x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dosare penale la judecatorii-fantoma

Dosare penale la judecatorii-fantoma

de Gabriel Burlacu    |    Eugen Ciufu    |    03 Apr 2006   •   00:00
Dosare penale la judecatorii-fantoma

"Mafia verde" ruleaza zeci de milioane de euro, obtinute din defrisari ilegale. Prin operatiunea "Gaterul", IGP-ul si-a propus sa anihileze structurile mafiote. Numai ca gestionarea dosarelor penale se face cu incompetenta, politistii asteptand hotararile unor judecatorii-fantoma: Borsec si Borsa.

La jumatatea anului trecut se declansa ampla operatiune "Gaterul". Pe fundal, surle si trambite. La final, operatiune incheiata cu succes. Felicitari, aplauze. Dupa luni si luni, societatea civila reactioneaza: ce s-a intamplat cu hotii?

IGP raspunde cu nonsalanta: s-au intocmit dosare de cercetare penala, care au fost trimise la Parchetele de pe langa judecatoriile X si Y. Oamenii cauta judecatoriile mentionate de IGP. De buna-credinta fiind, vor sa ajute cu noi si noi dovezi impotriva infractorilor. Si cauta pana cand afla ca au fost trimisi dupa cai verzi pe pereti: judecatoriile respective nu exista. Sunt judecatorii-fantoma…

In urma campaniei Jurnalului National, prin care semnala amploarea luata de "mafia verde", apar noi si noi dovezi asupra modului defectuos in care autoritatile statului "gestioneaza" acest fenomen. Mentionam ca gestionarea defectuoasa este complementara complicitatii unor reprezentanti ai autoritatilor locale, astfel incat putem declara astazi ca fara vointa politica nu se poate derula o operatiune in forta de curatare a padurilor de "uscaturi". De asemenea, se stie ca fondurile rulate de catre mafia verde, la nivel national, sunt de zeci sau sute de milioane de euro, protectoratul acestor organizatii infractionale fiind asigurat de grupari politico-economice, la nivel inalt. Cu toate acestea, vom continua sa mentinem atentiei publice acest flagel, soldat cu defrisari ilegale a milioane de metri cubi, in speranta ca, pana la urma, poate se vor realiza repercusiunile asupra economiei nationale si mai ales asupra mediului inconjurator.

OPERATIUNEA "GATERUL". Cel putin la nivel teoretic, autoritatile centrale realizeaza care sunt riscurile flagelului defrisarilor. "In urma analizei efectuate in cadrul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta s-a ajuns la concluzia ca una dintre principalele cauze ale inundatiilor, care au afectat Romania in 2005, o reprezinta exploatarea irationala a resurselor de material lemons", mentiona IGP in comunicatul prin care isi prezenta realizarile in urma operatiunii "Gaterul". Asa se face ca, incepand cu data de 22 iulie 2005, a fost declansata ampla actiune, coordonata la nivel national de Inspectoratul General al Politiei Romane si care a avut ca obiective: verificarea legalitatii instalatiilor de debitare primara a materialului lemnos si a provenientei acestuia, modul de utilizare a documentelor cu regim special, verificarea intrarilor/iesirilor de material lemnos, respectarea normelor de protectie a mediului, evidenta si plata obligatiilor fiscale.

Echipele de control au fost alcatuite din reprezentanti ai Politiei, Jandarmeriei, Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare, Garzii Nationale de Mediu, Directiilor Silvice Judetene, SC Electrica SA, Garzii Financiare si ai Inspectoratului de Stat pentru Constructii. Rezultatele obtinute au fost rasunatoare: numeroase dosare penale, amenzi, confiscari etc.

"COOPERARE IN TEREN". Fericite ca, in sfarsit, se face ceva pentru combaterea "mafiei verzi", cateva organizatii nonguvernamentale de mediu s-au mobilizat pentru a sprijini operatiunea "Gaterul". Cinci astfel de organizatii au trimis un memoriu ministrului Vasile Blaga, prin care isi anuntau disponibilitatea de a sprijini operatiunea prin a pune la dispozitie declaratii, imagini video, inregistrari audio si topografia zonelor defrisate ilegal, care ar fi probat faptele unor infractori din zonele monitorizate de-a lungul timpului de catre asociatiile semnatare. Cristian Grecu, presedintele unuia dintre ONG-urile semnatare, Actiunea Civica Directa (ACiD), povesteste: "Cam la 5-6 august 2005 am aflat ca s-a declansat operatiunea «Gaterul». Am contactat rapid cativa prieteni din organizatiile de mediu pe care le stiam si pe care le apreciez drept credibile in urma activitatii lor concrete si nu in materie de plimbat hartii si mancat piscoturi pe la tot felul de seminarii sterile. Am depus la 16 august un memoriu-apel la minister si la 18 am plecat in Neamt. La 21 august am primit un telefon de la Bucuresti, de la comisarul-sef Maldareanu, de la IGP - Ordine Publica. I-am explicat inca o data cum intentionam noi sa-i sprijinim, si ca nu vrem sa ne erijam in membri ai echipelor de control, dupa care i-am propus sa-i informeze pe cei din subordine (pentru ca aceia de la IGP coordonau echipele de control din teren - adica oameni de la IJP, Garda Financiara, Garda de Mediu, Electrica etc.), ca macar in Neamt, Harghita si Suceava, in zonele monitorizate de noi, pot primi informatii suplimentare, care sa le fie utile in anchete. Nici unul dintre noi nu a fost contactat in nici un fel…", povesteste Cristi Grecu, presedintele ACiD.

Click pt a mari imaginea
CAII VERZI DE PE PERETI. Activistii de mediu sunt trimisi la judecatoriile-fantoma din Borsa si Borsec

6 LUNI MAI TARZIU. Dupa o jumatate de an, presedintele ACiD a primit, in sfarsit, raspunsul la memoriul prin care cele cinci asociatii isi anuntau sprijinul pentru operatiunea "Gaterul". Evident, intre timp, operatiunea se finalizase cu succes. Adica de vreo cinci luni. Trecand peste "disponibilitatea" autoritatilor de a fi sprijinite de cetateni, vom prezenta, in cele ce urmeaza, raspunsurile primite de la IGP. Este vorba de doua adrese, una datata cu 23.02.2006, cealalta din 01.02.2006.

Prima suna cam asa: "(…) Referitor la dosarul penal nr. 460/P/2005, intocmit de Postul de Politie Cornu, judetul Harghita, la data de 30.08.2005, va informam ca cercetarile au fost definitivate, iar dosarul a fost inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria Borsa, cu propunerea de neincepere a urmaririi penale, deoarece materialul lemnos era folosit la stoparea inundatiilor, fiind apreciata stare de necesitate". Nu comentam propunerea facuta de politistii locali, insa ceea ce ridica "oarecum" semne de intrebare este faptul ca Judecatoria Borsa nu exista. Si chiar daca ar exista, s-ar afla in judetul Maramures, dar ea nu exista nici macar aici.

A doua adresa: "La memoriile dumneavoastra adresate domnului Vasile Blaga (…), prin care ne sesizati unele abuzuri privind exploatarea fondului forestier in judetele Bacau, Covasna, Harghita, Maramures si Suceava, va comunicam urmatoarele: Aspectele sesizate fac obiectul dosarelor complexe nr. 86/P/2005 si nr. 49/P/2005 aflate spre instrumentare la Inspectoratul de Politie al Judetului Harghita, sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecatoria Borsec". Ei bine, chiar daca dosarele in speta sunt "complexe", pacat ca ele se afla la o judecatorie, de asemenea, inexistenta. Tot din cea de-a doua adresa aflam ca tot la inexistenta judecatorie Borsa mai exista un dosar penal complex: 723/P/2005. Sa speram ca DNA-ul nu va orbecai dupa aceste dosare, din moment ce intr-una dintre adrese se precizeaza ca "a fost sesizat Departamentul National Anticoruptie, pentru ca faptele prezentate nu sunt de competenta Politiei".

INEXISTENTE
"In legatura cu intrebarea dvs., va raspund ca nu exista tribunale, judecatorii sau curti de apel in localitatea Borsec (Harghita) sau Borsa (Maramures)"
Oana Balescu
Ministerul Justitiei
EXPLICATII
"Tin sa va asigur ca este vorba de o eroare umana regretabila. Am explicat aceste lucruri chiar si domnului Grecu, presedintele ACiD, cerandu-ne scuzele de rigoare"
comisar Cornel Ciocoiu
directorul Directiei Politiei de Ordine Publica

"EROARE UMANA REGRETABILA"
Comisarul Cornel Ciocoiu, director al Directiei Politiei de Ordine Publica, din cadrul IGP, ne-a declarat: "Este vorba despre o eroare umana. Ne-am cerut scuze pentru cele intamplate, explicand ca pentru intocmirea celor doua adrese era nevoie de studierea a mii de file de dosare, iar lucratorul care a intocmit adresele probabil ca, vazand ca acele dosare au fost intocmite de Politia Borsa si Politia Borsec, a presupus gresit ca ele au fost inaintate la Parchetele de pe langa judecatorii ce ar fi existat in aceste localitati. De fapt, aceste dosare exista, dar ele se afla la Parchetele de pe langa Judecatoriile Toplita si nu Borsec si, de asemenea, Viseu si nu Borsa. Tin sa va asigur ca este vorba despre o eroare umana regretabila. Am explicat aceste lucruri chiar si domnului Grecu, presedintele ACiD, cerandu-ne scuzele de rigoare. Am tinut sa i se transmita acestui domn si faptul ca, in continuare, noi ii stam la dispozitie cu orice informatie publica si ca am dori sa avem o relatie la fel de fructuoasa cum o avem cu ziaristii. Si pentru ca tot vorbim de presa, profit de ocazie pentru a mentiona ca ziaristii ne-au fost de un real folos si sunt parteneri reali ai Politiei, multe evenimente aflandu-le din mass-media".
×
Subiecte în articol: special dosare borsa