x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dunarea, fluviul groazei

Dunarea, fluviul groazei

de Carmen Plesa    |    19 Apr 2006   •   00:00
Dunarea, fluviul groazei

Dunarea continua sa sperie mii de oameni. Chiar daca in anumite zone cotele au mai scazut, fluviul face ravagii in aval de Braila. Iar previziu-nile meteo pentru urmatoarele 48 de ore sunt destul de sumbre: ploi abundente.

Dunarea musca, incet, dar sigur, din digul de la Bistret, care separa o intindere de 400 de milioane de metri cubi de apa de sapte sate. Peste 2.500 de oameni au fost evacuati aseara din localitatile doljene Bistret si Plosca.

De la Turnu-Magurele spre Calafat, satele dunarene se insira in cor de broaste, care acompaniaza glasurile ce soptesc tacute pe la porti. E luni noaptea spre marti si nu vreo sarbatoare a scos oamenii pe la porti, ci vestile de la Dunare. "Rupe…", "Am auzit ca a rupt", "Ne ia de pe fata pamantului"…

IN PRIBEGIE. De la Carna, noaptea de primavara are sunet de camioane grele de armata si de tropait de cai.

Din carutele care vin dinspre Bistret si Plosca rasar saltele de pat, care balanseaza peste incarcatura de mobila veche. Au pornit oamenii spre rudele si vecinii lor la care nu are cum sa ajunga Dunarea. Asa i-au anuntat de cu seara: sa stranga tot si sa plece. Cei mai multi si-au carat la adapost bruma din gospodarie, dupa care s-au intors acasa. E a cincea noapte pe care satenii din Bistret si-o petrec carpind digurile care protejeaza satul.

SINISTRATI. Drumul spre Calafat se opreste brusc dupa Bistretul Nou. Dincolo sunt satele Negoi, Catanele si Rast. Aproape 4.000 de persoane din aceste localitati au fost evacuate dupa ce fluviul a spart digul taman la cativa metri de locul in care autoritatile se pregateau sa creeze "controlat" o bresa. Numai ca apa "controlata" a facut prapad. Sute de oameni din satul Rast asteapta si in acest moment in corturi sau pur si simplu pe marginea drumului spre Bailesti ca apele sa se retraga.

PESTE DIG. O data cu zorii zilei de ieri, Dunarea a trecut in trei locuri peste digul din dreptul localitatii Bistret. Daca fluviul "rupe" in acest loc, pericolul ar fi maxim pentru mai multe sate din aval, de unde ar trebui evacuate nu mai putin de 5.000 de persoane. Forfota mare. Sute de jandarmi, zeci de masini. Carute umplute cu saci si pietroaie alearga spre primul punct, unde apele au slabit digul. Soldatii isi pun sacii in spate si-i cara pana la locul in care Dunarea bolboroseste mai rau, la baza digului. Buf… Sute de saci, peste alte sute de saci… tone de piatra.

IMAGINE. Soldatii lucreaza in liniste, atenti sa-l puna in valoare pe sefu’ care da comenzi. Cum apare o camera de filmat sau un aparat de fotografiat, sefu’ insfaca repede sacul pe care l-a carat soldatul in spate si face "buf" cu el in apa care fierbe. Satenii, in schimb, sunt guralivi. "Bine ca vorbesti tu cu presa, ma, ca doar acum ai aparut. Si ce aia ma-tii cauti pe aici, ca doar la tine nu intra apa", il arde un tinerel pe un barbat mai in varsta care merge cu bicicleta pe dig. "E suparat ca i-a intrat apa peste vie, de nu se mai vede nimic din ea", ne explica omul, dupa care se intoarce sa-l usture pe vecin cu o injuratura rasista.

RAZBOI CU PRESA. Nici ziaristii n-au scapat de gura satenilor. "Nu poti sa mergi pe dig de aparatele astea de filmare si aparaturile lor. Iti rupi gatu’, ce sa mai cari saci?! Si acu’ stau ca serpii la soare si asteapta sa rupa, sa filmeze mai bine", isi varsa un satean naduful pe ceata de ziaristi, care "una vad, alta umfla la televizor".

La marginea satului, gospodinele s-au adunat si s-au pus si toaca mass-media care tropaie pe dig. "Vai, uite-o pe fata aia de la televizor cum a cautat ea apa mai adanca. Sa nu-ti manance broastele pasarica, mama", arunca sfatos, in mijlocul unei transmisiuni in direct, una din satence.

Galati, sub "asediu"

Zona indiguita din apropierea Institutului de Cercetari Piscicole este, dupa estimarile specialistilor, cea mai vulnerabila. In aceasta portiune a fost ridicat zilele trecute un dig din saci cu nisip, dar apa s-a infiltrat si ameninta sa patrunda spre arterele rutiere din zona. Autoritatile au dispus acoperirea digului din saci cu pamant. Probleme sunt si in zona digului de la Zatun, dincolo de Santierul Naval Damen. Ieri, in jurul orei 14.00, Dunarea atinsese cota de 649 de cm, cu 49 de cm mai mult decat cota de inundatie. Mai mult de jumatate din Santierul Naval Damen se afla acum sub ape. Directorului general al santierului, Gelu Stan, sustine ca lucrul a fost oprit la Cala Bazin montaj, Cala 1 A si la toate atelierele de velarie si asamblat. Nivelul apei a atins, in unele locuri, adancimea de 50 pana la 70 de cm.

FARA CURENT. Aproximativ 200 de locatari din mai multe imobile de pe strada Pacii au ramas fara curent electric dupa ce Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a solicitat conducerii Electrica sa sisteze furnizarea energiei electrice in zona. Aceeasi masura a fost dictata si la Vama Galati, Portul Docuri, Institutul Piscicol si chiar la unul dintre sediile societatii Electrica. Pentru locatarii imobilelor din strada Pacii a fost luata in calcul si ipoteza evacuarii, in caz de necesitate, acestia urmand a fi mutati la Liceul de Marina. (Erik Hoosz)

AJUTOR
"Suntem decisi sa ajutam la reconstructia satelor afectate" - Vasile Blaga, ministru de Interne

PROGNOZARE
"Nu ar trebui sa ploua. Vremea frumoasa va veni abia dupa Pasti" - Ioan Sandu, directorul ANM

ULTIMA ORA
Autoritatile au inceput ieri seara evacuarea a peste 2.500 de persoane din localitatile doljene Bistret si Plosca, dupa ce nivelul apei deversate prin bresele produse in stavilarul de la Bistret a crescut considerabil. Masini ale Jandarmeriei si ale Politiei de Frontiera au patrulat pe strazile din Bistret si Plosca, anuntand populatia ca trebuie sa plece din case. La fata locului se crease, potrivit localnicilor, o "atmosfera de razboi". Alarma de evacuare suna continuu, satenii fiind anuntati sa plece din comuna si sa se retraga in zonele inalte din jurul satului. Zeci de camioane ale Armatei transportau localnicii evacuati din Bistret. Acestia erau dusi la scoala si caminul cultural din Barca, iar cei din Plosca - la scoala si caminul din Giurgita. "Nu exista, la aceasta ora, nici o fisura in dig. Este o penetrare la baza digului, un fost stavilar sustras in urma cu mai mult timp, iar sub presiunea apei a inceput sa se infiltreze. Apa curge cu aproximativ 5.000 de litri pe secunda prin acel loc. Avem forte importante in zona, am adus 24 de generatoare electrice si incercam sa-l infundam", ne-a declarat aseara ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Pe stavilarul de la Bistret se aflau aseara zeci de militari si jandarmi care incercau sa acopere sparturile din stavilar.

Un barbat din comuna doljeana Rast, acoperita de apele Dunarii, a fost prins aseara sub daramaturile casei in timp ce incerca sa-si salveze bunurile. (Radu Crivat, Mihai Gavrila)

BRAILA
Ieri, la Braila, Dunarea a atins cea mai mare cota din istoria sa: 685 cm. Hidrologii avertizeaza, la randu-le, ca debitul fluviului este in continua crestere, iar digurile sunt in pericol. Pentru consolidarea celor 170 km de dig care apara Insula Mare a Brailei au fost mobilizati atat angajatii Administratiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare, cat si salariatii arendasului Insulei, Culita Tarita, de la TCE 3 Brazi. Ploile din ultimele zile in au fa-cut imposibila deplasarea masinilor de mare tonaj spre dig, asa incat consolidarea se face numai cu mainile goale, iar sacii sunt carati cu ajutorul carutelor. "Toata lumea este la dig. Mii de saci s-au asezat in zonele cu eroziuni", a spus Marian Nistor, viceprimarul comunei Marasu. (N. Butnaru)

CALARASI SI IALOMITA
Bresa creata luni in digul din dreptul localitatii Roseti din judetul Calarasi a mai potolit apele de pe Bratul Borcea, nivelul scazand cu cativa centimetri. Autoritatile se mai asteapta la o viitura la sfarsitul lunii aprilie, pe care spera sa o absoarba cele peste 11.000 de hectare de teren arabil, unde se deverseaza controlat Dunarea prin bresa digului de la Roseti. Prin crearea acestei brese pot fi salvate mai multe localitati din judetele Calarasi si Ialomita, insa probleme raman in continuare la Buliga (Fetesti), Fetesti - sat, Borcea, Galdau si Stelnica. Militarii, pompierii si jandarmii lucreaza in continuare la diguri sau la consolidarea lor din aceste localitati. La fel si localnicii, care consolideaza digurile din dreptul propriilor locuinte sau gospodarii. Pompierii de la cazarma din Slobozia stau zi si noapte de doua saptamani pentru a ajuta la construirea si consolidarea digurilor si la evacuarea persoanelor ale caror case au fost inundate. Peste 40 de familii din Fetesti, Borcea si Galdau au fost instiintate ca vor fi evacuate in cazul in care apele de pe Bratul Borcea se vor umfla din nou. In Fetesti mai multe case sunt deja inundate pana in dreptul ferestrelor, familiile si animalele fiind deja evacuate. Circulatia pe drumul national care leaga orasul Fetesti de Braila a fost afectata. Pentru ca soseaua a fost acoperita de ape, masinile de mare tonaj au fost deviate pe ruta ocolitoare Tandarei - Movila. (Andreea Tudorica)

TULCEA: SINISTRATII NU-SI LASA CASELE
Faleza municipiului Tulcea este in continuare acoperita de apele Dunarii, fara a pune insa in pericol orasul. Activitatile de acostare se desfasoara in zona falezei fara probleme. De asemenea, nu exista intreruperi ale activitatii pe platforma industriala din estul orasului, desi apa este in curtea catorva intreprinderi. Apele Dunarii sunt in continuare in crestere cu cativa centimetri pe tronsonul Isaccea - Tulcea. Digurile dau cele mai mari batai de cap autoritatilor. De doua saptamani, forte impresionante au fost masate pentru inaltarea si intarirea digurilor din judet. Angajatii primariilor au fost ajutati si de o parte a locuitorilor. O activitate care ar fi trebuit facuta cand apele erau mici. Exista doua puncte critice: soseaua dintre Smardan si Macin si digul de la Salceni. In primul caz, este vorba de o portiune de drum national construit pe dig si care luni se fisurase in trei locuri. Autoritatile au facut eforturi sustinute si au reusit, se pare, sa remedieze situatia. In cel de-al doilea caz, lucrurile sunt mult mai grave si asta pentru ca digul, aflat pe bratul Chilia, chiar la granita cu Ucraina, pune in pericol trei localitati in cazul in care se va rupe: Salceni, Patlageanca si Ceatalchioi, ultimele deja inundate partial. Dificultati sunt si pentru ambarcatiunile din tara vecina, care circula in apele tarii vecine, nu respecta restrictia de viteza impusa pe teritoriul romanesc. In Delta se afla sub ape localitatile Patlageanca, Plauru, Ceatalchioi, Uzlina, Ilganii de Sus si Vulturu. In restul satelor si in Sulina se lucreaza de zor la inaltarea cu saci de nisip a digurilor. (Alexandru Nastase)

SITUATIA CENTRALIZATOARE A PAGUBELOR PRODUSE
Nr. crt / Obiective afectate / Total
  • 1. Judete afectate 14
  • 2. Persoane evacuate 4.734
  • 3. Localitati afectate 119
  • 4. Case inundate 629
  • 5. Case distruse 170
  • 6. Case in pericol de prabusire 120
  • 7. Gospodarii si anexe gospodaresti inundate 3.239
  • Nr. crt / Obiective afectate / Total
  • 8. Obiective socio-economice 23
  • 9. Pasuni si fanete (hectare) 10.519
  • 10. Fantani 1.243
  • 11. Drumuri judetene (km) 378,1
  • 12. Drumuri comunale (km) 119,4
  • 13. Poduri 18
  • 14. Podete 122
  • 15. Teren arabil (hectare) 6.877
  • COTELE APELOR DUNARII IN ZIUA DE 18.04.2006

    VESTI BUNE DE LA INTERNE
    Dunarea este in scadere, ieri la pranz debitul fiind de 15.400 de metri cubi pe secunda la Portile de Fier, cu o suta de metri mai putin decat la primele ore ale diminetii de ieri, a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, dupa terminarea sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ioan Sandu, a declarat ca ploile care vor urma nu sunt de speriat "in vremuri normale, dar in contextul actual nu trebuia sa ploua".

    Autoritatile sunt pregatite sa evacueze circa 10.000 de persoane din cele patru comune doljene aflate in pericol de inundatii in zona Bistret - Macesu de Jos - Gighera - Catane. Locuitorii din zona au fost anuntati inca din timpul noptii ca ar putea fi evacuati in cazul in care digul de protectie, unde exista deja infiltratii in doua puncte, va ceda.

    "In incinta respectiva sunt 400 de milioane de metri cubi de apa, cam cat este in Lacul Vidraru. Aici este un dig de pamant si nisip, iar acolo (la Vidraru - n.r.) este un baraj extrem de puternic", a subliniat ministrul. Autoritatile au pregatit deja spatii de cazare in eventualitatea in care locuitorii vor fi evacuati. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ca in cursul diminetii de ieri a inceput inundarea controlata a incintei agricole Sireasa din judetul Tulcea, pentru a putea apara doua localitati. (Radu Crivat)
    ×