x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ecouri interne, după summit

Ecouri interne, după summit

de Lavinia Dimancea    |    05 Apr 2008   •   00:00
Ecouri interne, după summit
Sursa foto: Marin Raica/

Politicienii români au păreri împărţite cu privire la Summit-ul NATO, unii apreciin­du-l ca pe un succes pentru ţara noastră, alţii ca pe o şansă ratată.

Fostul şef al statului, Ion Iliescu, este unul dintre cei care cred că România a căpătat “mai multă vizibi­litate” prin organizarea Summit-ului NATO la Bucureşti şi că “a fost un lucru pozitiv, pe care ar fi trebuit să îl folosim mai din plin”. “Eu cred că nu l-am folosit suficient, din cauza unor slăbiciuni ale noastre şi ale instituţiilor noastre şi ale reprezentanţilor instituţionali”, a declarat Iliescu pentru Mediafax, adăugând că numai cei care şi-au făcut iluzii pot să considere că summit-ul a reprezentat un eşec. Fostul pre­şedinte Emil Constantinescu a arătat şi el că Summit-ul NATO a fost benefic pentru România, creând “posibilitatea ca un număr mare de şefi de stat şi personalităţi media să remarce progresele reali­zate în ultimii ani de România printr-un contact direct”. “O în­frângere şi o victorie în acelaşi timp”, a catalogat şi fostul premier Adrian Năstase Summit-ul Ali­an­ţei, arătând că, “chiar dacă pre­şe­dintele american George W. Bush a punctat pentru campania electorală în ceea ce priveşte comunitatea ucraineană din SUA, faptul că Ucraina şi Georgia nu au fost ac­cep­tate în NATO creează sentimentul unei înfrângeri”.

La rândul său, liderul PDL, Emil Boc, a apreciat că Summit-ul NATO de la Bucureşti a fost un succes al României şi “o re­cu­noaştere a politicii externe a Ad­ministraţiei Prezidenţiale”, în timp ce prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan a văzut în pre­zenţa la Bucureşti a preşedintelui rus, Vladimir Putin, un nou în­ceput pentru relaţiile româno-ruse. Liderul PSD, Mircea Geoană, a arătat şi el că România şi-a consolidat poziţia in­ter­na­ţi­onală prin găzduirea Summit-ului NATO, iar vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti a vorbit despre “o dublă reuşită” pentru ţara noastră, atât prin prisma deciziilor luate, cât şi a “bunei organizări”.

 

REZERVAŢI. De partea cea­laltă, liderul PC, Daniela Popa, susţine că România nu şi-a atins la Summit-ul NATO interesele pe care le avea, invocând în acest sens extinderea scutului antirachetă sau promovarea acordării MAP pentru Ucraina şi Georgia. “Este foarte frumos să fii gratulat de preşedintele SUA pentru în­gheţata naţională şi este cu totul altceva să ai o relaţie îngheţată cu principalul furnizor de gaze care rămâne Rusia”, a spus Popa. Şi vice­preşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, crede că Summit-ul NATO a reprezentat pentru România o şansă ratată, arătând că ţara noastră “s-a si­tuat, în mod iraţional şi contrar in­te­reselor sale naţionale, pe o po­zi­ţie perdantă şi în cadrul acestor negocieri, ignorând interesele ma­rilor state europene”.

 

Duel Stolojan – Cioroianu

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a criticat ieri prestaţia ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, pe perioada Summit-ului NATO, spunând că acesta “şi-a greşit vocaţia” şi a sărit câţiva “paşi importanţi” până la funcţia de ministru. “Dacă te uiţi la Cioroianu, poţi spune că oricine poate fi ministru în România”, a spus Stolojan, citat de Mediafax, arătând că acesta, dar şi alţi miniştri ai cabinetului Tăriceanu, precum Cristian David, “au făcut de râs func­ţia de ministru în România”. În replică, Cioroianu i-a transmis lui Stolojan că “atunci când era mai scump la vorbă părea ceva mai inteligent”. “Aceste atacuri îmi confirmă faptul că summit-ul de la Bucureşti, în organizarea că­­ruia MAE a fost direct implicat, a fost o reuşită”, s-a apărat Cioroianu.

 

lavinia.dimancea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: nato romania eveniment summit-ul