x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Domnul Robert Hicks sau Whisky-man

0
Autor: Roxana Roseti 30 Sep 2007 - 00:00
Domnul Robert Hicks sau Whisky-man


Prima oară l-a băut cănd avea 17 ani. L-a băut cu puţină apă. Apoi, viaţa l-a adus in postura de a deveni cel mai bun degustător şi consultant in domeniu. Adică, in domeniul băuturii incercate in adolescenţă. Respectiv whisky.

Prima oară l-a băut cănd avea 17 ani. L-a băut cu puţină apă. Apoi, viaţa l-a adus in postura de a deveni cel mai bun degustător şi consultant in domeniu. Adică, in domeniul băuturii incercate in adolescenţă. Respectiv whisky.

Robert Hicks este un scoţian veritabil. A debutat in branşa licorii sus pomenite in 1964. După ce a dobăndit cunoştinţe despre toate aspectele industriei - de la distilare, maturare, arome şi pănă la imbuteliere, s-a alăturat brandului Hiram Walker şi Fiii (Scoţia) Ltd. -  proprietarii Ballantine’s - in 1970 ca Assistant Blender, ajungănd, după ani, să fie Master Blender. Are un CV impresionant, intr-o ramură la fel de impresionantă. Dar… cum e să fii un "Whisky-man"? Un fel de rege al unei licori bărbătoase şi pretenţioase? Răspunde chiar domnul Hicks, care zilele acestea s-a aflat intr-o scurtă vizită in Romănia.Â

Totul. Ce inseamnă de fapt această băutură pentru el? "Inseamnă totul… Am ieşit la pensie, m-am retras din activitate cu doi ani in urmă, cănd mi s-a propus să fiu consultant. Soţia mea imi zice că acum muncesc mult mai mult călătorind prin lume şi vorbind despre whisky. Am inceput in 1964, şi de atunci nu am mai găsit o altă meserie care să-mi placă la fel de mult! E ceea ce mi-am dorit mereu să fac." Totuşi, cum a ajuns să fie degustător? "M-am aflat la locul potrivit, la momentul potrivit. Am avut noroc. In total sunt doar şapte sau opt maeştri degustători in Scoţia şi in toată lumea. Nu e o meserie pe care o poţi invăţa la şcoală sau la facultate. Pur şi simplu trebuie să vrei să o faci. Cănd am inceput, in ’64, eram contabil la o firmă producătoare de whisky. Am lucrat la distilerie, la depozit, am făcut din toate căte ceva. Directorul, care era Master Blender, un degustător cu ştate, m-a intrebat dacă n-aş vrea să invăţ tainele acestei meserii. Şi am zis «Da!»"

Ar prefera ca oamenii să cumpere sticle de whisky, să le savureze conţinutul, in loc să le pună in vitrină şi să aştepte să le crească valoarea. "Ştiu că există mulţi colecţionari şi există şi căteva tipuri de whisky produse in cantităţi limitate, care nu sunt băute. Eu unul prefer să deschid sticla şi să mă bucur de conţinut decăt să o ţin in raft." Este aceasta exclusiv băutura bărbaţilor? "Nu. In mod tradiţional, in Scoţia mea natală, in pub-uri şi baruri, femeile nu aveau voie să consume. Se considera că numai un anumit tip de femeie intră intr-un bar şi nu era tocmai genul pe care să-l poţi prezenta mamei tale! In ultimii 20-30 de ani, femeile au inceput să frecventeze pub-urile. Whisky-ul trebuie savurat, nu contează dacă se bucură de calităţile sale un bărbat sau o femeie. Şi, ca o curiozitate, sunt mai multe femei decăt bărbaţi care ii agreează tăria!"

Esential. In ceea ce priveşte gustul, domnul Hicks consideră că "intr-un singur pahar cu whisky pot fi identificate căteva sute de arome diferite, şi eu mi-am dedicat viaţa pentru a le identifica. Dacă e distilat azi, nu poate fi băut măine. Trebuie lăsat să imbătrănească. Şi poate dura doi ani sau 20 de ani." Este atăt de elegant pe căt vrei să fie. "E o băutură pentru orice ocazie. Se pun zeama de lămăie verde, gheaţă, se umple paharul cu o băutură răcoritoare acidulată, şi whisky-ul devine longdrink. Se poate transforma şi in cocteil. Dar e suficient de elegant dacă e intr-un pahar cu gheaţă. Nu există un singur fel de a-l bea. Il bei aşa cum iţi place mai mult. Nu contează că il bei cu apă, sec sau in alte moduri, atăta vreme căt il savurezi. Esenţial este să-l bei aşa cum iţi face plăcere. Tradiţional, există toastul scoţian. Se ciocnesc paharele şi se dau peste găt. Evident, se bea sec. Dar in zilele noastre, e servit mai ales sub forma unilong drink."

Desigur, are o marcă preferată. "Scoţian fiind, preferat este cel pe care il primesc cadou. Scoţienii nu sunt zgărciţi cum se spune. Suntem doar cumpătaţi! Beau şi whisky canadian, american, japonez, coreean chiar. Imi place să fac comparaţie. Gustul i se schimbă dacă nu e distilat in Scoţia. Contează apa, aerul. Există distilerii şi in Spania, Argentina, Noua Zeelandă sau pe oriunde au ajuns scoţieni care au luat cu ei arta de a face whisky. Sunt incercări binevenite."

Nasul. Ii mai rezistă nasul la atătea "arome"? "Nasul meu e atăt de mare şi de roşu pentru că il folosesc foarte des! E un fel de muşchi antrenat. Toată lumea poate să miroasă, insă puţini incearcă să memoreze ceea ce miros. Memoria olfactivă e mai importantă decăt simţul olfactiv. Mirosul poate fi antrenat. Dacă vorbeşti cu cei care lucrează in industria parfumurilor, aceştia spun că işi antrenează nasul pentru a recunoaşte diverse mirosuri. Ei de fapt işi antrenează creierul, nu nasul. Cănd simt in nări ceva plăcut, fac tot posibilul să-mi dau seama ce este şi să-l memorez. La un moment dat, am colaborat cu un profesor universitar. El spunea că am in memoria olfactivă cam 10.000 de arome, faţă de 200 căte are un om normal. Problema nu e neapărat capacitatea de a mirosi, ci capacitatea de a memora ce miroşi.

Ce ii mai ocupă timpul? "Obişnuiam să cănt la orgă intr-o vreme, dar whisky-ul imi mănăncă cea mai mare parte din timp! Această băutură e viaţa mea. Cănd mă duc să beau cu prietenii, ii zic soţiei că mă duc la serviciu. Mă duc să testez concurenţa…"

"Urăsc plictiseala!"

"Cănd eram mai tănăr, mi-am spus că, dacă mă voi plictisi de slujba asta, imi voi căuta alta. Urăsc plictiseala. Nu-mi plac oamenii care vin lunea la serviciu, se uită la ceas şi işi spun «Ce n-aş da să fie vineri…». Intotdeauna mi-am propus să practic o meserie care-mi place. Soţia se plănge că ea este mai puţin importantă pentru mine decăt «munca mea». Culmea e că suntem căsătoriţi de 40 de ani!", spune Hicks. Robert Hicks s-a născut la 3 martie 1945, e căsătorit şi are doi fii, o fiică şi două nepoate. "Cănd munceam ca Master Blender, nu aveam un program fix. Eram responsabil pentru calitate, pentru aroma tuturor sortimentelor pe care le produceam. Nu aveam program pănă la 5 sau 6 după-amiaza. Am fost chemat la serviciu şi la 10 seara, şi la 2 dimineaţa." In prezent este consultant la Bean Global, Teachers şi McFloy. In noiembrie 2005 a primit Premiul Lifetime Achievement, al doilea dat vreodată in industrie. Şi-a inceput propria afacere de consultanţă - Scotch Whisky Consultancy, in noiembrie 2005, şi a fost solicitat pentru consultanţă de Master Blender, Laphroaig Single Islay Malt Brand Ambassador şi Teachers Highland Cream Brand Ambassador Teachers Highland Cream Brand Ambassador for Beam Global UK Ltd. Ca Master Blender la Allied Distillers a fost responsabil cu calitatea şi aroma pentru Ballantine’s blends, Teachers Highland Cream şi Laphroaig Single Islay Malt, ca şi pentru multe alte branduri, pănă la ieşirea sa la pensie. După pensionare a fost recompensat cu premiul pentru intreaga activitate la Londra in martie 2006. Premiile, trofeele şi medaliile sunt prea numeroase pentru a fi enumerate. Dar inainte de Premiul Ballantine’s 30 YO a fost recompensat cu Trofeul pentru Best Blended Scotch Whisky, pentru al treilea an consecutiv.

Citeşte mai multe despre:   tentaţii,   cănd,   whisky,   hicks,   master blender

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Constantin Chiriac, directorul FITS: „Puterea de a crede ne dă liniștea și bucuria că putem să fim în mijlocul celor mai mari încercări, cu zâmbetul pe buze”

Constantin Chiriac, directorul FITS: „Puterea de a crede ne dă liniștea și bucuria că putem să fim în mijlocul celor mai mari încercări, cu zâmbetul pe buze”
Galerie Foto Anul acesta, cu siguranță, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), ne vor lipsi spectacolele de stradă, jocurile de artificii, spectacolele de teatru, de dans, muzica, voia bună, aplauzele și,...

Iohannis repornește economia cu o parcare de 1 milion, la Cotroceni

Iohannis repornește economia cu o parcare de 1 milion, la Cotroceni
Galerie Foto În plină criză guvernamentală, generată de demiterea Guvernului Orban I, prin moțiune de cenzură inițiată de Opoziție, în luna februarie a acestui an, Administrația Prezidențială era preocupată de...

Magdalena Popa Buluc, în dialog cu Constantin Chiriac, directorul FITS: ​​​​​​​“Puterea de a crede ne dă liniștea și bucuria că putem să fim în mijlocul celor mai mari încercări, cu zâmbetul pe buze”

Magdalena Popa Buluc, în dialog cu Constantin Chiriac, directorul FITS: ​​​​​​​“Puterea de a crede ne dă liniștea și bucuria că putem să fim în mijlocul celor mai mari încercări, cu zâmbetul pe buze”
 Anul acesta, cu siguranță, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ne vor lipsi spectacolele de stradă, jocurile de artificii, spectacolele de teatru, de dans, muzica, voia bună, aplauzele și, mai...

Oamenii lui Băsescu din administrația bucureșteană s-au reunit în afaceri, la vreme de criză

Oamenii lui Băsescu din administrația bucureșteană s-au reunit în afaceri, la vreme de criză
Galerie Foto Familia Videanu s-a conectat, în plină stare de urgență generată de criza din sănătate, cu apropiații fostului edil de la sectorul 3 Liviu Negoiță. Liantul care unește, în anul 2020, zona de business a celor ...

Tragedia aviatică din Apuseni. Mii și mii de fapte bune, în numele Aurei Ion

Tragedia aviatică din Apuseni. Mii și mii de fapte bune, în numele Aurei Ion
Galerie Foto Sora Aurei Ion a luat o decizie radicală la șase ani după tragedia aviatică din Apuseni. Plecată de 11 ani din țară, în Marea Britanie, Mariana Ciucă se întoarce acasă, unde și-a făcut deja o nouă familie:...

Prima zi de libertate. Terasele revin la viață

Prima zi de libertate. Terasele revin la viață
Galerie Foto Bucureștenii încep să revină la vechiul lor obicei, acela de a ieși cu familia și de a se întâlni cu prietenii, ca să bea o bere sau un suc. Și ca să mai discute ce se întâmplă pe lume, cu aerul lor,...

Relaxarea” de la terase și de pe plaje înseamnă monitorizare totală a cetățenilor

Relaxarea” de la terase și de pe plaje înseamnă monitorizare totală a cetățenilor
Măsurile de relaxare, intrate, de ieri, în vigoare, pentru frecventarea teraselor și a plajelor de pe litoral impun, în fapt, o serie de obligații, atât din partea agenților economici care operează respectivele...

DOCUMENT: CNSAS atestă că sursa „Traian”, care turna la Securitate, este fostul președinte Băsescu

DOCUMENT: CNSAS atestă că sursa „Traian”, care turna la Securitate, este fostul președinte Băsescu
Galerie Foto Omul de afaceri George Pădure, urmărit, în vara anului 1989, de o sursă pe nume „Traian” și turnat la Securitate, a primit, în 20 mai 2020, un document din partea Colegiului CNSAS în care scrie negru pe alb c

Intestinul iritabil se întâlneşte mai ales la tineri

Intestinul iritabil se întâlneşte mai ales la tineri
Paleta bolilor aparatului digestiv este largă, iar cei care consideră că sistemul digestiv ar fi de rangul doi se înşală. În sistemul digestiv au loc procese atât de numeroase, de rafinate, încât medicina a...

Emil Boc combate, la Cluj-Napoca, pandemia cu instalații de iluminat festiv de 900.000 de euro

Emil Boc combate, la Cluj-Napoca, pandemia cu instalații de iluminat festiv de 900.000 de euro
Galerie Foto În plină stare de alertă, la finalul a două luni de stare de urgență, în care multe companii private au fost nevoite să-și suspende activitatea, măsură generatoare de șomaj tehnic sau chiar de șomaj...
Serviciul de email marketing furnizat de