x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dosarul de presă al unei posibile crime

Dosarul de presă al unei posibile crime

de Luiza Moldovan    |    10 Oct 2007   •   00:00

Intors pe toate feţele de presa naţională, cazul dispariţiei Elodiei Ghinescu a căpătat aşa o notorietate incăt mai că nu mai contează cănd anume a inceput.

Intors pe toate feţele de presa naţională, cazul dispariţiei Elodiei Ghinescu a căpătat aşa o notorietate incăt mai că nu mai contează cănd anume a inceput.


Ceea ce, la mijlocul lui septembrie, nu părea decăt un fapt divers consemnat lapidar de agenţiile de presă, avea să devină, la sfărşitul lui, o ştire consumată cu multă garnitură pe lăngă.


INCEPUTUL. La inceput a fost o ştire din 13 septembrie a corespondentului Mediafax de la Braşov. Elodia Ghinescu, o avocată de 39 de ani, mamă a unui copil de 2 ani şi jumătate, plecase de acasă de două săptămăni şi nu s-a mai intors, lucru pe care părinţii il considerau suspect pentru că era imposibil ca fata lor să plece atăta timp fără să se intereseze de copilul ei. In seara aceleiaşi zile, PRO TV completează aceste date cu un detaliu picant: Elodia spusese că pleacă de acasă cu o prietenă dar, de fapt, plecase cu un bărbat. Spun anchetatorii, citaţi de PRO TV. Primele indicii ale unui caz a cărui anvergură nu avea cum s-o intuiască nimeni in presă. In afară de apetitul patologic pentru desfrăul speculativ al OTV şi care nu face interesul articolului de faţă.


14 SEPTEMBRIE. Potrivit PRO TV, anchetatorii clasifică acest caz drept unul "urăt şi complicat": in apartamentul conjugal au fost găsite urme de sănge. Se părea că disputa conjugală pornise de la faptul că soţul femeii aflase cu cine fusese aceasta intr-o excursie in Dubai: cu un bărbat, iar nu cu o femeie, prietenă. In zilele următoare, presa speculează abrupt pe tema dispariţiei Elodiei Ghinescu. Disperarea părinţilor e maximă, iar aceştia işi exprimă disponibilitatea de a oferi o recompensă oricui o găseşte pe fiica lor (media vizuale).


17 SEPTEMBRIE. Ziarele preiau ştirea Mediafax, potrivit căreia părinţii avocatei dispărute sunt dispuşi să ofere recompensă cui le găseşte fiica. Dosarul Elodiei Ghinescu ajunge la Parchetul General. Cotidianul Ziarul face speculaţii pe tema presupuşilor suspecţi şi inaintează o supoziţie incitantă: este posibil ca aceştia să fie clienţi de-ai avocatei, din lumea interlopă.


19 SEPTEMBRIE. Potrivit ziarului Cotidianul, "anchetatorii au stabilit că in noaptea in care a dispărut avocata Elodia Ghinescu, soţul acesteia, poliţist in Braşov, era de serviciu, insă a făcut schimb cu un coleg". La această dată, avocata e căutată in toată ţara şi dată in consemn la frontieră, dar există date care certifică faptul că ea nu a părăsit ţara intre timp. In plus, au fost descoperite urme de sănge şi in autoturismul suspectului principal, Cristi Cioacă, soţul avocatei. PRO TV află "o informaţie surprinzătoare de la administratorul blocului", care spune că soţul Cristi Cioacă ii ceruse acestuia să-i scoată de la intreţinere pe avocată şi pe copil. Intervievat de reporteri, Cioacă declară că se simte "hăituit". Asta după ce, cu căteva zile inainte, in presa scrisă apăruseră materiale in care poliţistul căzuse la proba adevărului la testul poligraf. Jurnalul Naţional semnalează că poliţistul simulează că e calm dar de fapt o ia razna la trei intrebări: "Tu ai omorăt-o pe Elodia Ghinescu?", "Vie sau moartă, tu ai transportat-o in noaptea de 29 spre 30 august pe E.G.?", "Vie sau moartă, ştii unde e acum E.G.?". In articol se mai spune că, "la aceste intrebări-cheie, subiectul a suferit, printre altele, modificări substanţiale ale tensiunii arteriale, dar şi inervare neuromusculară la nivel toracic şi abdominal".


EPILOGUL? Atăt ziarele centrale, căt şi cele locale urmăresc indeaproape cazul, dar, de pe o zi pe alta, noutăţi spectaculoase sunt puţine. Cotidianul Ziarul reţine, in data de 21 septembrie, o nouă percheziţie făcută in apartamentul lui Cioacă. Apar "noi probe de sănge" pe tocul pistolului şi intr-un colţ al camerei. Apar alte date care-l incriminează pe Cioacă: acesta şi-a schimbat pneurile maşinii imediat după dispariţia avocatei. Anchetatorii inaintează supoziţia că poliţistul şi-a ucis cu sănge rece soţia şi apoi a şters cu meticulozitate urmele.


8 OCTOMBRIE. Corespondentul Mediafax transmitea că anchetatorii au găsit, intr-o răpă aflată la căţiva kilometri de Poiana Braşov, haine de poliţist pătate de sănge şi fotografii ale femeii.

Five o’clock cu Cioacă şi cu avocatul său • Prima declaraţie a lui Cristian Cioacă • Declaraţia asistentei avocatei • Declaraţia bonei copilului • Declaraţia amantei • Plăngerea lui Cioacă • Martor după pozele de la tv • Premieră in justiţie • Violare cu perversiuni verbale • Vie sau moartă, ştii unde e? • Momentele posibile ale crimei • "Mi-a distrus fiica" • Comoara din prăpastie

×
Subiecte în articol: ediţie specială cioacă