x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dunarea creste! - Ajutoarele vin, apa n-a plecat

Dunarea creste! - Ajutoarele vin, apa n-a plecat

de Marie-Jeane Ion    |    Nadina Nedelea Rus    |    16 Iun 2006   •   00:00
Dunarea creste! - Ajutoarele vin, apa n-a plecat

Calarasenii din Manastirea n-au apucat sa-si curete gradinile, care baltesc de apa, si Dunarea se umfla din nou: un metru la Canalul de la Dorobantu. In sat, nivelul apei a crescut cu cativa centimetri, prea mult pentru oamenii inlacrimati dupa pierderile suferite in urma inundatiilor de acum doua luni.

Chiar daca autoritatile ii asigura ca nu e cazul sa se ingrijoreze, localnicii din Manastirea nu vad cu ochi buni ploile care s-au abatut din nou peste Romania. Si ar fi si greu sa fie optimisti, cand gospodariile situate in dreapta soselei sunt inca sub stapanirea fluviului.

MANASTIREA: SAT EUROPEAN?! Abia acum doua saptamani a fost redata circulatiei soseaua ce strabate satul Manastirea si care face legatura intre Calarasi si Oltenita. Acoperita de ape mai bine de o luna si jumatate, strada este grav afectata. De o parte si de alta sunt mormane de pamant si moloz, ruine ale gospodariilor daramate de furia apei, case pe jumatate cazute, balti in care oracaie broastele. Dar la intrarea in sat troneaza un indicator maret pe care scrie nici mai mult, nici mai putin decat: SAT EUROPEAN. Paradoxal, indicatorul vesteste intrarea in satul Manastirea. Ironia situatiei este remarcata si de tractoristul comunei. Cu un ochi rade, dar cu altul plange dupa casa care i-a fost grav avariata. Om la 67 de ani, inca in putere, a luat-o insa de la capat. Fara sa bata la usa primarului sau sa se planga, batranul si nevasta lui au scos podelele, au daramat sobele, au curatat fundatia pe interior si au lasat zidurile "la zvantat". Si-au depozitat mobilierul in pod si spera ca isi vor putea consolida casa pana la venirea iernii.

Oameni gospodari, localnicii din Manastirea nu stau cu mainile in san. Apele nu s-au retras, materialele pentru reconstructia caselor n-au venit, dar ei s-au apucat de treaba. Incearca sa-si curete curtile, sa-si refaca gradinile, s-o ia de la capat. Dar nu e usor. 60 de case din Manastirea sunt complet distruse de ape, alte 22 sunt gata sa cada, iar 92 de gospodarii sunt avariate grav. Fara a avea alte posibilitati, aproape 500 de sateni sunt inca sinistrati. Multi dorm in corturi si primesc doar o mancare calda pe zi, gatita in bucataria mobila a satului. Viata in tabere e din ce in ce mai grea. Speranta ca lucrurile se vor indrepta moare incet-incet, mancarea este tot mai putina, iar donatorii vin din ce in ce mai rar. Printre cei care nu i-au uitat insa pe confratii nostri loviti de furia apelor se numara Fundatia Sensiblu.

52.000 PANTOFI. Ajutor de la Sensiblu

DONATIE SENSIBLU: 29.000 DE PERECHI DE INCALTAMINTE. Cei aproape 1.900 de copii sinistrati din cele doua judete lovite de ape - Dolj si Calarasi - vor primi tenisi, espadrile si cizme de cauciuc, iar parintii si bunicii lor, pantofi de postav. Incaltamintea a ajuns miercuri in Manastirea, ieri in Chiselet, astazi microbuzul cu ajutoare se va opri in Spantov, iar saptamana viitoare va ajunge in cele sase localitati afectate de ape din judetul Dolj. Fundatia Sensiblu a mai donat detergent si imbracaminte pentru copii. Organizatia se implica activ in rezolvarea problemelor comunitatii de mai bine de trei ani.

FINAL DE POVESTE. Daca unii dintre donatori de-abia acum apar, altii tocmai si-au incheiat misiunea si sunt mandri ca au reusit sa dea o mana de ajutor, cum au putut, celor in nevoie. Firma de aparatura medicala Sofmedica a deplasat timp de trei saptamani un buldo-excavator in Spantov. Utilajul s-a intors joi in Bucuresti, dupa ce a contribuit la nivelarea terenului pe care se vor amplasa cele 100 de case din lemn, donate sinistratilor de Ambasada Austriei. N-a mai contat care era proiectul initial si cine il gestiona, toti cei care au ajuns in zona lovita de inundatii au colaborat cu un singur scop: sa le dea sutelor de localnici din zona un acoperis deasupra capului cat mai curand posibil. In Calarasi, la aproape doua luni de la inundatii, cateva sute de oameni locuiesc inca in corturi!

Instalatia lu’ peste din Oltenita

MOTIV DE PANICA. Apele Dunarii refuza sa scada
La inceputul lunii mai, imediat dupa inundatiile care au maturat malul Dunarii, o stire de senzatie semana panica printre locuitorii Oltenitei: debitul raului a crescut asa de mult, incat apa ameninta sa navaleasca peste oras! Zeci de persoane s-au urcat in masini si au dat fuga la cativa kilometri in afara localitatii, pe camp, ca sa vada cu ochii lor daca viitura vine sa-i mature si pe ei sau nu! Parea ca in Oltenita se instituise starea de razboi - oameni in toata firea isi faceau valizele, gata de evacuare!

N-a fost asa! Cele trei paveze in calea Dunarii - doua diguri si un aliniament de cale ferata - au tinut raul departe. Cu ajutorul oamenilor in uniforma - militarii si jandarmii dislocati in zona - digurile au fost intarite, iar criza s-a incheiat inainte de a incepe.

Dar, ca in orice poveste care se termina cu bine, ceva trebuie sacrificat. Instalatia care alimenteaza orasul cu apa a fost inecata de viitura, iar conductele care trageau apa bruta din Dunare ca s-o trimita spre uzina unde se face filtrarea, pentru a o transforma in apa potabila, au fost distruse.

Asa, in Oltenita a aparut paradoxul: din cauza inundatiilor, orasul a ramas fara apa!

La Primarie, telefoanele s-au inrosit, iar autoritatile locale au gasit o solutie de compromis: au innadit una dintre conducte si, profitand de nivelul crescut la care ajunsese raul, au reusit sa scoata in continuare apa bruta, prin sifonare. Acum, situatia e inca buna, fiindca noua crestere a debitului Dunarii permite in continuare utilizarea acestei metode. In clipa in care insa apele se vor retrage in matca lor, mecanismul nu va mai putea sa functioneze fara o motopompa de mare putere. Dispozitivul costa intre 600 si 800 de milioane de lei vechi, suma la care se adauga si consumul de motorina. Pare a fi singura solutie... Cel putin in acest moment. Daca instalatia de apa din Oltenita ar fi fost insa evaluata si modernizata din vreme, toate costurile s-ar fi redus considerabil!

CINE-I DE VINA? Instalatia de apa din Oltenita a fost finalizata in 1964, pe vremea lui Ceausescu, si a iesit din garantie 30 de ani mai tarziu, in plina tranzitie postrevolutionara. Mentenanta ulterioara a fost asigurata de o Regie aflata in subordinea autoritatii locale si care gestiona nu numai furnizarea si distributia apei potabile, ci si salubrizarea orasului si incalzirea. In 2005, Regia s-a divizat, iar problema apei a ramas in grija unei firme - SC ECOAQUA SA - , care tot de stat tine, fiindca actionarii ei sunt Consiliul Judetean Calarasi (majoritar), Consiliul Local Calarasi, Consiliul Local Oltenita, Consiliul Local Budesti si Consiliul Local Lehliu. Asa ca banii... tot dupa buget...

IN 1996. Intr-un studiu de specialitate s-a sesizat faptul ca tevile care duceau apa bruta extrasa din Dunare pana la Uzina de apa, unde lichidul devine potabil, erau avariate. Potrivit actualului primar al Oltenitei, Costinel Milescu, pe atunci viceprimar, s-a facut si o evaluare a sumei necesare pentru reparatii: mai bine de 4 milioane de euro! Durata executiei lucrarilor ar fi fost si ea mare: mai mult de doi ani!

IN 1999. S-a facut un prim studiu de fezabilitate pentru o solutie alternativa de alimentare cu apa a orasului: forarea de puturi la mare adancime, pentru a aduce lichidul vital din panza freatica. Asta pentru ca la 500-550 de metri adancime exista apa cu calitati organoleptice foarte bune.

IN 2004. Studiul s-a reluat. Rezultatul: varianta extragerii apei din subteran ar costa 1,1 milioane de euro, plus TVA, iar perioada de executie a lucrarii - forarea a patru puturi de mare adancime - ar fi de un an! Problema si solutia alternativa au fost enuntate clar intr-un proiect realizat in vederea obtinerii unei finantari PHARE, destinata reabilitarii zonei industriale din Oltenita. Dar intregul proiect a fost respins dupa analiza Agentiei de Dezvoltare 3 Sud Muntenia. La inceputul acestui an, partea referitoare la alimentarea cu apa a orasului Oltenita a fost extrasa din proiect si prezentata separat, ca o urgenta, Ministerului Transporturilor. Pana sa vina raspunsul oficial, natura a lovit si viitura a distrus partial instalatia facuta de Ceausescu acum 42 de ani... Intrebarea cu care autoritatile din Oltenita, dar si locuitorii orasului au ramas in minte este: ce solutie se va aplica acum? Un nou ministru al Transporturilor ar putea rezolva dilema...

AJUTATI SINISTRATII
Orice ajutor conteaza! Daca si dvs. credeti ca puteti sa-i sprijniti pe sinistrati, accesati www.salvatiromania.com si aflati cum o puteti face. Initiatorii campaniei: Jurnalul National, Intelligent Media Solutions, organizatiile neguvernamentale ASPIR si AIC si Avantaj Net va multumesc pentru interes.

Pentru actiunile de binefacere din aceasta saptamana, derulate in cadrul campaniei Salvati Romania, apreciem eforturile donatorilor SENSIBLU si SOFMEDICA.
×
Subiecte în articol: special mănăstirea oltenita