x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Elevii şcolilor militare primeau burse indiferent de rezultatele şcolare

Elevii şcolilor militare primeau burse indiferent de rezultatele şcolare

de Andrei Stoicu    |    30 Mar 2010   •   00:00

În urmă cu 20 de ani, CPUN a promulgat decrete-legi menite să satisfacă dorinţa tinerilor de reducere a stagiului militar. Conform noilor decizii, pentru toate armele - cu excepţia marinei militare şi grănicerilor -, durata soldăţiei se reducea la un an. Tinerii admişi în învăţământul superior beneficiau, în continuare, de reducerea la jumătate faţă de ceilalţi a duratei stagiului militar. S-a adoptat o nouă formulă de jurământ, simplificată şi depolitizată.

Paradoxal, dar cepeunişii uitaseră altă realitate ce particularizase România ceauşistă - armata la studente. În viziunea îmbunătăţită a "serviciului pentru patrie" nu se pomeneşte nimic despre desfiinţarea sau menţinerea hulitelor ore de "pregătire pentru războiul de apărare al întregului popor" la care fuseseră obligate toate studentele.

O zi pe săptămână din programul anului universitar şi două lungi convocări din vacanţa de vară, pe vremea lui Ceauşescu, viitoarele intelectuale învăţau "arta" montării şi demontării pistolului-mitralieră, săpau tranşee şi închipuiau planuri de atac şi contraatac ale pretinşilor atacatori ai României socialiste. În aceeaşi şedinţă, democraţii componenţi ai CPUN au decis reîntărirea privilegiilor castei Internelor.

Spre deosebire de liceenii şi studenţii obişnuiţi, toţi elevii şcolilor militare de ofiţeri şi subofiţeri ai Ministerului de Interne - indiferent de rezultatele la învăţătură - urmau să primească burse considerabile pentru acea vreme. Reproducem în cele ce urmează respectivele decrete.

DECRET-LEGE
privind acordarea burselor pentru elevii care urmează cursurile şcolilor militare ale Ministerului de Interne

Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională decretează:

Art. 1. -
Elevii care la data de 12 ianuarie 1990 se aflau în şcolile militare ale Ministerului de Interne şi urmează cursurile acestor şcoli, având o vechime în muncă de cel puţin un an, primesc pe timpul şcolarizrii bursă lunară, după cum urmează:
a) 600 de lei elevii şcolilor militare de ofiţeri activi;
b) 400 de lei elevii şcolilor militare de subofiţeri activi.

Art. 2. - Elevii prevăzuţi la art. 1, pe timpul cât li se acordă burse, nu primesc soldele lunare acordate potrivit reglementărilor în vigoare.

Art. 3. - Drepturile de bursă stabilite potrivit art. 1 se acord începând cu data de 1 ianuarie 1990.

 

Topul personalităţilor lunii martie
După ce Scînteia se rebotezase Adevărul, sora ei mai mică, organul CC al UTC, fostă Scînteia Tineretului, devenise Tineretul Liber. Încercând să-şi menţină publicul-ţintă, redactorii inventau jocuri şi concursuri, încropeau sondaje de opinie şi topuri. Cum cu politica se ocupa pe-atunci tot cetăţeanul, cel puţin în calitate de fidel telespectator şi cititor de ziare, Tineretul Liber a prezentat un top al personalităţilor politice, realizat în urma unui sondaj de opinie împreună cu Institutul de Cercetări pentru Informatică.

Cei 2.582 de respondenţi l-au urcat în vârful preferinţelor pe Ion Iliescu - cu 62,1%. Urmat - la mare distanţă - de liderul partidului liberal renăscut, Radu Câmpeanu (14,6%). Pe locul trei, primul-ministru Petre Roman (5,4%) şi liderul ţărănist Ion Raţiu (2%). Continuatorii listei sunt: Octavian Paler (1,5%), Mircea Dinescu (1,4%), Gabriel Liiceanu (1,1%), Ion Mânzatu (0,7%), Andrei Pleşu (0,6%) şi Doina Cornea (0,4%).

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani