x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Doliu la Dinamo

Doliu la Dinamo

16 Feb 2004   •   00:00

Constantin Popescu si Liviu Retezeanu, antrenorul secund, respectiv medicul unei grupe de fotbalisti juniori de la Dinamo, au murit in vila Alina din Busteni, unde se aflau in cantonament. Tragedia a fost provocata de intoxicatia cu monoxid de carbon.

Constantin Popescu si Liviu Retezeanu, antrenorul secund, respectiv medicul grupei de juniori nascuti in 1987, de la Dinamo, au murit sambata dimineata in vila Alina din Busteni, unde se aflau in cantonament. Cinci fotbalisti in stare grava au fost transportati de ambulanta la Centrul de Primiri Urgente Busteni, insa acum se afla in afara oricarui pericol. Din primele cercetari rezulta ca tragedia a fost provocata de viscolul puternic care a directionat gazele in camerele sportivilor. LAURA CALCIU Busteni

Sambata dimineata, in jurul orei 5:00, unul dintre copii s-a trezit cu mari dureri de cap. "Ma durea rau capul. Si ameteam. M-am ridicat din pat, dar am cazut. Am strigat la colegii mei de camera, dar nici unul nu imi raspundea. Cu greu m-am ridicat si m-am dus la camera medicului sa imi faca ceva. Am batut, am batut, am batut. Mult timp. Nimeni nu a raspuns. Atunci am alertat administratorul, care a spart usa. I-am gasit morti pe antrenorul Constantin Popescu si pe medicul Liviu Retezeanu", a declarat George Celnicu.

"Trebuia sa fiu eu la Busteni" Acesta a fost primul dintre juniori care a reactionat dupa intoxicatia de monoxid de carbon. Alti patru coechipieri de-ai sai s-au trezit cu dureri de cap si stari de voma. "Eu cand am intrat era unul pe pat si altul la balcon. Usa era deschisa. Am incercat sa-l resuscitez. Am crezut ca poate fi salvat, dar nici o sansa. Din el ieseau numai gaze. M-am intoxicat si eu", a declarat "secundul" Nicolae Ivan. Acesta l-a suplinit in cantonamentul de la Busteni pe Cornel Mirea, principalul grupei de juniori nascuti in 1987, avand piciorul in ghips. "De doua saptamani sunt in concediu medical din cauza unei fracturi de tendon la piciorul stang. Conducerea l-a desemnat pe Constantin Popescu sa ma inlocuiasca. In mod normal, eu trebuia sa fiu in locul lui la Busteni! Mi se face pielea ca de gaina cand ma gandesc ca puteam sa fiu eu mort in locul sau", a declarat Mirea.

Investigatii suplimentare Cei cinci juniori intoxicati au fost transportati la Centrul de Primiri Urgente Busteni. Fotbalistii au stat sub tratament cateva ore sub supraveghere medicala, dupa care au fost externati. Impreuna cu ceilalti colegi, ei au ajuns la Bucuresti cu un autocar pus la dispozitie de conducerea clubului din Stefan cel Mare. Celor cinci juniori dinamovisti care au acuzat probleme medicale dupa incidentul de la Busteni li s-a recomandat in mod ferm sa se prezinte la medic, peste doua saptamani, pentru a fi supusi unor electroencefalograme, intrucat, in cazul unor intoxicatii cu o cantitate mai mare de monoxid de carbon, exista posibilitatea ca functiile creierului sa fie afectate. Jucatorii Alexandru Vladoiu, Alexandru Dan, Mihai Toader, Geremi Baud si George Celnicu au fost internati sambata, pentru efectuarea unor investigatii suplimentare. Cadavrele lui Constantin Popescu si Liviu Retezeanu au fost transportate la Serviciul de Medicina legala din Ploiesti pentru efectuarea autopsiei. Din primele cercetari ale politistilor rezulta ca viscolul puternic si gerul de noaptea trecuta constituie cauza tragediei. Cosul s-a infundat, iar gazele nu au putut fi eliminate si au luat-o pe circuitul invers. Centrala termica se afla in balconul camerei antrenorului si a medicului. Cantonamentul de la Busteni, in care au venit 20 de fotbalisti, urma sa se termine la o zi dupa producerea tragediei.

Vila lui Dunareanu Vila Alina, in care s-a produs tragedia, era proprietatea fostului jucator al Astrei Ploiesti, Daniel Dunareanu, dar de care se ingrijeau socrii acestuia. Organele de cercetare au inceput deja o ancheta pentru a stabili care sunt vinovatii in cazul celor doi morti din staful dinamovist. "Din ce stim, trei cauze ar fi putut duce la asfixierea celor doi. Mai intai, centrala nu era prevazuta cu senzori, care sa alerteze in momentul in care se produce o disfunctionalitate. Apoi, hornul de evacuare a gazelor trebuia sa fie mai inalt. A treia cauza ar putea sa o constituie faptul ca respectiva camera nu avea nici o gura de aerisire", a spus comisarul Ilie Ion de la Politia Busteni. "Vila nu este acreditata. N-are stele, n-are margarete sau alte flori! Cand l-am intrebat pe Dunareanu, proprietarul vilei, daca autorizatia de functionare, eliberata de SANEPID, mai este valabila, mi-a spus ca nu stie pe unde sunt actele. Nu cunostea nici daca mai are drept de functionare. De asemenea, nu exista nici un contract intre Dinamo si Dunareanu, ceea ce ma face sa cred ca totul s-a facut la mica intelegere", a comentat subcomisarul Cristian Iordache.

"Caini" blestemati Dupa dramele care s-au petrecut in ultimii ani, Dinamo pare un club blestemat. Primul care a plecat intr-o alta lume a fost Catalin Haldan. Pe 5 octombrie 2000, "Buldogul" a murit pe teren in minutul 74 al meciului amical disputat la Oltenita, cu echipa locala Navol. In urma investigatiilor s-a stabilit ca moartea lui Haldan a intervenit pe fondul unor afectiuni hepatice in conditii de efort excesiv. Cezar Dinu, fotbalist crescut in Stefan cel Mare la aceeasi grupa de juniori ca si Haldan, si-a gasit sfarsitul anul trecut. In urma unui accident rutier, jucatorul Unirii Focsani a intrat in coma, decedand dupa cateva zile la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala. (Sorin Anghel)

×
Subiecte în articol: eveniment buşteni