x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Drumul oaselor - "Martir galatean caut alt loc de veci"

Drumul oaselor - "Martir galatean caut alt loc de veci"

14 Dec 2004   •   00:00

SPECIAL
Familia unui martir al Revolutiei incearca de 13 ani sa mute ramasitele pamantesti ale baiatului in Cimitirul Eroilor din Capitala. Desi au primit o aprobare inca din 1990, parintii lui Florian Coliba nu au obtinut palma de pamant, sub pretextul ca nu ar mai fi loc. In decembrie 1989, Florentin Coliba avea 31 de ani. Pe 24 decembrie a fost impuscat in zona Salii Palatului. La cateva ore a murit la Spitalul Militar, dupa ce i s-a amputat un picior. Parintii l-au adus in acele zile acasa, la Galati, unde l-au si ingropat. Dupa 13 ani, batranii s-au mutat in Capitala langa cel de-al doilea fiu. Acum vor sa aduca ramasitele pamantesti ale lui Florentin in Cimitirul Eroilor din Bucuresti, dar nu ii mai gasesc loc.
LAURA TOMA

AMANARE. Neculae Coliba, tatal lui Florian, a obtinut o aprobare in 1990 pentru a-si muta baiatul in cimitirul din Bucuresti, dar din lipsa banilor nu i-a dat curs
Cele 280 de morminte avand crucile infasurate in drapel au fost timp de 15 ani ingrijite cu bani din buzunarul familiilor celor rapusi. Multi parinti nici nu sunt convinsi ca in mormantul care le-a revenit este corpul propriului copil. Si asta pentru ca i-au gasit deja ingropati. In acest caz, Procuratura le-a dat rudelor cate un numar care reprezenta pozitia crucii in cimitir si fiecare s-a indreptat spre mormantul cu numarul de pe biletul primit. Si-au insusit "pe nestiute" mortii si au facut ce era crestineste de facut pana astazi. Au fost insa si unele familii care au primit de la Procuratura un numar de mormant care nu exista in cimitir, depasind cu aproape 80 numarul total de morminte. Acestia nu si-au mai gasit crucea, isi aminteste Anghel Cioran, presedintele Asociatiei pentru Cinstirea Eroilor Martiri din ’89. Desi suprafata cimitirului de pe Calea Serban Voda, de aproape 2.600 de metri patrati, este integral ocupata, familiile eroilor revolutionari ingropati in alte cimitire din tara incearca inca sa obtina un loc de veci aici. Unii, desi locuiesc in provincie, vor sa-si aduca eroul la Bucuresti, pentru ca asa cred ca ar fi mai "onorant". Altii s-au mutat intre timp in Capitala si vor sa-si ia mortii cu ei.

INGROPAT LA ETERNITATEA DE NEVOIE. Acesta este si cazul familiei Coliba, care incearca sa-i aduca oasele lui Florentin din Cimitirul Eternitatea din Galati in Cimitirul Eroilor Martiri din Bucuresti. In 1989, Florentin locuia si muncea in Bucuresti. Tanarul a iesit in strada in 21 decembrie, iar in noaptea de 22 spre 23 decembrie a fost impuscat. A fost lovit la sold de un glont exploziv in incinta Comitetului Central si apoi internat la Spitalul Militar. "I s-a amputat piciorul drept si, din cauza ca nu existau rezerve de sange, a facut septicemie si a murit de Craciun", spune tatal lui Florentin, pe atunci ofiter la o unitate militara din Galati, astazi pensionar. Desi primisera atunci loc de veci in Cimitirul Eroilor, familia a decis sa aduca trupul baiatului acasa, in orasul natal. "Am hotarat sa-l ingropam in Galati, pentru ca eu eram cadru militar si din 17 decembrie 1989 am fost incazarmat. Se decretase starea de necesitate si n-as fi putut parasi garnizoana. Daca as fi plecat sa-mi conduc fiul pe ultimul drum la Bucuresti, as fi fost considerat dezertor", explica tatal martirului galatean. Iar sotia sa, mama lui Florentin, a suferit in zilele acelea un soc nervos si nu ar fi putut sa se deplaseze pe o distanta de peste 200 de kilometri. Asa s-a ajuns ca tanarul sa fie ingropat in Cimitirul Eternitatea.

RETURUL SORTII, GALATI - BUCURESTI. Dupa 1990, tatal lui Florentin a fost trecut in rezerva, iar mama sa a suferit mai multe interventii chirurgicale, inclusiv una la coloana vertebrala. Are nevoie permanent de ingrijire medicala. In afara de Florentin, familia Coliba mai are un fiu, Cornel, care locuieste in Bucuresti. Pentru a fi mai aproape de Cornel, parintii lui s-au mutat in Capitala. Asa a aparut nevoia deshumarii de la Galati si reinhumarii la Bucuresti a lui Florentin.

In 1990, tatal eroului galatean a obtinut aprobarea din partea Consiliului Provizoriu de Unitate Nationala al Municipiului Bucuresti, de la Comisia pentru intretinerea si amenajarea Cimitirului Eroilor pentru un loc de veci, unde sa-si reinhumeze fiul. "Dar noi nu aveam atunci bani suficienti ca sa ne mutam si am tot amanat", spune batranul. "Ne-am chinuit 13 ani sa strangem niste bani. Am vandut si apartamentul de la Galati si, una peste alta, am putut sa putem cumpara ceva modest in Bucuresti." Chiar din primele zile dupa ce s-au stabilit in Capitala, batranii au cautat sa-si aduca fiul de la Galati si sa-l reinhumeze in Cimitirul Martirilor. "Nici nu ne-am gandit ca vom intampina greutati avand deja acea aprobare."

CALEA PLANGERII. Din 2003, fratele lui Florentin a primit repetate refuzuri la cererea de reinhumare. "Ni s-a spus ca nu ar mai exista spatiu pentru morminte si ca locul ar fi traversat subteran de conducte de gaz metan si de apa, incat nu se mai poate sapa." Familia Coliba a aflat ca in 1998 inca un trup a fost ingropat in cimitir, fara macar sa indeplineasca conditiile de martir. "E cazul unei fete, Rebeca, nedeclarata erou martir, moarta nu din cauza unor invaliditati provocate in Revolutie, ci de cancer (n.r. - in actele Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor - SSPR, Rebeca Doina Cercel are certificat de ranita, cu numarul 2306...). Ea a fost ingropata aici impotriva vointei Asociatiei Martirilor, la presiunile lui Dan Iosif", sustine presedintele Cioran. "Ni s-a argumentat, mai spune Cornel, fratele lui Florentin, ca din cauza neconcordantei dintre datele Asociatiei si cele ale autoritatilor (autoritatile au inscrise 80 de cadavre in plus), pana nu se lamureste disensiunea nu se mai fac sapaturi. Se presupune ca in spatiul cimitirului sunt ingropate cadavre nedeclarate..."

Click pentru a mari imaginea
VICTIMA. Florian Coliba a murit in ziua de Craciun in urma operatiei de amputare a piciorului, din cauza lipsei rezervelor de sange

CIMITIRUL-MONUMENT. Recent, Cimitirul Eroilor Martiri din Bucuresti a fost declarat monument istoric. "Acum avem iarasi jandarmi. Si pentru ca e monument istoric, pana si daca largim spatiul verde sau mutam o piatra, ne trebuie aprobare de la Ministerul Culturii si Cultelor." In privinta solutionarii cererilor de inhumare in arealul de pe Calea Serban Voda a osemintelor eroilor din alte judete, presedintele Cioran este foarte sceptic. "Aici nu avem spatiu nici pentru un lumanarar, sa-l asezam langa biserica, nu se mai pune problema sa mai fie spatiu pentru alte morminte... Daca acceptam un caz, va fi un precedent si vor navali peste noi toti cei care vor sa-si aduca mortii aici..."

In aceste conditii, parintii eroului martir Florentin Coliba spun ca nu le mai ramane decat sa se intoarca in Galati. La baiatul lor, ramas singur in cimitir.

.

.

.

INGROPATI FARA CERTIFICAT
Click pentru a mari imaginea
FARA DREPTURI. In Cimitirul Eroilor sunt ingropate persoane necunoscute si fara certificat de revolutionar
In Cimitirul Eroilor sunt ingropati 12 oameni care, in evidentele Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, nu au cerificate nici de eroi martiri, nici de "decedat in legatura cu evenimentele din decembrie 1989". Mormintele au aparut in iarna acelui an. Nume precum Postolache Polixenia, Morea Nicolae, Pop Simion Ioan, Stan Traian sunt scrise doar pe piatra de mormant, nu insa si pe un certificat elibertar de SSPR. Familiile unora dintre ei s-au inscris la Asociatia pentru Cinstirea Eroilor Martiri si, astfel, numele celor decedati se regasesc in registrele organizatiei. Sunt insa morminte despre care nici macar cei din asociatie nu stiu nimic. Este cazul unui loc de veci unde sunt ingropate doua persoane, Sebo Aurel si Morea Nicolae, carora nu li se stie nici macar anul decesului...

.

.

PESTE ALTII
"Ne-am confruntat pana si cu cereri de inhumare a unor oseminte de martiri in mormintele unor eroi necunoscuti. Avem cinci astfel de locuri. Asta ar fi profanare de morminte, nu putem accepta..."
Anghel Cioran, presedintele Asociatiei Eroilor Martiri
×