fi inecat, pentru ca ultima oara a fost vazut in apa si nu avea motive sa plece de acasa. Am trimis o adresa si la bulgari, pentru ca, in general, tot ce se ineaca la Costinesti este scos la ei", ne-a spus ofiterul din cadrul compartimentului Urmariri al IJP Constanta, care se ocupa de toti disparutii din judet.

    BLOND, CU OCHI ALBASTRI. Burcsa Csaba avea 1 an si 7 luni in aprilie 2004, cand a disparut din curtea casei concubinului mamei sale, din satul Mohu, judetul Sibiu. "Cautarile minorului au inceput imediat de catre membrii familiei si vecini", se precizeaza in raportul de caz al politiei. Li s-au alaturat lucratorii de la postul de politie Selimbar si apoi o echipa complexa din cadrul IJP Sibiu si un caine de urma. "Cautarile-scotocirile in localitate si pe malul raului au continuat timp de trei zile", este scris in informarea IJP Sibiu. "La fata locului s-a deplasat echipa operativa formata din lucratori ai Serviciului de Investigatii Criminale si ai Serviciului Criminalistic, cu ocazia cercetarii fiind ridicate fire de par ale minorului disparut, dupa care a fost instituita masura punerii in urmarire locala si generala, concomitent cu inaintarea unei note sinteza cu semnalmentele minorului la toate inspectoratele de politie din tara." Interesant ar fi de aflat cum anume a fost copilul in UG, atata vreme cat el nu avea nici o fotografie, iar portretul-robot a fost facut si mediatizat abia dupa doi ani, in iunie 2006. Sa fi fost cautat baietelul numai dupa semnalmente? "Inaltime 60 cm, greutate 15 kg, ten deschis, par blond, ondulat, ochi albastri, fata rotunda, gras." La inaltimea unui copil de 5-6 luni si cantarind cat unul de 3 ani, mult prea gras...

    INDICII DE-A BUSILEA. In urma cercetarilor specifice, politia a stabilit doua ipoteze: ori copilul a fost luat de tatal natural, la care se aflau si ceilalti doi frati ai lui Csaba, ori a cazut in albia Cibinului, care trece cam la 50 de metri prin spatele curtii cu pricina. Cum prima ipoteza a cazut in urma verificarilor, singura varianta a ramas Raul Cibin. Desi mama copilului a sustinut ca baietelul nu trecea de gardul din sarma ce inconjura curtea, un vecin a declarat ca el il mai vazuse pe copil chiar si cu un an inainte jucandu-se in afara curtii, spre rau. Fapt oarecum posibil doar daca data reala a nasterii copilului este cea trecuta in raportul IJP Sibiu (09.01.2002), si nu cea inregistrata pe site-ul IGP (01.09.2002). Pentru ca, daca la un an si cateva luni un copil se poate zbengui, la 9-10 luni nu poate decat sa mearga de-a busilea.

    POZA DATA IN URMARIRE. In iunie 2006 (dupa doi ani - n.r.) a fost audiat si concubinul cu care traia mama in momentul disparitiei micutului. De altfel, datele dupa care a fost realizat portretul-robot au fost furnizate de el. Se pare insa ca memoria nu l-a ajutat foarte mult, deoarece nici mama nu a recunoscut chipul copilului ei in portretul cu pricina. Portret cu care, altminteri, este in continuare cautat copilul. Cat despre cea care l-a adus pe lume pe Csaba... "Fiind prezentata Serviciului criminalistic pentru intocmirea unui nou portret vorbit cu ajutorul Aplicatiei Imacetrak, lucratorul specializat nu a putut sa intocmeasca un alt portret, deoarece, in afara ca acesta era blond si avea ochi albastri, nu s-a mai putut pronunta cu privire la alte trasaturi." Acum, cautarea copilului este doar o formalitate. Chiar in informarea de la IJP Sibiu se mentioneaza in incheiere ca "din cercetarile si investigatiile efectuate in cauza privind disparitia minorului Burcsa Csaba rezulta ipoteza ca acesta a cazut in Raul Cibin, pista pe care mergem in prezent".

    99% INEC. Lusciac Cristina din Vatra Dornei a disparut tot in aprilie 2004. Era la joaca, in curtea bunicilor, si a iesit in fuga dupa minge. De-atunci n-a mai fost vazuta. Mingea insa a fost vazuta de fratele ei la 500 de metri mai la vale plutind pe Raul Bistrita, care curge peste drum de casa bunicilor. "Banuim ca a vrut sa scoata mingea si a cazut in apa. 99%... s-a inecat", ne-a spus inspectorul principal Palaghioi Dumitru de la Politia Vatra Dornei. "Am cautat-o pe mal pana la baraj. N-au fost altfel de cautari, ca atunci nu aveam procedurile dupa care lucram acum, si nici nu exista posibilitatea sa o fi luat cineva, ca nu sunt in zona oameni cu cazier", a continuat judiciaristul.
    Nici asasinul Larisei Chelaru nu avea cazier, nici cel al Andreei Dodan, insa asta nu i-a impiedicat sa ucida.

    DE LANGA BLOC, IN BISTRITA. Gheorghiu Vasile este un baiat de 6 ani din Brosteni, Suceava. A disparut la 4 aprilie 2006. Face parte dintr-o familie numeroasa ce locuieste intr-unul din blocurile din zona miniera. Toata ziua s-a jucat impreuna cu surorile lui, dar ultima oara a fost vazut la ora 18:00, singur langa bloc. Dar la aproximativ 150 de metri de blocuri curge Bistrita. "Este foarte probabil sa se fi inecat", ne-a spus Dan Murisanu, agent-sef adjunct din serviciul Urmariri al IJP Suceava. "A doua zi ne-a spus cineva ca a vazut un corp plutind la 2-3 km de Brosteni. E posibil sa fi fost el, desi in ziua aceea au cazut in Bistrita vreo patru oameni. Parintii l-au cautat in acea seara singuri prin subsolurile blocurilor si au semnalat disparitia copilului a doua zi. A fost cautat cu jandarmi si pompieri. Au fost vreo doua-trei barci si l-am cautat pe apa si pe sub maluri pana in coada Lacului Bicaz. Nu l-am gasit. Noi continuam activitatile de cautare, dar ajungem mereu in acelasi punct."

    DRUMUL PESTE APA. Marincat Bianca Ramona este din Viseul de Sus, judetul Maramures, si avea 8 ani cand a disparut. La 1 iunie 2006, in jurul orei 18:00, fetita a plecat de acasa in vizita la o prietena de-a sa, care locuieste pe o strada invecinata, la 300 de metri distanta. A stat aici o ora, dupa care s-a intors spre casa. Nu a mai ajuns... Era imbracata cu un trening rosu. Parintii au anuntat disparitia la postul de politie in aceeasi zi. S-au facut scotociri si in padurea langa care locuia fetita. "Au fost cautari ample timp de doua saptamani cu jandarmi, vanatori de munte, graniceri, grupe mobile si localnici. S-a cautat si in padure, si pe apa", declara comisarul Coste Dorin, judiciarist la IJP Maramures.

    N-a vazut-o nimeni cazand in apa, dar, pentru ca in drumul ei spre casa Bianca trebuia sa treaca peste Paraul Valea Pestilor, pe un pod improvizat din lemne, cazul a fost considerat "suspiciune de inec". "Paraul era foarte umflat la data respectiva, deoarece fusesera precipitatii abundente. De obicei, adancimea paraului nu este mai mare de un metru, dar in acea perioada avea doi metri jumate", spune comisarul Coste. "Am incercat sa trimitem o echipa de pompieri cu barca, dar era foarte periculos. Am facut si o experienta: am aruncat in apa involburata un bustean de greutatea copilei si acesta a ajuns in Raul Vaser, la 200 de metri de locul unde se presupune ca ar fi cazut fetita, in doar cateva secunde. S-a cautat timp de doua saptamani, iar cautarile s-au reluat cand apa a mai scazut, dar nu am gasit nimic." Acum, pe Bianca n-o mai cauta nimeni. Politia asteapta ca undeva, candva, apa sa o scoata la suprafata.

    A RAMAS DOAR O BUCATA DE CRANIU
    Un caz in care s-a adeverit suspiciunea de inec este cel al lui Sali Andrei Valentin din Bailesti, Dolj. La data disparitiei, 13 iunie 2006, avea 2 ani. Inca din prima noapte s-a luat la rascolit dereaua ce trecea prin apropierea casei. La 25 iulie, la aproximativ un kilometru de casa, pe malul canalului au fost gasite cateva fragmente osoase si bluza copilului. O bucata de craniu si cateva coaste, atat a mai ramas din Sali. Dupa sase luni a venit si rezultatul analizelor ADN, care au confirmat ca ramasitele sunt ale copilului. Cazul a fost inchis, dar intrebarile fara nici raspuns au ramas. Dupa fragmentele osoase nu s-au putut stabili nici cauza mortii si nici data ei. A murit Sali inecat? Sau era decedat cand a ajuns in apa? A murit chiar in ziua disparitiei sau mai tarziu? Ce i s-a intamplat de au ramas din el doar cateva oase la numai 12 zile de la disparitie? Si de ce nu l-a gasit nimeni mai devreme, desi dereaua fusese periata aproape zilnic de politisti si de familie?

    LE-ATI VAZUT?
    SIMON ANDREEA. La 15 decembrie 2005, Andreea Simon (foto) a plecat de acasa la magazinul de langa bloc. Camerele de luat vederi de aici o surprind pe fata de 9 ani facand cumparaturile si primind restul la bancnota de un milion - in jur de 900.000 de lei. Andreea iese apoi din magazin cu doi frati, prieteni de-ai ei, pe care-i intalnise inauntru. Se joaca cateva minute cu zapada, dupa care pleaca impreuna cu ei spre casa. La circa 30 de metri de bloc, fata se desparte de cei doi. Ulterior, baietii au declarat politiei ca fata a luat-o spre casa, dar pe alt drum decat cel obisnuit. De atunci, Andreea Simon a disparut. Despre cazul ei, seful Politiei Romane ne-a declarat ca "se lucreaza. Am vazut ultima evaluare acum doua saptamani. E un caz foarte complicat si interesant. Cu multe dubii… Sunt niste activitati specifice care se fac. Dar n-as vrea sa dau detalii. Insa avem cateva ipoteze interesante, mi se par mie, de verificat. Sunt piste in curs de elucidare".

    IAKAB ROXANA. A disparut la 4 noiembrie 2006. Intr-o zi de sambata, la pranz, intre doua scari de bloc. Fusese in vizita la o matusa si se intorcea acasa. Exista martori care spun ca au vazut-o la parter, in fata usii de la intrarea in apartament. N-a mai ajuns acasa. Din investigatiile politiei rezulta ca fetita, care avea atunci 4 ani si 11 luni, a fost rapita. Au trecut de-atunci trei luni si nimeni nu poate spune daca Roxana mai este in viata…
    Seful Politiei Romane spune ca in acest caz de disparitie "apar in continuare date". Si cazul Roxanei, si cazul Andreei Simon sunt pentru chestorul principal Dan Fatuloiu "foarte interesante si foarte complexe. Dar am vazut ca se lucreaza, si se lucreaza in sistem «task force», cu toate structurile de aplicare a legii. Sunt cazuri sensibile amandoua. Eu sper sa nu faca parte din cazurile acelea dramatice".
  • Adriana Oprea Popescu
  • ×