x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dupa Apocalipsa

Dupa Apocalipsa

de Cristian Stefanescu    |    18 Iul 2005   •   00:00
Dupa Apocalipsa

In sudul Vrancei, ploile au incetat. Pentru o vreme, cel putin. Oamenii din comuna Vulturu, epicentrul potopului din ultimele zile, incearca sa revina pe la casele lor doar pentru a aduna ceea ce mai poate fi recuperat dintre zidurile ce stau sa cada.

"Nu va duceti in Focsani", imi recomanda un taximetrist caruia i-am cerut sa-mi indice directia spre Nanesti si Vulturu. Nu se poate. Reporterul televiziunii publice austriece, alaturi de care am pornit spre zonele calamitate, nu ar accepta un abandon. Nu ii traduc sfatul taximetristului vrancean. Ii sugerez sa mergem, sa inaintam cat se poate.

La Vulturu, in fata Primariei, o dubita a Crucii Rosii incarca bidoane de plastic cu apa potabila si conserve. Intrebam de primar si suntem indrumati spre un barbat maruntel, in cizme de cauciuc. E prins in administrarea situatiei de criza. Renuntam sa-l mai deranjam. Ce-ar putea sa ne spuna? Statistici sunt comunicate, periodic, de la Guvern. Ne suim in masina si trecem pe langa un camion al Armatei, in care se ingramadesc cativa batrani. "Au fugit de la Nanesti, din calea viiturii, si acum vor sa ajunga sa vada ce-a ramas in urma lor." Le-o luam inainte.

DEZNADEJDE. Pe soseaua ce leaga Focsanii de Galati si Braila, pe podul peste Milcov, plin de masinile refugiate ale satenilor din comuna Vulturu, intrebam un politist. Ne priveste masina, un 4x4, si ne garanteaza ca putem continua spre Braila. Catre Galati, nici o sansa. "Podul", ne explica omul legii, "e in regula, dar pana la pod nu razbiti". Coboram de pe pod si dam de primul obstacol: soseaua este inundata. Ne lipim de o coloana de Dacii. Daca trec ele, trecem si noi. Dincolo de mijlocul traseului, pe cand adancimea apei cobora sub nivelul jeantei, una dintre masinile din coloana se opreste. Soferul, un pusti care, cu siguranta, de-abia si-a luat carnetul, coboara geamul si imi spune ca i-a murit motorul. Ne descaltam si punem mana pe capota incinsa sub razele fierbinti ale soarelui. Odata esuat pe uscat iahtul de ocazie, pornim mai departe.

Ajunsi in sat, ne dorim, pentru o clipa, ca vehiculul Armatei sa se strice pe drum. Groaza prin care au trecut, trezindu-se cu apa peste ei, a fost o spaima de moment. Cand insa vor da ochii cu propriile gospodarii, ii va cuprinde jalea si deznadejdea. Fundatiile caselor din Nanesti zac, pe mai departe, in potop, zidurile putrezesc cu repeziciune si crapa, riscand sa se prabuseasca. In rest, un peisaj apocaliptic: printre crengile prunilor, atarnand grele sub rod, usi plutind prin curti, alaturi de obiecte smulse de puhoaiele ce au ravasit prin case. "Parca ieri-seara nu era asa de mare apa", se plange o sateanca, sigura ca nivelul a mai cresut cu vreo 30 cm. "Cine stie ce o mai veni de sus."

Ne intoarcem la raspantia ce desparte drumul Brailei de cel al Galatilor, tatonand o iesire spre gura Siretului. "Nu incercati", ne avertizeaza un localnic, aratandu-ne ca apa urca pana deasupra capotei motorului. Dinspre zona inundata se vad iesind o caruta si doi biciclisti. "Un cadru perfect", suna sentinta reporterului austriac, si echipa de filmare se instaleaza in doi timpi si trei miscari. Peste drum de intersectie, un satean cara o colivie cu perusi. I-a tinut in pod, cateva zile. Acum, ca apa s-a mai retras la sub un metru, ii coboara in casa. Va atarna colivia de tavan. O decizie nu dintre cele mai intelepte.

"VREA SA O ADUCEM INAPOI". A aparut, intre timp, si camionul Armatei. Seful militarilor pare localnic. Toata lumea il cunoaste, si el, la randul sau, stie dupa nume pe toata lumea: "Tanti Lenuta, noi va luam lucrurile, dar puneti-l pe baiat sa le scoata in strada. Baieti, intrati acolo", continua militarul, "aia-s batrani si n-or sa reuseasca". De jur-imprejur, vaiete si lacrimi. Te simti stingher si nu-ti da mana sa intrebi ceva sau sa tragi cateva cadre. Pe o masuta, plina de noroi, printre rame de tablouri, seturi descompletate de farfurii si cateva piese de lenjerie intima recuperate pe fuga, un iepuras de dimensiunea unei jumatati de franzela rontaie niste frunze. "Am avut cinci, numai pe el l-am putut salva." Intram in vorba cu sateanul, mai vin si altii. Colegul austriac imi cere sa-i traduc. Un inconstient de la compania de distributie a energiei electrice a reconectat, a doua zi, dupa prapad, satul la reteaua de curent. "Pisca la talpi apa." Parca nu ar fi suficient riscul izbucnirii de molime de pe urma animalelor moarte! Pe drum trec, in ambele sensuri, carute. Cele care pleaca duc cu ele porci. Vin cele pline cu rezerve de apa. Incerc sa fac niste poze. "Lasa-ma, bre!", ma apostrofeaza un carutas. Il las in durerea lui. Unii au reusit, inca din seara viiturii, sa-si care vacile, caii si porcii in satele invecinate. Gainile si curcile si-au gasit refugiu in pod. "Gainile ca gainile... unele or sarit si s-or prapadit." Nimeni nu isi mai aminteste cu precizie cat a durat potopul. Unii spun ca s-au trezit inundati in nici 20 de minute. Altii cred ca ploaia a durat cateva ore bune. Din spatele meu, doi batrani incearca sa-mi povesteasca drama mamei lor. Imobilizata, dupa ce i-a fost amputat un picior, a fost scoasa, cu dificultate, dintre peretii camerei, din care nu a mai plecat de cativa ani si transbordata la niste nepoti, "la bloc, la Focsani". Femeia insa nu rabda sa ramana departe de casa. Tinerii o feresc de televizor. "Vrea sa o aducem inapoi. Unde s-o aducem?"

Oamenii vorbesc unii peste altii, pe alocuri se mai si acuza reciproc, aruncand responsabilitatea dezastrului pe cei care au infundat canalizarile. In realitate, apele nici nu mai aveau unde se scurge. Zona este inconjurata de trei rauri - Putna, Milcov si Siret - , toate trei avand debitele sporite. Iar la buletinul hidrologic vestile nu sunt deloc imbucuratoare: toate cotele apelor sunt in crestere.

Din fericire, la Nanesti nu au navalit talharii, ca in Vadu Rosca, la cativa kilometri mai spre nord. "Nu aveau, la noi, ce fura. Acolo, la Vadu, oamenii au lucrat in Italia. Cine a dat peste ei s-a dus la sigur. Aici, oamenii sunt saraci". Despre locuinte asigurate nici nu poate fi vorba. Si nici pe viitor nu o vor face. "Daca oi avea bani, trebuie sa-mi fac, mai intai, o alta casa. Daca oi avea cu ce..."

SOLIDARITATE
"Se vede ca a plouat, anul acesta, nu gluma", imi spune, la un moment dat colegul de la televiziunea publica austriaca ORF, in timp ce ne indreptam spre Focsnai. Pe traseu, pe ambele parti ale soselei, comerciantii de lubenite si pepeni abunda ca niciodata parca. Il aprob, dar il las sa se convinga cu propriii ochi. Seara, in studioul in care isi editeaza materialul ce va intra in principalul buletin de stiri al zilei, imi cere parerea despre corectitudinea informatiei pe care o va transmite telespectatorilor din intregul spatiu germanofon, jurnalul fiind preluat de 3sat, un fel de TV5 al vorbitorilor de germana. "Sper totusi sa se inteleaga ca, singura, Romania nu poate sa treaca peste dezastru", imi spune si mie si, mai apoi, si colegilor sai din redactia de la Viena.

Ajutoare - Pod aerian in Bacau


Pilotii de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni au asigurat, incepand cu seara zilei de joi, un pod aerian cu aeroportul din Bacau. Zilele cele mai intense de zbor au fost vineri si sambata, cand aeronavele Fortelor Aeriene au transportat spre Moldova 184 de tone de alimente de stricta necesitate. Astfel, in ziua de 15 iulie, cinci avioane au dus sinistratilor 95 de tone de apa plata si 12 tone de paine si paste fainoase, facand in total 19 curse. Sambata, avioanele au facut 16 curse si au transportat 65 tone de apa si 12 tone de ulei. Ultima cursa a avut loc ieri, un C-130 "Hercules" plecand spre Bacau cu provizii pentru judetele greu incercate. Seful Statului major al Fortelor Aeriene, generalul Gheorghe Catrina, a dispus ca toate fondurile care urmau sa fie folosite pentru sarbatorirea, la 20 iulie, a Zilei Aviatiei Romane, sa fie donate romanilor incercati de calamitati. (Razvan Belciuganu)

BUCATARIE
Marinarii militari au instalat ieri o bucatarie de campanie rulanta auto la spitalul din Maicanesti, judetul Vrancea. Totodata, o coloana de patru autocamioane a Fortelor Navale au dus ieri in Vrancea apa minerala si alimente provenite din donatiile marinarilor militari. In zona Nanesti, 33 de infanteristi marini au intervenit din 14 iulie cu trei autocamioane, o autocisterna si 10 barci in ajutorul sinistratilor.

Pe Siret - Cosmarul continua


In cursul noptii de vineri spre sambata apele Siretului au luat prin surprindere echipele de interventie, putin dupa miezul noptii viitura indreptandu-se spre un canal de irigatii, inspre localitatea Schela, rupand apoi mai multe diguri din dreptul localitatilor Independenta si Piscu.

Comuna galateana Tudor Vladimirescu a fost inconjurata de ape, in cursul noptii de vineri spre sambata, dupa ce digul de aparare de pe Siret a cedat. Zeci de case au fost inundate, iar cei peste 2.000 de localnici s-au refugiat la o manastire de maici aflata pe un deal. Pe DN 25, intre localitatile Vames si Tudor Vladimirescu, apa a depasit inaltimea de doi metri, ajungand pana in dreptul semnelor de circulatie de pe marginea soselei. Starea de alerta continua si pentru localitatile aflate spre varsarea Siretului in Dunare, asta dupa ce digurile de aparare au inceput sa cedeze unul dupa altul. Ultimul dig care s-a rupt a fost cel de la Independenta, dar situatia este acum dramatica la Sendreni, Movileni si Barbosi. Siretul a atins, la varsarea in Dunare, un debit de peste 3.000 mc/s.

VIZITA. Circulatia pe DN 25, intre Galati si Tecuci a fost intrerupta, sambata dimineata fiind montat un indicator cu "Drum inchis", chiar la intrarea in localitatea Sendeni. In rest, ministrii Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, al Mediului, Sulfina Barbu, si al Sanatatii, Mircea Cinteza au survolat sambata zona calamitata din Galati, zona ce cuprinde localitatile Namoloasa, Vames si Tudor Vladimirescu. (Erik Hoosz)

Iresponsabilitate - Despaduriri fatale


Exceptand furia puhoaielor de apa, la Valcea inundatiile au fost cauzate si de mana omului. Fara a se gandi la consecinte, localnicii, unii chiar magistrati si-au construit poduri ilegale, blocand canalizarile. In zonele de munte taierile haotice de arbori, infaptuite chiar de angajati ai ocoalelor silvice au declansat prabusirea versantilor, peste case. In ultimii ani, politistii au sanctionat sute de persoane care au fost surprinse taind ilegal arborii din paduri. Mai mult, chiar si oamenii legii sunt de vina. In localitatea Brezoi "comoditatea" unei judecatoare din Ramnicu Valcea a afectat zeci de gospodarii contruite in jurul vilei sale. Edilii orasului au actionat-o in judecata pentru faptul ca, folosindu-se de autorizatii false a astupat canalizarea din strada. Prin acest fel, toata apa s-a revarsat in curtile si casele vecinilor.

TUPEU. Cartierul Nord din municipiul Ramnicu Valcea a fost si el afectat de precipitatii, dupa ce patronul unei societati comerciale a construit ilegal pe domeniul public un pod. Acest lucru a dus la inundarea unei intregi strazi, dupa ce canalizarea a fost blocata. Pentru lipsa autorizatiilor de constructie firma in cauza a fost amendata cu 100 de milioane de lei. In mai toate localitatile afectate de puhoaiele de apa continua evaluarea pagubelor. (Alexandra Chivu)
×
Subiecte în articol: eveniment