x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dr Băsescu opreşte importul de vaccin

Dr Băsescu opreşte importul de vaccin

03 Noi 2009   •   00:00
Dr Băsescu opreşte importul de vaccin
Sursa foto: Jessica Rinaldi/Reuters

Ministerul Sănătăţii a dispus carantină în toate spitalele şi începerea campaniei de vaccinare pandemică la sfârşitul lunii noiembrie. Suntem obligaţi să ne descurcăm doar cu vaccinul produs la "Cantacuzino", deoarece companiile producătoare onorează abia anul viitor noile cereri.

În şcoli, sunt distribuite măşti şi materiale dezinfectante. Traficul la frontiera cu Ucraina a fost restricţionat. Preşedintele Băsescu se pricepe la gripa nouă şi îi dă replica prof. dr Streinu Cercel, deoarece "prăvălea apocalipsa peste România".

Preşedintele Băsescu este alertat, deoarece prof. dr Streinu Cercel "prăvălea apocalipsa peste România" în privinţa vaccinului contra gripei noi. "M-a alertat declaraţia secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, care prăvălea apocalipsa peste România, vorbind despre necesitatea importării vaccinului împotriva gripei noi. România nu va importa nici un vaccin.

Are în momentul de faţă un milion de doze la «Cantacuzino» şi în zece zile poate avea încă un milion. România este una dintre cele opt ţări care poate produce vaccinul. Singura problemă este autorizarea imunizării vaccinului. Testele pe animale şi pe oameni s-au terminat, iar procedura de autorizare va fi gata între şapte şi zece zile, după care vom pune la dispoziţia populaţiei vaccinul. Va fi mai redusă capacitatea de vaccinare a populaţiei, decât capacitatea de producere a vaccinului", a declarat preşedintele.

DE LA "CANTACUZINO"
Declaraţia preşedintelui Băsescu vine după ce prof. dr Adrian Streinu Cercel a anunţat că Ministerul Sănătăţii a renunţat la achiziţionarea de vaccin pandemic de la alte companii, deoarece acestea l-ar fi putut distribui în 2010. Se ştie că Ministerul Sănătăţii a trimis săpătămâna trecută cereri pentru vaccin contra virusului H1N1 către Novartis, Baxter, Pasteur şi GlaxoSmithKline.

"Vaccinarea va începe în luna noiembrie, data estimativă fiind 26-27 noiembrie. Vaccinarea se face cu Antigrip produs de Institutul «Cantacuzino». Ministerul Sănătăţii a renunţat la achiziţia celor un milion de doze de vaccin din piaţă, pentru că toate ofertele primite aveau ca termen de distribuţie anul 2010", a precizat prof. dr Adrian Streinu Cercel.

Populaţia trebuie să ştie că vaccinul pandemic va fi utilizat doar de specialiştii implicaţi în campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii şi nu va fi disponibil în farmacii.

Primele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar, a elevilor de liceu şi a studenţilor din cele două mari focare: Iaşi şi Bucureşti. Unele dintre cele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru imunizarea angajaţilor din cadrul Poliţiei de Frontieră de la graniţa cu Ucraina şi a locuitorilor din satele din zonă.
Câte 50.000 de doze vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa şi Braşov.

Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel atrage atenţia că, în timp ce în gripa sezonieră vaccinarea vizează în special persoanele peste 60-65 de ani, în cazul gripei noi, vaccinarea se orientează cu precădere către populaţia tânără. Potrivit unui document UE de la 14 iulie 2009, se estimează între 40.000 şi 220.000 de decese din cauza gripei noi în ţările UE.

Prof. dr Streinu Cercel recomandă insistent izolarea la domiciliu, fie că este adult, fie că este copil, dacă strănută, are scurgeri nazale şi stare subfebrilă.

SPITALELE, ÎN CARANTINĂ
Preşedintele Comitetului de coordonare pentru gripă, prof. dr Adrian Streinu Cercel, a anunţat ieri câteva măsuri pentru limitarea răspândirii gripei noi. Astfel:
n) Toate unităţile spitaliceşti sunt în carantină, ceea ce înseamnă că vor fi limitate vizitele la bolnavi şi va fi restricţionat numărul aparţinătorilor care vor avea acces în spital; n În unităţile de primiri urgenţe vor fi organizate fluxuri separate pentru triajul bolnavilor cu gripă;
n) Ministerul Sănătăţii va elabora un ordin de ministru, prin care toţi medicii de familie vor fi mobilizaţi la acţiunea de vaccinare cu virusul pandemic;
n) Începând din această săptămână, vor fi distribuite medicamente antivirale şi către spitalele de boli infecţioase judeţene, pentru acţionarea în caz de urgenţă;
n) Din bugetul Ministerului Sănătăţii va fi repartizată, în următoarea săptămână, suma de 27.000.000 de lei către spitalele din zonele afectate şi direcţiile de sănătate publică, pentru achiziţionarea materialelor de protecţie.

 


Ucraina cere ajutorul Bisericii
Ministerul Sănătăţii ucrainean a făcut cunoscut ieri, la Kiev, că numărul deceselor a ajuns la 67. Cifrele privesc mai ales regiunile occidentale, Lvov, Ternopol, Ivano-Frankovsk şi Cernăuţi. Ministrul adjunct al Sănătăţii, Vassil Lazoricineţ, a precizat că "oficial, 22 de cazuri de gripă H1N1 au fost confirmate", la o populaţie de 46 de milioane de locuitori. Dintre acestea, un singur caz mortal a fost recenzat, a afirmat serviciul de presă al ministerului. Dar AFP aminteşte că vineri, Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare a raportat patru morţi de gripă nouă. Lazoricineţ a mai precizat că circa 250.000 de oameni suferă de gripă, 15.000 dintre aceştia au fost spitalizaţi, 170 fiind la terapie intensivă.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a cerut luni credincioşilor să se roage "pentru oprirea răspândirii bolii şi vindecarea bolnavilor".
Guvernul a anunţat măsuri ca închiderea şcolilor şi anularea adunărilor publice, iar preşedintele Viktor Iuşcenko a cerut ajutor de urgenţă SUA, UE, NATO şi ţărilor vecine, Belarus, Polonia, România, Republica Moldova, Rusia, Slovacia, Ungaria. Ucraina a primit deja oferte din partea Slovaciei, Ungariei, României, Rusiei şi Poloniei.

Situaţia creată de epidemia de gripă reprezintă "o ameninţare la adresa securităţii naţionale", conform unui decret al preşedintelui Iuşcenko. Premierul Iulia Timoşenko a anunţat măsuri restrictive la punctele de graniţă.

Panicată, populaţia din vestul Ucrainei a golit farmaciile. Măştile sunt purtate în toate locurile unde se mănâncă, în magazine, în instituţiile sociale. Potrivit site-ului agenţiei Omega, autorităţile din regiunea ucraineană Cernăuţi au solicitat închiderea mai multor puncte de trecere a frontierei cu România şi Republica Moldova.

BULGARIA ŞI TURCIA
Autorităţile bulgare au decretat ieri stare de alertă epidemică în districtul Burgas, din cauza infecţiilor cu virusul A H1N1, după cum a informat site-ul Novinite.com. Şcolile au fost închise şi în districtul Iambol. În regiunile Gabrovo şi Varna, se înregistrează cele mai multe cazuri de gripă A H1N1. Turcia, unde s-a ajuns la şapte decese din cauza gripei H1N1, a anunţat ieri lansarea campaniei de vaccinare.


Dezinfectante în şcoli
Şcoala nr. 153, din cartierul Giuleşti, din Bucureşti, a fost închisă ieri-dimineaţă, după ce au fost diagnosticate şase cazuri de gripă A H1N1 la elevi şi la o învăţătoare, a precizat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al IŞM Bucureşti.

De asemenea, cel mai probabil va fi închisă şi Şcoala nr. 147, din cartierul bucureştean Ferentari, unde au mai fost diagnosticaţi ieri un profesor şi un elev. Săptămâna trecută, la 28 octombrie, o învăţătoarea de la Şcoala nr. 147 a contactat gripa A H1N1 şi a fost internată la Spitalul "Matei Balş", suferind de o formă severă a bolii. Femeia se simte mai bine acum.

În urma acestor cazuri, toţi elevii vor fi controlaţi epidemiologic la intrarea în şcoală, iar la primele simptome, părinţii sunt rugaţi să îi ţină pe copii acasă. De asemenea, şcolile bucureştene vor primi geluri şi sprayuri dezinfectante.


Obligat, la domiciliu!
Persoanele cu gripă porcină care nu s-au izolat la domiciliu pot fi pasibile cu închisoare de până la doi ani, considerându-se că au răspândit în mod voluntar virusul, a avertizat Adrian Streinu Cercel.
Conform art. 181 (Secţiunea II) din Codul Penal, "fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani".


Măşti şi mănuşi chirurgicale la frontieră
Vameşii şi poliţiştii de frontieră poartă măşti de protecţie şi mănuşi chirurgicale. "La intrarea în tură, poliţiştii de frontieră sunt instruiţi şi primesc echipamentul de protecţie, pe care îl poartă la efectuarea controlului. Nu am restricţionat traficul, dar, evident, respectăm nişte reguli impuse de situaţie", ne-a declarat Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt din cadrul Poliţiei de Frontieră.


La Vama Albiţa, unde tranzitul este foarte mare, au ajuns 500 de seturi de echipamente de protecţie. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Maramureş, Iulia Stan, a declarat că s-au instituit măsuri sporite de securitate la graniţa României cu Ucraina. Aici nu s-a primit încă nici o cerere din partea autorităţilor ucrainene pentru închiderea traficului prin punctul de frontieră de la Sighetu Marmaţiei. "Un medic se află în permanenţă în punctul de frontieră, iar persoanele care vin dinspre Ucraina sunt supuse unui control.Turiştii trebuie să completeze un formular în care să declare datele privitoare la starea sănătăţii", precizează purtătorul de cuvânt.


Iaşiul, în top
Numărul elevilor care învaţă în Iaşi şi care sunt bolnavi de gripă nouă a ajuns la opt, după ce ieri s-au înregistrat alte trei cazuri. Este vorba de doi elevi de la Grupul Şcolar de Turism şi unul de la Liceul Agricol, unde s-a decis suspendarea cursurilor. Tot ieri, conducerea DSP Iaşi a suspendat cursurile la o clasă de la Colegiul Naţional, unde au fost înregistraţi doi bolnavi de A/H1N1. În Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi erau internate 18 persoane diagnosticate cu gripă A/H1N1.

Şcoala generală din Filiaşi a fost închisă pentru şapte zile, după ce cinci elevi de la această instituţie de învăţământ au fost diagnosticaţi ieri cu gripă nouă. De asemenea, două persoane, rude ale unuia dintre elevii diagnosticaţi ieri, se află în tratament la domiciliu. Şi în Craiova, doi asistenţi medicali la UPU a Spitalului Judeţean au AH1N1, motiv pentru care autorităţile sanitare au dispus ca toate cadrele medicale să poarte echipamente speciale.

Printre cazurile de gripă AH1N1 diagnosticate în Suceava, trei se înregistrează doar la Liceul Militar Câmpulung Moldovenesc. Instituţia a decis izolarea tuturor persoanelor cu care elevii contaminaţi au intrat în contact, fiind de asemenea realizat triaj epidemiologic zilnic.

Un adolescent de 15 ani din Piteşti este singurul argeşean care suferă de gripă nouă. Părinţii băiatului au refuzat internarea acestuia şi îl tratează la domiciliu. Întrucât piteşteanul a revenit în urmă cu câteva zile cu avionul dintr-o călătorie în Israel, autorităţile au decis examinarea celorlalţi 74 de pasageri. Gripa nouă i-a speriat pe angajaţii Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. Instituţia face apel la toţi beneficiarii serviciilor oferite ca, în cazul în care prezintă orice fel de simptome de viroză respiratorie sau specifice răcelii, să nu se adreseze AJOFM.


Statistică
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, numărul cel mai mare de cazuri se înregistrează în judeţul Iaşi, unde sunt 64 de cazuri confirmate. Judeţul Iaşi este urmat de judeţul Prahova, cu 39 de cazuri. În Bucureşti, sunt confirmate 29 de cazuri. În Dolj, numărul acestora a ajuns la 11. La Suceava sunt şase cazuri confirmate.
Nici celelalte judeţe nu au scăpat de virusul nou. Până în prezent, există câte patru cazuri confirmate în judeţele Braşov şi Cluj, trei în judeţele Arad şi Bacău, două la Brăila.

0-105790-535010578805copy.jpg

A fost confirmat câte un caz în fiecare dintre următoarele judeţe: Argeş, Buzău, Galaţi, Ilfov, Maramureş, Sibiu, Timiş, Teleorman şi Vaslui.

● Magda Colgiu, Mihaela Mătăchiţă, Gina Matei, Mara Răducanu, Eugenia Mihalcea, Magda Marincovici

×
Subiecte în articol: pandemie vaccin ah1n1