x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dresuri mai subtiri decat firul de paiangen

Dresuri mai subtiri decat firul de paiangen

13 Apr 2004   •   00:00

Magnet pentru privirile barbatilor, „cuminte" si elegant pentru intalnirile de afaceri, sofisticat sau chiar excentric pentru petreceri. Dresurile Adesgo sunt, de mai bine de 70 de ani, un simbol al elegantei feminine.

Micromes, Elegant, Sublim, Arlechin. Aceste nume nu va spun nimic?! Sunt modele de ciorapi Adesgo pentru care, in epoca de aur, mamele noastre stateau la cozi infernale. Ciorapii, aceste nimicuri femeiesti, erau pe atunci produse de lux, care se dadeau „pe sub mana".

Muselina si matase

Odiseea celei mai cunoscute marci de dresuri romanesti a inceput in 1926. Nu cu „a fost odata", ci cu Arthur Dreschler, un neamt care si-a deschis la Bucuresti o fabrica de ciorapi si lenjerie de dama. Prima din tara. „57 special - mai subtire decat firul de paiangen. Adesgo - ciorapul si lingeria doamnei elegante in magazinele de specialitate", titrau reclamele vremii. In saloanele Capitalei, doamnele au inceput sa se rasfete purtand ciorapii de muselina cu dunga (cusuti la spate), „care dadeau un plus de frumusete si eleganta unui picior fin", dupa cum a declarat Elena Ghiurutan, director la Adesgo. In mare voga erau dresurile cu dunga neagra, considerate, la acea vreme, semnul supremei elegante si distinctii. Asta pana in 1960, cand au cazut in desuet.

Ciorapi-pantalon

Locul lor a fost luat de ciorapii circulari din poliamida. Desi se prindeau cu portjartier sau jartea la fel ca inaintasii lor, acestia au devenit in scurt timp vedete: „mult mai comozi si moderni", argumentau clientele. Entuziasmul nu a durat decat zece ani, in 1970, Adesgo introducand, in premiera pe piata romaneasca, ciorapii-pantalon. O inventie geniala, dupa cum spun femeile sau un sadism, daca plecam urechea la carcotelile barbatilor. Doamnele au scapat astfel de incomodele portjartiere si de inesteticele jartele. Dar si de frig.

Ciorapii Adesgo si-au dovedit iar clasa in anii ’80. De pe poarta fabricii bucurestene au iesit pentru prima data in Romania ciorapii cu betelie din fir de elastan. Astfel, doamnele si domnisoarele nu trebuiau sa-si mai convinga ciorapii sa stea la locul lor cu ajutorul elasticelor strecurate in banda din talie. Adesgo a continuat apoi cu dresurile cu model (picouri, floricele sau desene jacquard), cu dungi, dresurile plasa, cu lycra sau cu banda adeziva. Toate pentru ca romancele sa se simta rasfatate.


Blanita tricotata marca Adesgo

Adesgo nu a insemnat numai ciorapi de dama, ci si lenjerie intima, confectii si blana tricotata. Inca de la deschidere, Arthur Dreschler a oferit clientelor sale si lenjerie fina din matase naturala, eleganta si pretioasa. Pana in 1954, cand aceasta productie a fost inlocuita cu cea de bluze si rochii din acetat (o fibra vegetala adusa din import), si, mai tarziu, din relonul produs la Savinesti. Un sector special l-au reprezentat asa-numitele „blanuri tricotate". Realizate cu o tehnologie unica in Romania anilor ’66-’67, aceste blanuri erau, in fapt, un tricot cu plus din fir, finisat pana cand capata aspectul de blanita. Tot aici s-au produs blanurile artificiale de tipul tricot cu fibre ce imita firul de par de animal. Dar cum cererea pentru aceste produse scazuse, iar tehnologia de fabricatie era depasita, productia s-a oprit in 2001.

Florina Zainescu


ISTORIC

Ciorapii Adesgo

An de aparitie: 1926

Varsta marcii: 78 ani

  • Inainte de ’89, Adesgo exporta masiv in URSS, Cehia si Ungaria. Pe piata autohtona, ciorapii simpli cu portjartier se vindeau cu 12-16 lei, iar dresurile cu 36-42 de lei, in timp ce ciorapii cu model costau 48-52 de lei
  • Fetele care faceau reclama la Adesgo erau alese, in general, dintre angajatele Adesgo. In 1990, imaginea Adesgo a fost nimeni alta decat Janine.

    CONTINUARE: Aparate uriase, consum pe masura

  • ×
    Subiecte în articol: special adesgo ciorapii