x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Doctori, afacerişti de ocazie

Doctori, afacerişti de ocazie

de Petru Zoltan    |    04 Sep 2008   •   00:00

O angajată a Ministerului Sănătăţii şi-a dat foştii şefii în judecată pentru ai obliga pe aceştia să-i recunoască drepturile de autor. Povestea începe în anul 1997, cînd femeii i s-a solicitat să realizeze nişte desene pentru ilustrarea unui manual de igienă, care urma să fie vîndut patronilor din industria alimentară.



O angajată a Ministerului Sănătăţii şi-a dat foştii şefii în judecată pentru ai obliga pe aceştia să-i recunoască drepturile de autor. Povestea începe în anul 1997, cînd femeii i s-a solicitat să realizeze nişte desene pentru ilustrarea unui manual de igienă, care urma să fie vîndut patronilor din industria alimentară.   

În  anul 1997, Nicolae Poll, director în cadrul Ministerului Sănătăţii, s-a gîndit că ar fi bine ca oamenii care lucrau în alimentaţia publică să fie instruiţi cu noţiuni fundamentale de igienă. Proaspăt reîntors din Anglia, Nicolae Poll a realizat împreună cu Adriana Ileana Şerban, medic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, un manual de igienă, care urma să fie vîndut patronilor din comeţul alimentar şi alimentaţia publică. "Atunci m-am gîndit că ar fi foarte bine să obligăm patronii din acest domeniu să-şi instruiască oamenii, dar, ca să aibă un suport de curs am scris această carte”, a spus Nicolae Poll. Imediat, Adriana Şerban i-a solicitat unei angajate din cadrul  Ministerului Sănătăţii, să le ilustreze cartea. Manualul nu a fost tipărit de Direcţia de Sănătate Publică, cum ar fi fost normal, ci de firma For L Exim, patronată atunci de Laurenţiu Boteanu, asistentul doctorului Poll. După apariţia primei ediţii, în cinci mii de exemplare, se pare că Adriana Şerban şi Nicolae Poll au uitat de existenţa graficianului. "Am solicitat în repetate rînduri negocierea şi semnarea unui contract precum şi plata unei renumeraţii echitabile. Am fost amînată de fiecare dată pe motiv că vom semna un contract în momentul în care se vor găsi sponsori.”, susţine graficianul, sub protecţia anonimatului.  

JUDECATĂ. Odată cu apariţia unei noi ediţii, Adriana Şerban şi Laurenţiu Boteanu nu au mai menţionat cine este autorul desenelor. Nici Nicolae Poll nu a mai fost menţionat ca autor, îl locul său fiind trecut doctorul Adrian Călugăru fost şef serviciu la Autoritatea de Sănătate Publică. După mai multe tergiversări, graficianul i-a dat pe aceştia în judecată, pentru că au continuat să editeze şi să distribuie manualele, fără a specifica cine este autorul desenelor. Speriaţi că au fost daţi în judecată, Adriana Şerban împreună cu Laurenţiu Boteanu l-au contactat pe Nicolae Poll pentru a contribui la plătirea daunelor morale. "Eu le-am spus că nu am primit drepturi de autor. La cele trei termene de judecată, cei doi au exercitat presiuni asupra mea să contribui. Eu nu aveam de ce să dau bani, pentru că eu nu am beneficiat de nimic”. Nicolae Poll a fost la un pas să-i dea în judecată pe Laurenţiu Boteanu şi Adriana Şerban, motivul invocat de acesta fiind că au făcut mai multe ediţii, fără acordul său. "Doctoriţa Şerban a mai scos un manual, unde nu mai figuram ca autor, iar în locul meu a fost trecut doctorul Adrian Călugăru”, susţine Nicolae Poll.

Potrivit site-ului Autorităţii de Sănătate Publică Bucureşti (ASPB), Adrian Călugăru figurează ca şef serviciu, iar Adriana Ileana Şerban este inspector sanitar. Am încercat să-i contactăm pe cei doi medici, dar Viorica Nicolescu, purtătorul de cuvînt al ASPB, ne-a declarat că Adriana Ileana Şerban s-a pensionat, iar Adrian Călugăru nu mai lucrează în cadrul autorităţii.

DESPĂGUBIRI. Graficianul a dat în judecată şi editurile care au publicat manualul. Editura Semne şi-a recunoscut vina şi a acceptat să-i plătească graficianului despăgubiri în valoare de 70 de milioane de lei vechi. În luna iunie, firma For L Exim împreună cu Laurenţiu Boteanu şi Adriana Şerban au recunoscut că au încălcat legea şi  au plătit despăgubiri în valoare de trei mii de euro.

×