x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dumitru Tinu a fost exhumat

Dumitru Tinu a fost exhumat

de Violeta Fotache    |    Laura Calciu    |    20 Noi 2007   •   00:00
Dumitru Tinu a fost exhumat

In Cimitirul Central din Breaza, rivalitatea dintre familiile Tinu şi Iucinu s-a făcut simţită pe tot parcursul celor aproape cinci ore căt a durat exhumarea corpului neinsufleţit al regretatului gazetar.


In Cimitirul Central din Breaza, rivalitatea dintre familiile Tinu şi Iucinu s-a făcut simţită pe tot parcursul celor aproape cinci ore căt a durat exhumarea corpului neinsufleţit al regretatului gazetar. Corpul a fost ieri supus unor noi expertize medico-legale şi criminalistice, necesare pentru a elucida misterul din jurul morţii ziaristului.


Dumitru Tinu, fostul director al cotidianului Adevărul, a murit in dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2003. Primul verdict privind sfărşitul său tragic: accident rutier. La aproape cinci ani, timp in care a ieşit la iveală viaţa dublă pe care a dus-o regretatul gazetar, ieri mormăntul său a fost răscolit in căutarea adevărului. Mai intăi insă cei care au cerut exhumarea lui, fiul său, Andrei Iucinu, şi femeia iubită in secret, Emilia Iucinu, impreună cu mătuşa şi vărul lui Dumitru Tinu au aprins o candelă şi au ţinut un moment de reculegere. Liniştea s-a spart insă o dată cu decizia procurorului de caz, Aurelian Mihăilă, de a tria - potrivit Codului de Procedură Penală, după cum ne-a declarat - persoanele care pot asista la dezgroparea osemintelor lui Dumitru Tinu.


OSTILITÃ...ŢI. "De ce să ies? Vreau să văd ce-i in groapă. Vreau să-i văd dantura, să văd că este el. Vreau să aflu cine i-a dat in cap! Asta vreau să văd! Adică băiatul lui nu are dreptul să vadă? Păi, cine a deschis dosarul ăsta? Noi l-am deschis, nu Ana-Maria, care nu se consideră parte vătămată de moartea tatălui ei", a strigat Emilia Iucinu, in timp ce era scoasă de lăngă mormăntul lui Dumitru Tinu. Ea şi Andrei Iucinu, ca şi avocatul lor, nu au avut voie să asiste la exhumare decăt de pe margine, ca orice curios, dincolo de bariera de la 10 metri distanţă impusă de autorităţi.


Replica reprezentantului familiei Tinu, avocatul Gheorghe Dragomir, a venit usturător şi rapid. "Ruşine! Dezgropaţi-vă morţii voştri, nu pe-ai altora! Aţi făcut circ toată viaţa, faceţi şi-n acest moment. Faceţi circ la mormintele familiilor voastre! Să vă fie ruşine că nici acum nu-l lăsaţi să se odihnească in pace!", a tunat avocatul, explicănd că tocmai din această cauză fiica şi soţia lui Dumitru Tinu au lipsit de la exhumare: "Pentru că au anticipat circul".


ZID DE JANDARMI. Săpăturile au inceput la ora 7:15, doi gropari prestănd cu răndul, sub valurile de nea aruncate de văntul ingheţat, peste oameni şi morminte. Doi avocaţi, unul al familiei Tinu, celălalt al Elenei Părvan şi al lui Virgil Tinu, şi cinci medici legişti au fost singurele persoane acceptate de autorităţi in perimetrul din apropierea mormăntului. S-a respectat ritualul religios, s-au ridicat probe de sol. Şi cadavrul. In spatele unui zid de jandarmi a căror menire era să impiedice camerele de luat vederi şi aparatele de fotografiat să strice imaginea celui care a fost Dumitru Tinu. Corpul a fost dus la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti pentru examene complete, urmănd ca după finalizarea noilor expertize să aibă loc reinhumarea corpului. Cel mai important examen pentru anchetă este cel radiologic, in care medicii vor examina fiecare segment osos al victimei.


"Sunt nedreptăţit!..."

"E un abuz şi o incălcare a drepturilor omului. Probabil incearcă să ascundă ceva. Dreptul la apărare nu e un drept colectiv, fiecare şi-l exercită. Toţi avem ca interes descoperirea adevărului, dar eu sunt nedreptăţit. Dacă din partea tuturor părţilor vătămate ar fi participat un apărător, ar fi fost OK, dar aşa? Ana-Maria are dreptul şi eu nu? Sunt cel puţin două motive pentru care eu trebuia să fiu acolo, lăngă mormănt, să asist: unu, pentru că sunt parte vătămată şi doi pentru că sunt fiul lui Dumitru Tinu, descendentul său direct", ne-a declarat Andrei Iucinu. El este convins că tatăl său a fost "victima unui asasinat" şi susţine că a cerut exhumarea tocmai pentru a demonstra că leziunile pe care Tinu le avea nu puteau fi produse "urmare a accidentului".


"Exhumarea, ilegală"

"Decizia de exhumare o considerăm o acţiune nelegală, in primul rănd pentru că are un scop ocult, acela promovat de familia Iucinu, in special mediatic, iar in subsidiar - obţinerea unor sume de bani de la familia Tinu. Din punct de vedere juridic, Parchetul a greşit pentru că nu putea să dea o astfel de ordonanţă de reluare a urmăririi penale atăt timp căt ciclul procesual fusese incheiat după ce două instanţe s-au pronunţat in sensul că decesul lui Dumitru Tinu a survenit unui regretabil accident. La dosar există două expertize care au concluzionat că a fost un accident stupid. Această nouă expertiză după exhumare este inutilă, dar va confirma aceeaşi concluzie: Dumitru Tinu a murit intr-un accident rutier", ne-a declarat avocatul Dragomir.


×
Subiecte în articol: special dumitru tinu iucinu dumitru tinu