x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Eduard Novak, campionul cu proteză la picior

Eduard Novak, campionul cu proteză la picior

de Irina Munteanu    |    01 Aug 2011   •   21:00
Eduard Novak, campionul cu proteză la picior

Romanul Eduard Novak a terminat pe locul 7 Turul Mazovie din Polonia, o competitie ciclista ajunsa la a 54-a editie. In urma unui accident de masina poarta o proteza la piciorul drept, dar acest fapt nu l-a impiedicat pe Eduard, fost campion la patinaj, sa-si continue cariera in sport. In Turul Mazovie a concurat alaturi de oameni valizi.

A castigat locul 7 in Turul Mazovie din Polonia, o competitie ciclista ajunsa la a 54-a editie, desi a concurat cu oameni valizi, iar gamba lui dreapta este in intregime inlocuita de o proteza speciala, din carbon. "Cei clasati pe primele locuri sunt profesionisti sau fosti profesionisti. Pentru mine e o ocazie buna sa concurez cu cei valizi. Nu e usor sa pri­mesti invitatie la Turul Mazovie, asta insemnand ca organizatorii iti platesc totul. Ne doream de cativa ani sa ajun­gem acolo si acum am reusit. Cu pu­tina sansa, am reusit sa obtin acest re­z­ultat foarte bun pentru Romania", po­vesteste Eduard Novak.

Concursul a fost extrem de rapid, cu o medie orara de aproape 46 de kilometri pe ora, timp de cinci zile. La competitie au participat echipe de clasa Pro Con­ti­nentala si Continentala, iar concurentii au venit din Polonia, Slovacia, Olanda, Germania, Belarus si Ro­mania. "Ma bucur nespus de mult de acest rezultat, pe care l-am obtinut dupa cinci etape de concurs.

Fiind un ciclist cu o proteza de gamba, este un rezultat nemaipomenit si surprinzator, pe care l-am obtinut in pluton cu nume remarcabile, precum Marcin Sapa sau Rudi Selig, care a semnat cu echipa Leopard Trek. Este una dintre cele mai bune reusite ale rutierilor romani din ultimii ani la un concurs in strainatate de aceasta categorie. Primele zile nu prea am fost luat in serios, dar in ultima etapa, in care a plouat timp de 160 km si in care am fost intre primii cataratori, mi-am castigat respectul fata de pluton", a declarat Eduard Novak.

El a facut timp de 15 ani patinaj viteza, a obtinut locul 10 la Campionatele Mondiale de Juniori, a fost timp de 10 ani campion national si se pregatea de participarea la Olimpiada in 1996, cand, in urma unui accident de masina, a ramas fara gamba pi­cio­ru­lui drept. "Nu a fost usor de trecut peste ce mi s-a intamplat. Toata via­ta ma pregatisem pentru ceva si am ajuns la un nivel, apoi a trebuit sa renunt la tot. In 2001 m-am apucat de ciclism; m-am gandit ca era spor­tul cel mai apropiat de patinaj", spu­ne Eduard. In 2009 a infiintat si o echipa, Tusnad Cycling Team, care in acest moment are 12 ciclisti profe­si­onisti. Lor li se adauga juniori si per­soane cu dizabilitati. Campion la pa­ti­naj in primii 20 de ani de viata, Eduard a obtinut o medalie de argint la Jocurile Paralimpice de la Beijing, 2008, campion mondial la proba de sosea si vicecampion la contratimp in Italia, 2009.

Acum se pregateste pentru Campionatul Mondial de sosea din Roskilde, Danemarca, din septembrie, si pentru Paralimpiada din 2012 de la Londra. Zilnic se antreneaza timp de patru-cinci ore alaturi de un antrenor din Italia si de tatal sau. Mesajul lui catre cei care au suferit asemenea lui este acesta: "As dori ca mai multe persoane in situatia mea sa nu-si risipeasca viata stand acasa, ci sa iasa in lume si sa-si gaseasca un scop. Sa nu uitam ca avem doar o singura viata si trebuie sa o traim".

×
Subiecte în articol: proteza ciclist