x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Echipamentul salvează vieţi

Echipamentul salvează vieţi

de Diana Scarlat    |    11 Mar 2011   •   18:16
Echipamentul salvează vieţi

Hainele tehnice sunt o necesitate pentru cei care urcă pe munte, dar nu este suficient să fie alese în funcţie de ce ne place, pentru că fiecare tip de material se potriveşte unui tip de climă şi altitudine. Un material impropriu pentru altitudinea sau tempe­ratura de pe munte poate crea probleme. Cei care ştiu foarte bine ce înseamnă frigul de pe munte ne avertizează că echipamentul face diferenţa între viaţă şi moarte.

David Neacşu, cel mai mediatizat român care a înfruntat masivul Everest şi a urcat apoi pe multe vârfuri ale lumii, s-a întors în februarie din Uganda, unde a stat trei săptămâni. A urcat pentru a doua oară pe Ruwenzory, al treilea vârf ca înălţime din Africa, de 5.109 metri. „Cu ocazia asta am încheiat «trilogia africană» a celor mai înalţi munţi din Africa: Kimimanjaro, Mt. Kenya şi Ruwenzori”, povesteşte alpinistul, care din Africa s-a întors mai devreme decât şi-ar fi dorit, pentru că trebuia să ajungă la cel mai mare târg de echipamente montane din Germania, la ISPO Winter, desfăşurat la München. „La aceste târguri înveţi ca să poţi traduce românilor ce trebuie să ia cu ei când merg pe munte. Materialele inteligente din care sunt confecţionate hainele tehnice se folosesc la absolut toate articolele de îmbrăcăminte, de la chiloţi, ciorapi şi «izmenuţe», până la suprapantaloni şi jachete care rezistă la temperaturi extreme”, explică el.

Ciorapii de bumbac sunt cu totul improprii outdoorului. Pentru ce ar avea un bocanc Gore-Tex, dacă nu are şi un ciorap care să elimine apa? Sunt ciorapi speciali care absorb transpiraţia şi o elimină, iar şoseta rămâne uscată. „Diferenţa între viaţă şi moarte o face echipamentul!”, mai spune David Neacşu, care a participat la foarte multe salvări de aceşti gen şi poate confirma că, dintre toate crucile de pe munte, multe sunt ale celor care au murit îngheţaţi. „Trebuie să uităm de lână, de bumbace, de tot ce ne-a-nvăţat pe noi bunica. Materialul cel mai indicat se numeşte Polartec Power Dry şi elimină transpiraţia, astfel încât să ne salveze de la un eventual îngheţ la temperaturi foarte scăzute. Noi transpirăm în mişcare, iar picătura de transpiraţie este preluată de fibra din material şi se măreşte diametrul, iar datorită temperaturii corpului, se va usca în câteva secunde. Asta face un tricou tehnic”, mai spune David Neacşu.

Materialul este constituit din fibre goale în interior, care acumulează temperatura corpului şi măreşte suprafaţa umedă. Aceleaşi avantaje le au şi puloverele, şi jachetele care elimină transpiraţia. Între tricourile din gama Polartec, diferenţa între Power Dry şi Power Stretch este că al doilea nu se pune direct pe corp, ci peste primul tricou - undreweare sau „izmenuţă”. „La temperaturi foarte ridicate punem şi Polartec Thermal Pro, apoi vine Gore-Tex-ul. La pantaloni e la fel. Nu trebuie să mergi cu trei sau patru straturi, ci cu «izmenuţa», care are rolul de a prelua transpiraţia, peste care se pune suprapantalonul de Gore-Tex, care poate fi Performance Shell sau poate fi Pack Life, cel mai subţire Gore-Tex din lume. Cele cu triplu start încep să elimine transpiraţia numai de la o anumită altitudine în sus, de la peste 3.000 de metri, deci sunt numai pentru expediţii”, mai explică Neacşu.

În România nu avem ce face cu Gore-Tex triplu strat. Cel mai des folosit Gore-Tex este dublu strat sau Performance Shell. Tot în acest sens, firma Mammut a inventat un material care se numeşte Dry Tech, un material care se foloseşte foarte mult în lume, dar în România nu prea prinde, pentru că lumea ştie doar de Gore-Tex. „Acest material care este foarte bun iarna, când n-avem nevoie de impermeabilitatea Gore-Tex-ului, de 28.000 de milimetri coloană de apă pe centimetru pătrat, pentru că nu plouă”, mai spune alpinistul.

×
Subiecte în articol: reportaj aer liber