x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Economist Intelligence Unit - ""O lovitură grea şi umilitoare""

Economist Intelligence Unit - ""O lovitură grea şi umilitoare""

de Carmen Vintila    |    23 Apr 2007   •   00:00

Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu de Parlament starneşte in continuare reacţii atat pe plan intern, cat şi extern. "Cu siguranţă, este o lovitură grea şi umilitoare pentru Traian Băsescu", a apreciat analista Joan Hoey, expertul pentru Europa de Sud-Est de la "Economist Intelligence Unit" intr-un interviu acordat RRA.

Potrivit acesteia, numărul mare de voturi dat de parlamentari impotriva preşedintelui arată că acesta şi-a făcut mulţi duşmani de cand se află la putere. "Cred că spune multe faptul că atat de mulţi politicieni au votat impotrivă, in ciuda faptului că referendumul va ieşi, probabil, in favoarea lui Traian Băsescu", a spus Joan Hoey, arătand insă că aproape toate ţările care au devenit membre ale UE s-au confruntat cu probleme asemănătoare de instabilitate politică. Ea a dat exemplul unor ţări ca Ungaria, Polonia, Cehia sau Slovacia. Asta nu inseamnă că nu există ingrijorare la Bruxelles faţă de ceea ce se intamplă pe scena politică din Romania, după cum a arătat Joan Hoey. "S-ar putea ca acţiunile Romaniei la Bursa UE, ca să spun aşa, să scadă puţin. Tot acest zgomot politic distrage atenţia, in opinia Bruxelles-ului, de la sarcinile care trebuie duse la indeplinire. Nu trebuie să uităm că Romania incă este monitorizată de către Comisia Europeană", a conchis Hoey.

In schimb, comisarul european, Franco Frattini, a spus că la nivelul Comisiei Europene nu există o ingrijorare faţă de situaţia politică internă, atat timp cat Romania işi respectă angajamentele privind continuarea reformelor. Oficialul European s-a declarat totodată de acord cu obiectivele mandatului noului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu. Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a susţinut şi el că semnalele venite din exterior nu sunt alarmante. Acesta i-a asigurat pe consulii onorifici ai Romaniei in străinătate, reuniţi la Sibiu, "că nimic din ce se intamplă astăzi la nivel politic nu este in măsură să schimbe politica externă a acestei ţări, angajamentele pe care le-am asumat in ultima vreme". La randul său, liderul PSD Mircea Geoană l-a ameninţat pe Băsescu cu a doua suspendare dacă acesta se va intoarce la Cotroceni şi nu va respecta Constituţia.

×
Subiecte în articol: eveniment