x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Drăguşul, in haine de sărbătoare

Drăguşul, in haine de sărbătoare

de Florin Mihai    |    14 Oct 2007   •   00:00
Drăguşul, in haine de sărbătoare
Sursa foto: Florin Mihai/

La Drăguş, la 25 de kilometri de oraşul Făgăraş, au avut loc la 11 octombrie "Zilele Drăguşului". La eveniment au fost invitaţi şi studenţi şi profesori de sociologie.

La Drăguş, la 25 de kilometri de oraşul Făgăraş, au avut loc la 11 octombrie "Zilele Drăguşului". La eveniment au fost invitaţi şi studenţi şi profesori de sociologie.

Tradiţia este la mare preţ in Ţara Făgăraşului, iar in Drăguş mai mult ca oriunde. "Zilele Drăguşului" se sărbătoresc de trei ani incoace, prilej pentru săteni să se măndrească astfel cu datinile şi costumele populare locale. Anul acesta, mai-marii satului s-au găndit să "lege" sărbătoarea şi de vizita participanţilor la şcoala academică rurală de la Bran, porniţi pe urmele cercetătorului Dimitrie Gusti. El a redactat in perioada interbelică o complexă monografie despre această localitate, Drăguşul rămănănd astfel in istoria sociologiei romăneşti. Tinerii vizitatori au fost intămpinaţi cu păine şi cu sare, iar in cinstea lor corul femeilor din localitate a interpretat "o urătură" de bun-venit.

COMORILE DIN DRĂGUŞ. Programul plin abia i-a lăsat pe oaspeţi să respire. După ce a asistat la sfinţirea troiţei de lăngă şcoală, alaiul a mers la biserica locală şi apoi la Muzeul Etnografic, chiar lăngă grădiniţa in care invaţă prichindeii din localitate. Ca intr-un sipet valoros cu scrisori şi fotografii vechi, se află adunate in sala muzeului "comorile" satului: cojoace, suveici, costume şi covoare. Toate au fost donate de săteni, iar acum unii le recunosc cu lacrimi in ochi. Cu glasul gătuit de emoţie, Maria Popa Radu, in vărstă de 85 de ani, a povestit cum l-a intămpinat in 1929 cu flori pe Dimitrie Gusti, pe cănd avea 7 ani.

PROIECT. Pentru ediţia viitoare a "Zilelor Drăguşului", localnicii au gănduri mari. "La anul sperăm - am şi vorbit cu căţiva colegi de-ai mei - s-o facem in 14 septembrie, deci in septembrie, aşa să rămănă, o dată de referinţă pentru ziua culturii drăguşen", ne-a relatat Vasile Pop, primarul satului. "Toamna este totuşi un anotimp bogat şi lumea, cum e plecată vara şi are chef să vină, simte mai bine o sărbătoare. Va fi şi o sărbătoare dedicată lui Codru-Drăguşanu. Se implinesc 190 de ani de la naşterea lui." Drăguşenii au de gănd să ridice un centru de cultură intr-o casă tradiţională. Din acest complex vor face parte căminul cultural inzestrat cu bibliotecă, săli de conferinţă şi de expoziţie unde se vor organiza cercuri pentru artă populară şi Muzeul Satului Drăguş. Două camere vor fi dedicate personalităţilor locurilor, scriitorului Ion Codru-Drăguşanu şi sociologului Dimitrie Gusti, cărora li se vor ridica busturi. "Am făcut proiecte, nu am găsit incă banii, dar ii voi găsi", ne-a mai declarat increzător primarul Pop.

"S-a ridicat această troiţă pentru ca prin ea Dumnezeu să binecuvănteze Drăguşul, drăguşenii, Romănia in general şi toţi oaspeţii care ne calcă"

Vasile Pop,primarul satului Drăguş

"Credinţa pe care o au oamenii aici ar trebui să existe şi la oraş, asta m-a impresionat: simplitatea şi credinţa oamenilor"

Chiru Valentin,student in anul IV la Facultatea de Sociologie

florin.mihai@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: eveniment