x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dorin Tudoran îi scrie preşedintelui Băsescu

Dorin Tudoran îi scrie preşedintelui Băsescu

07 Sep 2009   •   00:00

Scriitorul Dorin Tudoran a ales calea unei scrisori deschise pentru a i se adresa preşedintelui României, Traian Băsescu. Motivul apelului său către preşedintele ţării este acela de a-i atrage atenţia asupra cazului lui Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, care se află în greva foamei din data de 4 august.
Acesta se află în greva foamei în faţa intrării Palatului Cotroceni, sediul Administraţiei Prezindeţiale, Mărieş cerându-i preşedintelui sprijin pentru desecretizarea tuturor dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei din 1990.

"Am intrat astăzi în greva foamei, la 20 de ani după ce am terminat un protest similar, pe vremea aceea făcut în închisoare, unde am ajuns după ce am fost ridicat de pe stradă, din Piaţa Universităţii, în zilele Mineriadei. Se împlinesc exact 20 de ani de-atunci, şi motivul pentru care protestez astăzi este că încă nu se cunoaşte adevărul acelor zile", a declarat Mărieş agenţiei Mediafax.


Iată textul integral al apelului către şeful statului redactat de către Dorin Tudoran:

"Excelenţei Sale
Domnului Traian Băsescu
Preşedintele României
 
Excelenţă,
Numele meu este Dorin Tudoran şi vă  scriu în singura calitate pe care aş fi dorit să nu o aleg vreodată, fiindcă spectrul ei mă hăituieşte şi azi, aproape după un sfert de veac - grevist al foamei.

Indiferent de motivele ce împing un om la un asemenea gest, actul în sine scapă tiraniei politicului. Este o tragedie atât de profundă, încât nu lasă loc nici conotaţiilor, nici speculaţiilor.

Nu sunt dintre cei care să creadă  că un şef al statului trebuie solicitat să se implice în orice şi oricând. În acest moment, mă adresez mai degrabă omului Traian Băsescu, decât preşedintelui cu acelaşi nume.

Mai presus şi dincolo de orice contexte, dl Teodor Mărieş este colegul dumneavoastră de umanitate. Vă rog, cu tot respectul ce trebuie să îl poarte un asemenea mesaj, acţionaţi.

Celelalte vin şi se duc, dar o dată  ce am ratat şansa de a dovedi oamenilor că omenia este tot ce ne leagă, umanitatea devine un articol într-un dicţionar al derizoriului.
Fiţi semnificativ, Excelenţă. Contez pe dumneavoastră.
 
Dorin Tudoran
Washington, 6 septembrie 2009"

×