x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Documentarea Scînteii în arhive

Documentarea Scînteii în arhive

de Ilarion Tiu    |    06 Ian 2010   •   00:00
Documentarea Scînteii în arhive
Sursa foto: Jurnalul foto/

Am "parcurs" anul 1989 din perspectiva documentelor de arhivă. Întâi de toate am cercetat dosarele aflate în depozitele Arhivelor Naţionale.
"Operaţiunea" a început încă din toamna anului 2008, întrucât volumul de informaţii a fost imens. Am citit peste 250 de dosare de arhivă, din care am extras cele mai importante informaţii care ne-au ajutat la realizarea suplimentului Scînteia.

Dacă nu aş fi ştiut deznodământul din decembrie 1989, conform arhivei Partidului Comunist Român, nimic nu prevestea sfârşitul. Funcţionarii de "Partid şi de Stat" emiteau aceleaşi rapoarte seci, făceau prognoze triumfaliste şi refuzau să accepte că în jurul ţării regimurile comuniste se prăbuşeau. Nu ştiu în ce măsură, pe viitor, istoricii vor putea face o analiză a situaţiei ţării în ultimul an al regimului doar din Arhiva Comitetului Central al PCR.

Noi, la Scînteia, am confruntat datele din dosare cu mărturiile memorialistice publicate, i-am întrebat pe demnitarii de atunci care era raportul dintre informaţia oficială şi realitatea "din teren" etc. După toată această muncă am reuşit să le prezentăm cititorilor România
de acum 20 de ani.

O imagine mult mai reală a ţării în 1989 se regăseşte în arhivele Securităţii, depozitate la CNSAS. Acolo am identificat câteva zeci de dosare care conţin rapoarte ale direcţiilor Securităţii privind "starea de spirit", evenimentele de la graniţe, situaţia din Ministerul Apărării Naţionale, "incidente" din economie etc. Însă din cauza legii de acces la dosarele Securităţii, reproducerea dosarelor necesită o serie de formalităţi care îngreunează accesul real al cercetătorilor şi al gazetarilor la documente. Fiecare filă din dosar trebuie "anonimizată" şi "certificată", astfel încât pentru copii "xerox" după un dosar de, să zicem, 400 de file aştepţi câteva luni.

 Întrucât pentru un demers de presă nu poţi să "investeşti" atâta vreme, a trebuit să merg la sala de studiu a CNSAS cu laptopul şi să extrag cele mai importante informaţii din "dosarele anului 1989" pentru cititorii noştri. Le-am oferit, în consecinţă, ştiri pe care nu le-au putut citi niciodată în ziare - accidente de muncă, treceri ilegale de frontieră etc.

La final, cred că suplimentul Scînteia va fi un instrument de lucru pentru cercetătorii şi ziariştii care doresc să scrie despre anul 1989 pe viitor. Am reprodus fidel cele mai semnificative documente, specificând cotele de arhivă unde acestea se regăsesc. Din lipsă de spaţiu, nu am reuşit să publicăm integral informaţiile găsite în dosarele de arhivă. Însă, cine este interesat poate să meargă pe "urma" noastră.

×
Subiecte în articol: special scînteia arhiva documentare