x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special DISTRUGERE CU BINECUVÂNTARE DE SUS/Fathi Taher, un spion DIE şi misterul dintr-o pădure

DISTRUGERE CU BINECUVÂNTARE DE SUS/Fathi Taher, un spion DIE şi misterul dintr-o pădure

de Andrei Badin    |    20 Dec 2008   •   00:00
DISTRUGERE CU BINECUVÂNTARE DE SUS/Fathi Taher, un spion DIE şi misterul dintr-o pădure

În 1938, renumitul savant Elie Carafoli a pus bazele unei fabrici specializate în producţia de bombe de aviaţie şi încărcătoare pentru mitraliere de avion. Uzina se numea Întreprinderea Română Mecanică şi Chimică Mija. Astăzi a rămas doar o poveste. Undeva într-o pădure din judeţul Dâmboviţa, în spatele pazei militarizate, afacerea a ajuns în posesia controversatului om de afaceri Fathi Taher, care a promis ba o facultate pentru studenţii arabi, ba într-un final un hotel. O afacere ciudată, ale cărei iţe sunt în continuare descâlcite de Jurnalul Naţional.



Până în 1989, la Mija se produceau grenade de mână ofensive şi defensive, bombe de aviaţie, rachete antitanc, mitraliere cu două şi patru ţevi, proiectile reactive, cutii de viteze pentru transportoare blindate. Dar şi alte piese de mici sau mai mari dimensiuni. Uzina era utilată cu maşini de prelucrat cu comandă numerică, maşini produse în Germania, Elveţia, Japonia etc. Oareşcum în spiritul timpului.

SCURTĂ ISTORIE
În 1991, întreprinderea a intrat în componenţa nou-înfiintaţei Regii Autonome de Tehnică Militară (RATMIL RA), unitate aflată în subordinea Ministerului Industriilor. Din acel an, volumul comenzilor de tehnică militară a scăzut astfel încât uzina s-a văzut nevoită să se reorienteze spre producţia civilă. Uzina a fost lovită şi de interese politice. 1997 a fost un an rău
pentru întreprindere.

BERCEANU, NICOLĂESCU ŞI INDIA
În acea perioadă, UM Mija se afla în componenţa ROMARM RA, aflată în subordinea Ministerului Industriilor, condus de Radu Berceanu (PD). Interesant este că, în acea perioadă, una dintre persoanele-cheie de la ROMARM era Eugen Nicolăescu, în prezent ministrul Sănătăţii. Tot în acea perioadă, exporturile uzinei se făceau prin Romtehnica, aflată în subordinea Ministerului Apărării, condus de Constantin Dudu Ionescu, în prezent membru PD-L. Totul a început de la New Delhi (India), unde a avut loc o licitaţie pentru bombe de aviaţie. Licitaţia a fost câştigată de Romtehnica, valoarea contractului fiind de 118.000.000 USD. A început păruiala pe comisioane. Drept urmare, "băieţii deştepţi" de la RATMIL au trimis o scrisoare oficială Guvernului indian în care anunţau că "Romtehnica este doar un intermediar, iar producătorul bombelor este RATMIL prin fabrica sa de la Mija".  Indienii, care nu au voie să cumpere arme de la intermediari, indiferent cine ar fi aceştia, s-au văzut nevoiţi să rezilieze contractul. Pentru a acoperi urmele, Eugen Nicolăescu a fost demis din funcţia de director RATMIL şi transferat "disciplinar" la… Ministerul de Finanţe, iar în locul lui a fost adus un alt membru PD, Gigel Bratiloveanu. În prezent, Bratiloveanu este consilier economic la Ambasada României de la Moscova. În 2005 îl găsim ca reprezentant al unei firme din Craiova care importa camioane militare.

MIZA DE 85 DE HECTARE ŞI TAHER
După 2004, "băieţii deştepţi" din imobiliare au pus ochii pe terenul fabricii, peste 85 ha, situat într-o zonă de deal superbă şi înconjurată de păduri de stejar. O ultimă lovitură a distrus ceea ce mai rămăsese din gloria fostei fabrici. Aceasta a fost preluată de un grup de "investitori" format din Fathi Taher, Marin Antonescu şi şeful OMNIASIG, Constantin Toma. Oficial, acţionariatul firmei arată cam aşa: Consiliul Judeţean Dâmboviţa (cu o participaţiune de circa 40%), trei vehicule investiţionale (Quatron International, Rivta Aktiengesellschaft, Rivta Handelsges – peste 50%) şi directorul general al companiei de asigurări Omniasig, Constantin Toma, cu circa 8%. Taher a precizat însă că deţine controlul a "60% din acest proiect".

AGENTUL DIE AL LUI BĂSESCU
Marin Antonescu s-a născut la 25 martie 1953 în comuna  Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa. A fost ofiţer DIE sub acoperire în Belgia. Cu puţin timp în urmă, fostul premier al Guvernului României Petre Roman povestea despre fostul ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe comuniste Marin Antonescu. Acesta a lucrat în Belgia în subordinea lui Silvian Ionescu, membru marcant al PD în aceeaşi perioadă (1987-1990) când Traian Băsescu era şeful agenţiei NAVROM la Anvers. Antonescu a făcut parte din PDSR şi a ajuns în PD datorită lui Băsescu. Astăzi este vicepreşedinte al Partidului Democrat, filiala Dâmboviţa. Antonescu are afaceri cu Mohammad Yassin, prietenul lui Băsescu şi "moştenitorul cinstit"  al lui Omar Hayssam, aşa cum spunea preşedintele.

TUNUL
Fathi Taher s-a instalat la Mija anunţând înfiinţarea unui Centru Academic. Cu toate că anunţase altceva. Iar legea spune clar: "Titlul de parc industrial poate fi obţinut de o societate comercială, persoană juridică română, având exclusiv ca obiect de activitate administrarea parcurilor industriale". Interesant este că Taher voia o universitate unde ar fi urmat să studieze 10.000 de studenţi, mare parte de origine arabă. Oare ce ar fi urmat să studieze câteva mii de studenţi străini într-o fostă fabrică de armament dotată cu poligoane subterane de testare şi situată în mijlocul unei păduri şi la 15 km de cel mai apropiat oraş? Şi iată cum o uzină înfloritoare, cu peste 6.000 de angajaţi, a fost desfiinţată, mii de oameni au rămas pe drumuri, fiind nevoiţi să părăsească zona, satele din jurul localităţii fiind aproape depopulate. De exemplu, la Şcoala Generală Adânca (localitate situată la 3 km de Mija şi în care peste 80% din populaţia activă îşi desfăşura activitatea la fosta Uzină Mecanică), dacă până în 1990 numărul mediu de copii într-o clasă era de peste 30 de elevi, în prezent sunt clase şi cu opt-zece copii, iar tendinţa este de scădere.
Fathi Taher (sus) şi Mohammad Yassin (jos). Unul e "băiat deştept", altul "moştenitor cinstit"
Foto: Marina Constantinoiu/Jurnalul Naţional

NEDUMERIRE
Există însă o mare nedumerire. Combinaţia între cetăţeni arabi aflaţi în relaţii suspect de apropiate cu persoane condamnate pentru terorism (vezi combinaţia Yassin – Omar Hayssam), ofiţeri DIE şi fiecare având legături mai mult sau mai puţin suspecte, ca, de exemplu, Marin Antonescu cu preşedintele României.


"Titlul de parc industrial poate fi obţinut de o societate comercială, persoană juridică română, având exclusiv ca obiect de activitate administrarea parcurilor industriale",
spune legea

×
Subiecte în articol: special taher