x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special DOLIU - Bunica lui Obama, legătura lui cu albii

DOLIU - Bunica lui Obama, legătura lui cu albii

de Marina Constantinoiu    |    05 Noi 2008   •   00:00
DOLIU - Bunica lui Obama, legătura lui cu albii

A jucat un rol important în viaţa candidatului democrat la Preşedinţia americană şi, ştiindu-se bolnavă, a ţinut să voteze. Şi-a exprimat opţiunea în cadrul votului anticipat, iar votul său a fost validat, deşi ea a murit. În familia lui Barack Obama este doliu, de alegeri.



Madelyn Dunham, bunica lui Barack Obama, care a decedat din cauza unui cancer la vârsta de 86 de ani, a avut un rol foarte important în viaţa candidatului democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, pe care l-a crescut în spiritul valorilor tradiţionale americane, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Născută Madelyn Lee Payne la 26 octombrie 1922 la Peru, statul Kansas, într-o zonă a Americii rurale şi conservatoare, bunica din partea mamei lui Barack Obama nu a participat la campania nepotului ei. Obama a adus deseori omagii bunicii sale, care şi-a început cariera ca secretară, ajungând să deţină în 1970 funcţia de vicepreşedinte al Băncii din Hawaii.

SACRIFICII
“Ea este cea care m-a învăţat cu adevărat ce înseamnă munca grea”, a precizat Obama în august, în discursul său în faţa Convenţiei democrate care îl învestise în cursa pentru Casa Albă. Madelyn Dunham şi soţul ei, Stanley, l-au crescut pe Barack Obama în apartamentul lor din Hawaii, în care au locuit împreună cu fiica lor Ann după război.

CULOAREA, OBSEDANTĂ
Potrivit autorului biografiei “Obama: de la promisiuni la putere” (“Obama: from promise to power”), David Mendell, bunica lui Obama nu a văzut cu ochi buni în 1960 căsătoria lui Ann cu un kenyan venit în insulă să studieze, într-o perioadă când uniunile interrasiale erau interzise în mai multe state americane.

Tatăl, Barack Obama senior, a părăsit familia când fiul său avea numai 2 ani. După ce a divorţat şi s-a recăsătorit cu un indonezian, Ann a plecat să locuiască la Jakarta, oraşul unde Barack a crescut până la vârsta de 10 ani.

La acea vârstă, el s-a întors la Hawaii, unde va fi crescut de bunicii săi, care i-au plătit studiile gimnaziale, beneficiind astfel de o educaţie într-o şcoală privată frecventată de elita albă. Viitorul candidat povestea în autobiografia sa “Visurile tatălui meu”, publicată în 1995, momentul din adolescenţa sa în care a descoperit abuzul de alcool şi de droguri, comportament foarte criticat de bunica sa, la care va rămâne până la plecarea în 1979 la universitatea din Los Angeles. Potrivit autobiografiei sale, tot în acea perioadă el a descoperit că rasismul exista şi în familia sa. Bunicul său i-a spus într-o zi că dacă bunica sa refuză să ia autobuzul pentru a se duce la locul de muncă este pentru că îi e frică să nu întâlnească un cerşetor de culoare.

Barack Obama şi-a pierdut în 1982 tatăl, iar mama în 1995.

“Ea renunţa să cumpere o maşină sau o fustă pentru ca eu să duc o viaţă mai bună. Tot ce avea îmi dăruia”


Barack Obama, despre bunica sa

×
Subiecte în articol: special obama bunica barack barack obama