x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dosarele H in Herastrau

Dosarele H in Herastrau

de Iulia Barbu    |    Monica Andrei Capatos    |    31 Iul 2008   •   00:00
Dosarele H in Herastrau

CURAT, MURDAR ● Popoviciu si-a luat paravan o firma  recent infiintata
Parcul Herastrau. Terase ilegale, concesionari facute in campaniile electorale, contracte expirate, wc-uri "de lux", proprietati private protejate de firme abia infiintate, in spatele carora se afla oameni de afaceri din Top 300. Unul dintre ei este Puiu Popoviciu. Pentru ca avea un spatiu in proprietate, si-a luat drept paravan o societate pe care a bagat-o la inaintare pentru a obtine toate avizele necesare functionarii unui restaurant de fite. Pentru ca timpul costa bani, terasa a aparut in parc inainte ca autorizatiile sa fie stampilate de autoritati.



CURAT, MURDAR ● Popoviciu şi-a luat paravan o firmă  recent înfiinţată
Parcul Herăstrău. Terase ilegale, concesionări făcute în campaniile electorale, contracte expirate, wc-uri "de lux", proprietăţi private protejate de firme abia înfiinţate, în spatele cărora se află oameni de afaceri din Top 300. Unul dintre ei este Puiu Popoviciu. Pentru că avea un spaţiu în proprietate, şi-a luat drept paravan o societate pe care a băgat-o la înaintare pentru a obţine toate avizele necesare funcţionării unui restaurant de fiţe. Pentru că timpul costă bani, terasa a apărut în parc înainte ca autorizaţiile să fie ştampilate de autorităţi.

Cunoscut sub numele de Pavilionul H, cel mic, spaţiul din Parcul Herăstrău a ajuns în proprietatea lui Puiu Popoviciu încă din 1993. La fel şi pavilionul mare, transformat în spaţiu comercial. Cel mic era un  depozit de 144 de metri pătraţi şi un spaţiu verde de aproximativ 400 de metri pătraţi pe care teoretic nu se putea construi nimic.

În 2007, Popoviciu, prin firma sa Băneasa Investments SA, închiriază depozitul şi terenul societăţii Erdal Invest SRL, pe o durată de trei ani. Motivul era unul singur. Firma paravan trebuia să obţină toate autorizaţiile, inclusiv Planul Urbanistic de Detaliu. Scopul. O altă construcţie mai mare şi mai frumoasă. Blindat de un contract bine conceput, Popoviciu se asigură că obţine ceea ce doreşte fără să se murdărească pe mîini. "Este interzis locatarului să edifice vreo construcţie de orice fel pe terenul aferent imobilului, precum şi să modifice în mod substanţial construcţia ce face parte din imobil, fără acordul prealabil scris al locatorului (n.red. Băneasa Investments)".

Cu alte cuvinte, chiriaşul este avertizat că dacă nu respectă legea şi nu obţine toate autorizaţiile rămîne fără contract, dar în acelaşi contract investitorul îi pretinde să ridice un imobil pe spaţiul verde. "SC Băneasa Investments SA mandatează pe SC Erdal Invest SRL să acţioneze în numele şi pe seama Băneasa Investments pentru obţinerea Planului Urbanistic de Detaliu, autorizaţiei de construire şi avizelor necesare în scopul executării unor lucrări de modificare a imobilului denumit Pavilion H mic".

Legal. Nu s-a putut. Planul Urbanistic de Detaliu încă mai aşteaptă un răspuns de la Primăria Sectorului 1. Pe căi ilegale, totul însă a fost posibil. De aproape un an o terasă de lux a apărut la intrarea în Parcul Herăstrău, exact pe proprietatea lui Popoviciu. Evident că şi aceasta a respectat aceeaşi reţetă. Fără nici un fel de autorizaţie de construcţie, restaurantul, cu preţuri piperate, funcţionează fără probleme. Omul de afaceri mai deţine în Herăstrău, pe lîngă alte spaţii verzi, şi cafeneaua Hard Rock.

Contracte expirate în parc

Sunt puţini cei care au proprietate în Parcul Herăstrău. Mulţi au terenuri în concesiune, în închiriere sau în asociere cu Administraţia Lacuri şi Parcuri Bucureşti (ALPAB), condusă de Virgil Cîrstea. Contractele lor, făcute majoritatea pe fostele wc-uri publice, au expirat demult. La primă strigare doar în Parcul Herăstrău funcţionează peste 30 de societăţi comerciale, cel puţin jumătate dintre ele avînd deja contractele nule.
Un alt calcul ne arată că terasele şi bodegile se întind pe o suprafaţă de peste trei hectare din parc, teren ce ar trebui să fie spaţiu verde.
Distrugerea Parcului Herăstrău nu este de ieri, de azi, ci de ani buni. Cele mai multe ilegalităţi s-au făcut în ultimii şapte ani, mai exact de cînd Consiliul General al Capitalei a adoptat o hotărîre care permitea schimbarea destinaţiei wc-urilor publice.
Poate vă întrebaţi ce au făcut autorităţile locale. Nimic. Au aprobat tacit construcţiile pe spaţiul verde şi s-au acoperit de acte. Virgil Cîrstea, şeful parcurilor şi lacurilor, numit de Jurnalul Naţional regele parcurilor, s-a mulţumit să trimită corespondenţe Consiliului General, în subordinea căruia se află, în loc să ia măsuri concrete. Cu toate că ştia foarte bine care este situaţia contractelor din parc, Cîrstea abia în 2006 s-a hotărît să informeze consilierii generali despre terasele aflate fără avize de peste zece ani. Corespondenţa s-a consumat repede. Au trecut doi ani şi au fost demolate doar cîteva bodegi, mai mult în ultima perioadă cînd la şefia Capitalei a venit Sorin Oprescu.

Herăstrăul, betonat cu ignoranţă

Jurnalul Naţional vă prezintă, în date şi cifre, contractele din Parcul Herăstrău. Aproape jumătate dintre ele au deja termenele expirate, dar în acelaşi timp se găsesc în proces de cumpărare. O altă serie de contracte au luat forma concesionărilor şi sînt gata să intre în vigoare, dacă nu au făcut-o deja. În Parcul Herăstrău funcţionează în voie bună şi nestingherite, dar şi "oficial" 31 de terase. Majoritatea au luat locul wc-urilor publice. Din cele 31 de terase, 15 au contractele expirate, unele încă din 1993. Cu toate acestea, numai două au fost demolate la începutul lunii.

×
Subiecte în articol: special parcul herastrau parcul herastrau